Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zware slagroom: voeding, gebruik, voordelen en nadelen

Dus, wat is het juiste 'dieet'?

 1. Zware slagroom heeft een verscheidenheid aan culinaire toepassingen. Je kunt het gebruiken om boter en slagroom te maken, romigheid toe te voegen aan koffie of soepen en nog veel meer.

 2. Zware slagroom zit vol met voedingsstoffen maar bevat ook veel calorieën.

 3. Dit artikel schetst alles wat u moet weten over zware slagroom, inclusief het gebruik, het gehalte aan voedingsstoffen, de voordelen en nadelen.

Wat is zware slagroom?

 1. Zware slagroom is het vetrijke gedeelte van rauwe zuivelmelk (1).

 2. Verse, rauwe melk scheidt zich van nature in room en melk. De crème stijgt naar de top vanwege het vetgehalte. Het wordt vervolgens afgeroomd voordat het verder wordt verwerkt (1).

 3. Om zware slagroom te maken, wordt deze rauwe room gepasteuriseerd en gehomogeniseerd. Dit omvat het verwarmen en het uitoefenen van een hoge druk op de crème om ziekteverwekkers te doden, de houdbaarheid te verlengen en de stabiliteit te verbeteren (2, 3, 4).

 4. Veel soorten zware slagroom bevatten ook additieven die de crème helpen stabiliseren en voorkomen dat het vet zich scheidt.

 5. Een van deze additieven is carrageen, dat wordt gewonnen uit zeewier. Een andere is natriumcaseïnaat, de voedseladditiefvorm van de melkeiwitcaseïne (5, 6).

 6. Zware slagroom kan op verschillende manieren worden gebruikt in de voedselproductie en thuiskoken.

 7. Door het kloppen of karnen van zware slagroom klonteren de vetmoleculen samen.

 8. Na een paar minuten kloppen, zorgt deze eigenschap ervoor dat de vloeibare room slagroom wordt. Na nog een paar minuten karnen verandert de slagroom in boter (7, 8, 9).

 9. Karnemelk, een ander populair zuivelproduct, is de vloeistof die achterblijft nadat zware slagroom is omgezet in boter (10).

 10. Zware slagroom wordt ook gebruikt om romigheid toe te voegen aan koffie, gebak, soepen en andere recepten. Veel mensen die vetrijke diëten volgen, zoals het ketogeen dieet, gebruiken het om extra vet aan hun maaltijden en dranken toe te voegen.

Voeding van zware slagroom

 1. Zware slagroom is meestal vet, dus het bevat veel calorieën. Het is ook rijk aan choline, in vet oplosbare vitamines en bepaalde mineralen. Een halve kop (119 gram) bevat (11):

 2. Het vet in zware slagroom is voornamelijk verzadigd vet, waarvan lang werd gedacht dat het bijdroeg aan de ontwikkeling van hartaandoeningen.

 3. Uit huidig ​​onderzoek blijkt echter geen sterk verband tussen de inname van zuivelvet en hartziekten. Sterker nog, nieuw onderzoek suggereert dat het eten van verzadigd vet kan helpen beschermen tegen hartaandoeningen (12, 13).

 4. Zware slagroom bevat ook choline en vitamine A, D, E en K, die allemaal een vitale rol spelen in uw gezondheid.

 5. Vitamine A is bijvoorbeeld essentieel voor de gezondheid van het oog en de immuunfunctie, terwijl choline cruciaal is voor de vroege ontwikkeling van de hersenen en het metabolisme (14, 15).

 6. Bovendien bevat zware slagroom calcium en fosfor, twee mineralen die nodig zijn voor gezonde botten (16).

 7. Verschillende soorten room worden geclassificeerd op basis van vet hun inhoud.

 8. Zware slagroom en slagroom mogen niet voor hetzelfde product worden aangezien. Zware slagroom en zware room bevatten minimaal 36% melkvet (3).

 9. Aan de andere kant is lichte slagroom, die soms slagroom wordt genoemd, iets lichter en bevat 30-35% melkvet (3).

 10. Vanwege het lagere vetgehalte produceert lichte slagroom een ​​luchtiger slagroom, terwijl zware slagroom een ​​rijkere slagroom produceert (3).

 11. Half en half is een ander op room gebaseerd product, bestaande uit halve room en halve melk. Het bevat 10-18% melkvet en wordt voornamelijk gebruikt in koffie (3).

Voordelen en nadelen

 1. Zware slagroom zit vol met gezondheidsbevorderende vitamines en mineralen. Het bevat echter veel calorieën en kan bijdragen aan gewichtstoename als je te veel consumeert.

 2. Hieronder staan ​​enkele voordelen en nadelen van zware slagroom.

 3. Zware slagroom en andere volle zuivelproducten bevatten verschillende gezondheidsbevorderende vitamines en mineralen, waaronder de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K.

 4. Volle zuivelproducten bevatten meer vetoplosbare vitaminen dan hun vetarme en vetvrije tegenhangers (11, 12, 17).

 5. Bovendien neemt uw lichaam vetoplosbare vitamines beter op wanneer ze met vet worden geconsumeerd, zoals het vet in zware slagroom (18).

 6. Sommige onderzoeken hebben ook aangetoond dat volle zuivelproducten worden geassocieerd met een verminderd risico op obesitas, diabetes type 2 en hartaandoeningen (12, 19, 20, 21).

 7. Een studie bij meer dan 1.300 deelnemers constateerde dat degenen die de hoogste inname van volle zuivelproducten meldden, aanzienlijk minder kans hadden op obesitas dan degenen die de laagste inname rapporteerden. Ze hadden ook aanzienlijk minder buikvet (19).

 8. Een onderzoek van 13 weken bij 36 volwassenen vergeleek het vetarme dieet om hypertensie (DASH) te stoppen met een vetrijke versie van het dieet met 40% vet en volle zuivelproducten producten.

 9. Onderzoekers merkten op dat beide diëten de hoge bloeddruk verlaagden, maar het vetrijke dieet had het extra voordeel van het verminderen van schadelijke lipoproteïne met een zeer lage dichtheid (VLDL), allemaal met behoud van hartbeschermende hoge- dichtheid lipoproteïne (HDL) (22).

 10. Bovendien lijkt zware slagroom gezonder voor u dan verschillende zeer verfijnde vetarme producten die dienen als roomvervangers, zoals koffiecreamers en slagroom (23).

 11. In vergelijking met hele voedingsmiddelen zijn deze producten minder vullend en hebben ze een grotere impact op uw bloedsuikerspiegel. Hoge inname van deze geraffineerde voedingsmiddelen is ook in verband gebracht met obesitas (24, 25, 26).

 12. Zware slagroom bevat zeer veel calorieën en bevat 400 calorieën per 119 gram. Daarom kan het gemakkelijk zijn om overtollige calorieën te consumeren als je het vaak gebruikt.

 13. Alternatieven met minder calorieën zijn halfvolle, volle melk en notenmelk (11).

 14. Verrassend genoeg wordt geschat dat meer dan 65% van de mensen lactose-intolerant is en dus zware slagroom moet vermijden, samen met andere zuivelproducten (27).

 15. Bovendien blijkt uit sommige onderzoeken dat zuivelproducten bij veel mensen kunnen bijdragen aan de slijmproductie, zelfs mensen die niet allergisch of intolerant zijn (28).

 16. Uit een onderzoek bij meer dan 100 volwassenen met overmatige productie van neusslijm bleek dat zuivelvrij helpen het probleem kon verminderen.

 17. Degenen die gedurende zes dagen een zuivelvrij dieet volgden, meldden aanzienlijk minder symptomen van overmatige slijmproductie dan degenen die slechts twee dagen zuivelvrij gingen en vervolgens zuivel opnieuw in hun dieet introduceerden (29 ).

 18. Dit is echter een punt van discussie. Sommige onderzoekers hebben geen verband gevonden tussen zuivelconsumptie en slijmproductie (30).

 19. Zuivelinname is ook in verband gebracht met een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker (31).

 20. Een beoordeling met meer dan 8.000 mensen heeft bijvoorbeeld vastgesteld dat mensen met de hoogste zuivelinname 20% meer kans hadden op maagkanker dan mensen met de laagste zuivelinname (32).

 21. Bovendien bevatten veel zware slagroom additieven, zoals carrageen en natriumcaseïnaat. Deze zijn in verband gebracht met darmbeschadiging bij consumptie in hoge doses in dier- en reageerbuisstudies (5, 6, 33, 34).

 22. Ten slotte kan homogenisatie - een proces op basis van warmte of druk dat ervoor zorgt dat het vet niet in de room wordt afgescheiden - ervoor zorgen dat u sommige voordelen van rauwe melk niet kunt benutten.

 23. Een recente beoordeling suggereert dat het consumeren van rauwe zuivelproducten kan helpen auto-immuunziekten zoals astma en allergieën te voorkomen (35).

Is het gezond?

 1. Zware slagroom is rijk aan calorieën, maar ook rijk aan gezond vet en verschillende vitamines en mineralen. Het wordt over het algemeen in kleine hoeveelheden gebruikt, zoals in koffie of recepten die een beetje romigheid nodig hebben, dus het is onwaarschijnlijk dat u aanzienlijke calorieën aan uw dieet toevoegt.

 2. Als u echter een caloriearm dieet volgt, kunt u een alternatief met minder calorieën gebruiken, zoals notenmelk of half en half, of uw dagelijkse inname van zware slagroom tot een kleine hoeveelheid.

 3. De meerderheid van de mensen kan lactose-intolerant zijn en moet zware slagroom en andere zuivelproducten vermijden voor een optimale gezondheid (27).

 4. Bovendien kunnen bepaalde personen een verhoogde slijmproductie ervaren na het eten van zuivelproducten. Als dit op u van toepassing is, moet u zware slagroom vermijden.

 5. Als u echter zuivelproducten kunt verdragen en zware slagroom in kleine hoeveelheden kunt gebruiken, kan dit een gezond onderdeel van uw dieet zijn.

 6. Tot slot is organische, met gras gevoede zware room een ​​betere keuze, omdat gras gevoede zuivelproducten meer voedingsstoffen bevatten zoals gezonde vetten en antioxidanten dan conventioneel opgestelde zuivelproducten (36, 37, 38 ).

De onderste regel

 1. Zware slagroom is een rijke toevoeging aan recepten of koffie en kan worden gebruikt om slagroom en boter te maken.

 2. Volvette zuivelproducten zoals slagroom bevatten veel voedingsstoffen, waaronder in vet oplosbare vitaminen, die in sommige onderzoeken zijn gekoppeld aan een verminderd risico op aandoeningen zoals hartaandoeningen en obesitas.

 3. Zware slagroom bevat echter zeer veel calorieën en de meerderheid van de bevolking kan zuivelproducten niet verdragen.

 4. Als u zuivel kunt verdragen en in kleine hoeveelheden zware slagroom kunt gebruiken, kan dit een gezond onderdeel van uw dieet zijn.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407