Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


10 voordelen van druivenpittenextract, gebaseerd op wetenschap

Volgende stappen

 1. Druivenpit extract (GSE) is een voedingssupplement gemaakt door het verwijderen, drogen en verpulveren van de bitter smakende zaden van druiven.

 2. Druivenpitten zijn rijk aan antioxidanten, waaronder fenolzuren, anthocyanen, flavonoïden en oligomere proanthocyanidine-complexen (OPC's).

 3. GSE is zelfs een van de bekendste bronnen van proanthocyanidinen (1, 2).

 4. Vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten kan GSE helpen beschermen tegen oxidatieve stress, weefselschade en ontsteking en het voorkomen van ziekten (3).

 5. Hier zijn 10 gezondheidsvoordelen van druivenpittenextract, gebaseerd op wetenschap.

1. Kan de bloeddruk verlagen

 1. Verschillende onderzoeken hebben de effecten van GSE op hoge bloeddruk onderzocht.

 2. Een meta-analyse van 16 studies bij 810 mensen met hoge bloeddruk of een verhoogd risico op hoge bloeddruk onderzocht het effect van GSE op de aandoening.

 3. Ze vonden dat 100-2.000 mg GSE per dag de systolische bloeddruk (het bovenste getal) significant verlaagde met gemiddeld 6,08 mmHg en de diastolische bloeddruk (het onderste getal) met 2,8 mmHg.

 4. Degenen jonger dan 50, die zwaarlijvig waren of metabole stoornissen hadden, vertoonden de grootste verbeteringen.

 5. De meest veelbelovende resultaten kwamen van lagere doses van 100-800 mg per dag gedurende 8-16 weken in plaats van een enkele dosis van 800 mg of meer (4).

 6. Een ander onderzoek bij 29 volwassenen met hoge bloeddruk wees uit dat 300 mg GSE dagelijks de systolische bloeddruk met 5,6% en de diastolische bloeddruk na zes weken (5) met 6% verlaagde (

2. Kan de bloedstroom verbeteren

 1. Sommige onderzoeken suggereren dat GSE de bloedstroom kan verbeteren.

 2. In een onderzoek van acht weken bij 17 gezonde postmenopauzale vrouwen had 400 mg GSE bloedverdunnende effecten, waardoor het risico op bloedstolsels mogelijk werd verminderd (6).

 3. Een aanvullend onderzoek bij acht gezonde jonge vrouwen beoordeelde de effecten van een enkele dosis van 400 mg proanthocyanidine van GSE onmiddellijk gevolgd door zes uur zitten. Het is aangetoond dat het zwelling van de benen en oedeem met 70% vermindert, vergeleken met het niet innemen van GSE.

 4. In dezelfde studie ervoeren acht meer gezonde jonge vrouwen, die gedurende 14 dagen een dagelijkse dosis van 133 mg proanthocyanidines van GSE namen, na zes uur zitten 40% minder zwelling van de benen (7) .

3. Kan oxidatieve schade verminderen

 1. Verhoogde bloedspiegels van "slechte" LDL-cholesterol zijn een bekende risicofactor voor hartziekten.

 2. Oxidatie van LDL-cholesterol verhoogt dit risico aanzienlijk en speelt een centrale rol bij atherosclerose of de opbouw van vetplaque in uw bloedvaten (8).

 3. GSE supplementen bleken LDL-oxidatie veroorzaakt door vetrijke diëten te verminderen in verschillende dierstudies (9, 10, 11).

 4. Sommige onderzoeken tonen vergelijkbare resultaten aan bij mensen (12, 13).

 5. Toen acht gezonde mensen een vetrijke maaltijd aten, remde 300 mg GSE de oxidatie van vetten in het bloed, vergeleken met een toename van 150% bij degenen die geen GSE namen (14 ).

 6. In een ander onderzoek zagen 61 gezonde volwassenen een vermindering van 13,9% in geoxideerd LDL na inname van 400 mg GSE. Een vergelijkbaar onderzoek kon deze resultaten echter niet repliceren (5, 12).

 7. Bovendien bleek uit een onderzoek bij 87 mensen die een hartoperatie ondergingen dat 400 mg GSE op de dag vóór de operatie de oxidatieve stress aanzienlijk verminderde. Daarom heeft GSE waarschijnlijk beschermd tegen verdere hartschade (15).

4. Kan de collageen- en botsterkte verbeteren

 1. Het verhogen van de consumptie van flavonoïden heeft bewezen de collageensynthese en botvorming te verbeteren.

 2. Als een rijke bron van flavonoïden kan GSE dus bijdragen aan het verhogen van uw botdichtheid en kracht.

 3. Dierstudies hebben zelfs aangetoond dat het toevoegen van GSE aan een calciumarm, standaard- of calciumrijk dieet de botdichtheid, het mineraalgehalte en de botsterkte kan verhogen (16, 17).

 4. Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die resulteert in ernstige ontsteking en vernietiging van botten en gewrichten.

 5. Dierstudies hebben aangetoond dat GSE botvernietiging bij inflammatoire auto-immuunartritis kan onderdrukken (18, 19, 20).

 6. GSE verminderde ook aanzienlijk pijn, benige sporen en gewrichtsschade bij osteoartritische muizen, verbetering van collageen en vermindering van kraakbeenverlies (21).

 7. Ondanks veelbelovende resultaten van dieronderzoek ontbreken menselijke studies.

5. Ondersteunt je hersenen naarmate het ouder wordt

 1. Van flavonoïden wordt gedacht dat ze het begin van neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer vertragen of verminderen door een combinatie van antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen (22).

 2. Een van de componenten van GSE is galluszuur, waarvan is aangetoond dat het de vorming van fibrillen door beta-amyloïde peptiden in dier- en laboratoriumomgevingen remt (23).

 3. Clusters van beta-amyloïde eiwitten in de hersenen zijn kenmerkend voor de ziekte van Alzheimer (23).

 4. Dierstudies hebben aangetoond dat GSE de antioxidant- en cognitieve status van de hersenen kan verbeteren, geheugenverlies kan voorkomen en hersenletsels en amyloïde clusters kan verminderen (24, 25, 26, 27).

 5. Uit een onderzoek van 12 weken bij 111 gezonde oudere volwassenen bleek dat 150 mg GSE dagelijks de aandacht, taal en zowel onmiddellijk als vertraagd geheugen verbeterde (28).

 6. Studies bij mensen over het gebruik van GSE bij volwassenen met reeds bestaand geheugen of cognitieve tekorten ontbreken echter.

6. Kan nierfunctie verbeteren

 1. Uw nieren zijn bijzonder gevoelig voor oxidatieve schade, die vaak onomkeerbaar is.

 2. Dierstudies hebben aangetoond dat GSE nierbeschadiging kan verminderen en de functie kan verbeteren door oxidatieve stress en ontstekingsschade te verminderen (29, 30, 31).

 3. In één onderzoek kregen 23 mensen met de diagnose chronisch nierfalen gedurende 6 maanden dagelijks 2 gram GSE en werden beoordeeld tegen een tweede niet-interventiegroep. Urine-eiwit daalde met 3% en nierfiltratie verbeterde met 9%.

 4. Dit betekent dat hun nieren veel beter in staat waren om urine te filteren dan die van de controlegroep (32).

7. Kan infectieuze groei remmen

 1. GSE vertoont veelbelovende antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen.

 2. Studies hebben aangetoond dat GSE de groei remt van veel voorkomende door voedsel overgedragen bacteriële infecties, waaronder Campylobacter, E. coli en Shiga-toxines - die vaak verantwoordelijk zijn voor ernstige voedselvergiftiging en abdominale stoornissen (33 , 34).

 3. In het laboratorium bleek GSE 43 stammen van antibioticaresistente Staphylococcus aureus-bacteriën te remmen (35).

 4. Candida is een veel voorkomende gistachtige schimmel die soms kan resulteren in candida-overgroei of spruw. GSE wordt veel gebruikt in de traditionele geneeskunde als een remedie voor candida.

 5. Muizen die zijn geïnfecteerd met vaginale candidiasis kregen gedurende twee dagen elke twee dagen een intravaginale GSE-oplossing. De infectie werd na vijf dagen effectief geremd en was na acht (36) verdwenen.

 6. Helaas ontbreekt er nog steeds menselijk onderzoek naar het effect van GSE op infectieuze groei.

8. Kan kankerrisico verminderen

 1. De oorzaken van kanker zijn complex, hoewel DNA-schade een centraal kenmerk is.

 2. Hoge inname van antioxidanten, zoals flavonoïden en proanthocyanidinen, wordt geassocieerd met een verminderd risico op verschillende soorten kanker (37).

 3. De krachtige antioxidantactiviteit van GSE heeft potentieel aangetoond bij het remmen van menselijke borst-, long-, maag-, orale plaveiselcel-, lever-, prostaat- en pancreascellijnen in laboratoriumomgevingen (38, 39, 40, 41 ).

 4. In dierstudies is aangetoond dat GSE het effect van verschillende soorten chemotherapie verbetert (42, 43, 44).

 5. GSE lijkt te beschermen tegen oxidatieve stress en levertoxiciteit terwijl het zich richt op chemotherapie op de kankercellen (43, 44, 45).

 6. Uit een beoordeling van 41 dierstudies bleek dat GSE of proanthocyanidinen door kanker veroorzaakte toxiciteit en schade in alle onderzoeken behalve één verminderde (44).

 7. Houd er rekening mee dat het anti-kanker- en chemopreventieve potentieel van GSE en zijn proanthocyanidinen mogelijk niet direct overdraagbaar is op mensen met kanker. Meer studies bij mensen zijn nodig.

9. Kan uw lever beschermen

 1. Uw lever speelt een belangrijke rol bij het ontgiften van schadelijke stoffen die via medicijnen, virale infecties, verontreinigende stoffen, alcohol en meer in uw lichaam worden geïntroduceerd.

 2. GSE lijkt een beschermend effect op uw lever te hebben.

 3. In reageerbuisstudies verminderde GSE ontstekingen, gerecyclede antioxidanten en beschermd tegen schade door vrije radicalen tijdens blootstelling aan toxines (46, 47, 48).

 4. Het leverenzym alanine aminotransferase (ALT) is een belangrijke indicator voor levertoxiciteit, wat betekent dat niveaus stijgen wanneer de lever schade heeft opgelopen (37).

 5. In één onderzoek kregen 15 mensen met niet-alcoholische leververvetting en daaropvolgende hoge ALT-waarden gedurende drie maanden GSE. De leverenzymen werden maandelijks gecontroleerd en de resultaten werden vergeleken met het nemen van 2 gram vitamine C per dag.

 6. Na drie maanden had de GSE-groep een vermindering van 46% in ALT, terwijl de vitamine C-groep weinig verandering vertoonde (49).

10. Verbetert wondgenezing en uiterlijk

 1. Verschillende dierstudies hebben aangetoond dat GSE wondgenezing kan helpen (50, 51, 52).

 2. Menselijke studies tonen ook veelbelovend.

 3. 35 gezonde volwassenen die een kleine operatie hadden ondergaan, kregen een 2% GSE-crème of een placebo. Degenen die de GSE-crème gebruikten, hadden na acht dagen volledige wondgenezing, terwijl de placebogroep 14 dagen nodig had om te genezen.

 4. Deze resultaten zijn waarschijnlijk te wijten aan hoge proanthocyanidinen in GSE die de afgifte van groeifactoren in de huid teweegbrengen (53).

 5. In nog eens 8 weken durende studie bij 110 gezonde jonge mannen verbeterde een 2% GSE-crème het uiterlijk, de elasticiteit en het talggehalte van de huid, waardoor acne vermindert en uw huid er beter uitziet met veroudering (54) .

Mogelijke bijwerkingen

 1. GSE wordt over het algemeen als veilig beschouwd met weinig bijwerkingen.

 2. Doseringen van ongeveer 300-800 mg per dag gedurende 8-16 weken zijn veilig en worden goed verdragen door mensen (4).

 3. Degenen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten dit vermijden, omdat er onvoldoende gegevens zijn over de effecten in deze populaties.

 4. GSE kan de bloeddruk verlagen, uw bloed verdunnen en de bloedstroom verhogen, dus voorzichtigheid is geboden voor mensen die bloedverdunnende of bloeddrukmedicijnen gebruiken (4, 6, 7).

 5. Bovendien kan het de ijzerabsorptie verminderen en de leverfunctie en het metabolisme van geneesmiddelen verbeteren. Raadpleeg uw arts voordat u begint met het nemen van GSE-supplementen (49, 55).

De onderste regel

 1. Druivenpit extract (GSE) is een voedingssupplement gemaakt van druivenpitten.

 2. Het is een krachtige bron van antioxidanten, met name proanthocyanidinen.

 3. De antioxidanten in GSE kunnen helpen oxidatieve stress, ontsteking en weefselbeschadiging die naast chronische ziekten in uw lichaam kan optreden, te verlichten.

 4. Door GSE aan te vullen, profiteert u van de voordelen van een betere gezondheid van hart, hersenen, nieren, lever en huid.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407