Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


10 gezondheidsvoordelen van scherp kersensap

11. Butternut Squash Pie

 1. Scherpe kersen, ook bekend als zure, dwerg- of Montmorency-kersen, zijn de laatste jaren steeds populairder geworden.

 2. Vergeleken met zoete kersen, die meestal vers worden genoten, worden scherpe kersen vaak gedroogd, ingevroren of geperst.

 3. Scherp kersensap wordt gemaakt van de vrucht van de Prunus cerasus-boom, afkomstig uit Zuidwest-Azië en Europa, en is gekoppeld aan een aantal interessante gezondheidsvoordelen.

 4. Dat gezegd hebbende, sommige scherpe kersensap-variëteiten kunnen aanzienlijke hoeveelheden toegevoegde suikers bevatten. Het is dus redelijk om de meeste voordelen van ongezoete variëteiten te verwachten.

 5. Hier zijn 10 op wetenschap gebaseerde gezondheidsvoordelen van scherp kersensap.

1. Rijk aan voedingsstoffen

 1. Scherp kersensap is rijk aan verschillende voedingsstoffen. Een portie van 240 ml bevat 119 calorieën en de volgende (1):

 2. Scherp kersensap bevat ook kleinere hoeveelheden B-vitamines, calcium, ijzer, magnesium, omega-3 en omega-6 vetten, naast antioxidanten en andere nuttige plantaardige stoffen (1, 2) .

 3. In vergelijking met zoete kersensoorten bevatten zure kersen 20 keer meer vitamine A en hun antioxidantgehalte is tot vijf keer hoger (1, 3, 4, 5).

 4. Een gemakkelijke manier om scherpe kersen van zoete variëteiten te onderscheiden, is door hun kleur. Zoete kersen zijn vaak donkerder van kleur, terwijl scherpe kersen hun felrode kleur behouden nadat ze zijn geoogst.

 5. Houd er rekening mee dat sommige soorten scherp kersensap aanzienlijke hoeveelheden toegevoegde suikers bevatten, dus kies voor een ongezoete variëteit.

2. Kan kracht verhogen en spierpijn verminderen

 1. Fysiek actieve personen kunnen vooral geïnteresseerd zijn in het effect van scherpe kersensap op spierkracht en pijn.

 2. De meeste onderzoeken hebben gunstige effecten gemeld.

 3. In één onderzoek dronken hardlopers over lange afstand ofwel 24 ounces (710 ml) scherp kersensap of een placebo in de zeven dagen voorafgaand aan en ook op de dag van een race.

 4. De hardlopers die kersensap kregen, ondervonden tijdens en na de race drie keer minder pijn dan degenen die de placebo kregen (6).

 5. In een andere studie ondervonden hardlopers die 480 ml kersensap kregen in de dagen voorafgaand aan en onmiddellijk na een marathon minder spierbeschadiging, pijn en ontsteking. Ze herstelden ook sneller (7).

 6. Vergelijkbare resultaten zijn waargenomen na dagelijkse aanvulling met 480 mg scherp kersenpoeder (8, 9, 10).

 7. Bovendien kunnen scherp kersensap en supplementen de spierkracht vergroten.

 8. Eén groep mannen kreeg scherpe kersensupplementen of een placebo in de dagen voorafgaand aan en onmiddellijk na een intense weerstandstraining.

 9. De scherpe kersengroep verloor tot 4% minder spierkracht als gevolg van de training in vergelijking met mannen die de placebo kregen (10).

 10. Scherpe kersensupplementen kunnen ook spierafbraak, spierpijn en herstel bij personen met weerstandstraining verminderen (9, 10, 11).

 11. Hoewel de meeste onderzoeken gunstige effecten melden, is het belangrijk op te merken dat een paar geen voordelen hebben gevonden. Er is dus meer onderzoek nodig naar dit onderwerp (12, 13, 14).

3. Kan u helpen beter te slapen

 1. Scherp kersensap kan een veilige en effectieve manier zijn om slapeloosheid te behandelen en de hoeveelheid slaap die u elke nacht krijgt te verhogen.

 2. Dat komt omdat scherpe kersen van nature rijk zijn aan melatonine, een hormoon dat verantwoordelijk is voor slaperigheid.

 3. Bovendien bevatten scherpe kersen een goede hoeveelheid tryptofaan en anthocyanen, twee verbindingen die het lichaam kunnen helpen melatonine te maken en de effecten ervan te verlengen.

 4. Onderzoek toont aan dat supplementen met scherp kersensap de niveaus van melatonine verhoogt en helpt bij het verbeteren van de slaapkwaliteit en duur (15).

 5. In één onderzoek dronken deelnemers die aan slapeloosheid lijden ofwel 480 ml scherp kersensap of elke dag dezelfde hoeveelheid placebo-sap gedurende twee weken. Het kersensap verlengde de slaaptijd met gemiddeld 85 minuten (16).

 6. Interessant is dat scherp kersensap net zo, zo niet meer, effectief is bij het verminderen van slapeloosheid dan valeriaan en melatonine - de twee meest bestudeerde natuurlijke producten voor slapeloosheid (17).

4. Kan symptomen van artritis en jicht verminderen

 1. Er wordt vaak beweerd dat scherp kersensap de symptomen van artritis, zoals gewrichtspijn en ontsteking, vermindert.

 2. In één onderzoek verminderde scherp kersensap bepaalde bloedmarkers van ontstekingen bij vrouwen met artrose, de meest voorkomende vorm van artritis (18).

 3. In een andere studie ondervonden patiënten die dagelijks twee 240 ml kersensap met scherpe taart consumeerden na zes weken iets minder pijn en stijfheid (19). De waargenomen verschillen tussen patiënten die kersensap kregen en patiënten die een placebo kregen, waren echter erg klein (19).

 4. Studies hebben ook gekeken naar het effect van scherp kersensap op jicht, een soort artritis die gepaard gaat met herhaalde aanvallen van zwelling en intense pijn.

 5. Het drinken van scherp kersensap lijkt de bloedspiegel van urinezuur te verlagen - een chemische stof die jicht kan veroorzaken wanneer deze in te hoge concentraties aanwezig is (20).

 6. Bovendien melden verschillende onderzoeken dat personen met jicht die dagelijks verse kersen of kersensapconcentraat consumeren tot 50% minder kans hebben op een aanval (21, 22). Het totale aantal studies over dit onderwerp is echter beperkt en de meeste zijn observationeel.

 7. Het is dus moeilijk om te bepalen of het kersensap de oorzaak is van de verminderde symptomen of dat mensen met minder jichtsymptomen eerder alternatieve behandelingen zoals kersensap gebruiken.

5. Kan de gezondheid van de hersenen bevorderen

 1. Degeneratieve hersenaandoeningen zoals Parkinson en Alzheimer worden vermoedelijk gedeeltelijk veroorzaakt door oxidatieve stress.

 2. Taartkersen en hun sap bevatten grote hoeveelheden antioxidanten en andere nuttige plantaardige stoffen die beschermende effecten op hersencellen kunnen hebben (23).

 3. In één onderzoek verbeterde het consumeren van 480 ml scherp kersensap dagelijks de antioxidantafweer bij gezonde oudere mannen en vrouwen (24).

 4. In een ander onderzoek consumeerden oudere volwassenen met milde tot matige dementie gedurende 12 weken ofwel 200 ml scherp kersensap of een placebo.

 5. Volwassenen in de kersensapgroep ervoeren verbeteringen in verbale vloeiendheid en kortetermijn- en langetermijngeheugen, terwijl die in de placebogroep geen verbeteringen ervoeren (25).

6. Kan het immuunsysteem versterken

 1. Scherp kersensap is rijk aan veel vitamines, mineralen en nuttige plantaardige stoffen waarvan is bewezen dat ze een boost voor uw immuunsysteem bieden.

 2. Vooral onderzoekers zijn van mening dat het hoge gehalte aan antioxidanten van scherpe kersen infecties kan helpen voorkomen.

 3. In één onderzoek werd bijvoorbeeld het effect van dit sap op symptomen van de bovenste luchtwegen onderzocht die vaak door marathonlopers na een race worden ervaren.

 4. Een groep hardlopers dronk scherp kersensap in de dagen voorafgaand aan en onmiddellijk na een marathonrace, terwijl een ander een placebo consumeerde.

 5. 50% van de hardlopers die de placebo hadden gekregen, ontwikkelde URTS na de race, terwijl geen van die in de scherpe kersensapgroep dat deed (26).

7-10. Andere potentiële voordelen

 1. Scherp kersensap kan verschillende andere gezondheidsvoordelen bieden.

Instructies voor veiligheid, dosering en timing

 1. Als u geïnteresseerd bent in de voordelen van scherp kersensap, wilt u misschien de doseringsinstructies volgen die vergelijkbaar zijn met die in de studies hierboven.

 2. In het bijzonder gaven de meeste onderzoeken die voordelen waarnamen de deelnemers twee dagelijkse doses van 240 ml sap.

 3. Dit wordt beschouwd als het equivalent van het consumeren van ongeveer 200 scherpe kersen per dag (26).

 4. Wat betreft scherp kersensappoeder, studies met poedersupplementen werden meestal ongeveer 480 mg per dag gebruikt.

 5. Voordelen werden meestal waargenomen na 7-10 dagen supplementen.

 6. Bovendien is dit sap veilig voor de meeste mensen, hoewel het grote hoeveelheden sorbitol bevat - een soort suikeralcohol die voor sommigen maagpijn en diarree kan veroorzaken.

 7. Scherp kersensap bevat ook quercetine, een plantaardige stof die een wisselwerking kan hebben met bepaalde medicijnen, met name bloedverdunners. Mensen die medicijnen gebruiken, moeten een arts raadplegen voordat ze grote hoeveelheden scherp kersensap aan hun dieet toevoegen.

De onderste regel

 1. Scherp kersensap is rijk aan voedingsstoffen, kan verschillende indrukwekkende gezondheidsvoordelen bieden en is een eenvoudige aanvulling op vrijwel elk dieet.

 2. Het lijkt vooral effectief bij het verminderen van spierpijn en het verbeteren van de slaap.

 3. Daarom moeten lichamelijk actieve personen en mensen die aan slapeloosheid lijden, overwegen dit sap eens te proberen.

 4. Kies voor de meeste voordelen voor een ongezoete versie of mix twee handenvol scherpe kersen met wat water om het zelf te maken.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407