Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


10 prachtige voordelen van Sardines

10 prachtige voordelen van Sardines

 1. Door Kiran Patil laatst bijgewerkt - 08 maart 2019

 2. Hartziekten en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. Ze helpen ook de botten te versterken, het immuunsysteem te stimuleren, de insulineresistentie te verbeteren en de huid te verjongen. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat zijn Sardines?

 1. Sardines zijn kleine, vette vis die behoren tot de familie genaamd Clupeidae. Ze zijn ook bekend onder de naam pilchards op sommige plaatsen. Ze komen meestal in de vorm van ingeblikte vis en zijn algemeen bekend als ingeblikte sardines. Hoewel ze als één soort worden beschouwd, zijn er eigenlijk 21 soorten vis die onder de categorie sardine vallen.

 2. De meest populaire soorten sardines zijn Sardina, Sardinops, sardinella en dussumieria. Deze vissen komen vooral voor in de Atlantische en Stille Oceaan, evenals in de Middellandse Zee. Volgens een rapport waren ze in het verleden de meest geoogste vis ter wereld.

 3. Sardines waren een van de gemakkelijkst te verkrijgen vissen en ze waren de mens enkele millennia lang bekend. Ze werden echter populair in de vroege 18e eeuw in Europa na de introductie van de ingeblikte versie. De rage van het eten van deze vissen kroop ook langzaam naar Amerika, waar ze eind 19e en begin 20e eeuw erg populair werden. Het concept van ingeblikte vis werd meteen een hit in de Verenigde Staten. Mensen vonden het zelfs een van de beste manieren om voedsel op te slaan.

Voedingswaarde van Sardines

  Gezondheidsvoordelen van Sardines

  1. De aanwezigheid van macro- en micronutriënten in deze vissen, zonder een hoog vetgehalte, maakt ze zeer nuttig voor ons lichaam. Hieronder staan ​​enkele van de belangrijkste voordelen.

  Preventie van hartziekten

  1. Sardines zijn rijk aan omega-3-vetzuren, die helpen bij het voorkomen van hartziekten. Onderzoek van het Department of Food Science and Nutrition, University of Minnesota heeft aangetoond dat omega-3-vetzuren zoals EPA (Eicosapentaeenzuur) en DHA (Docosahexaeenzuur) slechte of LDL-cholesterol in het lichaam afbreken en dus helpen bij het voorkomen van hartziekten .

  Vermindering van bloedstolsels

  1. Bloedstolsels in de slagaders kunnen gevaarlijk zijn voor het cardiovasculaire systeem. Regelmatige inname van omega-3 vetten in vis zoals sardines is goed voor het hart omdat het helpt bij het verlagen van cholesterol en bloeddruk, waardoor beroerte en atherosclerose worden voorkomen.

  Verminderd risico op maculaire degeneratie

  1. Een factsheet uitgegeven door het National Eye Institute (NEI) zegt dat leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) een aandoening is die meestal wordt gezien bij mensen van 50 jaar of ouder. Maculaire en retinale degeneratie door de jaren heen resulteert in verlies van het gezichtsvermogen. Zowel NEI als het European Journal of Clinical Nutrition suggereren dat vis zoals sardines een verminderd risico op AMD tot gevolg hebben.

  Eigenschappen tegen kanker

  1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

  Sterke botten

  1. Sardines zijn een goede bron van calcium en regelmatig calcium helpt bij het versterken van botten. Een goede hoeveelheid calcium, in combinatie met lichaamsbeweging, kan botten versterken en ziekten zoals osteoporose voorkomen.

  Gezond immuunsysteem

  1. Het consumeren van sardines kan helpen bij het opbouwen van het immuunsysteem. Onderzoek door The Journal of Nutrition suggereert dat sardine-visolie het immuunsysteem kan verbeteren door het aantal immuuncellen te vergroten.

  Huidverzorging

  1. De vetten in sardines spelen een essentiële rol op cellulair niveau in huidcellen. Het boek "Forever Young: The Science of Nutrigenomics for Glowing, Rimpel-Free Skin and Radiant Health at Every Age" van Dr. Nicholas Perricone zegt dat sardines (koudwatervis) helpen bij het geven van een stralende huid.

  Insulineresistentie

  1. Insulineresistentie is een van de belangrijkste factoren bij diabetes. In gevallen waarin er insulineresistentie is, wordt de in het lichaam geproduceerde insuline minder efficiënt gebruikt. Dit betekent op zijn beurt dat er meer glucose in het bloed zit dan normaal. Studies hebben aangetoond dat insulineresistentie kan worden verminderd door sardines te consumeren, omdat het eiwit dat erin wordt aangetroffen effectiever is bij het verminderen van insulineresistentie in vergelijking met caseïne-eiwit.

  Antioxiderende eigenschappen

  1. Sardines bevatten selenium, wat helpt bij het neutraliseren van vrije radicalen en het beschermen van organen tegen schade.

  Hoe winkel sardines te kopen?

  1. Sardines zijn verkrijgbaar in vele variëteiten en zijn goedkoop in vergelijking met sommige andere vissen. Ze zijn het beste als ze vers worden geconsumeerd. Ingeblikte exemplaren zijn er in verschillende smaken, zoals mosterdsmaak, gekruid met saus, met of zonder zout, en andere versies en moeten op een koele plaats worden bewaard. Afhankelijk van de smaak maken mensen hun eigen keuze. Controleer de vervaldatum op het blikje.

  Recepten met sardines

  1. Sardines kunnen heel gemakkelijk worden gebakken of gekookt en kunnen worden geserveerd als een hoofdgerecht, een bijgerecht en kunnen zelfs aan salades worden toegevoegd.

  Bijwerkingen van Sardines

  1. Hoog purinegehalte: Sardines bevatten een grote hoeveelheid purines. Purines zijn basisstructuren die DNA en RNA vormen. Deze purines breken uiteen in urinezuur. Het is bekend dat hoge niveaus van urinezuurconcentraties veel druk uitoefenen op de nieren omdat ze overtollige hoeveelheden urinezuur moeten wegspoelen. Purines moeten ook worden vermeden in geval van jichtaanvallen.

  2. Hogere niveaus van kwik: Sardines bevatten van nature een lage hoeveelheid kwik. De laatste tijd wordt kwik echter onvermijdelijk geabsorbeerd door de sardine, doordat de met kwik gevulde verontreinigende stoffen in de atmosfeer vrijkomen en uiteindelijk in de oceaan terechtkomen. Hun consumptie kan vergiftiging veroorzaken. In normale hoeveelheden zou dit echter niet moeten gebeuren.

  3. Allergische reacties: Sardines kunnen bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. Onderzoek toont aan dat sommige organische verbindingen bekend als vasoactieve amines zoals tyramine, serotonine, tryptamine, fenylethylamine en histamine in hen worden gevonden. Deze kunnen allergische reacties veroorzaken, zoals vernauwing van de darmspieren, verhoogde hartslag, hoofdpijn, astma, bronchitis, vernauwing van bloedvaten en hypertensie. In de meeste gevallen kan een zeer hoge inname van de bovengenoemde verbindingen tot deze symptomen leiden.

  4. Kiran Patil is de oprichter van Organic Facts. Hij heeft een grote interesse in gezondheid, voeding en biologisch leven. Hij voltooide zijn B.Tech en M. Tech (Chemical Engineering) van IIT Bombay en schrijft sinds 12 jaar actief over gezondheid en voeding. Als hij niet werkt, houdt hij van trektochten en tuinieren.  Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407