Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zijn wortelen goed voor je ogen?

Samenvatting

 1. Wortelen zijn populair over de hele wereld en zijn knapperige en zeer voedzame knolgewassen.

 2. Algemeen wordt beweerd dat ze uw ogen gezond houden en het nachtzicht verbeteren.

 3. U kunt zich echter afvragen wat de oorsprong van dit idee is en of het door de wetenschap wordt ondersteund.

 4. Dit artikel vertelt u of wortelen uw ogen ten goede komen en biedt andere tips om uw zicht gezond te houden.

Wortelen en gezondheid van het oog

 1. Men gelooft al lang dat het eten van wortels de gezondheid van de ogen bevordert en uw gezichtsvermogen verbetert, vooral 's nachts.

 2. Hoewel dit waar is, is de associatie tussen wortelen en gezichtsvermogen afkomstig uit een mythe.

 3. Tijdens de Tweede Wereldoorlog begonnen piloten van de Britse Royal Air Force voor het eerst radar te gebruiken om vijandelijke vliegtuigen te richten en neer te schieten. In een poging deze nieuwe technologie geheim te houden, werd de visuele nauwkeurigheid van de piloten - vooral 's nachts - toegeschreven aan het eten van wortelen.

 4. Dit leidde tot een langdurige propagandacampagne die wortels promootte voor beter zicht. Deze verfraaide link tussen het eten van wortelen en verbeterd nachtzicht blijft vandaag.

 5. Hoewel ze niet echt het magische oogvoedsel zijn dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog op de markt werden gebracht, bevatten wortelen bepaalde verbindingen die goed zijn voor je ogen.

 6. Wortelen zijn een rijke bron van bètacaroteen en luteïne, dit zijn antioxidanten die oogschade door vrije radicalen kunnen helpen voorkomen.

 7. Vrije radicalen zijn verbindingen die kunnen leiden tot cellulaire schade, veroudering en chronische ziekten, waaronder oogziekten, wanneer hun aantal te hoog wordt (1).

 8. Beta-caroteen geeft veel rode, oranje en gele planten hun kleur. Oranje wortelen bevatten vooral veel bètacaroteen, dat uw lichaam omzet in vitamine A. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid, die vaak omkeerbaar is door aan te vullen (2, 3).

 9. Vitamine A is nodig om rhodopsine te vormen, dit is het roodpaarse, lichtgevoelige pigment in uw oogcellen dat u helpt 's nachts te zien (4).

 10. Uw lichaam absorbeert en gebruikt bètacaroteen efficiënter wanneer u gekookte wortelen eet in plaats van rauwe. Bovendien zijn vitamine A en zijn voorlopers oplosbaar in vet, dus het eten van wortels met een vetbron verbetert de absorptie (5, 6, 7).

 11. Gele wortelen bevatten de meeste luteïne, wat kan helpen leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) te voorkomen, een aandoening waarbij uw gezichtsvermogen geleidelijk vervaagt of verloren gaat.

 12. Diëten die rijk zijn aan luteïne kunnen vooral beschermend zijn tegen AMD (8, 9, 10, 11).

Andere gezondheidsvoordelen van wortelen

 1. Wortelen ondersteunen gezonde ogen, maar er zijn veel andere redenen om ze te eten. Het meeste onderzoek richt zich op hun gehalte aan carotenoïden, waaronder luteïne, lycopeen en bètacaroteen.

 2. Andere gezondheidsvoordelen van wortelen zijn:

Andere manieren om uw ooggezondheid te verbeteren

 1. Wortelen eten is niet de enige manier om uw ogen gezond en uw zicht scherp te houden. Andere strategieën om uw ooggezondheid te verbeteren zijn onder andere:

De onderste regel

 1. Het idee dat wortels gezonde ogen en goed zicht bevorderen, komt voort uit een mythe - maar dat betekent niet dat het niet waar is.

 2. Ze bevatten vooral veel antioxidanten luteïne en bètacaroteen, waarvan is aangetoond dat ze je ogen beschermen.

 3. Wortelen kunnen ook uw spijsvertering, hart, huid en algehele gezondheid ten goede komen.

 4. Als u uw ogen gezond wilt houden, moet u ook andere gezonde, visiebeschermende gewoonten vaststellen, zoals sporten, een zonnebril dragen, de schermtijd beperken, een uitgebalanceerd dieet eten en niet roken.

 5. Het idee dat wortels gezonde ogen en goed zicht bevorderen, komt voort uit een mythe - maar dat betekent niet dat het niet waar is.

 6. Ze bevatten vooral veel antioxidanten luteïne en bètacaroteen, waarvan is aangetoond dat ze je ogen beschermen.

 7. Wortelen kunnen ook uw spijsvertering, hart, huid en algehele gezondheid ten goede komen.

 8. Als u uw ogen gezond wilt houden, moet u ook andere gezonde, visiebeschermende gewoonten vaststellen, zoals sporten, een zonnebril dragen, de schermtijd beperken, een uitgebalanceerd dieet eten en niet roken.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407