Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zijn rozijnen goed voor u?

Wat zijn rozijnen?

 1. De verschrompelde gele, bruine of paarse stukjes rozijnen zijn eigenlijk druiven die in de zon of in een voedseldroger zijn gedroogd.

 2. Rozijnen worden vaak gebruikt:

 3. Je hebt ze misschien ook gegeten gebakken in heerlijke koekjes, brood en muffins. Ondanks hun kleine formaat zitten rozijnen boordevol energie en rijk aan vezels, vitamines en mineralen.

 4. Rozijnen zijn van nature zoet en bevatten veel suiker en calorieën, maar ze zijn gunstig voor onze gezondheid als ze met mate worden gegeten. Rozijnen kunnen zelfs de spijsvertering bevorderen, het ijzergehalte verhogen en uw botten sterk houden.

 5. Dus als je de volgende keer zin hebt in snoep of snoep, overweeg dan om wat rozijnen te kauwen om je verlangen te stillen. Je lichaam zal profiteren van de gezonde voordelen.

Rozijnen

 1. Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij de voedingswaarde van rozijnen. Lees verder voor een overzicht van wat rozijnen te bieden hebben, zowel goede als slechte, om te bepalen of de voordelen opwegen tegen de risico's.

 2. Een half kopje rozijnen bevat ongeveer 217 calorieën en 47 gram suiker. Ter referentie: een blikje frisdrank van 12 ounce bevat ongeveer 150 calorieën en 33 gram suiker, afhankelijk van het merk.

 3. Om deze reden zijn rozijnen niet bepaald een traktatie met weinig calorieën of weinig suiker. Het is geen wonder dat ze soms "het snoep van de natuur" worden genoemd

 4. Hoge hoeveelheden suiker en calorieën zijn vrij typerend voor gedroogd fruit, daarom is het belangrijk om in de gaten te houden hoeveel rozijnen je in één keer eet.

 5. Rozijnen worden vaak verkocht in kleine dozen die elk ongeveer 100 calorieën bevatten. Als je problemen hebt met portiecontrole, probeer dan deze voorverpakte rozijnen te kopen om je inname onder controle te houden.

 6. Voor duursporters zijn rozijnen een geweldig alternatief voor dure sportbehandelingen en gels. Ze bieden een snelle bron van broodnodige koolhydraten en kunnen je prestaties helpen verbeteren.

 7. Uit een studie uit 2011 bleek dat rozijnen net zo effectief waren als een merk van sportgelei voor het verbeteren van de prestaties van atleten die aan matige tot hoge intensiteitsoefeningen deden.

 8. Een half kopje rozijnen geeft je 3,3 gram vezels, of ongeveer 10 tot 24 procent van je dagelijkse behoeften, afhankelijk van je leeftijd en geslacht.

 9. Vezel helpt uw ​​spijsvertering door het gewicht en de grootte van uw ontlasting te verzachten en te vergroten. Bulkere ontlasting is gemakkelijker door te geven en kan constipatie helpen voorkomen.

 10. Vezel helpt je ook langer vol te blijven, omdat het het legen van je maag vertraagt. Als je probeert af te vallen, kan het eten van vezelachtig voedsel helpen.

 11. Vezel speelt ook een rol bij het cholesterolgehalte. Van voedingsvezels is bekend dat ze de niveaus van het "slechte" lipoproteïne-type met lage dichtheid (LDL) verlagen.

 12. Rozijnen zijn een goede bron van ijzer. Een halve kop rozijnen bevat 1,3 milligram ijzer. Dat is ongeveer 7 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor de meeste volwassen vrouwen, en 16 procent voor volwassen mannen.

 13. IJzer is belangrijk voor het maken van rode bloedcellen en helpt hen zuurstof naar de cellen van uw lichaam te transporteren. U moet voldoende ijzer eten om bloedarmoede door ijzertekort te voorkomen.

 14. Rozijnen bevatten ongeveer 45 milligram calcium per portie van 1/2 kopje. Dit vertaalt zich in ongeveer 4 procent van uw dagelijkse behoeften. Calcium is essentieel voor gezonde en sterke botten en tanden.

 15. Als u een postmenopauzale vrouw bent, zijn rozijnen een prima snack voor u omdat calcium de ontwikkeling van osteoporose helpt voorkomen, een aandoening die wordt gekenmerkt door botverlies dat meestal optreedt naarmate u ouder wordt.

 16. Om hieraan toe te voegen, bevatten rozijnen een grote hoeveelheid boorelement. Borium werkt met vitamine D en calcium om uw botten en gewrichten gezond te houden. Het speelt ook een rol bij de behandeling van osteoporose.

 17. Rozijnen zijn een uitzonderlijke bron van natuurlijk voorkomende chemicaliën die fytonutriënten worden genoemd, zoals fenolen en polyfenolen. Dit soort voedingsstoffen worden beschouwd als antioxidanten.

 18. Antioxidanten helpen vrije radicalen uit uw bloed te verwijderen en kunnen schade aan uw cellen en DNA voorkomen. Dit kan leiden tot ziekten zoals kanker, hartaandoeningen en beroertes.

 19. Een studie uit 2009 merkte op dat rozijnen fytochemicaliën bevatten die een gezond gebit en tandvlees zouden kunnen bevorderen. Fytochemicaliën aanwezig in rozijnen, waaronder oleanolzuur, linolzuur en linoleenzuur, bestrijden de bacteriën in uw mond die leiden tot gaatjes.

 20. Met andere woorden, het eten van rozijnen in plaats van suikerachtige snacks kan je glimlach zelfs gezond houden.

Hoe rozijnen te eten

 1. Rozijnen kunnen direct uit de doos worden genoten, of ze kunnen in verschillende gerechten worden gegooid. Van ontbijten tot desserts tot hartige diners, er zijn talloze mogelijkheden. Hier zijn enkele ideeën over hoe u meer rozijnen in uw dieet kunt opnemen:

Rozijnen

 1. Wil je proberen je eigen rozijnen te maken? Het is makkelijk:

 2. In slechts twee of drie dagen heb je je eigen rozijnen.

Volgende stappen

 1. Rozijnen bevatten gezonde vitamines en mineralen. Ze zijn ook vetvrij en cholesterolvrij, bevatten veel antioxidanten en zijn een uitstekende bron van vezels. Rozijnen kunnen u helpen:

 2. Rozijnen bevatten voldoende suiker om u een uitbarsting van energie te geven en zijn een geweldige aanvulling op een gezond dieet voor de meeste mensen. Als je een zoetekauw bent, overweeg dan om ongezonde, zoete snacks te vervangen door rozijnen.

 3. Natuurlijk kan, net als bij gedroogd fruit, te veel eten ongezond zijn vanwege hun hoge suikergehalte en calorieën. Hoewel je niet bang moet zijn om rozijnen in je dieet op te nemen, zorg er dan voor dat je het voor een handvol tegelijk houdt.

 4. Jacquelyn Cafasso is schrijfster en onderzoeksanalist in de gezondheids- en farmaceutische ruimte sinds ze afstudeerde met een graad in biologie aan de Cornell University. Ze is geboren in Long Island, New York en verhuisde na haar studie naar San Francisco en nam vervolgens een korte pauze om de wereld rond te reizen. In 2015 verhuisde Jacquelyn van het zonnige Californië naar het zonnige Gainesville, Florida, waar ze 7 hectare en 58 fruitbomen bezit. Ze houdt van chocolade, pizza, wandelen, yoga, voetbal en Braziliaanse capoeira. Maak contact met haar op LinkedIn.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407