Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


10 voordelen voor de gezondheid en voeding van Macadamia-noten

De onderste regel

 1. Macadamia-noten zijn boomnoten met een subtiele, boterachtige smaak en een romige textuur.

 2. Inheems in Australië worden macadamia-bomen nu op verschillende plaatsen in de wereld gekweekt, zoals Brazilië, Costa Rica, Hawaii en Nieuw-Zeeland.

 3. Net als de meeste andere noten zijn macadamia-noten rijk aan voedingsstoffen en nuttige plantaardige stoffen. Ze zijn ook gekoppeld aan verschillende voordelen, waaronder verbeterde spijsvertering, gezondheid van het hart, gewichtsbeheersing en bloedsuikercontrole.

 4. Hier zijn 10 voordelen voor de gezondheid en voeding van macadamia-noten.

1. Rijk aan voedingsstoffen

 1. Macadamia-noten zijn calorierijke noten met veel gezonde vetten, vitamines en mineralen. Eén ons (28 gram) biedt (1):

 2. Macadamia-noten zijn ook rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, een soort vet dat de gezondheid van het hart kan bevorderen door uw totale en LDL (slechte) cholesterolwaarden te verlagen (2).

 3. Deze noten bevatten weinig koolhydraten en suiker en hebben een gemiddeld vezelgehalte. Deze combinatie maakt het onwaarschijnlijk dat ze uw bloedsuikerspiegel zullen doen stijgen, wat vooral gunstig kan zijn voor mensen met diabetes (3).

2. Geladen met antioxidanten

 1. Zoals de meeste noten, zijn macadamia-noten een geweldige bron van antioxidanten.

 2. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen, onstabiele moleculen die cellulaire schade kunnen veroorzaken en uw risico op aandoeningen zoals diabetes, de ziekte van Alzheimer en hartaandoeningen kunnen vergroten (4, 5).

 3. Bovendien hebben macadamia-noten een van de hoogste flavonoïdeniveaus van alle noten. Deze antioxidant bestrijdt ontstekingen en helpt het cholesterol te verlagen (4).

 4. Bovendien is deze noot rijk aan tocotrienolen, een vorm van vitamine E met antioxiderende eigenschappen die kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Deze verbindingen kunnen zelfs beschermen tegen kanker en hersenziekten (6, 7, 8, 9).

3. Kan de gezondheid van het hart verbeteren

 1. Macadamia-noten kunnen uw risico op hartaandoeningen verlagen.

 2. Verschillende onderzoeken suggereren dat het dagelijks eten van 8-42 gram (8-42 gram) van deze noten het totale en LDL (slechte) cholesterolgehalte tot 10% kan verlagen (2, 10, 11 , 12).

 3. Interessant is dat een klein onderzoek bij mensen met een hoog cholesterolgehalte opmerkte dat een dieet rijk aan macadamia-noten de bloedspiegel evenveel verlaagde als een hart-gezond, vetarm dieet aanbevolen door de Amerikaan Heart Association (13).

 4. Bovendien kan het dagelijks eten van 42-84 gram macadamia-noten de markers van ontstekingen, zoals leukotrieen B4, aanzienlijk verminderen. Ontsteking is een risicofactor voor hartziekten (9).

 5. Onderzoekers geloven dat de hartvoordelen van macadamia-noten kunnen voortvloeien uit hun hoge gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten.

 6. Dit vet is consistent gekoppeld aan een betere gezondheid van het hart en een lager risico op beroertes en fatale hartaanvallen (10, 14).

4. Kan het risico op metabool syndroom verminderen

 1. Het metabool syndroom is een cluster van risicofactoren, waaronder een hoge bloedsuikerspiegel en cholesterol, die uw risico op een beroerte, hartaandoeningen en diabetes type 2 verhogen (15).

 2. Onderzoek toont aan dat macadamia-noten zowel tegen het metabool syndroom als diabetes type 2 kunnen beschermen.

 3. Een recente beoordeling bijvoorbeeld, koppelde diëten rijk aan boomnoten, waaronder macadamia-noten, aan verlagingen van de nuchtere bloedsuikerspiegel.

 4. De diëten die in deze beoordeling waren opgenomen, lieten mensen 28-84 gram boomnoten per dag eten. Ze ervoeren aanzienlijk verbeterde niveaus van hemoglobine A1c, een marker voor langdurige bloedsuikerspiegel (3).

 5. Bovendien kunnen diëten die rijk zijn aan enkelvoudig onverzadigde vetten - die 80% van het vet in macadamia-noten uitmaken - risicofactoren voor metabool syndroom helpen verminderen, vooral bij mensen met type 2 diabetes (10, 16).

 6. Over het algemeen is de inname van noten ook gekoppeld aan een lagere bloedsuikerspiegel en lichaamsgewicht bij mensen met het metabool syndroom of diabetes type 2 (17, 18, 19).

5. Kan gewichtsverlies helpen

 1. Ondanks dat ze rijk zijn aan calorieën, kunnen macadamia-noten je helpen af ​​te vallen.

 2. Dit kan gedeeltelijk worden verklaard door hun hoeveelheden eiwitten en vezels, twee voedingsstoffen waarvan bekend is dat ze honger verminderen en gevoelens van volheid bevorderen (20, 21, 22).

 3. Onderzoek toont verder aan dat een deel van de vetten in noten tijdens de spijsvertering in de vezelachtige wand van de moer kan achterblijven. Macadamia en andere noten kunnen dus minder calorieën bevatten dan eerder gedacht (23, 24, 25).

 4. In een 3 weken durende studie aten 71 jonge Japanse vrouwen dagelijks brood met ofwel 10 gram macadamia noten, kokosnoot of boter. Degenen in de macadamia-groep verloren aan het einde van de studie 0,9 pond (0,4 kg), terwijl die in de andere groepen hetzelfde gewicht hadden (10).

 5. Macadamia-noten zijn ook rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, vooral het omega-7-vet palmitolzuur, dat kan beschermen tegen ongewenste gewichtstoename.

 6. In een 12 weken durende studie hadden zwaarlijvige muizen die vetrijke diëten kregen met grote hoeveelheden macadamia-olie - rijk aan palmitolzuur - aanzienlijk kleinere vetcellen dan de cellen die geen van dit product kregen (26).

 7. Het is echter onduidelijk of macadamia-noten bij mensen dezelfde voordelen bieden.

6. Kan de darmgezondheid verbeteren

 1. Macadamia-noten bevatten vezels, die uw spijsvertering en algehele darmgezondheid ten goede kunnen komen.

 2. Zoals het geval is met de meeste noten, kan de oplosbare vezel in macadamia-noten fungeren als een prebioticum, wat betekent dat het helpt uw ​​nuttige darmbacteriën te voeden (27, 28).

 3. Op hun beurt produceren deze vriendelijke bacteriën korte keten vetzuren (SCFA's), zoals acetaat, butyraat en propionaat, die ontstekingen kunnen verminderen en beschermen tegen aandoeningen zoals het prikkelbare darm syndroom (IBS) , De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (29, 30, 31).

 4. Er zijn aanwijzingen dat SCFA's zelfs uw risico op diabetes en obesitas kunnen verminderen (32, 33, 34).

7-9. Andere potentiële voordelen

 1. Opkomend onderzoek suggereert dat macadamia noten een paar extra gezondheidsvoordelen kunnen bieden, waaronder (7, 8, 35, 36, 37):

 2. Houd er rekening mee dat deze potentiële kenmerken verre van bewezen zijn. Meer menselijke studies zijn nodig.

10. Eenvoudig toe te voegen aan uw dieet

 1. Macadamia-noten zijn te vinden in de meeste supermarkten, maar kunnen ook online worden besteld. Ze zijn veelzijdig en gemakkelijk op te nemen in de meeste diëten.

 2. Over het algemeen zijn rauwe macadamia-noten de gezondste vorm. Drooggebrande zijn een goed alternatief als je geen tijd hebt om ze zelf te braden, maar probeer weg te blijven van olie-geroosterde versies, die onnodige toegevoegde vetten bevatten.

 3. Je kunt hele macadamia-noten snacken, malen en op soepen en warme gerechten strooien, of ze in croutons in salades ruilen.

 4. Macadamia-boter is een andere manier om van deze noot te genieten. Net als pindakaas, kan het worden verspreid op brood, crackers en fruitplakken, of worden toegevoegd aan havermout of yoghurt.

 5. Ten slotte kunnen deze noten worden geweekt en tot een pasta worden gemalen om zuivelvrije kaas of melk te maken. Deze pasta kan ook een basis vormen voor verschillende desserts.

 6. Macadamia-noten kunnen een tot vijf maanden bij kamertemperatuur worden bewaard, idealiter in een luchtdichte verpakking. Als u ze in uw koelkast bewaart, blijven ze nog langer vers - tot een jaar (38).

De onderste regel

 1. Macadamia-noten zijn rijk aan vitamines, mineralen, vezels, antioxidanten en gezonde vetten.

 2. Hun potentiële voordelen zijn onder meer gewichtsverlies, verbeterde darmgezondheid en bescherming tegen diabetes, metabool syndroom en hartaandoeningen.

 3. Als u nieuwsgierig bent naar deze noot, probeer hem dan vandaag nog aan uw dieet toe te voegen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407