Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


10 evidence-based gezondheidsvoordelen van zwarte thee

11. Nog iets anders?

 1. Afgezien van water is zwarte thee een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld.

 2. Het komt van de Camellia sinensis-plant en wordt vaak gemengd met andere planten voor verschillende smaken, zoals Earl Grey, Engels ontbijt of chai.

 3. Het is sterker van smaak en bevat meer cafeïne dan andere theeën, maar minder cafeïne dan koffie.

 4. Zwarte thee biedt ook een aantal gezondheidsvoordelen omdat het antioxidanten en verbindingen bevat die kunnen helpen ontstekingen in het lichaam te verminderen.

 5. Hier zijn 10 gezondheidsvoordelen van zwarte thee, allemaal ondersteund door de wetenschap.

1. Heeft antioxiderende eigenschappen

 1. Van antioxidanten is bekend dat ze tal van gezondheidsvoordelen bieden.

 2. Het consumeren ervan kan helpen bij het verwijderen van vrije radicalen en het verminderen van celschade in het lichaam. Dit kan uiteindelijk het risico op chronische ziekten helpen verminderen (1,2).

 3. Polyfenolen zijn een soort antioxidant die voorkomt in bepaalde voedingsmiddelen en dranken, waaronder zwarte thee.

 4. Groepen polyfenolen, waaronder catechines, theaflavines en thearubigins, zijn de belangrijkste bronnen van antioxidanten in zwarte thee en kunnen de algehele gezondheid bevorderen (3).

 5. In één onderzoek bij ratten werd de rol van theaflavines in zwarte thee en het risico op diabetes, obesitas en verhoogde cholesterol onderzocht. De resultaten toonden aan dat theaflavins cholesterol en bloedsuikerspiegel verlaagden (4).

 6. Een andere studie onderzocht de rol van catechinen uit groene thee-extract op lichaamsgewicht. Het bleek dat degenen die een fles met 690 mg catechines uit thee dagelijks gedurende 12 weken consumeerden, een afname van lichaamsvet vertoonden (5).

 7. Hoewel veel supplementen antioxidanten bevatten, is de beste manier om ze te consumeren via voedsel en dranken. Sommige onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat het nemen van antioxidanten in supplementvorm uw gezondheid kan schaden (6).

2. Kan de gezondheid van het hart verbeteren

 1. Zwarte thee bevat een andere groep antioxidanten die flavonoïden worden genoemd en die de gezondheid van het hart ten goede komen.

 2. Naast thee zijn flavonoïden te vinden in groenten, fruit, rode wijn en pure chocolade.

 3. Door ze regelmatig te consumeren, kunnen veel risicofactoren voor hartaandoeningen worden verminderd, waaronder hoge bloeddruk, hoog cholesterol, verhoogde triglycerideniveaus en obesitas (7).

 4. Uit een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek bleek dat het gedurende 12 weken drinken van zwarte thee de triglyceridenwaarden met 36% verlaagde, de bloedsuikerspiegel met 18% verlaagde en de LDL / HDL-plasmaverhouding met 17% verlaagde (8 ).

 5. Een ander onderzoek wees uit dat degenen die drie koppen zwarte thee per dag dronken een 11% lager risico hadden op het ontwikkelen van hartaandoeningen (9).

 6. Zwarte thee toevoegen aan uw dagelijkse routine is een gemakkelijke manier om antioxidanten in uw dieet op te nemen en mogelijk uw risico op toekomstige gezondheidscomplicaties te verminderen.

3. Kan de "slechte" LDL-cholesterol verlagen

 1. Het lichaam bevat twee lipoproteïnen die cholesterol door het lichaam transporteren.

 2. De ene is lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) en de andere is lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL).

 3. LDL wordt beschouwd als de "slechte" lipoproteïne omdat het cholesterol naar cellen door het hele lichaam transporteert. Ondertussen wordt HDL beschouwd als de "goede" lipoproteïne omdat het cholesterol wegvoert van uw cellen en naar de lever om te worden uitgescheiden.

 4. Wanneer er te veel LDL in het lichaam is, kan dit zich ophopen in de slagaders en wasachtige afzettingen veroorzaken die plaques worden genoemd. Dit kan leiden tot problemen zoals hartfalen of beroerte.

 5. Gelukkig hebben sommige onderzoeken aangetoond dat het consumeren van thee LDL-cholesterol kan helpen verlagen.

 6. Uit een gerandomiseerde studie bleek dat het drinken van vijf porties zwarte thee per dag LDL-cholesterol met 11% verlaagde bij personen met een licht of licht verhoogde cholesterolspiegel (10).

 7. Een ander gerandomiseerd drie maanden durend onderzoek bij 47 personen vergeleek de effecten van traditioneel Chinees zwarte thee-extract en een placebo op LDL-waarden.

 8. De resultaten lieten een significante daling van de LDL-waarden zien bij degenen die zwarte thee dronken in vergelijking met de placebo, zonder ongewenste bijwerkingen. Onderzoekers concludeerden dat zwarte thee hielp bij het verbeteren van het cholesterolgehalte bij personen met een risico op hartaandoeningen of obesitas (11).

4. Kan de darmgezondheid verbeteren

 1. Studies hebben aangetoond dat het type bacteriën in uw darm een ​​belangrijke rol kan spelen in uw gezondheid.

 2. Dat komt omdat de darm triljoenen bacteriën bevat, evenals 70-80% van je immuunsysteem (12).

 3. Hoewel sommige bacteriën in uw darm gunstig zijn voor uw gezondheid, zijn sommige dat niet.

 4. Sommige onderzoeken hebben zelfs gesuggereerd dat het type bacteriën in uw darm een ​​belangrijke rol kan spelen bij het verminderen van het risico op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals inflammatoire darmaandoeningen, diabetes type 2, cardiovasculair ziekte, obesitas en zelfs kanker (13).

 5. De polyfenolen in zwarte thee kunnen helpen een gezonde darm te behouden door de groei van goede bacteriën te bevorderen en de groei van slechte bacteriën, zoals Salmonella (14), te remmen.

 6. Bovendien bevat zwarte thee antimicrobiële eigenschappen die schadelijke stoffen doden en de darmbacteriën en immuniteit verbeteren door het slijmvlies van het spijsverteringskanaal te helpen herstellen.

 7. Er is echter verder onderzoek nodig voordat een sterke conclusie kan worden getrokken over de rol van zwarte thee en immuunfunctie (15).

5. Kan helpen de bloeddruk te verlagen

 1. Hoge bloeddruk treft ongeveer 1 miljard mensen wereldwijd (16).

 2. Het kan uw risico op hart- en nierfalen, beroerte, verlies van gezichtsvermogen en hartaanvallen verhogen. Gelukkig kunnen veranderingen in uw dieet en levensstijl uw bloeddruk verlagen (17).

 3. Een gerandomiseerde, gecontroleerde studie onderzocht de rol van zwarte thee bij het verlagen van de bloeddruk. Deelnemers dronken dagelijks zes koppen zwarte thee gedurende zes maanden.

 4. Uit de resultaten bleek dat degenen die zwarte thee dronken een significante daling van de systolische en diastolische bloeddruk hadden in vergelijking met de placebogroep (18).

 5. Onderzoek naar de effecten van zwarte thee op de bloeddruk is echter gemengd.

 6. Een meta-analyse van vijf verschillende onderzoeken waarbij 343 deelnemers waren betrokken, keek naar de impact van vier weken zwarte thee drinken op de bloeddruk.

 7. Hoewel de resultaten enige verbeteringen in de bloeddruk vonden, concludeerden onderzoekers dat de bevindingen niet significant waren (19).

 8. Dagelijks zwarte thee drinken, en andere levensstijlveranderingen zoals strategieën voor stressmanagement opnemen, kunnen mensen met hoge bloeddruk ten goede komen.

6. Kan helpen het risico op een beroerte te verminderen

 1. Een beroerte kan optreden wanneer een bloedvat in de hersenen is geblokkeerd of scheurt. Het is de tweede belangrijkste doodsoorzaak wereldwijd (20).

 2. Gelukkig kan 80% van de slagen worden voorkomen. Het beheren van uw dieet, lichamelijke activiteit, bloeddruk en niet roken kan bijvoorbeeld het risico op een beroerte helpen verminderen (21).

 3. Interessant is dat onderzoeken hebben aangetoond dat het drinken van zwarte thee ook kan helpen het risico op een beroerte te verminderen.

 4. Eén studie volgde 74.961 mensen gedurende meer dan 10 jaar. Het bleek dat degenen die vier of meer koppen zwarte thee per dag dronken een 32% lager risico op een beroerte hadden dan degenen die geen thee dronken (22).

 5. Een andere studie beoordeelde gegevens van negen verschillende studies, waaronder meer dan 194.965 deelnemers.

 6. Onderzoekers ontdekten dat personen die meer dan drie koppen thee (zwarte of groene thee) per dag dronken een 21% lager risico op een beroerte hadden, in vergelijking met personen die minder dan één kop dronken thee per dag (23).

7. Mogen lagere bloedsuikerspiegel

 1. Verhoogde bloedsuikerspiegel kan uw risico op gezondheidscomplicaties verhogen, zoals diabetes type 2, obesitas, hart- en vaatziekten, nierfalen en depressie (24, 25).

 2. Het consumeren van grote hoeveelheden suiker, met name van gezoete dranken, heeft aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel en het risico op diabetes type 2 verhoogt (26).

 3. Wanneer u suiker consumeert, scheidt de alvleesklier een hormoon af dat insuline wordt genoemd om de suiker naar de spieren te brengen voor energie. Als je meer suiker verbruikt dan je lichaam nodig heeft, wordt de overtollige suiker opgeslagen als vet.

 4. Zwarte thee is een geweldige niet-gezoete drank waarvan is gevonden dat deze het gebruik van insuline in het lichaam helpt verbeteren.

 5. In een reageerbuisstudie werd gekeken naar de insulineverhogende eigenschappen van thee en zijn componenten. De resultaten toonden aan dat zwarte thee de insulineactiviteit meer dan 15 maal verhoogde.

 6. Onderzoekers concludeerden dat van verschillende verbindingen in thee werd aangetoond dat ze het insulinegehalte verbeteren, met name een catechine genaamd epigallocatechine gallate (27).

 7. Een ander onderzoek bij muizen vergeleek de effecten van zwarte en groene thee-extract op de bloedsuikerspiegel. Uit de resultaten bleek dat ze zowel de bloedsuikerspiegel verlaagden als de manier waarop het lichaam suiker metaboliseerde (28).

8. Kan helpen het risico op kanker te verminderen

 1. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker, en sommige zijn niet te voorkomen.

 2. Desalniettemin kunnen de polyfenolen in zwarte thee de overleving van kankercellen helpen voorkomen.

 3. Eén reageerbuisstudie analyseerde de effecten van de polyfenolen in thee op kankercellen. Het toonde aan dat zwarte en groene thee een rol kunnen spelen bij het reguleren van de groei van kankercellen en het verminderen van de ontwikkeling van nieuwe cellen (29).

 4. Een andere studie analyseerde de effecten van de polyfenolen in zwarte thee op borstkanker. Het toonde aan dat zwarte thee de verspreiding van hormoonafhankelijke borsttumoren kan helpen overwinnen (30).

 5. Hoewel zwarte thee niet als een alternatieve behandeling voor kanker moet worden beschouwd, heeft enig onderzoek aangetoond dat zwarte thee de overleving van kankercellen kan helpen verminderen.

 6. Meer onderzoek bij mensen is nodig om het verband tussen zwarte thee en kankercellen duidelijker te bepalen.

9. Kan de focus verbeteren

 1. Zwarte thee bevat cafeïne en een aminozuur genaamd L-theanine, dat de alertheid en focus kan verbeteren.

 2. L-theanine verhoogt de alfa-activiteit in de hersenen, wat resulteert in ontspanning en een betere focus.

 3. Studies hebben aangetoond dat dranken die L-theanine en cafeïne bevatten de grootste invloed hebben op de focus vanwege de effecten van L-theanine op de hersenen (31).

 4. Dit kan de reden zijn waarom veel mensen stabielere energie melden na het drinken van thee, in vergelijking met andere cafeïnehoudende dranken zoals koffie.

 5. Twee gerandomiseerde studies testten de effecten van zwarte thee op nauwkeurigheid en alertheid. In beide studies verhoogde zwarte thee de nauwkeurigheid en zelfgerapporteerde alertheid bij deelnemers aanzienlijk, vergeleken met een placebo (32).

 6. Dit maakt zwarte thee een geweldige drank als u op zoek bent naar energie en focus zonder veel cafeïne.

10. Makkelijk te maken

 1. Zwarte thee is niet alleen goed voor u, het is ook eenvoudig te maken.

 2. Om zwarte thee te maken, kook je eerst water. Als u in de winkel gekochte theezakjes gebruikt, voegt u gewoon een theezakje toe aan een mok en vult u deze met het hete water.

 3. Als u losse bladthee gebruikt, gebruik dan 2-3 gram theeblaadjes voor elke zes ons water in een zeef.

 4. Laat de thee 3-5 minuten in het water trekken, afhankelijk van uw smaakvoorkeur. Gebruik voor een sterkere thee meer theebladeren en steil voor een langere periode.

 5. Haal na het weken de theeblaadjes of het theezakje uit het water en geniet ervan.

De onderste regel

 1. Zwarte thee is een geweldige optie als u op zoek bent naar een caloriearme, niet-gezoete drank met minder cafeïne dan koffie of energiedranken.

 2. Het heeft een sterke, unieke smaak en bevat veel antioxidanten, die verschillende gezondheidsvoordelen kunnen bieden. Deze omvatten verbeterde cholesterol, betere darmgezondheid en verlaagde bloeddruk.

 3. Het beste van alles is dat het eenvoudig te maken is en gemakkelijk te vinden is in veel winkels of online.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407