Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


10 gezondheidsvoordelen van koolhydraatarme en ketogene diëten

De onderste regel

 1. Koolhydraatarme diëten zijn al tientallen jaren controversieel.

 2. Sommige mensen beweren dat deze diëten cholesterol verhogen en hartziekten veroorzaken vanwege hun hoge vetgehalte.

 3. In de meeste wetenschappelijke studies bewijzen koolhydraatarme diëten echter hun waarde als gezond en heilzaam.

 4. Een koolhydraatarm dieet veroorzaakt niet alleen meer gewichtsverlies, maar leidt ook tot belangrijke verbeteringen in de meeste risicofactoren voor hartaandoeningen - inclusief cholesterol.

 5. Hier zijn 10 bewezen gezondheidsvoordelen van koolhydraatarme en ketogene diëten.

1. Koolhydraatarme diëten verminderen uw eetlust

 1. Honger is de ergste bijwerking van diëten.

 2. Het is een van de belangrijkste redenen waarom veel mensen zich ellendig voelen en uiteindelijk opgeven.

 3. Koolhydraatarm eten leidt echter automatisch tot minder eetlust (1).

 4. Studies tonen consequent aan dat wanneer mensen koolhydraten snijden en meer eiwitten en vet eten, ze uiteindelijk veel minder calorieën eten (1).

Eerst

 1. Koolhydraten snijden is een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om af te vallen.

 2. Studies tonen aan dat mensen met een koolhydraatarm dieet meer gewicht verliezen, sneller dan mensen met een vetarm dieet - zelfs wanneer deze laatste calorieën actief beperken.

 3. Dit komt omdat koolhydraatarme diëten werken om overtollig water uit uw lichaam te verwijderen, waardoor het insulineniveau wordt verlaagd en de eerste twee weken snel wordt afgevallen (2, 3).

 4. In onderzoeken waarin koolhydraatarme en vetarme diëten werden vergeleken, verliezen mensen die hun koolhydraten beperken soms 2-3 keer zoveel gewicht - zonder honger te hebben (4, 5).

 5. Een studie bij zwaarlijvige volwassenen vond een koolhydraatarm dieet bijzonder effectief gedurende maximaal zes maanden, in vergelijking met een conventioneel dieet voor gewichtsverlies. Daarna was het verschil in gewichtsverlies tussen diëten onbeduidend (6).

 6. In een jaar lang onderzoek bij 609 volwassenen met overgewicht met een laag vet- of koolhydraatarm dieet, verloren beide groepen vergelijkbare hoeveelheden gewicht (7).

Uit je buikholte

 1. Niet alle vet in uw lichaam is hetzelfde.

 2. Waar vet wordt opgeslagen, bepaalt hoe dit uw gezondheid en het risico op ziekten beïnvloedt.

 3. De twee hoofdtypen zijn onderhuids vet, dat zich onder uw huid bevindt, en visceraal vet, dat zich ophoopt in uw buikholte en typisch is voor de meeste mannen met overgewicht.

 4. Visceraal vet nestelt zich meestal rond uw organen. Overmatig visceraal vet wordt geassocieerd met ontsteking en insulineresistentie - en kan de metabole disfunctie veroorzaken die tegenwoordig zo vaak voorkomt in het Westen (8). [! 439 => 1140 = 4!

 5. Na verloop van tijd zou dit moeten leiden tot een drastisch verminderd risico op hartaandoeningen en diabetes type 2.

4. Triglyceriden neigen drastisch te vallen

 1. Triglyceriden zijn vetmoleculen die in uw bloedbaan circuleren.

 2. Het is algemeen bekend dat hoge nuchtere triglyceriden - niveaus in het bloed na een nacht vasten - een sterke risicofactor zijn voor hartziekten (10).

 3. Een van de belangrijkste oorzaken van verhoogde triglyceriden bij sedentaire mensen is koolhydraatconsumptie - vooral de eenvoudige suikerfructose (11, 12, 13).

 4. Wanneer mensen koolhydraten snijden, hebben ze de neiging om een ​​zeer dramatische vermindering van bloedtriglyceriden te ervaren (14, 15).

 5. Anderzijds veroorzaken vetarme diëten vaak dat triglyceriden toenemen (16, 17).

5. Verhoogde niveaus van 'goede' HDL-cholesterol

 1. Lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL) wordt vaak het "goede" cholesterol genoemd.

 2. Hoe hoger uw niveaus van HDL in vergelijking met "slechte" LDL, hoe lager uw risico op hartaandoeningen (18, 19, 20).

 3. Een van de beste manieren om "goede" HDL-waarden te verhogen, is om vet te eten - en koolhydraatarme diëten bevatten veel vet (21, 22, 23).

 4. Daarom is het niet verwonderlijk dat HDL-niveaus dramatisch stijgen op gezonde, koolhydraatarme diëten, terwijl ze de neiging hebben slechts matig te stijgen of zelfs af te nemen op vetarme diëten (24, 25).

6. Verlaagde bloedsuikerspiegel en insulineniveaus

 1. Koolhydraatarme en ketogene diëten kunnen ook bijzonder nuttig zijn voor mensen met diabetes en insulineresistentie, die wereldwijd miljoenen mensen treffen (29, 30).

 2. Studies tonen aan dat het snijden van koolhydraten zowel de bloedsuikerspiegel als de insulinespiegel drastisch verlaagt (31, 32).

 3. Sommige mensen met diabetes die met een koolhydraatarm dieet beginnen, moeten mogelijk hun insulinedosis bijna onmiddellijk met 50% verlagen (33).

 4. In één onderzoek bij mensen met diabetes type 2 had 95% hun glucoseverlagende medicatie binnen zes maanden verlaagd of geëlimineerd (34).

 5. Als u bloedsuikermedicatie gebruikt, neem dan contact op met uw arts voordat u uw koolhydraatinname wijzigt, omdat uw dosering mogelijk moet worden aangepast om hypoglykemie te voorkomen.

7. Kan de bloeddruk verlagen

 1. Verhoogde bloeddruk of hypertensie is een belangrijke risicofactor voor veel ziekten, waaronder hartaandoeningen, beroertes en nierfalen.

 2. Koolhydraatarme diëten zijn een effectieve manier om de bloeddruk te verlagen, die uw risico op deze ziekten zou moeten verlagen en u helpen langer te leven (34, 35).

8. Effectief tegen metabool syndroom

 1. Metabool syndroom is een aandoening die sterk wordt geassocieerd met uw risico op diabetes en hartaandoeningen.

 2. Het metabool syndroom is eigenlijk een verzameling symptomen, waaronder:

 3. Een koolhydraatarm dieet is echter ongelooflijk effectief bij het behandelen van alle vijf van deze symptomen (36, 37).

 4. Onder een dergelijk dieet zijn deze voorwaarden bijna geëlimineerd.

9. Verbeterde 'slechte' LDL-cholesterolwaarden

 1. Mensen met een hoge "slechte" LDL hebben veel meer kans op een hartaanval (38, 39).

 2. De grootte van de deeltjes is echter belangrijk. Kleinere deeltjes zijn gekoppeld aan een hoger risico op hartaandoeningen, terwijl grotere deeltjes zijn gekoppeld aan een lager risico (40, 41, 42).

 3. Het blijkt dat koolhydraatarme diëten de grootte van "slechte" LDL-deeltjes vergroten terwijl het aantal totale LDL-deeltjes in uw bloedstroom wordt verminderd (43).

 4. Als zodanig kan het verlagen van uw koolhydraatinname de gezondheid van uw hart verbeteren.

10. Therapeutisch voor verschillende hersenstoornissen

 1. Je hersenen hebben glucose nodig, omdat sommige delen alleen dit soort suiker kunnen verbranden. Daarom produceert je lever glucose uit eiwitten als je geen koolhydraten eet.

 2. Toch kan een groot deel van je hersenen ook ketonen verbranden, die worden gevormd tijdens de honger of wanneer de inname van koolhydraten erg laag is.

 3. Dit is het mechanisme achter het ketogeen dieet, dat al tientallen jaren wordt gebruikt om epilepsie te behandelen bij kinderen die niet reageren op medicamenteuze behandeling (44).

 4. In veel gevallen kan dit dieet kinderen van epilepsie genezen. In één onderzoek ondervond meer dan de helft van de kinderen met een ketogeen dieet een vermindering van het aantal aanvallen met meer dan 50%, terwijl 16% vrij van aanvallen werd (45).

 5. Zeer koolhydraatarme en ketogene diëten worden nu ook onderzocht voor andere hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson (46).

De onderste regel

 1. Weinig dingen zijn zo goed ingeburgerd in de voedingswetenschap als de enorme gezondheidsvoordelen van koolhydraatarme en ketogene diëten.

 2. Deze diëten kunnen niet alleen uw cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker verbeteren, maar ook uw eetlust verminderen, gewichtsverlies stimuleren en uw triglyceriden verlagen.

 3. Als u nieuwsgierig bent om uw gezondheid te verbeteren, is een van deze diëten het overwegen waard.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407