Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


11 Beste gezonde vetten voor je lichaam

 1. Ben je bang voor vetten? Als dat zo is, ben je niet alleen. Vet in voedingsmiddelen is de afgelopen decennia in de Verenigde Staten belasterd, omdat vetarme en vetvrije voedingsmiddelen de norm werden en ons werd verteld dat het verwijderen van zelfs gezonde vetten uit het dieet ons zou helpen het lichaam te krijgen dat we willen. Het is zelfs een van de grootste voedingsleugens die het publiek in de loop van de geschiedenis is verteld.

 2. In andere delen van de wereld is vet altijd welkom geweest aan tafel. In de VS realiseren we ons nu echter pas de waarheid: niet alle vetten worden gelijk gemaakt. Ons lichaam heeft vet nodig - meer specifiek, ze hebben gezonde vetten nodig. En terwijl vetrijke diëten zoals het ketogene dieet steeds populairder worden, steeds meer mensen willen graag weten welke vetten als gezond kwalificeren.

 3. Dus wat telt als vet, wat is het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten en hoe weet je zeker dat je voldoende gezonde vetten binnenkrijgt? Blijf lezen voor een lijst met gezonde vetten en waarom je ze misschien aan je dieet wilt toevoegen.

Wat zijn gezonde vetten?

 1. Vetten zijn een belangrijk onderdeel van het dieet, maar niet alle vetten hebben dezelfde effecten op de gezondheid. Hoewel goede vetten het cholesterolgehalte daadwerkelijk verlagen, de hersenfunctie stimuleren en verzadiging ondersteunen, kan het opvullen van ongezonde vetten bijdragen aan chronische ziekten en gewichtstoename.

 2. Een goede vuistregel is om sterk verwerkte vetten te vermijden die vol met additieven en ongezonde ingrediënten worden gepompt. Geraffineerde plantaardige oliën, verwerkt vlees en snacks zoals chips, crackers en gebakken producten bevatten over het algemeen veel ziekteverwekkende, door slagaders verstopte transvetten die koste wat kost moeten worden vermeden.

 3. Omgekeerd is de sleutel voor het vinden van gezonde vetten om te eten, op zoek naar ingrediënten die onbewerkt zijn en van nature veel vetten bevatten. Avocado's, volle zuivelproducten, olijfolie en vette vis zijn slechts enkele voedingsmiddelen met gezonde vetten die kunnen bijdragen aan uw gezondheid.

Hoe heeft vet een slechte rap gekregen? Waarheid over vetten

 1. Dus hoe kwamen vetten om te beginnen op de stoute lijst? Na de Tweede Wereldoorlog ontstond onderzoek dat voedsel met verzadigde vetten, zoals eieren en rood vlees, leek te linken aan hart- en vaatziekten. Tegen de jaren zestig had de American Heart Association aanbevolen dat mensen hun vetinname verminderen, en in 1976 hield de Amerikaanse senaat een reeks commissievergaderingen over dit onderwerp. Daaropvolgende voedingsrichtlijnen die bepleit werden voor het eten van minder verzadigd vet en meer koolhydraten, wat een oorlog tegen vet veroorzaakte. [! 36532 => 1140 = 3!

 2. Het probleem? Geen van de onderzoeken koppelde vetrijke diëten daadwerkelijk aan hartziekten. In feite hebben sindsdien talloze onderzoeken de mythe ontkracht, waaruit blijkt dat verzadigd vet in de voeding niet wordt geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of hart- en vaatziekten. (1)

 3. Plus, latere onderzoeken hebben ook aangetoond dat het kiezen van de juiste soorten vet en het toevoegen van veel vetrijke voedingsmiddelen aan uw dieet daadwerkelijk een aantal grote voordelen voor uw gezondheid kan opleveren. Een studie in het New England Journal of Medicine wees uit dat wanneer proefpersonen een mediterraan dieet, een vetarm dieet of een koolhydraatarm dieet volgden, degenen die een vetrijk, koolhydraatarm maaltijdplan volgden, niet alleen het meeste gewicht verloren, maar ook drastisch hun slechte cholesterolgehalte verlaagd. (2)

Verzadigd vet versus onverzadigd vet

 1. Gezonde vetten kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: onverzadigde vetten en verzadigde vetzuren.

 2. Dus wat is verzadigd vet? De definitie van verzadigd vet omvat vetzuren zonder dubbele bindingen. Verzadigde vette voedingsmiddelen bevatten ingrediënten zoals boter, kokosolie en zuivelproducten. Hoewel ooit beschouwd als ongezond en verstopping van slagaders, heeft steeds meer onderzoek aangetoond dat verzadigde vetten met mate kunnen worden opgenomen als onderdeel van een genezend dieet.

 3. Ondertussen omvat de officiële definitie van onverzadigd vet elk type vetzuur dat ten minste één dubbele binding in de keten bevat. Deze vetten worden verder geclassificeerd als een enkelvoudig onverzadigd vet of meervoudig onverzadigd vet op basis van het aantal dubbele bindingen dat ze bevatten. Onverzadigde vetten kunnen voedingsmiddelen zijn zoals plantaardige oliën, noten, zaden en vis.

 4. In tegenstelling tot verzadigde vetten, zijn de voordelen van onverzadigde vetten al lang bekend. Studies tonen zelfs aan dat onverzadigde vetzuren kunnen helpen gewichtsverlies te bevorderen, ontstekingen te verminderen en het risico op hartaandoeningen te verlagen. (3, 4, 5)

 5. Bij het vergelijken van verzadigd versus onverzadigd vet, wordt over het algemeen aanbevolen dat onverzadigde vetzuren het grootste deel van uw vetinname moeten uitmaken. Een studie in 2015 toonde aan dat het vervangen van slechts 5 procent van de calorieën uit verzadigde vetten door een gelijke hoeveelheid meervoudig onverzadigde of enkelvoudig onverzadigde vetzuren resulteerde in respectievelijk 25 en 15 procent minder risico op hartaandoeningen. (6) Beide bieden echter een unieke reeks voordelen en kunnen met mate worden opgenomen als onderdeel van een uitgebalanceerd en gezond dieet.

Top 11 gezonde vetten voor je lichaam

 1. Het beste van alles is dat het toevoegen van kokosolie aan uw dieet eenvoudig is. Je kunt het gebruiken om te koken of bakken of het zelfs rechtstreeks op de huid aanbrengen. Houd er rekening mee dat wanneer je rechtstreeks met kokosolie kookt, de smaak voor sommigen een beetje overweldigend kan zijn. Als dat het geval is, probeer dan iets minder te gebruiken. Het is ook belangrijk om op te merken dat kokosolie bij kamertemperatuur vast is, dus het is niet de beste keuze als je gezond vet in vloeibare vorm nodig hebt. Bovendien zijn extra vierge soorten het beste bij het kiezen van kokosolie, omdat geraffineerde of verwerkte kokosolie veel van de gezondheidsvoordelen kan elimineren.

 2. Is olijfolie goed voor u? Geloof het of niet, de voordelen van olijfolie zijn zo diepgaand dat bijna elk dieet het zou moeten bevatten. Ten eerste is extra vergine olijfolie (EVOO) geweldig voor de gezondheid van het hart. De consumptie van olijfolie is in feite in verband gebracht met een lagere bloeddruk, een verlaagd cholesterolgehalte en een verbeterde functie van de bloedvaten. (14, 15, 16) De grote hoeveelheid antioxidanten in EVOO betekent dat het uw cellen beschermt tegen schade. Het helpt ook het geheugen en de cognitieve functie te verbeteren en werkt als een ontstekingsremmer. (17) Aangezien ontsteking de oorzaak is van de meeste ziekten, is dit een biggie! (18)

 3. Helaas is het kopen van dit gezonde vet niet zo eenvoudig als het pakken van de eerste fles die je ziet. Zorg ervoor dat je alleen extra vierge variëteiten van de olie plukt, wat betekent dat er geen chemicaliën bij betrokken zijn wanneer de olie wordt geraffineerd. Helaas is aangetoond dat veel gangbare merken niet voldoen aan de normen voor extra vergine olijfolie, wat betekent dat het belangrijk is om verstandig te kiezen.

 4. Enkele tips voor het herkennen van echte EVOO zijn opletten voor elk merk dat minder dan $ 10 per liter kost, op zoek gaan naar een zegel van de International Olive Oil Council en de oogstdatum op het etiket controleren. Bovendien, als het wordt aangeduid als "licht", "puur" of een "blend", is het niet van maagdelijke kwaliteit. En ten slotte, kies voor donkere flessen, omdat deze de olie tegen oxidatie beschermen.

 5. EVOO wordt niet aanbevolen voor koken op hoge temperaturen vanwege het lage rookpunt, maar het is geweldig voor het maken van saladedressings of motregen over brood of gekookt voedsel.

 6. Vette vissoorten zoals zalm, sardines, makreel en ansjovis zitten boordevol hart-gezonde omega-3-vetzuren die absoluut cruciaal zijn voor de gezondheid. Deze vetten worden beschouwd als essentiële vetzuren omdat het lichaam ze niet zelf kan produceren, wat betekent dat we op omega-3-voedingsmiddelen in onze voeding moeten vertrouwen om deze belangrijke verbindingen te leveren.

 7. Er zijn eigenlijk drie verschillende soorten omega-3-vetzuren: ALA (alfa-linoleenzuur), DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur). De voorkeursbronnen van omega-3 vetzuren zijn DHA en EPA, de soorten die worden aangetroffen in zeevruchtenbronnen zoals voedzame zalm en sardines. (19) ALA wordt daarentegen aangetroffen in veel plantaardig voedsel, waaronder noten en zaden en bepaalde groenten zoals spruitjes.

 8. Het lichaam is in staat om ALA tot op zekere hoogte in bruikbare DHA en EPA te veranderen, maar dit is niet zo efficiënt als het verkrijgen van DHA en EPA rechtstreeks uit voedselbronnen die het leveren. Zelfs na uitgebreid onderzoek is het niet helemaal duidelijk hoe goed ALA wordt omgezet in EPA en DHA of dat het voordelen heeft, maar gezondheidsinstanties, zoals die aan de Harvard Medical School, beschouwen nog steeds alle bronnen van omega-3 als cruciaal in het dieet. (20)

 9. Als vette vis geen vast onderdeel van uw dieet is, kunt u overwegen om aan te vullen met visolie, krillolie, levertraan of een vegetarisch alternatief zoals algenolie. Deze supplementen kunnen helpen de omega-3-vetzuren af ​​te leveren die je nodig hebt om ontstekingen te bestrijden en een betere gezondheid van het hart te bevorderen.

 10. Een welkome toevoeging voor vegetariërs en veganisten, noten en zaden zijn een geweldige optie om meer gezonde vetten in uw voeding te krijgen. Om te beginnen zijn ze uiterst eenvoudig in uw dieet op te nemen; ze zijn ook redelijk betaalbaar en gemakkelijk te vervoeren, waardoor ze perfect zijn voor tussendoortjes. Afgezien van een geweldige bron van gezonde vetten, bieden noten en zaden een schat aan voordelen voor ons lichaam. Regelmatig eten kan helpen om het slechte LDL-cholesterol te verlagen om uw bloedvaten schoon te houden en uw hart gezond te houden. En net als andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren, worden noten en zaden ook beschouwd als hersenvoedsel, en bepaalde soorten worden zelfs aanbevolen om de stemming te verbeteren en depressie te verslaan. (21)

 11. Niet alle vetten zijn gelijk gemaakt, maar die op deze lijst met gezonde vetten bevatten veel kracht. Van het verlagen van slechte cholesterol en het helpen van overtollig gewicht tot het geven van glanzend haar en sterke nagels, je lichaam zal profiteren van de voordelen van deze gezonde vetten.

 12. De voordelen van avocado's zijn zo talrijk dat ze een van de gezondste vruchten zijn die je kunt consumeren, en niet te vergeten een van de beste gezonde vetten voor keto. Avocadovoeding is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, die het niveau van goede cholesterol verhoogt en de slechte verlaagt - praat over een dubbele whammy. Avocado's zitten ook vol met de voordelen van vitamine E, die helpen bij het bestrijden van schade door vrije radicalen, het stimuleren van de immuniteit en fungeren als een anti-veroudert voedingsstof voor uw huid. (7)

 13. Plus, het zit boordevol gezonde eiwitten; in feite heeft het meer dan enig ander fruit. Voor zwangere vrouwen is avocado ook een van de beste folaatvoeding, een belangrijke micronutriënt die kan helpen het risico op aangeboren afwijkingen te verminderen om een ​​goede groei en ontwikkeling te garanderen. (8)

 14. Haal meer avocado's in uw dieet door een van deze avocadorecepten te proberen. Je kunt het ook gebruiken om mee te koken door avocado-olie aan je keukenkast toe te voegen. Het heeft een milde smaak die gerechten niet zal overmeesteren zoals andere oliën en heeft ook een hoog rookpunt, wat betekent dat het goed werkt voor grillen of braden. En omdat het bij kamertemperatuur vloeibaar blijft, is het een smakelijke keuze om te motregenen op salades, sandwiches of groenten.

 15. We zijn allemaal bekend met de "boterachtige" substanties die vaak in de schappen van de winkel worden gevonden, inclusief margarine en andere smeersels van plantaardige olie. Maar echte boter - bij voorkeur rauw of van gras gevoed, organische bronnen - is waar je in plaats daarvan naar zou moeten reiken.

 16. Nog een slachtoffer van de oorlog tegen vet, boter heeft onlangs een comeback meegemaakt omdat de voordelen van boter steeds bekender worden. De omega-6 en omega-3-vetzuren in boter helpen je hersenen goed te functioneren en de gezondheid van de huid te verbeteren. Wat nog belangrijker is, deze twee vetzuren worden als essentieel beschouwd, wat betekent dat het lichaam ze nodig heeft, maar ze niet zelf kan produceren; in plaats daarvan moeten ze worden geconsumeerd uit voedselbronnen. Boter is ook rijk aan in vet oplosbare vitamines en sporenelementen, waaronder heilzaam selenium, een krachtige antioxidant. (9)

 17. Vanwege de lage verbrandingstemperatuur - ongeveer 250 graden Fahrenheit - is boter niet geweldig om op hoge temperaturen te koken. Gebruik in plaats daarvan boter in gebak en smeer het op vers brood (inclusief glutenvrije variëteiten) of voeg een klodder toe aan geroosterde groenten om een ​​rijke, boterachtige smaak aan levensmiddelen toe te voegen.

 18. Ondertussen wordt de Indiase versie van boter snel een favoriet over de hele wereld. Ghee, of geklaarde boter, wordt gestoofd om de natuurlijk nootachtige smaak van boter naar voren te brengen, waardoor het een hoog rookpunt heeft waardoor het ideaal is om te koken op hoge temperaturen. De voordelen van Ghee zijn onder meer dat ze worden geladen in in vet oplosbare vitamines A en E. Deze soorten vitamines worden het best opgenomen door je lichaam wanneer ze in een vetrijke substantie zitten en vervolgens worden opgeslagen in je maag-darmkanaal, waardoor je metabolisme en spijsvertering op schema blijven. Het is ook lactose- en caseïnevrij, waardoor het een fantastisch alternatief is voor boter als je last hebt van lactosegevoeligheid of -intolerantie.

 19. Je kunt je eigen ghee maken of kopen in winkels. Wanneer je het commercieel koopt, zoek dan naar biologische of grasgevoerde gekweekte ghee. Dit gezonde vet blijft enkele weken vers bij kamertemperatuur, maar je kunt de levensduur verlengen en het smeerbaar houden door het in de koelkast te bewaren.

 20. Kokosolie staat niet alleen bovenaan de lijst als een van de gezondste bakolie-opties, maar u kunt ook kokosolie op uw huid aanbrengen of kokosolie ook voor uw haar gebruiken. Het is rijk aan middellange keten vetzuren, die gemakkelijk door je lichaam kunnen worden verteerd, niet direct door het lichaam als vet worden opgeslagen en klein van formaat zijn, waardoor ze cellen bijna onmiddellijk van energie kunnen voorzien. (10)

 21. Deze vetzuren verbeteren ook de hersen- en geheugenfunctie. (11, 12) Plus, de hoge hoeveelheid natuurlijke verzadigde vetten in kokosolie betekent dat het goede cholesterol verhoogt en de gezondheid van het hart bevordert, terwijl de antioxidanten in kokosolie het een effectief ontstekingsremmend voedsel maken om mogelijk de symptomen van artritis te helpen verminderen. (13)

Voordelen van gezonde vetten

 1. Vet is absoluut essentieel voor de gezondheid. Het helpt u vetoplosbare vitamines A, D, E en K te absorberen, het houdt uw haar en huid gezond, vormt de basis van uw celmembranen, levert energie en biedt isolatie om de lichaamstemperatuur te reguleren. (33)

 2. Het heeft ook nog een aantal andere positieve effecten op de gezondheid. Hoewel het contra-intuïtief lijkt, kan het eten van goede vetten voor gewichtsverlies zeer gunstig zijn. Vet wordt langzamer verteerd dan koolhydraten en eiwitten om verzadiging te bevorderen en helpt de smaak van voedingsmiddelen op te voeren. Zowel studies bij mensen als bij dieren hebben aangetoond dat vet later op de dag de voedselinname kan onderdrukken, wat mogelijk kan leiden tot gewichtsverlies. (34)

 3. Bepaalde soorten vet hebben ook ontstekingsremmende eigenschappen, die kunnen helpen beschermen tegen chronische ziekten en helpen de gezondheid te verbeteren. Van omega-3-vetzuren is bijvoorbeeld aangetoond dat ze ontstekingen verlichten en de symptomen van auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis, psoriasis en de ziekte van Crohn verminderen. (35) Anderzijds kunnen onverzadigde vetzuren helpen het goede HDL-cholesterol te verhogen, triglyceriden te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verminderen. (36)

 4. Bovendien kan het eten van een goede variëteit aan vetrijke voedingsmiddelen ook de hersenfunctie stimuleren. Het volbrengen van gezond vet voedsel kan ontstekingen kalmeren en de bloedtoevoer naar de hersenen bevorderen om de cognitieve functie te verbeteren. In het bijzonder spelen middellange vetzuren, omega-3-vetzuren en onverzadigde vetten een cruciale rol in de hersenfunctie en -ontwikkeling. (11, 37, 38)

Gezonde vetten in Ayurveda, TCM Traditional Medicine

 1. Gezonde vetten worden al lang erkend vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen in traditionele vormen van geneeskunde zoals Ayurveda en traditionele Chinese geneeskunde.

 2. Volgens Ayurveda worden vetten gebruikt om een ​​gezonde huid te bevorderen, de verzadiging te ondersteunen en de zenuwen te kalmeren. Op een Ayurvedisch dieet, wordt het over het algemeen aanbevolen om uit de buurt van transvetten te blijven en veel plantaardige vetten en omega-3-vetzuren op te nemen. Verzadigd vet wordt ook met mate aangemoedigd door uw inname van voedsel zoals ghee, kokosolie en grasgevoerd rundvlees te verhogen.

 3. Gezonde ingrediënten met veel vet worden ook in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt om verschillende kwalen te behandelen. Van rundvlees wordt bijvoorbeeld gezegd dat het de chi versterkt, het bloed versterkt, een opgeblazen gevoel en zwelling verlicht en de milt gezond houdt. Avocado's daarentegen worden als koel beschouwd en worden verondersteld de longen te bevochtigen, het bloed te voeden en maagzweren te behandelen.

Gezonde vetten versus ongezonde vetten

 1. Een goed uitgebalanceerd en voedzaam dieet moet ook een goede mix van enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten bevatten met gematigde hoeveelheden verzadigde vetten uit gezonde bronnen. Deze soorten vet zijn in verband gebracht met een breed scala aan gezondheidsvoordelen en kunnen uw risico op chronische ziekten verminderen om uw gezondheid te beschermen en te behouden.

 2. Maar hoewel er nog steeds veel discussie is over de vraag "Is verzadigd vet slecht?", Is er geen argument dat transvetten helemaal uit uw dieet moeten worden verwijderd. Transvetten worden vaak aan levensmiddelen toegevoegd via een proces dat hydrogenering wordt genoemd, dat wordt gebruikt om de smaak en textuur te verhogen en de houdbaarheid van voedingsmiddelen zoals plantaardige oliën te verlengen.

 3. Transvetten worden meestal aangetroffen in sterk verwerkt vet voedsel zoals crackers, cakes, donuts en gebak. Studies tonen aan dat het eten van dit ongezonde type vet schadelijke gevolgen voor de gezondheid kan hebben; een studie in het New England Journal of Medicine meldde zelfs dat elke toename van 2 procent van de calorieën die werden verbruikt door transvetten bijna het risico op coronaire hartziekten verdubbelde. (39)

Gezonde vetten versus koolhydraten

 1. Samen met vet en eiwitten zijn koolhydraten een van de drie belangrijkste macronutriënten in het dieet. Ze komen overal in de voedselvoorziening voor, maar zijn het hoogst in voedingsmiddelen zoals zetmeel, granen en zoete snoepjes.

 2. In vergelijking met vet bevatten koolhydraten aanzienlijk minder calorieën. Terwijl vet ongeveer negen calorieën per gram bevat, tellen koolhydraten slechts vier calorieën per gram. Dat betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat ze beter zijn voor je gezondheid - of je taille.

 3. Hoewel koolhydraten uit volkoren, vezelrijke bronnen nuttig kunnen zijn, bieden geraffineerde koolhydraten in voedingsmiddelen zoals snoep, witbrood, gebakken goederen en snoep weinig in termen van voeding, afgezien van extra calorieën en suiker. Volgens een studie in het Journal of the American College of Cardiology werd de inname van geraffineerde koolhydraten geassocieerd met een hoger risico op hart- en vaatziekten, terwijl de consumptie van volle granen en meervoudig onverzadigde vetten gekoppeld was aan een lager risico. (6)

 4. Net als bij het selecteren van gezonde vetbronnen om in uw dieet op te nemen boven gefrituurd voedsel en verwerkte rommel, is kiezen voor koolhydraten met veel voedingsstoffen. Kies voor gezonde, glutenvrije granen zoals quinoa, amarant, bruine rijst en haver. Neem een ​​goede variëteit aan fruit, groenten en peulvruchten op in uw dieet. Beperk uw inname van zwaar verwerkte en geraffineerde koolhydraten om de kwaliteit van uw dieet te helpen verbeteren.

Hoeveel vet heb je nodig? Hoe u gezonde vetten in uw dieet krijgt

 1. De meeste bronnen raden aan om minstens 20-30 procent van de totale calorieën uit vet te halen, hoewel deze hoeveelheid nogal kan variëren. (40, 41) Als je bijvoorbeeld kijkt naar onze ketogeen dieetvoedselopties, zouden hart-gezonde vetten ergens tussen 40-75 procent van de totale verbruikte calorieën moeten uitmaken.

 2. Het grootste deel van uw vetinname moet afkomstig zijn van onverzadigde vetten, zoals noten, zaden, avocado's en olijfolie. Dus hoeveel verzadigd vet per dag moet je nastreven? Zowel de voedingsrichtlijnen voor Amerikanen als de Wereldgezondheidsorganisatie bevelen momenteel aan de inname van verzadigd vet te beperken tot minder dan 10 procent van de dagelijkse calorieën. (42, 43) Blijf bij gezonde bronnen van verzadigd vet zoals grasgevoerd rundvlees, kokosolie en MCT-olie in plaats van gefrituurd voedsel of verwerkt vlees dat vol zit met additieven en schadelijke ingrediënten.

 3. Vraagt ​​u zich af hoe u gezondere vetten kunt eten om uw gezondheid te verbeteren? Er zijn voldoende opties voor een gezond vetdieetplan, maar de eenvoudigste manier om te beginnen is door eenvoudig een paar voedzame ingrediënten toe te voegen aan de maaltijden die je al eet. Probeer de magere yoghurt om te ruilen voor een volle variëteit, strooi noten en zaden in je havermout, salades en smoothies en druipende olijfolie over geroosterde groenten en bijgerechten voor een extra dosis gezonde vetten.

 4. Je kunt ook proberen te experimenteren met nieuwe recepten en gerechten met gezonde verzadigde, meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten. Het centreren van een voedzame maaltijd rond ingrediënten zoals eieren, wild gevangen zalm of grasgevoerd rundvlees kan ervoor zorgen dat u de hart-gezonde vetten krijgt die u nodig hebt, plus een uitbarsting van eiwitten om ze in evenwicht te brengen.

Recepten voor gezonde vetten

 1. Heb je een paar ideeën nodig om meer gezonde vetten in je dag te persen? Hier zijn een paar recepten met gezond vet voedsel dat je thuis kunt proberen te maken om je inname moeiteloos te stimuleren:

Geschiedenis / feiten

 1. Dieetvet staat sinds de jaren 1950 in de schijnwerpers, toen onderzoeker Ancel Keys een onderzoek uitvoerde naar de voedingspatronen van zeven verschillende landen en hun respectievelijke percentages van hartaandoeningen. Aan het einde van de studie ontdekte hij dat hogere niveaus van serumcholesterol geassocieerd waren met een hoger risico op hartaandoeningen en geloofde dat een hogere inname van voedingsmiddelen met veel verzadigd vet de schuld was. (44)

 2. Na de gedenkwaardige Zeven Landen-studie, begonnen organisaties zoals de American Heart Association consumenten aan te sporen de consumptie van verzadigd vet te verminderen om de gezondheid van het hart te verbeteren, ondanks het gebrek aan bewijs dat een duidelijk verband aantoont tussen verzadigd vet en hart-en vaatziekten. Dit veroorzaakte niet alleen verwarring bij consumenten over de verschillen tussen verzadigd versus onverzadigd vet, maar het zorgde er ook voor dat veel mensen de totale vetinname associëren met gewichtstoename en hartproblemen.

 3. De afgelopen jaren zijn onderzoekers steeds meer te weten gekomen over de complexe manieren waarop vet de gezondheid kan beïnvloeden. Er is aangetoond dat verschillende soorten vet unieke verschillen hebben op het gebied van gezondheid en ziekte, en studies blijven nog steeds nieuwe voordelen opleveren die verband houden met gezonde vetten, variërend van verminderde ontsteking tot verbeterde hersenfunctie en verder.

 4. Hoewel vet een essentieel onderdeel van het dieet is, moet u er rekening mee houden dat de meeste vetrijke voedingsmiddelen ook als calorierijk voedsel worden beschouwd. Bij het verhogen van uw inname van gezonde vetten, is het belangrijk om hiermee rekening te houden door uw dieet aan te passen, zoals het verminderen van uw inname van geraffineerde koolhydraten of snoep. Zonder een paar eenvoudige swaps in uw dieet te maken, kan het toevoegen van vetrijke, calorierijke voedingsmiddelen leiden tot gewichtstoename.

 5. Bovendien is het toevoegen van veel voedzame vetten aan uw dieet slechts een deel van de puzzel als het gaat om gezondheid. Zorg ervoor dat u uw dieet afrondt met veel eiwitrijk voedsel, evenals een goede variëteit aan fruit, groenten, peulvruchten en volle granen om ervoor te zorgen dat u aan uw voedingsbehoeften voldoet, en combineer een uitgebalanceerd dieet met regelmatige lichamelijke activiteit en een gezonde levensstijl voor het beste resultaat.

 6. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407