Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zijn spijsverteringskoekjes goed voor de gezondheid

Zijn spijsverteringskoekjes goed voor de gezondheid

 1. Door John Staughton (BASc, BFA) laatst bijgewerkt - 19 maart 2019

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat zijn spijsverteringskoekjes?

 1. Spijsverteringskoekjes zijn zoete koekjes, beter bekend als koekjes in andere delen van de wereld, die in 1839 in Schotland werden uitgevonden door twee artsen. Aanvankelijk ontwikkeld als hulpmiddel voor de spijsvertering na een maaltijd, zijn deze koekjes qua smaak en textuur vergelijkbaar met grahamcrackers. Men denkt dat de naam "spijsvertering" afkomstig is van de toevoeging van natriumbicarbonaat (zuiveringszout) in het recept. Hoewel dat er misschien onderdeel van was, bevatten deze gezonde volkorenkoekjes traditioneel ook zemelenkiem, havermout, mout en wei, die allemaal voordelen hebben voor je spijsvertering.

 2. In supermarkten zijn spijsverteringskoekjes tegenwoordig te vinden in een verscheidenheid aan verschillende smaken naast gewone mout, zoals munt of sinaasappel. Met chocolade beklede spijsverteringskoekjes blijven de meest populaire variant, maar ze zijn ook te vinden in hartige uitleveringen en zijn behoorlijk populair voor kaasplaten. McVitie's, die in 1825 het chocoladedipje creëerde, blijft vandaag de dag het populairste en meest voorkomende merk. De koekjes worden vaak geserveerd met thee of koffie, en soms ondergedompeld, maar de koek zelf is erg delicaat en valt snel uit elkaar.

 3. Spijsverteringskoekjes worden in het Verenigd Koninkrijk als een nietje beschouwd en zijn vaak in importwinkels in andere landen te vinden. Ze worden ook in de Verenigde Staten verkocht, meestal in de speciale marktsegmenten, maar ze mogen niet worden verkocht onder de naam "spijsvertering", omdat dit medicinale kwaliteiten impliceert die niet zijn bewezen. [! 1934 => 1130 = 3!

 1. Een portie van twee spijsverteringskoekjes bevat ongeveer 150 calorieën, 20 gram koolhydraten en 6 gram vet. Die servicegrootte heeft ook ongeveer 2 gram eiwit, 5 gram suiker en 1 gram vezels.

Voordelen van spijsverteringskoekjes

 1. Hoewel veel spijsverteringskoekjes erg suikerachtig zijn, kunt u koekjes met een laag vetgehalte of volkorenmeel vinden. Deze regionale delicatesse is vandaag populair gebleven, niet alleen vanwege zijn smaak. Een echte volkoren meelkoek, met zijn combinatie van bakpoeder en vezels, zal je inderdaad helpen een grote maaltijd te verteren. Deze koekjes zijn ook een behoorlijke bron van ijzer en bevatten over het algemeen weinig verzadigde vetten, wat ze een voordeel geeft ten opzichte van meer populaire merkkoekjes. Deze kleine koekjes zitten ook boordevol slow-release energie, dus ze zijn een geweldig tussendoortje voor lange wandelingen of middagpauze op kantoor.

 2. De matige hoeveelheid vezels in deze koekjes helpt het spijsverteringsproces te stimuleren door een ontlasting op te bouwen en peristaltische bewegingen te maken, waardoor de regelmaat in uw stoelgang wordt gewaarborgd. Volgens een rapport van Linda Nazarko gepubliceerd in het British Journal of Healthcare Assistants, kunnen vezelrijk voedsel zoals spijsverteringskoekjes helpen om uw stoelgang te beheersen en constipatie te voorkomen. Het eten van deze koekjes na een maaltijd zal ook helpen om je verzadiging te verlengen, waardoor extra tussendoortjes vóór je volgende maaltijd worden voorkomen, wat kan helpen bij de inspanningen voor gewichtsbeheersing.

Goed voor uw gezondheid of Slecht voor uw taille?

 1. Ondanks dat het aanvankelijk als gezondheidsvoedsel is uitgevonden, is het tegenwoordig vrij duidelijk dat de voordelen van spijsverteringskoekjes gemakkelijk kunnen worden gecompenseerd door het suiker- en vetgehalte dat in veel variëteiten wordt aangetroffen. Deze koekjes bevatten over het algemeen ook veel natrium en sommige soorten bevatten zelfs verzadigde vetten van glazuur of smaakstoffen. Bovendien bevatten spijsverteringskoekjes, behalve dat ze kleine hoeveelheden vezels en eiwitten bevatten, weinig andere waardevolle mineralen of vitamines. Dus hoewel ze als gezond kunnen worden gefactureerd, is het het beste om deze koekjes te behandelen als de zoete traktatie die ze zijn.

Hoe maak je spijsverteringskoekjes thuis?

 1. Als u de voorkeur geeft aan een zoeter koekje, kunt u noten of gedroogd fruit, gember, kaneel toevoegen of u kunt ze zelfs in chocolade dopen. Smelt de chocolade in een glazen kom boven een pot met sudderend water. Zodra de koekjes volledig zijn afgekoeld, kunt u ze voorzichtig aan één kant in de chocolade dopen en vervolgens weer grondig laten afkoelen totdat de chocolade is uitgehard.

 2. John Staughton is een reizende schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407