Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


11 door de wetenschap ondersteunde gezondheidsvoordelen van zwarte peper

De onderste regel

 1. Zwarte peper is een van de meest gebruikte specerijen ter wereld.

 2. Het wordt gemaakt door peperkorrels te malen, dit zijn gedroogde bessen van de wijnstok Piper nigrum.

 3. Het heeft een scherpe en mild kruidige smaak die goed bij veel gerechten past.

 4. Maar zwarte peper is meer dan alleen een nietje in de keuken. Het wordt beschouwd als de "koning der specerijen" en wordt al duizenden jaren in de oude Ayurvedische geneeskunde gebruikt vanwege de hoge concentratie krachtige, nuttige plantaardige stoffen (1, 2).

 5. Hier zijn 11 door de wetenschap ondersteunde gezondheidsvoordelen van zwarte peper.

1. Hoog in antioxidanten

 1. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die uw cellen kunnen beschadigen. Sommige vrije radicalen worden op natuurlijke wijze aangemaakt - zoals wanneer u voedsel traint en voedsel verteert.

 2. Overmatige vrije radicalen kunnen echter worden gevormd door blootstelling aan dingen zoals vervuiling, sigarettenrook en zonnestralen (3).

 3. Overmatige schade door vrije radicalen kan leiden tot grote gezondheidsproblemen. Het is bijvoorbeeld in verband gebracht met ontstekingen, vroegtijdige veroudering, hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker (4, 5, 6).

 4. Zwarte peper is rijk aan een plantaardige stof genaamd piperine, waarvan reageerbuisstudies krachtige antioxiderende eigenschappen hebben gevonden.

 5. Studies suggereren dat een dieet met veel antioxidanten de schadelijke effecten van vrije radicalen kan helpen voorkomen of vertragen (1, 7).

 6. Uit reageerbuis- en knaagdieronderzoek is gebleken dat gemalen zwarte peper en piperinesupplementen schade door vrije radicalen kunnen verminderen (8).

 7. Bijvoorbeeld, ratten die een vetrijk dieet kregen plus zwarte peper of een geconcentreerd zwarte peper-extract hadden na 10 weken aanzienlijk minder markers van schade door vrije radicalen in hun cellen vergeleken met ratten die een hoge -vet dieet alleen (9).

2. Heeft ontstekingsremmende eigenschappen

 1. Chronische ontsteking kan een onderliggende factor zijn in veel aandoeningen, zoals artritis, hartaandoeningen, diabetes en kanker (10, 11).

 2. Veel laboratoriumonderzoeken suggereren dat piperine - de belangrijkste actieve stof in zwarte peper - ontstekingen effectief kan bestrijden (12).

 3. Bijvoorbeeld, in onderzoeken bij ratten met artritis resulteerde behandeling met piperine in minder gewrichtszwelling en minder ontstekingsmarkers (13, 14).

 4. In muisstudies onderdrukte piperine ontstekingen in de luchtwegen veroorzaakt door astma en seizoensgebonden allergieën (15, 16)

 5. De ontstekingsremmende effecten van zwarte peper en piperine zijn echter nog niet uitgebreid onderzocht bij mensen.

3. Kan uw hersenen ten goede komen

 1. Van piperine is aangetoond dat het de hersenfunctie in dierstudies verbetert.

 2. Het heeft met name potentiële voordelen aangetoond voor symptomen die verband houden met degeneratieve hersenaandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson (17, 18).

 3. Uit een onderzoek bij ratten met de ziekte van Alzheimer bleek bijvoorbeeld dat piperine het geheugen verbeterde, omdat de verdeling van piperine de ratten in staat stelde herhaaldelijk efficiënter een doolhof te runnen dan ratten die de verbinding niet kregen (19) .

 4. In een ander onderzoek met knaagdieren leek piperine-extract de vorming van amyloïde plaques te verminderen, die dichte klonten van schadelijke eiwitfragmenten in de hersenen zijn die zijn gekoppeld aan de ziekte van Alzheimer (20, 21).

 5. Toch zijn studies bij mensen nodig om te bevestigen of deze effecten ook buiten dierstudies worden gezien.

4. Kan de bloedsuikerspiegel verbeteren

 1. Studies suggereren dat piperine kan helpen het bloedsuikermetabolisme te verbeteren (22, 23, 24).

 2. In één onderzoek hadden ratten die een extract van zwarte peper kregen een kleinere piek in bloedsuikerspiegel na consumptie van glucose in vergelijking met ratten in de controlegroep (25).

 3. Bovendien ondervonden 86 mensen met overgewicht die gedurende 8 weken een supplement met piperine en andere verbindingen gebruikten, significante verbeteringen in de insulinegevoeligheid - een maatstaf voor hoe goed het hormoon insuline glucose uit de bloedbaan verwijdert (26) .

 4. Het is echter onduidelijk of dezelfde effecten zouden optreden met alleen zwarte peper, omdat in deze studie een combinatie van veel actieve plantaardige stoffen werd gebruikt.

5. Kan het cholesterolgehalte verlagen

 1. Hoog cholesterolgehalte in het bloed wordt geassocieerd met een verhoogd risico op hartaandoeningen, wat wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak is (27, 28).

 2. Zwarte peper-extract is bij dieren onderzocht op zijn potentieel om het cholesterolgehalte te verlagen (29, 30, 31).

 3. In één 42 dagen durende studie kregen ratten een vetrijk dieet en een extract van zwarte peper een verlaagd cholesterolgehalte in het bloed, inclusief LDL (slechte) cholesterol. Dezelfde effecten werden niet gezien in de controlegroep (31).

 4. Bovendien wordt verondersteld dat zwarte peper en piperine de opname van voedingssupplementen met potentieel cholesterolverlagende effecten zoals kurkuma en rode gistrijst bevorderen (32, 33).

 5. Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat zwarte peper de absorptie van de actieve component van kurkuma - curcumine - kan verhogen met maximaal 2.000% (34).

 6. Toch zijn er meer studies nodig om te bepalen of zwarte peper zelf significante cholesterolverlagende effecten heeft bij de mens.

6. Kan kankerbestrijdende eigenschappen hebben

 1. Onderzoekers veronderstellen dat de actieve stof in zwarte peper, piperine, kankerbestrijdende eigenschappen kan hebben (35, 36).

 2. Hoewel er geen proeven op mensen zijn uitgevoerd, bleek uit reageerbuisstudies dat piperine de replicatie van borst-, prostaat- en darmkankercellen vertraagde en kankercelsterfte induceerde (37, 38, 39, 40 ).

 3. Een andere reageerbuisstudie onderzocht 55 stoffen uit specerijen en constateerde dat piperine uit zwarte peper het meest effectief was in het verbeteren van de effectiviteit van traditionele behandelingen voor triple-negatieve borstkanker, het meest agressieve type kanker (41).

 4. Bovendien heeft piperine veelbelovende effecten aangetoond in laboratoriumstudies voor het omkeren van resistentie tegen meerdere geneesmiddelen in kankercellen - een probleem dat de werkzaamheid van chemotherapie belemmert (42, 43).

 5. Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, zijn meer studies nodig om de potentiële kankerbestrijdende eigenschappen van zwarte peper en piperine te begrijpen.

7-10. Andere voordelen

 1. Zwarte peper kan op veel andere manieren de gezondheid ten goede komen volgens voorlopig onderzoek:

11. Een veelzijdige specerij

 1. Zwarte peper is wereldwijd een nietje in de keuken geworden.

 2. Met zijn subtiele warmte en gedurfde smaak is het veelzijdig en kan het bijna elk hartig gerecht verbeteren.

 3. Een scheutje gemalen zwarte peper kan een smakelijke smaakmaker zijn voor gekookte groenten, pastagerechten, vlees, vis, gevogelte en nog veel meer.

 4. Het past ook goed bij andere gezonde kruiden, waaronder kurkuma, kardemom, komijn, knoflook en citroenschil.

 5. Voor een extra kick en een beetje crunch, probeer tofu, vis, kip en andere eiwitten te coaten met grof gemalen peperkorrels en extra kruiden.

De onderste regel

 1. Zwarte peper en zijn actieve verbinding piperine kunnen krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

 2. Laboratoriumonderzoek suggereert dat zwarte peper het cholesterolgehalte, de bloedsuikerspiegel en de gezondheid van hersenen en darmen kan verbeteren.

 3. Ondanks deze veelbelovende bevindingen zijn meer studies bij mensen nodig om de exacte gezondheidsvoordelen van zwarte peper en zijn geconcentreerde extracten beter te begrijpen.

 4. Hoe dan ook, deze veelzijdige smaakversterker is het waard om toe te voegen aan uw dagelijkse kookroutine, omdat zijn gedurfde smaak een geweldige aanvulling is op bijna elk gerecht.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407