Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zoete olie voor oren: gebruik, effectiviteit en risico's

Wat is zoete olie?

 1. "Zoete olie" is een andere term voor olijfolie. Het is afgeleid van olijven, een kleine, vette vrucht.

 2. Bij het koken wordt olijfolie geprezen vanwege zijn gezondheidsvoordelen, zoals veel antioxidanten en hart-gezonde, enkelvoudig onverzadigde vetten.

 3. Mensen gebruiken plaatselijk zoete olie om de huid te verzachten en het haar te verzorgen. De term "zoete olie" verwijst soms naar een commercieel gemengd mengsel van olijfolie met amandelolie of met etherische oliën.

 4. Sommige mensen gebruiken ook zoete olie als huismiddeltje tegen aandoeningen die hun oren aantasten. Er zijn echter niet veel wetenschappelijke gegevens die wijzen op de effectiviteit ervan.

Wat gebruiken mensen om zoete olie te behandelen?

 1. Oorsmeer wordt medisch "cerumen" genoemd. Oorwasproductie is een natuurlijke, noodzakelijke functie. Earwax helpt je oren te beschermen tegen water, infecties en bacteriën. Het helpt ook om de gehoorgang zacht te houden.

 2. Bij de meeste mensen wordt overtollig oorsmeer automatisch verwijderd door de natuurlijke kaakbewegingen die gepaard gaan met eten en praten.

 3. Ongeveer 1 op de 10 kinderen en 1 op de 20 volwassenen ervaart oorsmeeropbouw of impactie. Deze toestand is niet ernstig maar kan verschillende, ongemakkelijke symptomen veroorzaken.

 4. Symptomen van getroffen oorsmeer zijn:

 5. Als opbouw van oorsmeer geen gehoorverlies of ongemak veroorzaakt, hoeft het niet te worden verwijderd. Als de symptomen problematisch worden, kan oorsmeer worden verwijderd door een arts.

 6. Dit wordt gedaan door oorsmeer eerst zacht te maken met peroxide of zoutoplossing en vervolgens:

 7. Voor bijzonder slechte oorsmeerimpact kan een arts een deel van de opeenhoping handmatig verwijderen.

 8. Zoete olie wordt soms gebruikt als een huismiddeltje om overtollig oorsmeer te verzachten en te verwijderen. Eén studie, gerapporteerd in Health Technology Assessment, toonde aan dat zoete olie effectiever is in het verwijderen van oorsmeer dan helemaal geen behandeling, maar minder effectief dan voorgeschreven medicijnen zoals Cerumenex (triethanolamine-polypeptide).

 9. Andere onderzoeken geven aan dat zoete olie net zo goed kan werken als commerciële oordruppels.

 10. Oorpijn heeft een breed scala aan mogelijke oorzaken. Waaronder:

 11. Sommige oorpijn vereist de zorg van een arts, vooral bij baby's en kinderen.

 12. Milde oorpijn kan vanzelf oplossen, zonder medische hulp.

 13. Het gebruik van zoete olie voor oorpijn is een folkremedie die symptoomverlichting kan bieden voor milde pijn. Volg deze instructies om zoete olie te gebruiken voor een milde oorpijn:

 14. Infecties kunnen voorkomen in het buiten-, midden- of binnenoor. Oorinfecties kunnen bacterieel, schimmelachtig of viraal zijn. Het type infectie en de locatie ervan bepalen de manier waarop een oorinfectie moet worden behandeld. Oorinfecties kunnen behoorlijk pijnlijk zijn vanwege vochtophoping en ontsteking.

 15. Ze komen vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Oorinfecties kunnen worden veroorzaakt door aandoeningen zoals allergieën of infecties van de bovenste luchtwegen.

 16. Milde oorinfecties kunnen vanzelf verdwijnen, maar een arts moet oorpijn behandelen die extreme pijn veroorzaakt, vocht lekt of gepaard gaat met koorts.

 17. Een studie gerapporteerd in Kindergeneeskunde gaf aan dat verwarmde zoete olie symptoomverlichting kan bieden voor oorinfecties wanneer het wordt gebruikt als een natuurgeneeskundige behandeling samen met vitamine E en kruiden. Er is echter geen significant medisch bewijs dat aangeeft dat zoete olie oorinfecties helpt genezen.

 18. Het is een goed idee om contact op te nemen met een arts voordat u zoete olie of een ander huismiddeltje tegen een oorinfectie gebruikt.

Wat zijn de risico's van het gebruik van zoete olie in mijn oren?

 1. Er zijn verschillende risico's verbonden aan het gebruik van zoete olie voor het verwijderen van oorsmeer, oorpijn of oorinfecties:

 2. Zoete olie mag niet worden gebruikt als vervanging voor medische behandelingen. Als er tekenen van infectie zijn, verslechtert de aandoening of verbetert deze niet binnen een of twee dagen, raadpleeg een arts.

Dingen om te overwegen

 1. Oorwas hoeft alleen te worden verwijderd als dit ongemak of gehoorverlies veroorzaakt. Uw arts kan deze aandoening veilig aanpakken door oorsmeer zacht te maken en te verwijderen.

 2. Oorpijn lost vaak vanzelf op. De pijn geassocieerd met milde oorpijn kan worden verminderd met vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals ibuprofen, naproxen of paracetamol. Warme of koude kompressen kunnen ook verlichting bieden.

 3. Oorinfecties vereisen soms antibiotica, maar vaak zal uw arts een afwachtende aanpak aanbevelen. Een oorontsteking, vooral bij een baby of kind, moet echter door een arts worden bekeken om de beste behandeling te bepalen. Pijnverlichting voor oorinfecties kan worden beheerd met vrij verkrijgbare medicijnen.

 4. Kan zoete olie (olijfolie) helpen?

 5. Er is geen degelijk, op feiten gebaseerd onderzoek dat olie in je oren doen nuttiger is dan geen olie in je oren doen. Het is onwaarschijnlijk dat het schadelijk is, maar biedt niet veel voordelen.

De afhaalmaaltijden

 1. Zoete olie is een folkremedie die wordt gebruikt om aandoeningen aan het oor te behandelen. Het kan pijnverlichting bieden voor kleine oorpijn. Het kan ook helpen oorsmeer zacht te maken, waardoor het gemakkelijker wordt verwijderd.

 2. Er is geen medisch bewijs dat aangeeft dat zoete olie een remedie is voor oorinfecties.

 3. Praat altijd met uw arts over elke ooraandoening die pijn veroorzaakt, gepaard gaat met koorts, pus produceert of langer dan een of twee dagen aanhoudt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407