Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zijn zoete aardappelen schadelijk voor de nieren?

Mineraal rijk

 1. Zoete aardappelen zijn krachtpatsers van voeding verpakt in één middelgrote portie. Als alternatief voor witte aardappelen is de gebakken zoete aardappel op zichzelf smaakvol, zonder extra dressing of pluis zoals boter en zure room. Voor gezonde volwassenen biedt het eten van een zoete aardappel dagelijks of een paar keer per week een voedingsboost. Als u echter een nierziekte heeft, kunnen zoete aardappelen en andere ogenschijnlijk voedzame voedingsmiddelen schade veroorzaken.

Nierfunctie

 1. De nieren fungeren als een filtersysteem voor het verwijderen van overtollige vloeistoffen en afvalproducten uit uw lichaam, dat wordt verkregen tijdens het metabolisme van voedingsstoffen die u binnenkrijgt. Je nieren verwijderen ook medicijnen uit het lichaam; vocht- en elektrolytenbalans behouden en een rol spelen bij het vrijgeven van hormonen die de bloeddruk reguleren. Gezonde nieren voeren deze kritieke biochemische functies constant en zonder ongeluk uit. Zieke nieren zijn echter niet in staat om schadelijke stoffen efficiënt uit uw lichaam te filteren en deze taken in een langzamer tempo uit te voeren. Dit resulteert in accumulatie van voedingsstoffen in plaats van filtratie, wat toxische gevolgen kan hebben. Schade door overtollige vitamines en mineralen in uw bloedbaan versnelt de nierschade en leidt tot andere orgaanschade, zwelling van het lichaam en hoge bloeddruk.

Nutriënten met zoete aardappelen

 1. Zoete aardappelen zijn rijk aan vitamines en mineralen. Normaal gesproken is een winterhard voedsel zoals de zoete aardappel een voedzame, vetarme en vezelige keuze voor een gezond dieet. Dit geldt met name vanwege de aanzienlijke hoeveelheid vitamine A en C; en mineralen zoals kalium en calcium die ze bevatten. In de aanwezigheid van een nierziekte, moeten uw voedingsbehoeften veranderen en wat een voedzaam voedsel voor gezonde nieren lijkt, wordt een dieet dat u in het dieet voor nierziekte moet beperken. Het belangrijkste is het verminderen van uw inname van kalium en vitamine A, de twee prominente voedingsstoffen in zoete aardappelen.

Kalium, vitamine A en nierziekte

 1. Zieke nieren kunnen overtollig kalium niet snel genoeg uit uw lichaam verwijderen en overtollig kalium kan gevaarlijke effecten veroorzaken, waaronder zwakte, aritmie of hartaanval. Wanneer u een nierziekte heeft, moeten kaliumspiegels binnen een veilig bereik blijven, dat meestal maandelijks door uw arts wordt getest. Het is een delicaat evenwicht om voldoende kalium in uw dieet te krijgen zonder te hoge bloedspiegels te verhogen. Vitamine A, normaal gesproken belangrijk voor de bescherming van het immuunsysteem en de gezondheid van de cellen, moet ook worden beperkt in het dieet voor nierziekten. Toxische niveaus van vitamine A, wat leidt tot oedeem of leverschade, kunnen ook voorkomen door slechte nierfiltratie. Uw arts of een nierdiëtist kan u leren hoe u veilige niveaus kunt handhaven door veranderingen in uw dieet.

Overwegingen

 1. De gemiddelde middelgrote zoete aardappel heeft 265 milligram kalium en 26.000 internationale eenheden vitamine A. De dagelijkse aanbevolen inname van kalium voor gezonde volwassenen is 4.700 milligram en vitamine A wordt aanbevolen bij 3.000 IE per dag.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407