Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


10 voordelen van venkel en venkelzaden, gebaseerd op wetenschap

Dat moet u nu doen

 1. Foeniculum vulgare, beter bekend als venkel, is een smaakvolle medicinale plant.

 2. Venkelplanten zijn groen en wit, met gevederde bladeren en gele bloemen.

 3. Zowel de knapperige bol als de zaden van de venkelplant hebben een milde, zoethoutachtige smaak. Toch is de smaak van de zaden krachtiger vanwege hun krachtige etherische oliën.

 4. Afgezien van het vele culinaire gebruik, bieden venkel en zijn zaden een breed scala aan gezondheidsvoordelen en kunnen ze antioxiderende, ontstekingsremmende en antibacteriële effecten hebben.

 5. Hier zijn 10 voordelen van venkel en venkelzaad, gebaseerd op wetenschap.

1. Zeer voedzaam

 1. Zowel venkel als de zaden zitten boordevol voedingsstoffen. Hier is de voeding voor 1 kop (87 gram) rauwe venkelbol en 1 eetlepel (6 gram) gedroogde venkelzaden (1):

 2. Zoals u ziet, bevatten zowel venkel- als venkelzaad weinig calorieën, maar bieden ze veel belangrijke voedingsstoffen.

 3. Verse venkelbol zit boordevol vitamine C, een in water oplosbare vitamine die essentieel is voor de gezondheid van het immuunsysteem, weefselherstel en collageensynthese (2).

 4. Vitamine C werkt ook als een krachtige antioxidant in uw lichaam en beschermt tegen cellulaire schade veroorzaakt door instabiele moleculen die vrije radicalen worden genoemd (3).

 5. Zowel de bol als de zaden zitten vol met het mineraal mangaan, wat belangrijk is voor enzymactivering, metabolisme, cellulaire bescherming, botontwikkeling, bloedsuikerregulatie en wondgenezing (4).

 6. Naast mangaan bevatten venkel en zijn zaden andere mineralen die van vitaal belang zijn voor de gezondheid van de botten, waaronder kalium, magnesium en calcium (5).

2. Bevat krachtige plantaardige stoffen

 1. Misschien zijn de meest indrukwekkende voordelen van venkel en venkelzaden afkomstig van de antioxidanten en krachtige plantaardige stoffen die ze bevatten.

 2. Van etherische olie van de plant is aangetoond dat deze meer dan 87 vluchtige verbindingen bevat, waaronder de polyfenol-antioxidanten rosmarinezuur, chlorogenic zuur, quercetine en apigenin (6).

 3. Polyfenol-antioxidanten zijn krachtige ontstekingsremmende middelen die krachtige effecten op uw gezondheid hebben.

 4. Studies tonen aan dat mensen die een dieet volgen dat rijk is aan deze antioxidanten, een lager risico lopen op chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen, obesitas, kanker, neurologische aandoeningen en diabetes type 2 (7).

 5. Bovendien zijn meer dan 28 verbindingen geïdentificeerd in venkelzaden, waaronder anethol, fenchone, methylchavicol en limoneen.

 6. Dier- en reageerbuisstudies merken op dat het organische compoundanethol antikanker-, antimicrobiële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen heeft (8).

 7. Ten slotte helpt het plantenextract limoneen bij het bestrijden van vrije radicalen en is aangetoond dat het cellen beschermt tegen schade veroorzaakt door bepaalde chronische ziekten, waaronder kanker (9, 10).

3. Venkelzaden kunnen de eetlust onderdrukken

 1. Venkelzaden voegen niet alleen diepte en smaak toe aan uw recepten, maar helpen ook de eetlust te beteugelen.

 2. Een onderzoek bij 9 gezonde vrouwen toonde aan dat degenen die 250 ml thee dronken gemaakt met 2 gram venkelzaadjes vóór het eten van de lunch, aanzienlijk minder honger hadden en minder calorieën consumeerden tijdens de maaltijd dan degenen die een placebothee dronken (11).

 3. Anethol, een belangrijk bestanddeel van etherische olie van venkel, zit mogelijk achter de eetlustonderdrukkende eigenschappen van de plant.

 4. Dat gezegd hebbende, bleek uit een andere studie bij 47 vrouwen dat degenen die gedurende 12 weken dagelijks 300 mg venkel-extract aanvulden, een kleine hoeveelheid aankwamen in vergelijking met een placebogroep. Ze ondervonden ook geen verminderde eetlust (12).

 5. Onderzoek op dit gebied is tegenstrijdig en er zijn meer studies nodig om de potentiële eetlustonderdrukkende eigenschappen van venkel volledig te begrijpen.

4. Kan de gezondheid van het hart ten goede komen

 1. Het eten van venkel en zijn zaden kan de gezondheid van het hart op een aantal manieren ten goede komen, omdat ze boordevol vezels zitten - een voedingsstof waarvan is aangetoond dat het bepaalde risicofactoren voor hartaandoeningen zoals hoog cholesterol vermindert.

 2. Een portie van 87 gram rauwe venkelbollenpakketten in 3 gram vezels - 11% van de Reference Daily Intake (RDI).

 3. Voeding rijk aan vezels is in verband gebracht met een verminderd risico op hartaandoeningen. Een beoordeling van 22 studies bracht een grotere inname van voedingsvezels in verband met een lager risico op hartaandoeningen. Met elke extra 7 gram vezels per dag werd het risico op hartaandoeningen met 9% verminderd (13).

 4. Venkel en de zaden bevatten ook voedingsstoffen zoals magnesium, kalium en calcium, die een belangrijke rol spelen bij het gezond houden van uw hart (14).

 5. Het opnemen van rijke bronnen van kalium in uw dieet kan bijvoorbeeld helpen bij het verlagen van hoge bloeddruk, een risicofactor voor hartaandoeningen (15).

5. Kan kankerbestrijdende eigenschappen hebben

 1. Het brede scala aan krachtige plantaardige stoffen in venkel kan helpen beschermen tegen chronische ziekten, waaronder bepaalde vormen van kanker.

 2. Van anethol - een van de belangrijkste actieve bestanddelen in venkelzaad - is bijvoorbeeld vastgesteld dat het kankerbestrijdende eigenschappen heeft.

 3. Eén reageerbuisstudie toonde aan dat anethol effectief celgroei onderdrukte en apoptose induceerde, wat geprogrammeerde cellulaire dood is, in menselijke borstkankercellen (16).

 4. Een ander reageerbuisonderzoek constateerde dat venkel-extract de verspreiding van menselijke borstkankercellen stopte en kankercelsterfte induceerde (17).

 5. Dierstudies hebben ook aangetoond dat extract uit de zaden kan beschermen tegen borst- en leverkanker (18).

 6. Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, zijn studies bij mensen nodig voordat venkel of het extract ervan kan worden aanbevolen als een alternatieve behandeling voor kanker.

6. Kan ten goede komen aan vrouwen die borstvoeding geven

 1. Venkel heeft galactogene eigenschappen aangetoond, wat betekent dat het helpt om de melkafscheiding te verhogen. Onderzoek suggereert dat specifieke stoffen in anethol, zoals dianethol en photoanethol, verantwoordelijk zijn voor de galactogene effecten van de plant (6).

 2. Kleine studies vonden een toename van parameters zoals melkvolume, melkvetgehalte en gewichtstoename bij zuigelingen met venkelbehandeling.

 3. In één onderzoek kregen vrouwen die borstvoeding gaven thee toegewezen die 7,5 gram venkelzaadpoeder en 3 gram zwarte thee, of 3 gram zwarte thee alleen, driemaal daags gedurende vier weken dronk.

 4. Na vier weken hadden de zuigelingen wiens moeders de venkelthee dronken een grotere toename van de voedingsfrequentie, het aantal natte luiers, de frequentie van ontlasting, gewichtstoename en een iets grotere toename van de hoofdomtrek dan de zuigelingen in de controlegroep (19).

 5. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat venkel de melkafscheiding en serumprolactineconcentraties kan verhogen. Prolactine is een hormoon dat aangeeft dat het lichaam moedermelk produceert (20)

 6. Andere studies vonden echter geen effect op de melkafscheiding of de gewichtstoename bij kinderen. Negatieve bijwerkingen, zoals slechte gewichtstoename en problemen met voeden, zijn ook gemeld bij zuigelingen wier moeders lactatenthee met venkel dronken (21, 22, 23).

 7. Om deze redenen moeten vrouwen die borstvoeding geven hun arts raadplegen voordat ze venkel gebruiken om de melkproductie te stimuleren.

7-10. Andere potentiële voordelen

 1. Afgezien van de bovengenoemde voordelen kunnen venkel en de zaden op de volgende manieren een positieve invloed op uw gezondheid hebben:

 2. Het is belangrijk op te merken dat veel van deze onderzoeken geconcentreerde doses van de plant gebruikten, en het is onduidelijk of het eten van kleine hoeveelheden venkel of de zaden dezelfde voordelen zou bieden.

Voorzorgsmaatregelen

 1. Hoewel venkel en zijn zaden waarschijnlijk veilig zijn als ze met mate worden gegeten, zijn er enkele veiligheidsrisico's over meer geconcentreerde bronnen van venkel, zoals extracten en supplementen.

 2. Venkel heeft bijvoorbeeld sterke oestrogene eigenschappen, wat betekent dat het op dezelfde manier werkt als het hormoon oestrogeen. Hoewel dit nuttig kan zijn voor het verlichten van symptomen van de menopauze, kan het onveilig zijn voor zwangere vrouwen.

 3. Vanwege zijn oestrogeenachtige activiteit bestaat er bezorgdheid over de potentiële teratogeniteit van de plant - het potentieel om de groei en ontwikkeling van de foetus te verstoren.

 4. Een studie die de teratogeniciteit van essentiële etherische olie evalueerde, toonde aan dat hoge doses toxische effecten op foetale cellen kunnen hebben (28).

 5. Hoewel het eten van venkel en zijn zaden waarschijnlijk veilig is, moeten zwangere vrouwen vermijden om supplementen te nemen of de essentiële olie van deze plant in te nemen.

 6. Venkel kan ook interageren met bepaalde medicijnen, waaronder oestrogeenpillen en bepaalde medicijnen tegen kanker, dus raadpleeg altijd uw arts voordat u hoge doses van bijvoorbeeld supplementen, etherische oliën of extracten inneemt (29 ).

De onderste regel

 1. Zowel de smaakvolle, knapperige bol als de aromatische zaden van de venkelplant zijn zeer voedzaam en bieden een overvloed aan indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

 2. Door ze aan uw dieet toe te voegen, kunt u de gezondheid van het hart verbeteren, ontstekingen verminderen, de eetlust onderdrukken en zelfs kankerbestrijdende effecten hebben.

 3. Om de voordelen van venkel en de zaden ervan te plukken, probeer dan rauwe venkelbol in uw salades op te nemen of de zaden te gebruiken voor het op smaak brengen van soepen, bouillons, gebakken goederen en visgerechten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407