Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zonnebloemallergie: symptomen, behandeling en meer

Overzicht

 1. Het beheren van een voedselallergie is een dagelijkse en levenslange verplichting. Tot 15 miljoen mensen hebben minstens één voedselallergie, en naar schatting 6 miljoen van die mensen zijn kinderen.

 2. Voedselallergieën houden een immuunreactie in. Wanneer u een voedselallergie heeft, ziet uw lichaam ten onrechte eiwitten in dat voedsel als schadelijk voor u. Als reactie lanceert het een verdediging om je te beschermen. Het is die "verdediging" die allergiesymptomen veroorzaakt. De symptomen kunnen variëren van netelroos tot anafylaxie, die levensbedreigend kan zijn.

 3. Acht voedingsmiddelen zijn goed voor 90 procent van alle voedselallergieën:

 4. Zaadallergieën komen minder vaak voor dan allergieën voor pinda's of noten. Volgens John Williams, MD, een allergie- en immunologiespecialist bij Kaiser Permanente in Colorado, lijkt een zonnebloemzaadallergie echter op veel manieren een pinda-allergie na te bootsen.

Symptomen

 1. Veel voorkomende symptomen van zonnebloemzaadallergie zijn vergelijkbaar met veel andere allergieën, waaronder pinda-allergie. Symptomen variëren van mild tot ernstig en kunnen zijn:

Risicofactoren

 1. Risicofactoren voor een mogelijke zonnebloemallergie variëren enorm. Een familiegeschiedenis van de allergie en blootstelling aan zonnebloemen kan uw risico verhogen, zegt Williams.

 2. Als u een andere voedselallergie heeft, met name een pinda-allergie, kunt u waarschijnlijk meer allergisch zijn voor andere noten en zaden, zoals zonnebloempitten.

 3. Over het algemeen zijn kinderen gevoeliger voor voedselallergieën dan volwassenen.

En olie verbergen?

 1. Momenteel bestaat er geen remedie voor voedselallergieën. Strikte vermijding wordt aanbevolen totdat uw allergoloog anders zegt. Om deze reden kunnen sommige voedselallergieën uitdagender zijn dan andere.

 2. U kunt uit uw allergie groeien als u allergisch bent voor:

 3. Als u allergisch bent voor noten, zaden, schaaldieren of pinda's, heeft u waarschijnlijk de allergie voor het leven.

 4. Zonnebloemingrediënten zijn niet zo gebruikelijk als ei-ingrediënten, maar zonnebloem kan zich gemakkelijk verbergen in voedings- en schoonheidsproducten.

 5. Als u allergisch bent voor zonnebloemen, moet u voorzichtig zijn wanneer u het volgende gebruikt:

 6. Zonnebloemboter is een relatief nieuwe toevoeging aan voedselplanken. Mensen met pinda- of boomnootallergieën zijn hierop overgeschakeld als een veilig alternatief. Het is belangrijk op te merken dat het op pindakaas lijkt. Zorg ervoor dat je weet wat het is en hoe je het kunt herkennen, zodat je uit de buurt kunt blijven.

 7. In dit geval is het belangrijk te weten waar de zaden te vermijden. In honkbalparken kunnen ze bijvoorbeeld overal zijn. Sommige allergieën kunnen een reactie veroorzaken bij contact of zelfs inademing. Je zult extra voorzichtig moeten zijn tijdens het bijwonen van een balspel.

 8. Zonnebloempitten kunnen ook worden gevonden in brood, muesli of ontbijtgranen. Zorg ervoor dat u de ingrediënten op deze producten zorgvuldig leest.

 9. Zonnebloem kan zich in verschillende oliën verbergen, dus controleer de etiketten. Zonnebloemolie kan voor sommige mensen met de allergie veilig zijn als het sterk wordt verwerkt. Verwerking kan de aanstootgevende eiwitten die een reactie veroorzaken verwijderen. Vraag het uw arts voordat u deze voedingsmiddelen probeert. Vermijd koudgeperste oliën.

 10. Zonnebloemolie is een veelgebruikt ingrediënt in veel cosmetische en persoonlijke verzorgingsproducten, zoals shampoo, cosmetica en lotions. U wilt uw cosmetica en badproducten nauwkeurig inspecteren om ervoor te zorgen dat uw volgende bad- of schoonheidssessie geen allergische reactie veroorzaakt.

 11. Zonnebloempitten zijn een favoriet voedsel voor veel vogels. Als u een gezelschapsdier hebt of in contact komt met vogelzaad dat zonnebloempitten bevat, moet u uw arts vragen of deze veilig te hanteren is.

 12. Afhankelijk van uw allergie wilt u misschien ook contact met zonnebloemen vermijden. Vraag het uw arts bij uw volgende afspraak.

Wees voorbereid

 1. Williams zegt dat het belangrijkste dat je kunt doen, is voorbereid zijn. Maak een afspraak met een allergoloog als u vermoedt dat u een allergie voor zonnebloemen heeft.

 2. Als u een allergie voor zonnebloemen heeft, kan uw arts u vertellen om epinefrine (EpiPen) te dragen, een auto-injector voor medicatie om anafylaxie te behandelen. Zelfs als uw symptomen voor zonnebloem in het verleden klein waren, is er geen garantie dat een reactie de volgende keer niet ernstiger zal zijn. Het lijkt misschien een ergernis, maar het meenemen van een EpiPen kan je leven redden.

 3. Als u zich overweldigd voelt door de fijne kneepjes van het omgaan met een voedselallergie, haal diep adem en kijk online. Er zijn meerdere bronnen die ondersteuning kunnen bieden. FARE heeft een lijst met meest populaire bronnen en een hulpmiddel om een ​​steungroep bij u in de buurt te vinden. Kids With Food Allergies biedt ook online chatforums, een blog over voedselallergie en een agenda met community-evenementen.

 4. Facebook en andere sociale mediasites hebben online steungroepen. Neem contact op met uw arts als u specifieke vragen heeft.

 5. Er zitten 15 miljoen mensen in dezelfde boot als jij. Het beheren van een voedselallergie is niet eenvoudig, maar een ondersteuningsnetwerk kan helpen, of u nu op zoek bent naar kooktips, vermijdingsstrategieën of een plek om uw ervaringen met anderen te delen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407