Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


10 bewezen gezondheidsvoordelen van kurkuma en curcumine

De onderste regel

 1. Kurkuma is misschien wel het meest effectieve voedingssupplement dat er bestaat.

 2. Veel onderzoeken van hoge kwaliteit tonen aan dat het grote voordelen heeft voor uw lichaam en hersenen.

 3. Hier zijn de top 10 evidence-based gezondheidsvoordelen van kurkuma.

1. Kurkuma bevat bioactieve verbindingen met krachtige medicinale eigenschappen

 1. Kurkuma is het kruid dat kerrie zijn gele kleur geeft.

 2. Het wordt al duizenden jaren in India gebruikt als specerij en geneeskrachtig kruid.

 3. Onlangs is de wetenschap begonnen met het ondersteunen van wat Indiërs al lang weten - het bevat echt verbindingen met geneeskrachtige eigenschappen (1).

 4. Deze verbindingen worden curcuminoïden genoemd, de belangrijkste daarvan is curcumine.

 5. Curcumine is het belangrijkste actieve ingrediënt in kurkuma. Het heeft krachtige ontstekingsremmende effecten en is een zeer sterke antioxidant.

 6. Het curcumine-gehalte van kurkuma is echter niet zo hoog. Het is ongeveer 3 gew.% (2).

 7. De meeste onderzoeken met dit kruid maken gebruik van kurkuma-extracten die meestal curcumine zelf bevatten, met doseringen die meestal meer dan 1 gram per dag bevatten.

 8. Het zou heel moeilijk zijn om deze niveaus te bereiken met alleen het kurkuma-kruid in uw voedsel.

 9. Daarom, als u de volledige effecten wilt ervaren, moet u een supplement nemen dat aanzienlijke hoeveelheden curcumine bevat.

 10. Helaas wordt curcumine slecht opgenomen in de bloedbaan. Het helpt bij het consumeren van zwarte peper, die piperine bevat, een natuurlijke stof die de absorptie van curcumine met 2000% verbetert (3).

 11. De beste curcuminesupplementen bevatten piperine, waardoor hun effectiviteit aanzienlijk wordt verhoogd.

 12. Curcumine is ook vetoplosbaar, dus het kan een goed idee zijn om het in te nemen bij een vette maaltijd.

2. Curcumine is een natuurlijk ontstekingsremmend middel

 1. Ontsteking is ongelooflijk belangrijk.

 2. Het helpt uw ​​lichaam om vreemde indringers te bestrijden en speelt ook een rol bij het herstellen van schade.

 3. Zonder ontsteking kunnen ziekteverwekkers zoals bacteriën uw lichaam gemakkelijk overnemen en u doden.

 4. Hoewel acute, kortdurende ontsteking gunstig is, kan het een groot probleem worden wanneer het chronisch wordt en op ongepaste wijze de eigen weefsels van uw lichaam aanvalt.

 5. Wetenschappers geloven nu dat chronische, lichte ontstekingen een belangrijke rol spelen bij bijna elke chronische, westerse ziekte. Dit omvat hartaandoeningen, kanker, metabool syndroom, Alzheimer en verschillende degeneratieve aandoeningen (4, 5, 6).

 6. Daarom is alles dat kan helpen chronische ontstekingen te bestrijden van potentieel belang bij het voorkomen en zelfs behandelen van deze ziekten.

 7. Curcumine is sterk ontstekingsremmend. Het is zelfs zo krachtig dat het overeenkomt met de effectiviteit van sommige ontstekingsremmende medicijnen, zonder de bijwerkingen (7, 8, 9).

 8. Het blokkeert NF-kB, een molecuul dat zich naar de kernen van uw cellen verplaatst en genen in verband met ontstekingen inschakelt. Er wordt aangenomen dat NF-kB een belangrijke rol speelt bij veel chronische ziekten (10, 11).

 9. Zonder in te gaan op de details (ontsteking is uiterst ingewikkeld), is het belangrijkste dat curcumine een bioactieve stof is die ontstekingen op moleculair niveau bestrijdt (12, 13, 14).

3. Kurkuma verhoogt de antioxidantcapaciteit van het lichaam aanzienlijk

 1. Oxidatieve schade wordt beschouwd als een van de mechanismen achter veroudering en vele ziekten.

 2. Het betreft vrije radicalen, zeer reactieve moleculen met ongepaarde elektronen.

 3. Vrije radicalen reageren meestal met belangrijke organische stoffen, zoals vetzuren, eiwitten of DNA.

 4. De belangrijkste reden waarom antioxidanten zo gunstig zijn, is dat ze uw lichaam tegen vrije radicalen beschermen.

 5. Curcumine is een krachtige antioxidant die vrije radicalen kan neutraliseren vanwege zijn chemische structuur (15, 16).

 6. Bovendien verhoogt curcumine de activiteit van de eigen antioxiderende enzymen van uw lichaam (17, 18, 19).

 7. Op die manier levert curcumine een een-tweetje tegen vrije radicalen. Het blokkeert ze direct en stimuleert vervolgens de eigen antioxidantafweer van uw lichaam.

4. Curcumine verhoogt hersenafgeleide neurotrofe factor, gekoppeld aan verbeterde hersenfunctie en een lager risico op hersenziekten

 1. Vroeger geloofde men dat neuronen zich na de vroege kinderjaren niet konden delen en vermenigvuldigen.

 2. Het is nu echter bekend dat dit wel gebeurt.

 3. Neuronen kunnen nieuwe verbindingen vormen, maar in bepaalde delen van de hersenen kunnen ze zich ook vermenigvuldigen en in aantal toenemen.

 4. Een van de belangrijkste drijfveren van dit proces is van hersenen afkomstige neurotrofe factor (BDNF), een type groeihormoon dat in uw hersenen functioneert (20).

 5. Veel voorkomende hersenaandoeningen zijn in verband gebracht met verminderde niveaus van dit hormoon, waaronder depressie en de ziekte van Alzheimer (21, 22).

 6. Interessant is dat curcumine de hersenniveaus van BDNF kan verhogen (23, 24).

 7. Door dit te doen, kan het effectief zijn bij het vertragen of zelfs omkeren van veel hersenziekten en leeftijdgerelateerde afname van de hersenfunctie (25).

 8. Het kan ook het geheugen verbeteren en u slimmer maken, wat logisch lijkt gezien de effecten ervan op BDNF-niveaus. Gecontroleerde studies bij mensen zijn echter nodig om dit te bevestigen (26).

5. Curcumine moet het risico op hartaandoeningen verlagen

 1. Hartziekte is de nummer 1 doodsoorzaak in de wereld (27).

 2. Onderzoekers hebben het vele decennia bestudeerd en veel geleerd over waarom het gebeurt.

 3. Het is niet verwonderlijk dat hartaandoeningen ongelooflijk ingewikkeld zijn en verschillende dingen eraan bijdragen.

 4. Curcumine kan vele stappen in het hartaandoeningsproces helpen omkeren (28).

 5. Misschien is het belangrijkste voordeel van curcumine wat betreft hartaandoeningen het verbeteren van de functie van het endotheel, dat de bekleding van uw bloedvaten is.

 6. Het is bekend dat endotheelstoornissen een belangrijke oorzaak zijn van hartaandoeningen en een onvermogen van uw endotheel om bloeddruk, bloedstolling en verschillende andere factoren te reguleren (29).

 7. Verschillende onderzoeken suggereren dat curcumine leidt tot verbeteringen in de endotheliale functie. Eén onderzoek wees uit dat het net zo effectief is als lichaamsbeweging, terwijl een ander onderzoek aantoont dat het net zo goed werkt als het medicijn Atorvastatin (30, 31). [! 993 => 1140 = 6!

 8. In één onderzoek werden willekeurig 121 mensen toegewezen, die een bypassoperatie aan de kransslagader ondergingen, ofwel een placebo of 4 gram curcumine per dag, enkele dagen voor en na de operatie.

 9. De curcumine groep had een 65% verlaagd risico op een hartaanval in het ziekenhuis (32).

6. Kurkuma kan kanker helpen voorkomen (en misschien zelfs behandelen)

 1. Kanker is een vreselijke ziekte, gekenmerkt door ongecontroleerde celgroei.

 2. Er zijn veel verschillende vormen van kanker, die nog steeds verschillende dingen gemeen hebben. Sommigen van hen lijken te worden beïnvloed door curcuminesupplementen (33).

 3. Curcumine is onderzocht als een heilzaam kruid bij de behandeling van kanker en bleek de moleculaire groei, ontwikkeling en verspreiding op moleculair niveau te beïnvloeden (34).

 4. Studies hebben aangetoond dat het kan bijdragen aan de dood van kankercellen en angiogenese (groei van nieuwe bloedvaten in tumoren) en metastase (verspreiding van kanker) kan verminderen (35).

 5. Meerdere onderzoeken geven aan dat curcumine de groei van kankercellen in het laboratorium kan verminderen en de groei van tumoren bij proefdieren kan remmen (36, 37).

 6. Of hoge dosis curcumine (bij voorkeur met een absorptieversterker zoals piperine) kan helpen bij de behandeling van kanker bij mensen, moet nog goed worden onderzocht.

 7. Er zijn echter aanwijzingen dat het in de eerste plaats kanker kan voorkomen, met name kanker van het spijsverteringsstelsel zoals colorectale kanker.

 8. In een 30-daagse studie bij 44 mannen met laesies in de dikke darm die soms kanker worden, verminderde 4 gram curcumine per dag het aantal laesies met 40% (38).

 9. Misschien wordt curcumine op een dag samen met conventionele kankerbehandeling gebruikt. Het is te vroeg om het zeker te zeggen, maar het ziet er veelbelovend uit en wordt intensief bestudeerd.

7. Curcumine kan nuttig zijn bij het voorkomen en behandelen van de ziekte van Alzheimer

 1. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte ter wereld en een belangrijke oorzaak van dementie.

 2. Helaas is er nog geen goede behandeling beschikbaar voor de ziekte van Alzheimer.

 3. Daarom is het van het grootste belang te voorkomen dat het in de eerste plaats voorkomt.

 4. Er is misschien goed nieuws aan de horizon, omdat is aangetoond dat curcumine de bloed-hersenbarrière passeert (39).

 5. Het is bekend dat ontsteking en oxidatieve schade een rol spelen bij de ziekte van Alzheimer en curcumine heeft gunstige effecten op beide (40).

 6. Bovendien is een belangrijk kenmerk van de ziekte van Alzheimer een opeenhoping van eiwitklitten die amyloïde plaques worden genoemd. Studies tonen aan dat curcumine deze plaques kan helpen verwijderen (41).

 7. Of curcumine de progressie van de ziekte van Alzheimer bij mensen echt kan vertragen of zelfs kan omkeren, is momenteel onbekend en moet goed worden onderzocht.

8. Artritispatiënten reageren zeer goed op curcuminesupplementen

 1. Artritis is een veel voorkomend probleem in westerse landen.

 2. Er zijn verschillende soorten, meestal met ontstekingen in de gewrichten.

 3. Aangezien curcumine een krachtige ontstekingsremmende stof is, is het logisch dat het kan helpen bij artritis.

 4. Verschillende onderzoeken tonen aan dat dit waar is.

 5. In een onderzoek bij mensen met reumatoïde artritis was curcumine zelfs effectiever dan een ontstekingsremmend medicijn (42).

 6. Veel andere studies hebben gekeken naar de effecten van curcumine op artritis en zagen verbeteringen in verschillende symptomen (43, 44).

9. Studies tonen aan dat Curcumine ongelooflijke voordelen biedt tegen depressie

 1. Curcumine heeft enige belofte getoond bij de behandeling van depressie.

 2. In een gecontroleerde studie werden 60 mensen met een depressie gerandomiseerd in drie groepen (45).

 3. Eén groep nam Prozac, een andere groep één gram curcumine en de derde groep zowel Prozac als curcumine.

 4. Na 6 weken had curcumine geleid tot verbeteringen die vergelijkbaar waren met Prozac. De groep die zowel Prozac als curcumine pakte, deed het het beste (45).

 5. Volgens deze kleine studie is curcumine even effectief als een antidepressivum.

 6. Depressie is ook gekoppeld aan verminderde niveaus van van hersenen afkomstige neurotrofe factor (BDNF) en een krimpende hippocampus, een hersengebied met een rol bij leren en geheugen.

 7. Curcumine verhoogt de BDNF-niveaus, waardoor sommige van deze veranderingen mogelijk worden teruggedraaid (46).

 8. Er zijn ook aanwijzingen dat curcumine de neurotransmitters van de hersenen serotonine en dopamine kan stimuleren (47, 48).

10. Curcumin kan veroudering helpen vertragen en leeftijdsgebonden chronische ziekten bestrijden

 1. Als curcumine echt kan helpen bij het voorkomen van hartziekten, kanker en de ziekte van Alzheimer, zou dit duidelijke voordelen hebben voor de levensduur.

 2. Om deze reden is curcumine erg populair geworden als supplement tegen veroudering (49).

 3. Maar aangezien men denkt dat oxidatie en ontsteking een rol spelen bij veroudering, kan curcumine effecten hebben die veel verder gaan dan alleen het voorkomen van ziekte (50).

De onderste regel

 1. Kurkuma en vooral de meest actieve verbinding curcumine hebben veel wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen, zoals het potentieel om hartaandoeningen, Alzheimer en kanker te voorkomen.

 2. Het is een krachtige ontstekingsremmer en antioxidant en kan ook de symptomen van depressie en artritis helpen verbeteren.

 3. Als u een kurkuma / curcuminesupplement wilt kopen, is er een uitstekende selectie op Amazon met duizenden goede recensies van klanten.

 4. Het wordt aanbevolen om een ​​product te vinden met BioPerine (de handelsmerknaam voor piperine), de stof die de curcumine-absorptie met 2000% verbetert.

 5. Zonder deze stof passeert het grootste deel van de curcumine gewoon uw spijsverteringskanaal.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407