Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zuiveringszout versus bakpoeder: wat is het verschil?

Onderste regel

 1. Zuiveringszout en bakpoeder zijn beide rijsmiddelen, stoffen die worden gebruikt om gebakken goederen te helpen rijzen.

 2. Ervaren en amateurbakkers verwarren ze vaak vanwege hun vergelijkbare namen en uiterlijk.

 3. Dit artikel legt de verschillen uit tussen zuiveringszout en bakpoeder en hoe verwisseling van de ene voor de andere invloed kan hebben op uw gebakken goederen.

Wat is zuiveringszout?

 1. Zuiveringszout is een rijsmiddel dat wordt gebruikt in gebakken producten zoals cakes, muffins en koekjes.

 2. Formeel bekend als natriumbicarbonaat, het is een wit kristallijn poeder dat van nature alkalisch of basisch is (1).

 3. Zuiveringszout wordt geactiveerd wanneer het wordt gecombineerd met zowel een zuur ingrediënt als een vloeistof. Bij activering wordt koolstofdioxide geproduceerd, waardoor gebakken producten kunnen rijzen en licht en donzig worden (1).

 4. Dit is de reden waarom recepten met zuiveringszout ook een zure ingrediënt bevatten, zoals citroensap of karnemelk (2, 3).

Wat is bakpoeder?

 1. Anders dan bakpoeder is bakpoeder een volledig rijsmiddel, wat betekent dat het zowel de base (natriumbicarbonaat) als het zuur bevat dat nodig is om het product te laten rijzen.

 2. Maïzena wordt meestal ook gevonden in bakpoeder. Het wordt toegevoegd als buffer om te voorkomen dat het zuur en de base tijdens opslag worden geactiveerd.

 3. Evenals hoe zuiveringszout reageert met water en een zuur ingrediënt, reageert het zuur in bakpoeder met natriumbicarbonaat en geeft kooldioxide vrij zodra het is gecombineerd met een vloeistof (4).

 4. Enkel- en dubbelwerkende bakpoeders zijn beschikbaar, hoewel enkelwerkende variëteiten meestal alleen worden gebruikt door voedselproducenten en meestal niet beschikbaar voor huishoudelijk gebruik (5).

 5. Wanneer een recept bakpoeder vereist, verwijst dit waarschijnlijk naar de dubbelwerkende soort.

 6. Dit betekent dat het poeder twee afzonderlijke reacties veroorzaakt: in eerste instantie in combinatie met vloeistof bij kamertemperatuur en ten tweede als het mengsel is verwarmd.

 7. Voor veel recepten is een uitgebreide reactie gunstig, dus het rijzen of opstijgen gebeurt niet allemaal tegelijk.

Wanneer moet u welke gebruiken

 1. Zuiveringszout wordt gebruikt in recepten die ook een zuur ingrediënt bevatten, zoals room van wijnsteen, karnemelk of citroensap.

 2. Omgekeerd wordt bakpoeder meestal gebruikt wanneer het recept geen zuur ingrediënt bevat, omdat het poeder al het zuur bevat dat nodig is om koolstofdioxide te produceren.

 3. Gebakken goede mengsels kunnen sterk variëren in hun zuurgraad. Om een ​​gewenst gebakken goed te produceren, moet je de juiste balans vinden tussen zuur en base.

 4. Sommige recepten kunnen zowel bakpoeder als bakpoeder vereisen.

 5. Meestal komt dit omdat het recept een zuur bevat dat moet worden gecompenseerd door het zuiveringszout, maar mogelijk niet voldoende is om het product volledig te laten rijzen.

Vervanging in recepten

 1. Hoewel het mogelijk is om bakpoeder en bakpoeder in recepten uit te wisselen, is het niet zo eenvoudig als het eenvoudig vervangen van het ene voor het andere.

 2. Hoewel het vervangen van bakpoeder door zuiveringszout niet algemeen wordt aanbevolen, kun je het misschien in een mum van tijd laten werken.

 3. Voor het omwisselen van bakpoeder voor zuiveringszout zijn geen extra ingrediënten nodig.

 4. Zuiveringszout is echter veel sterker dan bakpoeder. Dus je hebt waarschijnlijk ongeveer 3 keer zoveel poeder nodig als je zou drinken om hetzelfde stijgvermogen te creëren.

 5. Ook kan deze vervanging ervoor zorgen dat uw eindproduct een chemische of bittere smaak heeft.

 6. Als alternatief kunt u een van de andere alternatieven voor bakpoeder proberen.

 7. Als je recept vraagt ​​om bakpoeder en je hebt alleen bakpoeder bij de hand, dan kun je dit misschien vervangen, maar je moet extra ingrediënten toevoegen.

 8. Omdat zuiveringszout het zuur mist dat bakpoeder normaal gesproken aan het recept zou toevoegen, moet u ervoor zorgen dat u een zuur ingrediënt, zoals wijnsteen, toevoegt om de zuiveringszout te activeren.

 9. Bovendien heeft zuiveringszout een veel sterkere rijskracht dan bakpoeder.

 10. Als vuistregel komt ongeveer 1 theelepel bakpoeder overeen met 1/4 theelepel bakpoeder.

De onderste regel

 1. Veel gebakken goede recepten bevatten bakpoeder of bakpoeder als een rijsmiddel. Sommige kunnen zelfs beide bevatten.

 2. Hoewel beide producten op elkaar lijken, zijn ze zeker niet hetzelfde.

 3. Zuiveringszout is natriumbicarbonaat, dat een zuur en een vloeistof vereist om geactiveerd te worden en te helpen gebakken goederen te laten stijgen.

 4. Omgekeerd bevat bakpoeder natriumbicarbonaat en een zuur. Het heeft alleen een vloeistof nodig om geactiveerd te worden.

 5. Het ene vervangen door het andere is mogelijk met zorgvuldige aanpassingen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407