Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zijn Udon-noedels gezond?

Voer de voedingsstoffen op

 1. Udon-noedels komen uit Japan en bevatten meestal alleen tarwebloem, water en zout. Deze dikke noedels bevatten weinig calorieën, maar traditionele geraffineerde versies bevatten ook weinig voedingsstoffen. Kies in plaats daarvan volkoren noedels voor een betere voeding - deze zitten boordevol vitamines en vezels. De bereidingsmethode heeft ook invloed op de voedingswaarde van uw maaltijd; een udon-roerbak van de foodcourt in het winkelcentrum zal waarschijnlijk veel mestender zijn dan een zelfgemaakt gerecht.

Calorietelling

 1. Een portie van 2 ons traditionele gedroogde udon-noedels kan ongeveer 190 calorieën bevatten als u een calorieteller volgt. Dat is minder dan 10 procent van de behoeften in een typisch dieet met 2000 calorieën, waardoor dit een taille-vriendelijk voedsel is wanneer het in matige porties wordt gegeten. Volkoren udon-noedels zijn nog lichter en bevatten slechts 180 calorieën in dezelfde portie. Beide noedels zijn iets beter voor gewichtsbeheersing dan traditionele spaghetti, die ongeveer 211 calorieën per 2 gram bevat.

Vezelfeiten

 1. De gezondste granen zijn die met een hoog vezelgehalte, omdat deze voedingsstof helpt bij de spijsvertering. Helaas vallen gewone udon-noedels plat in deze afdeling, met slechts 4 procent van de dagelijkse waarde voor vezels. Volkoren versies kunnen daarentegen een indrukwekkende 20 procent van de DV voor vezels bevatten. Dat komt omdat de geraffineerde bloem die wordt gebruikt om traditionele noedels te maken, is ontdaan van de tarwekiemen en -zemelen, waardoor alleen het zetmeelrijke endosperm overblijft. De kiem en zemelen bevatten het grootste deel van de vezel van het graan, wat een reden is dat je voedingsstoffen verliest met geraffineerde bloem.

Andere voedingsstoffen

 1. Nog een aanval op traditionele udon-noedels: ze leveren geen significante hoeveelheden vitaminen of mineralen. De volkoren noedels zijn echter een schat aan voedingsstoffen. Elke portie bevat 20 procent van de DV voor fosfor, magnesium en thiamine, samen met 15 procent van de DV voor niacine, ijzer en zink. Het levert ook 10 procent van de DV voor koper en 4 procent van de DV voor folaat en riboflavine. Volkoren udon-noedels hebben ook meer eiwit, met 16 procent van de DV in vergelijking met slechts 10 procent voor de reguliere noedels.

Gezonde bereiding

 1. Udon-noedels worden traditioneel geserveerd in soepen op basis van bouillon en roerbakgerechten. Hoewel beide gerechten potentieel gezond zijn, kunnen bereide versies zeer veel natrium en vet bevatten. Een portie van één verpakte udon-soep, bijvoorbeeld, bevat 47 procent van het natrium dat u in een hele dag zou moeten hebben. De gezondste optie is om je noedels thuis te bereiden met ui, knoflook, gember en andere kruiden als smaakstoffen in plaats van kruidenmixen. Als u sojasaus gebruikt, houd u dan aan natriumarme versies. Beperk frituurolie tot een eetlepel of minder voor roerbakgerechten en voeg magere toppings zoals tofu en groenten toe in plaats van vet rundvlees of varkensvlees.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407