Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


10 Verrassende gezondheidsvoordelen en gebruik van perziken

De onderste regel

 1. Perziken - of Prunus persica - zijn klein fruit met een pluizige schil en een zoet wit of geel vruchtvlees.

 2. Men denkt dat ze meer dan 8.000 jaar geleden in China zijn ontstaan ​​(1).

 3. Perziken zijn gerelateerd aan pruimen, abrikozen, kersen en amandelen. Ze worden beschouwd als steenvruchten of steenvruchten omdat hun vlees een schelp omringt die een eetbaar zaad herbergt.

 4. Ze kunnen alleen worden gegeten of aan verschillende gerechten worden toegevoegd. Wat meer is, perziken zijn voedzaam en kunnen een scala aan gezondheidsvoordelen bieden, waaronder een betere spijsvertering, gladdere huid en allergiebestrijding.

 5. Hier zijn 10 verrassende gezondheidsvoordelen en het gebruik van perziken.

1. Boordevol voedingsstoffen en antioxidanten

 1. Perziken zijn rijk aan veel vitamines, mineralen en nuttige plantaardige stoffen.

 2. Eén middelgrote perzik (150 gram) levert ongeveer (2):

 3. Perziken bieden ook kleinere hoeveelheden magnesium, fosfor, ijzer en sommige B-vitamines.

 4. Bovendien zitten ze boordevol antioxidanten - nuttige plantaardige stoffen die oxidatieve schade bestrijden en je lichaam helpen beschermen tegen veroudering en ziekten. Hoe verser en rijper het fruit, hoe meer antioxidanten het bevat (3, 4, 5, 6).

 5. In één onderzoek toonde sap van verse perziken antioxiderende werking bij gezonde mannen binnen 30 minuten na consumptie (7).

 6. Verse en ingeblikte perziken lijken vergelijkbare hoeveelheden vitamines en mineralen te hebben - zolang de ingeblikte variëteiten ongeschild zijn (8, 9).

 7. Verse perziken bevatten echter meer antioxidanten en lijken effectiever te zijn in het beschermen tegen oxidatieve schade dan ingeblikte (9, 10).

2. Kan spijsvertering bevorderen

 1. Perziken kunnen bijdragen aan een gezonde spijsvertering.

 2. Een middelgrote vrucht levert ongeveer 2 gram vezels - waarvan de helft oplosbare vezel is, terwijl de andere helft onoplosbaar is (2, 11).

 3. Onoplosbare vezels voegen bulk toe aan uw ontlasting en helpen voedsel door uw darmen te verplaatsen, waardoor de kans op constipatie wordt verminderd (12).

 4. Anderzijds biedt oplosbare vezels voedsel voor nuttige bacteriën in je darmen. Op hun beurt produceren deze bacteriën vetzuren met een korte keten - zoals acetaat, propionaat en butyraat - die de cellen van je darmen voeden.

 5. Vetzuren met korte ketens in uw darm kunnen ook helpen ontstekingen te verminderen en de symptomen van spijsverteringsstoornissen zoals de ziekte van Crohn, het prikkelbare darm syndroom (IBS) en colitis ulcerosa (13, 14, 15) te verminderen .

 6. Perzikbloemen zijn een ander deel van het fruit dat de spijsvertering ten goede kan komen. Ze worden vaak gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde om spijsverteringsstoornissen te behandelen.

 7. Uit dieronderzoek is gebleken dat verbindingen in de bloemen de sterkte en frequentie van darmcontracties kunnen verhogen, wat helpt het juiste ritme te behouden om voedsel soepel voort te duwen (16).

 8. Hoewel studies vaak gebruik maken van perzikbloemextract, wordt een kruidenthee gemaakt van de bloemen veel gebruikt in Korea (17).

3. Kan de gezondheid van het hart verbeteren

 1. Regelmatig fruit eten - inclusief perziken - kan de gezondheid van het hart bevorderen.

 2. Perziken kunnen de risicofactoren voor hartaandoeningen, zoals hoge bloeddruk en cholesterolwaarden, verlagen (18).

 3. Bovendien tonen reageerbuisstudies aan dat perziken kunnen binden aan galzuren - verbindingen die door uw lever worden geproduceerd uit cholesterol.

 4. De gebonden galzuren - samen met het cholesterol dat ze bevatten - worden uiteindelijk uitgescheiden via uw ontlasting, wat kan helpen het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen (19).

 5. Uit aanvullende reageerbuis- en dierstudies bleek dat perziken de totale en "slechte" LDL-cholesterolwaarden, evenals de bloeddruk en triglycerideniveaus kunnen verlagen (20, 21, 22).

 6. Onderzoek bij zwaarlijvige ratten meldde verder dat perziksap de niveaus van het hormoon angiotensine II dat de bloeddruk verhoogt, kan verlagen (22, 23).

 7. Hoewel deze effecten veelbelovend lijken, zijn meer studies nodig om ze bij mensen te bevestigen.

4. Kan uw huid beschermen

 1. Perziken kunnen beschermende effecten hebben die uw huid gezond houden.

 2. Reageerbuisstudies geven aan dat verbindingen in perziken het vermogen van uw huid om vocht vast te houden kunnen verbeteren - waardoor de huidtextuur verbetert (24).

 3. Bovendien tonen zowel reageerbuis- als dierstudies aan dat extracten gemaakt van perzikbloemen of vlees dat rechtstreeks op de huid wordt aangebracht, kunnen helpen UV-schade te voorkomen (25, 26, 27).

 4. Perzikbloemextracten bleken ook de ontwikkeling van huidtumoren bij muizen te vertragen (28).

 5. Er is echter meer onderzoek bij mensen nodig voordat conclusies kunnen worden getrokken.

5. Kan bepaalde soorten kanker voorkomen

 1. Zoals de meeste vruchten, bieden perziken nuttige plantaardige stoffen die enige bescherming kunnen bieden tegen verschillende soorten kanker.

 2. Specifiek zijn perzikhuid en vruchtvlees rijk aan carotenoïden en cafeïnezuur - twee soorten antioxidanten waarvan is vastgesteld dat ze antikanker eigenschappen hebben (29, 30, 31, 32).

 3. Onderzoek in reageerbuizen en dieren heeft ook aangetoond dat verbindingen in perzikzaden de groei van niet-kwaadaardige huidtumoren kunnen beperken en voorkomen dat ze kanker worden (33).

 4. En niet te vergeten, perziken zitten vol met polyfenolen - een categorie antioxidanten waarvan is aangetoond dat ze de groei verminderen en de verspreiding van kankercellen beperken in reageerbuisstudies (34).

 5. Perzik-polyfenolen kunnen mogelijk ook kankercellen doden zonder gezonde cellen te beschadigen (35).

 6. In één dierstudie waren deze polyfenolen bijzonder effectief in het voorkomen van het groeien en verspreiden van een specifiek type borstkanker.

 7. Onderzoekers meldden dat een persoon ongeveer twee tot drie perziken per dag zou moeten eten om een ​​hoeveelheid polyfenolen te consumeren die equivalent is aan die gebruikt in de studie (34).

 8. In een ander onderzoek hadden postmenopauzale vrouwen die elke dag minstens 2 perziken of nectarines consumeerden, gedurende 24 jaar een 41% lager risico op borstkanker (36).

 9. Er zijn echter weinig studies bij mensen gedaan, dus er is meer onderzoek nodig.

6. Kan allergiesymptomen verminderen

 1. Perziken kunnen allergiesymptomen verminderen.

 2. Wanneer uw lichaam wordt blootgesteld aan een allergeen, geeft het histamine of chemicaliën vrij die door uw immuunsysteem zijn gemaakt om uw lichaam van het allergeen te ontdoen.

 3. Histamine maakt deel uit van het afweersysteem van uw lichaam en veroorzaakt allergiesymptomen zoals niezen, jeuk of hoesten.

 4. Onderzoek toont aan dat perziken allergiesymptomen kunnen helpen verminderen door de afgifte van histamine in het bloed te voorkomen (37).

 5. Bovendien melden reageerbuisstudies dat perzikextracten ook effectief kunnen zijn en de ontsteking beperken die vaak wordt gezien bij allergische reacties (38, 39).

 6. Er is echter meer onderzoek nodig om de sterkte van deze effecten bij mensen met allergieën te bepalen.

7-9. Andere potentiële voordelen

 1. Perziken kunnen verschillende andere gezondheidsvoordelen bieden. De meest goed onderzochte zijn:

 2. Dat gezegd hebbende, deze studies waren klein en de meeste van deze voordelen zijn niet waargenomen bij mensen.

10. Op grote schaal beschikbaar en gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet

 1. Perziken zijn gemakkelijk te vinden en kunnen op veel manieren aan uw dieet worden toegevoegd.

 2. Ze kunnen rauw, gebakken, gegrild, geroosterd of gebakken worden gegeten en kunnen gemakkelijk in zowel warme als koude gerechten worden verwerkt.

 3. Verse perziken zijn bijvoorbeeld een geweldige voedingsrijke snack en kunnen alleen worden gegeten of worden gegarneerd met yoghurt en een handvol noten.

 4. Perziken kunnen aan salades worden toegevoegd of in een stevige kikkererwtencurry worden geroerd. Ze voegen een onverwachte toets toe aan salsa en zijn ook een populair ingrediënt in veel desserts.

 5. Ten slotte kunnen perziken in een smoothie worden gemengd of voorzichtig worden gepureerd om smaak aan uw water toe te voegen.

Perziken selecteren en opslaan

 1. Perziken zijn er in een breed scala aan variëteiten - sommige wit, andere geel. Witte perziken zijn zoeter, terwijl gele meer scherp zijn.

 2. Bij het selecteren van perziken, meestal hoe zoeter hun geur, hoe rijper ze zullen zijn. Probeer bruinachtige, gekneusde of gerimpelde vruchten te vermijden, die beschadigd of overrijp zijn. Zoek in plaats daarvan naar perziken met een hard of slechts licht zacht vruchtvlees.

 3. Je kunt zien dat een perzik rijp en klaar is om te eten als je op zijn vlees drukt en het lichtjes voelt geven.

 4. Perziken rijpen verder nadat ze zijn geplukt. Dus als uw perziken te stevig zijn, probeer ze dan één tot drie dagen op uw aanrecht in een enkele laag te leggen.

 5. Rijpe perziken duren ongeveer een week bij kamertemperatuur. Als u niet van plan bent om ze binnen deze periode op te eten, kunt u ze het beste in uw koelkast bewaren om overrijping te voorkomen.

 6. Rijpe perziken kunnen ook worden ingevroren, maar het is het beste om ze eerst in plakjes te snijden en hun vlees te bedekken met een beetje citroensap om bruin worden te voorkomen.

 7. Perziken kunnen ook in blik of ingevroren worden gekocht. Houd er rekening mee dat perziken in blik de neiging hebben minder antioxidanten te bevatten dan verse of bevroren perziken, en kies voor een gezondere keuze in water in plaats van siroop (9, 10).

De onderste regel

 1. Perziken zijn rijk aan veel vitamines, mineralen en nuttige plantaardige stoffen.

 2. Ze kunnen gemakkelijk in verschillende gerechten worden verwerkt en kunnen indrukwekkende gezondheidsvoordelen bieden, waaronder een gezondere huid, minder allergiesymptomen en een betere spijsvertering en gezondheid van het hart.

 3. Perziken lijken ook verband te houden met een lager risico op bepaalde vormen van kanker en kunnen de immuniteit verhogen, beschermen tegen gifstoffen en de bloedsuikerspiegel verlagen.

 4. Al met al is het een vrucht die het waard is aan uw dieet toe te voegen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407