Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


10 Verrassende gezondheidsvoordelen van honing

De onderste regel

 1. Sinds de oudheid wordt honing gebruikt als voedsel en als medicijn.

 2. Het bevat zeer veel nuttige plantaardige stoffen en biedt verschillende gezondheidsvoordelen. Honing is bijzonder gezond wanneer het wordt gebruikt in plaats van geraffineerde suiker, dat is 100% lege calorieën.

 3. Hier zijn de top 10 gezondheidsvoordelen van honing.

1. Honing bevat enkele voedingsstoffen

 1. Honing is een zoete, dikke vloeistof gemaakt door honingbijen.

 2. De bijen verzamelen suiker - voornamelijk de suikerrijke nectar van bloemen - uit hun omgeving (1).

 3. Eenmaal in de bijenkorf consumeren, verteren en recupereren ze de nectar herhaaldelijk.

 4. Het eindproduct is honing, een vloeistof die dient als opgeslagen voedsel voor bijen. De geur, kleur en smaak zijn afhankelijk van de soorten bloemen die worden bezocht.

 5. Voedingswaarde bevat 1 eetlepel honing (21 gram) 64 calorieën en 17 gram suiker, inclusief fructose, glucose, maltose en sucrose.

 6. Het bevat vrijwel geen vezels, vet of eiwitten (2).

 7. Het bevat ook sporenhoeveelheden - minder dan 1% van de ADH - van verschillende vitamines en mineralen, maar u zou veel kilo's moeten eten om aan uw dagelijkse behoeften te voldoen.

 8. Waar honing schijnt is het gehalte aan bioactieve plantaardige stoffen en antioxidanten. Donkere soorten hebben de neiging om zelfs nog hoger in deze verbindingen te zijn dan lichtere soorten (3, 4).

2. Hoogwaardige honing is rijk aan antioxidanten

 1. Hoogwaardige honing bevat veel belangrijke antioxidanten. Deze omvatten organische zuren en fenolische verbindingen zoals flavonoïden (5).

 2. Wetenschappers geloven dat de combinatie van deze verbindingen honing zijn antioxiderende kracht geeft (5).

 3. Interessant is dat twee onderzoeken hebben aangetoond dat boekweithoning de antioxidantwaarde van uw bloed verhoogt (6, 7).

 4. Antioxidanten zijn in verband gebracht met een verminderd risico op hartaanvallen, beroertes en sommige soorten kanker. Ze kunnen ook de gezondheid van de ogen bevorderen (8).

Voor diabetici

 1. Het bewijs over honing en diabetes is gemengd.

 2. Enerzijds kan het verschillende risicofactoren voor hartaandoeningen verminderen die vaak voorkomen bij mensen met diabetes type 2.

 3. Het kan bijvoorbeeld het "slechte" LDL-cholesterol, triglyceriden en ontsteking verlagen terwijl het "goede" HDL-cholesterol verhoogt (9, 10, 11).

 4. Sommige onderzoeken hebben echter aangetoond dat het ook de bloedsuikerspiegel kan verhogen - gewoon niet zoveel als geraffineerde suiker (10).

 5. Hoewel honing misschien iets beter is dan geraffineerde suiker voor mensen met diabetes, moet het toch met voorzichtigheid worden geconsumeerd.

 6. Mensen met diabetes kunnen zelfs het beste doen door alle koolhydraatarme voedingsmiddelen te minimaliseren (12).

 7. Houd er ook rekening mee dat bepaalde soorten honing kunnen worden vervalst met gewone siroop. Hoewel honingvervalsing in de meeste landen illegaal is, blijft het een wijdverbreid probleem (13).

Bloeddruk

 1. Bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hartziekten en honing kan helpen deze te verlagen.

 2. Dit komt omdat het antioxidantverbindingen bevat die zijn gekoppeld aan een lagere bloeddruk (14).

 3. Studies bij zowel ratten als mensen hebben bescheiden bloeddrukverlagingen aangetoond door het consumeren van honing (15, 16).

5. Honing helpt ook bij het verbeteren van cholesterol

 1. Hoog LDL-cholesterolgehalte is een sterke risicofactor voor hartziekten.

 2. Dit type cholesterol speelt een belangrijke rol bij atherosclerose, de vetophopingen in uw bloedvaten die kunnen leiden tot hartaanvallen en beroertes.

 3. Interessant is dat verschillende onderzoeken aantonen dat honing je cholesterolgehalte kan verbeteren.

 4. Het vermindert het totale en "slechte" LDL-cholesterol en verhoogt tegelijkertijd het "goede" HDL-cholesterol aanzienlijk (9, 10, 11, 17).

 5. Eén studie bij 55 patiënten vergeleek honing met tafelsuiker en ontdekte dat honing een LDL-reductie van 5,8% en een toename van HDL-cholesterol met 3,3% veroorzaakte. Het leidde ook tot een bescheiden gewichtsverlies van 1,3% (18).

6. Honing kan triglyceriden verlagen

 1. Verhoogde bloedtriglyceriden zijn een andere risicofactor voor hartziekten.

 2. Ze worden ook geassocieerd met insulineresistentie, een belangrijke oorzaak van diabetes type 2.

 3. Triglycerideniveaus neigen toe te nemen op een dieet met veel suiker en geraffineerde koolhydraten.

 4. Interessant is dat meerdere onderzoeken regelmatige honingconsumptie hebben gekoppeld aan lagere triglycerideniveaus, vooral wanneer het wordt gebruikt om suiker te vervangen (9, 10, 11, 17).

 5. Eén studie waarbij honing en suiker werden vergeleken, vond bijvoorbeeld 11-19% lagere triglycerideniveaus in de honinggroep (18).

Gunstige effecten op de gezondheid van het hart

 1. Nogmaals, honing is een rijke bron van fenolen en andere antioxidantverbindingen. Veel van deze zijn in verband gebracht met een verminderd risico op hartaandoeningen (8).

 2. Ze kunnen de bloedvaten in uw hart helpen verwijden, waardoor de bloedtoevoer naar uw hart toeneemt. Ze kunnen ook helpen de vorming van bloedstolsels te voorkomen, wat kan leiden tot hartaanvallen en beroertes (8).

 3. Verder heeft een onderzoek bij ratten aangetoond dat honing het hart beschermde tegen oxidatieve stress (19).

 4. Alles bij elkaar genomen, is er geen langetermijnonderzoek bij mensen over gezondheid van honing en hart beschikbaar. Neem deze resultaten met een korreltje zout.

8. Honing bevordert brandwonden en wondgenezing

 1. Actuele honingbehandeling wordt sinds het oude Egypte gebruikt om wonden en brandwonden te genezen en is nog steeds gebruikelijk vandaag.

 2. Een overzicht van 26 onderzoeken naar honing en wondverzorging vond honing het meest effectief bij het genezen van brandwonden en wonden met gedeeltelijke dikte die na een operatie zijn geïnfecteerd (20).

 3. Honing is ook een effectieve behandeling voor diabetische voetzweren, die ernstige complicaties zijn die tot amputatie kunnen leiden (21, 22).

 4. Eén studie rapporteerde een slagingspercentage van 43,3% met honing als wondbehandeling. In een andere studie genas actuele honing maar liefst 97% van de diabetische zweren van patiënten (22, 23).

 5. Onderzoekers geloven dat de helende krachten van honing voortkomen uit de antibacteriële en ontstekingsremmende effecten en het vermogen om het omliggende weefsel te voeden (24).

 6. Bovendien kan het helpen andere huidaandoeningen te behandelen, waaronder psoriasis en herpesletsels (25, 27).

 7. Manuka-honing wordt vooral als effectief beschouwd voor de behandeling van brandwonden (28).

9. Honing kan hoest bij kinderen helpen onderdrukken

 1. Hoesten is een veel voorkomend probleem voor kinderen met infecties van de bovenste luchtwegen.

 2. Deze infecties kunnen de slaap en de kwaliteit van leven voor zowel kinderen als ouders beïnvloeden.

 3. , Reguliere medicijnen voor hoest zijn niet altijd effectief en kunnen bijwerkingen hebben. Interessant is dat honing misschien een betere keuze is, en er zijn aanwijzingen dat het zeer effectief is (28, 29).

 4. Uit één onderzoek bleek dat honing beter werkte dan twee veel voorkomende hoestmiddelen (30).

 5. Een ander onderzoek wees uit dat het de hoestsymptomen verminderde en de slaap meer verbeterde dan hoestmedicatie (29).

 6. Toch mag honing nooit aan kinderen jonger dan één jaar worden gegeven vanwege het risico op botulisme (31).

Calorieën en suiker

 1. Honing is een heerlijk, gezonder alternatief voor suiker.

 2. Zorg ervoor dat u een merk van hoge kwaliteit kiest, omdat sommige van lagere kwaliteit kunnen worden gemengd met siroop.

 3. Houd er rekening mee dat honing alleen met mate mag worden geconsumeerd, omdat het nog steeds veel calorieën en suiker bevat.

 4. De voordelen van honing zijn het meest uitgesproken wanneer het een andere, ongezonde zoetstof vervangt.

 5. Aan het einde van de dag is honing gewoon een "minder slechte" zoetstof dan suiker en maïsstroop met een hoog fructosegehalte.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407