Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


10 bewezen voordelen van groene thee

Bottom line

 1. Groene thee is de gezondste drank op aarde.

 2. Het zit boordevol antioxidanten en voedingsstoffen die krachtige effecten op het lichaam hebben.

 3. Deze omvatten verbeterde hersenfunctie, vetverlies, een lager risico op kanker en vele andere indrukwekkende voordelen.

 4. Hieronder staan ​​10 gezondheidsvoordelen van groene thee die worden ondersteund door studies.

1. Groene thee bevat bioactieve verbindingen die de gezondheid verbeteren

 1. Groene thee is meer dan alleen vloeistof.

 2. Veel van de plantaardige stoffen in de theebladeren maken het tot de uiteindelijke drank, die grote hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen bevat (1).

 3. Thee is rijk aan polyfenolen die effecten hebben zoals het verminderen van ontstekingen en het helpen bestrijden van kanker.

 4. Groene thee is ongeveer 30 gewichtsprocent polyfenolen, inclusief grote hoeveelheden catechine, EGCG genaamd. Catechines zijn natuurlijke antioxidanten die celbeschadiging helpen voorkomen en andere voordelen bieden.

 5. Deze stoffen kunnen de vorming van vrije radicalen in het lichaam verminderen en cellen en moleculen beschermen tegen schade. Van deze vrije radicalen is bekend dat ze een rol spelen bij veroudering en allerlei ziekten.

 6. EGCG (Epigallocatechin Gallate) is een van de krachtigste verbindingen in groene thee. Het is onderzocht om verschillende ziekten te behandelen en kan een van de belangrijkste redenen zijn waarom groene thee zulke krachtige medicinale eigenschappen heeft (2).

 7. Groene thee bevat ook kleine hoeveelheden mineralen die belangrijk zijn voor de gezondheid.

 8. Probeer een groene thee van een hogere kwaliteit te kiezen, omdat sommige van de lagere kwaliteitsmerken overmatige hoeveelheden fluoride kunnen bevatten (3).

 9. Dat gezegd hebbende, zelfs als u voor een merk van lagere kwaliteit kiest, wegen de voordelen nog steeds op tegen het risico.

2. Verbindingen in groene thee kunnen de hersenfunctie verbeteren en u slimmer maken

 1. Groene thee houdt je niet alleen wakker, het kan je ook slimmer maken.

 2. Het belangrijkste actieve ingrediënt is cafeïne, een bekend stimulerend middel.

 3. Het bevat niet zoveel als koffie, maar genoeg om een ​​reactie te produceren zonder de "nerveuze" effecten die gepaard gaan met teveel cafeïne te veroorzaken.

 4. Cafeïne doet in de hersenen het blokkeren van een remmende neurotransmitter genaamd Adenosine. Op deze manier verhoogt het feitelijk het vuren van neuronen en de concentratie van neurotransmitters zoals dopamine en noradrenaline (4, 5).

 5. Cafeïne is eerder intensief bestudeerd en leidt consequent tot verbeteringen in verschillende aspecten van de hersenfunctie, waaronder verbeterde stemming, waakzaamheid, reactietijd en geheugen (6).

 6. Groene thee bevat echter meer dan alleen cafeïne. Het heeft ook het aminozuur L-theanine, dat de bloed-hersenbarrière kan passeren (7).

 7. L-theanine verhoogt de activiteit van de remmende neurotransmitter GABA, die anti-angsteffecten heeft. Het verhoogt ook dopamine en de productie van alfagolven in de hersenen (7, 8, 9).

 8. Studies tonen aan dat cafeïne en L-theanine synergetische effecten kunnen hebben. De combinatie van de twee is bijzonder krachtig bij het verbeteren van de hersenfunctie (10, 11).

 9. Vanwege de L-theanine en de kleinere dosis cafeïne kan groene thee u een veel mildere en ander soort "buzz" geven dan koffie.

 10. Veel mensen melden dat ze stabielere energie hebben en veel productiever zijn als ze groene thee drinken in vergelijking met koffie.

3. Groene thee verhoogt de vetverbranding en verbetert de fysieke prestaties

 1. Als u naar de ingrediëntenlijst kijkt voor een vetverbrandingssupplement, is de kans groot dat groene thee daar aanwezig is.

 2. Dit komt omdat van groene thee is aangetoond dat het de vetverbranding verhoogt en de stofwisseling verhoogt, in door mensen gecontroleerde proeven (12).

 3. In een onderzoek bij 10 gezonde mannen verhoogde groene thee het energieverbruik met 4% (13).

 4. Een andere studie toonde aan dat de vetoxidatie met 17% was toegenomen, wat aangeeft dat groene thee selectief de vetverbranding kan verhogen (14).

 5. Sommige onderzoeken naar groene thee laten echter geen toename van het metabolisme zien, dus de effecten kunnen van het individu afhangen (15).

 6. Van cafeïne zelf is ook aangetoond dat het de fysieke prestaties verbetert door vetzuren uit de vetweefsels te mobiliseren en beschikbaar te stellen voor gebruik als energie (16, 17).

 7. In twee afzonderlijke reviewstudies is aangetoond dat cafeïne de fysieke prestaties gemiddeld met 11-12% verhoogt (18, 19).

4. Antioxidanten in groene thee kunnen het risico op sommige soorten kanker verlagen

 1. Kanker wordt veroorzaakt door ongecontroleerde celgroei. Het is een van de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld.

 2. Het is bekend dat oxidatieve schade bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van kanker en dat antioxidanten een beschermend effect kunnen hebben (20).

 3. Groene thee is een uitstekende bron van krachtige antioxidanten, dus het is logisch dat het uw risico op kanker kan verminderen, wat het lijkt te doen:

 4. Veel observationele onderzoeken hebben aangetoond dat drinkers van groene thee minder snel verschillende soorten kanker ontwikkelen. Er is echter meer onderzoek van hoge kwaliteit nodig om deze effecten te bevestigen (24, 25).

 5. Het is belangrijk om te onthouden dat het misschien een slecht idee is om melk in uw thee te doen, omdat sommige studies suggereren dat het de antioxidantwaarde verlaagt (26).

5. Groene thee kan uw hersenen op oudere leeftijd beschermen en uw risico op Alzheimer en Parkinson verlagen

 1. Groene thee kan niet alleen de hersenfunctie op de korte termijn verbeteren, het kan ook uw hersenen op oudere leeftijd beschermen.

 2. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte bij mensen en een belangrijke oorzaak van dementie.

 3. De ziekte van Parkinson is de tweede meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte en gaat gepaard met de dood van dopamine-producerende neuronen in de hersenen.

 4. Meerdere studies tonen aan dat de catechine-verbindingen in groene thee verschillende beschermende effecten kunnen hebben op neuronen in reageerbuizen en diermodellen, waardoor het risico op Alzheimer en Parkinson mogelijk wordt verlaagd (27, 28, 29).

6. Groene thee kan bacteriën doden, wat de tandgezondheid verbetert en uw risico op infectie verlaagt

 1. De catechinen in groene thee hebben ook andere biologische effecten.

 2. Sommige onderzoeken tonen aan dat ze bacteriën kunnen doden en virussen zoals het influenzavirus kunnen remmen, waardoor uw risico op infecties mogelijk wordt verlaagd (30, 31, 32, 33).

 3. Streptococcus mutans is de primaire schadelijke bacterie in de mond. Het veroorzaakt plaquevorming en is een belangrijke oorzaak van gaatjes en tandbederf.

 4. Studies tonen aan dat de catechinen in groene thee de groei van Streptococcus mutans kunnen remmen. De consumptie van groene thee wordt geassocieerd met een betere gebitsgezondheid en een lager risico op cariës (34, 35, 36, 37).

 5. Meerdere onderzoeken tonen ook aan dat groene thee een slechte adem kan verminderen (38, 39).

 1. Type 2 diabetes is een ziekte die de afgelopen decennia epidemische proporties heeft bereikt en nu wereldwijd ongeveer 400 miljoen mensen treft.

 2. Deze ziekte houdt verband met verhoogde bloedsuikerspiegels in het kader van insulineresistentie of een onvermogen om insuline te produceren.

 3. Studies tonen aan dat groene thee de insulinegevoeligheid kan verbeteren en de bloedsuikerspiegel kan verlagen (40).

 4. Uit een onderzoek onder Japanse personen bleek dat degenen die de meeste groene thee dronken een 42% lager risico hadden op het ontwikkelen van diabetes type 2 (41).

 5. Volgens een beoordeling van 7 studies met in totaal 286.701 personen, hadden groene theedrinkers een 18% lager risico om diabetes te krijgen (42).

8. Groene thee kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen

 1. Hart- en vaatziekten, waaronder hartaandoeningen en beroertes, zijn de grootste doodsoorzaken ter wereld (43).

 2. Studies tonen aan dat groene thee enkele van de belangrijkste risicofactoren voor deze ziekten kan verbeteren.

 3. Dit omvat totaal cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden (44).

 4. Groene thee verhoogt ook dramatisch de antioxidantcapaciteit van het bloed, dat de LDL-deeltjes beschermt tegen oxidatie, wat een onderdeel is van de weg naar hartaandoeningen (45, 46).

 5. Gezien de gunstige effecten op risicofactoren, is het niet verwonderlijk om te zien dat drinkers van groene thee tot 31% minder risico lopen op hart- en vaatziekten (47, 48, 49).

9. Groene thee kan u helpen af ​​te vallen en uw risico op obesitas te verlagen

 1. Gezien het feit dat groene thee de stofwisseling op korte termijn kan verhogen, is het logisch dat het je kan helpen af ​​te vallen.

 2. Verschillende onderzoeken tonen aan dat groene thee leidt tot afname van lichaamsvet, vooral in de buikstreek (50, 51).

 3. Een van deze studies was een 12 weken durende gerandomiseerde gecontroleerde studie bij 240 mannen en vrouwen. In deze studie had de groene theegroep een significante afname van het percentage lichaamsvet, lichaamsgewicht, tailleomtrek en buikvet (52).

 4. Sommige onderzoeken tonen echter geen statistisch significante toename van het gewichtsverlies met groene thee aan, dus dit moet met een korreltje zout worden genomen (53).

10. Groene thee kan je helpen langer te leven

 1. Natuurlijk moeten we allemaal uiteindelijk sterven. Dat is onvermijdelijk.

 2. Gezien het feit dat drinkers van groene thee een lager risico lopen op hart- en vaatziekten en kanker, is het logisch dat het u zou kunnen helpen langer te leven.

 3. In een onderzoek onder 40.530 Japanse volwassenen waren degenen die de meeste groene thee dronken (5 of meer kopjes per dag) aanzienlijk minder kans om te sterven tijdens een periode van 11 jaar (54):

 4. Een ander onderzoek onder 14.001 bejaarde Japanse individuen vond dat degenen die de meeste groene thee dronken, 76% minder kans hadden om te sterven tijdens de studieperiode van 6 jaar (55).

11. Nog iets anders?

 1. Om u beter te voelen, gewicht te verliezen en uw risico op chronische ziekten te verlagen, wilt u misschien overwegen om groene thee een vast onderdeel van uw leven te maken.

 2. Als u het wilt proberen, is er een breed scala aan producten beschikbaar op Amazon.

 3. Lees het artikel in het SpaansDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407