Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


10 indrukwekkende voordelen van Chayote Squash

De onderste regel

 1. Chayote (Sechium edule) is een soort pompoen die behoort tot de kalebasfamilie Cucurbitaceae.

 2. Het komt oorspronkelijk uit Midden-Mexico en verschillende delen van Latijns-Amerika, maar wordt nu over de hele wereld verbouwd. Het wordt ook wel mirliton squash of chocho genoemd.

 3. Chayote zit boordevol voedingsstoffen en antioxidanten die veel potentiële gezondheidsvoordelen bieden.

 4. Hier zijn 10 indrukwekkende gezondheidsvoordelen van chayote squash.

1. Rijk aan voedingsstoffen

 1. Een van de grootste kenmerken van chayote squash is het voedingsgehalte, omdat het verschillende essentiële vitamines, mineralen en vezels biedt.

 2. Een enkele chayote-pompoen (203 gram) levert de volgende voedingsstoffen (1):

 3. Met name chayote bevat bijzonder veel foliumzuur, wat een goede celdeling bevordert.

 4. Naast de nutriëntendichtheid heeft chayote toevallig ook weinig calorieën, vet, natrium en totale koolhydraten. Als zodanig is het vrij gezond en past het goed bij verschillende diëten (1).

2. Bevat krachtige antioxidanten

 1. Veel van de voordelen van chayote kunnen worden toegeschreven aan het gehalte aan antioxidanten.

 2. Antioxidanten zijn verbindingen die voorkomen in verschillende voedingsmiddelen die beschermen tegen cellulaire schade, ontstekingen verminderen en stress in uw lichaam verminderen (2).

 3. Chayote-pompoen levert de antioxidanten quercetine, myricetin, morin en kaempferol (2).

 4. Hiervan komt myricetin in de grootste hoeveelheden voor. Onderzoek suggereert dat myricetin sterke antikanker-, antidiabetes- en ontstekingsremmende eigenschappen heeft (2, 3).

 5. Bovendien is chayote squash een uitstekende bron van vitamine C, die als antioxidant in je lichaam fungeert (4).

3. Kan de gezondheid van het hart bevorderen

 1. Het eten van chayote squash kan verschillende risicofactoren voor hartaandoeningen verbeteren, zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol en slechte bloedstroom.

 2. Onderzoek bij dieren en reageerbuizen geeft aan dat chayote-verbindingen kunnen helpen de bloedvaten te ontspannen, waardoor de bloedstroom wordt verbeterd en de bloeddruk wordt verlaagd (5).

 3. Myricetin, een prominente antioxidant in chayote-squash, heeft in sommige dierstudies ook aangetoond dat het cholesterol verlaagt (3).

 4. Bovendien is deze squash een goede bron van vezels en levert ongeveer 14% van de ADH. Hogere inname van vezelrijk voedsel zoals chayote wordt geassocieerd met een verminderd risico op hartaandoeningen (1, 6).

4. Kan de bloedsuikerspiegel bevorderen

 1. Chayote-pompoen bevat weinig koolhydraten en veel oplosbare vezels, wat kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel (7).

 2. Oplosbare vezels vertragen uw spijsvertering en absorptie van koolhydraten, waardoor uw bloedsuikerreactie na het eten vermindert (8).

 3. Chayote kan ook de bloedsuikerspiegel verbeteren door insuline te beïnvloeden.

 4. Insulineresistentie is een aandoening die optreedt wanneer uw cellen minder gevoelig worden voor insuline - een hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert.

 5. Dit leidt tot steeds hogere bloedsuikerspiegels en kan uiteindelijk leiden tot diabetes.

 6. Onderzoek suggereert dat unieke plantaardige stoffen in chayote een rol kunnen spelen bij het verhogen van uw gevoeligheid voor insuline door de activiteit van enzymen die verband houden met een slechte bloedsuikerspiegel en diabetes type 2 te verminderen (9).

5. Kan een gezonde zwangerschap ondersteunen

 1. Foliumzuur of vitamine B9 is essentieel voor alle mensen - maar het is vooral belangrijk voor degenen die zwanger zijn of van plan zijn zwanger te worden.

 2. Tijdens de vroege zwangerschap is foliumzuur vereist voor een goede ontwikkeling van de foetale hersenen en het ruggenmerg. Adequate inname van foliumzuur kan ook een rol spelen bij het voorkomen van vroeggeboorten (10).

 3. Chayote is een uitstekende bron van folaat en levert meer dan 40% van de ADH in één squash (1).

 4. Dus, inclusief chayote en andere folaatrijke voedingsmiddelen als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet, is een geweldige manier om een ​​gezonde zwangerschap te ondersteunen.

6. Kan antikankereffecten hebben

 1. Hogere consumptie van groenten en fruit wordt geassocieerd met een verminderd risico op verschillende soorten kanker, waaronder die van het spijsverteringskanaal (11).

 2. Reageerbuisstudies merken op dat bepaalde chayote-verbindingen de groei en progressie van sommige kankercellen kunnen vertragen, zoals die van baarmoederhalskanker en leukemie (12, 13).

 3. Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is het huidige bewijs niet sterk genoeg om te suggereren dat chayote kankerbestrijdende effecten bij mensen heeft.

 4. Uiteindelijk is meer onderzoek nodig.

7. Kan langzaam zichtbare tekenen van veroudering vertragen

 1. Een van de belangrijkste theorieën van verouderingscentra over moleculen genaamd vrije radicalen die schade toebrengen aan uw cellen, wat uiteindelijk leidt tot verminderde functionaliteit in de loop van de tijd (14).

 2. Uit onderzoek is gebleken dat het consumeren van voedingsmiddelen met veel antioxidanten het verouderingsproces kan vertragen door cellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen (14).

 3. Chayote-pompoen zit vol met antioxidanten, waaronder vitamine C.

 4. Naast zijn antioxiderende capaciteit is vitamine C noodzakelijk voor de productie van collageen, een van de primaire eiwitten in uw huid. Van collageen wordt vaak gezegd dat het de huid een stevig, jeugdig uiterlijk geeft (15).

 5. Zo kan een adequate inname van vitamine-C-rijk voedsel zoals chayote squash de zichtbare tekenen van veroudering helpen verminderen (15).

 6. Bovendien onthulde een recent reageerbuisonderzoek een sterk beschermend effect van chayote-extract op menselijke huidcellen tegen schade door UV-straling (16).

 7. Uiteindelijk is meer onderzoek nodig naar de gezondheid van chayote en de huid.

8. Kan de leverfunctie ondersteunen

 1. Vette leverziekte is een aandoening waarbij overtollig vet wordt afgezet in leverweefsel. Te veel vet in uw lever kan het vermogen om goed te functioneren beïnvloeden (17).

 2. Zowel reageerbuis- als dierstudies suggereren dat chayote squash extract kan beschermen tegen vetophopingen in de lever, waardoor mogelijk leverziekte wordt voorkomen of behandeld (18, 19).

 3. In één onderzoek hadden ratten die een vetrijk dieet kregen en behandeld met chayote-extract significant lagere cholesterol- en vetzuurafzettingen in hun lever dan controleratten. Dit was te wijten aan duidelijke veranderingen in de functie van enzymen die betrokken zijn bij het vetmetabolisme (19).

 4. Op dit punt is meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe chayote squash de gezondheid van de lever bij mensen kan ondersteunen.

9. Kan een gezond gewicht bevorderen

 1. Chayote-pompoen bevat zeer weinig calorieën, maar veel vezels - twee kenmerken die een gezond gewicht kunnen ondersteunen (20).

 2. Een hele chayote-pompoen (203 gram) levert 39 calorieën en 4 gram vezels. Vezel vertraagt ​​de snelheid waarmee uw maag leegloopt, waardoor u zich langer vol en tevreden voelt - wat de voedselinname kan verminderen en gewichtsverlies kan bevorderen (1, 21, 22).

 3. Bovendien suggereert onderzoek dat consumptie van voedingsvezels de volheidshormonen zoals GLP-1 en peptide YY kan verhogen (23).

 4. Dus, het toevoegen van chayote squash aan uw dieet kan u helpen op koers te blijven met uw doelstellingen voor gewichtsverlies.

10. Kan de spijsvertering ondersteunen

 1. Uw spijsverteringskanaal is verantwoordelijk voor een aantal essentiële functies, waaronder ontgifting, immuniteit en vertering en absorptie van voedingsstoffen (24).

 2. Consumptie van fruit en groenten zoals chayote squash kan de spijsvertering versterken.

 3. Flavonoïden, plantaardige stoffen die de spijsvertering ondersteunen, worden in grote hoeveelheden aangetroffen in chayote (2).

 4. Onderzoek wijst uit dat flavonoïde-rijk voedsel spijsverteringsenzymen helpt die betrokken zijn bij de verwijdering en uitscheiding van afvalproducten in uw spijsverteringskanaal (24).

 5. Bovendien kan een adequate inname van vezelrijk voedsel zoals chayote een gezonde darmfunctie en het behoud van gezonde darmbacteriën bevorderen.

 6. Deze voordelen bevorderen op hun beurt de regelmaat van de darm en kunnen een rol spelen bij het voorkomen van verschillende chronische aandoeningen, zoals hartaandoeningen, diabetes type 2 en darmkanker (25).

Hoe toe te voegen aan uw dieet

 1. Chayote is zeer veelzijdig en relatief gemakkelijk te verwerven en voor te bereiden.

 2. Deze pompoenen zijn heldergroen en peervormig, met veel ribbels op hun huid. Hun milde smaak leent zich voor zowel zoete als hartige gerechten.

 3. Hoewel botanisch geclassificeerd als fruit, worden chayote-pompoenen als groenten bereid. Elk deel van de pompoen kan worden gegeten, inclusief de schil, het vruchtvlees en de zaden. Je kunt het rauw of gekookt consumeren.

 4. Rauw geserveerd, is het een geweldige aanvulling op smoothies, slaws en salades. Als alternatief kan het gemakkelijk worden gestoomd, geroosterd of gebakken. Je zou zelfs kunnen overwegen het toe te voegen aan soepen, stoofschotels en stoofschotels voor een extra boost van voeding.

De onderste regel

 1. Chayote-squash bevat weinig calorieën, maar zit boordevol vezels, antioxidanten en essentiële voedingsstoffen die het een gezonde aanvulling op bijna elk dieet maken.

 2. De potentiële voordelen hiervan zijn onder meer het ondersteunen van een gezonde zwangerschap en het bevorderen van de gezondheid van het hart.

 3. Kleurrijk en gemakkelijk te bereiden, chayote is het proberen waard als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407