Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


11 Gezondheidsvoordelen van mangosteen (en hoe het te eten)

De onderste regel

 1. Mangosteen (Garcinia mangostana) is een exotisch, tropisch fruit met een licht zoete en zure smaak.

 2. Het komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar is te vinden in verschillende tropische regio's over de hele wereld.

 3. De vrucht wordt soms aangeduid als paarse mangosteen vanwege de diep paarse kleur die de schil ontwikkelt als ze rijp is. Het sappige binnenvlees is daarentegen helderwit.

 4. Hoewel mangosteen een relatief obscuur fruit is, moet het niet over het hoofd worden gezien, omdat het veel gezondheidsvoordelen kan bieden vanwege het rijke aanbod aan voedingsstoffen, vezels en unieke antioxidanten.

 5. Hier zijn 11 gezondheidsvoordelen van mangosteen.

1. Zeer voedzaam

 1. Mangosteen bevat relatief weinig calorieën maar biedt toch veel essentiële voedingsstoffen (1).

 2. Een portie van 196 gram ingeblikte, uitgelekte mangosteenaanbiedingen (1):

 3. De vitamines en mineralen in mangosteen zijn belangrijk voor het behoud van vele lichaamsfuncties, waaronder DNA-productie, spiercontractie, wondgenezing, immuniteit en zenuwsignalering (2, 3, 4, 5).

 4. Bovendien levert een enkele kop (196 gram) van deze vrucht bijna 14% van de ADH voor vezels - een voedingsstof die vaak ontbreekt in de voeding van mensen (6).

2. Rijk aan krachtige antioxidanten

 1. Misschien is een van de belangrijkste eigenschappen van mangosteen het unieke antioxidantprofiel.

 2. Antioxidanten zijn verbindingen die de schadelijke effecten van mogelijk schadelijke moleculen die vrije radicalen worden genoemd, die zijn gekoppeld aan verschillende chronische ziekten, kunnen neutraliseren (7).

 3. Mangosteen bevat verschillende voedingsstoffen met antioxidantcapaciteit, zoals vitamine C en foliumzuur. Bovendien biedt het xanthonen - een uniek type plantensamenstelling waarvan bekend is dat het sterke antioxiderende eigenschappen heeft (8).

 4. In verschillende onderzoeken heeft de antioxidantactiviteit van xanthonen geleid tot ontstekingsremmende, antikanker-, anti-verouderings- en antidiabetische effecten (9).

 5. Dus, xanthonen in mangosteen zijn mogelijk verantwoordelijk voor veel van de potentiële gezondheidsvoordelen. Toch is meer menselijk onderzoek nodig voordat definitieve conclusies kunnen worden getrokken.

3. Kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben

 1. De xanthonen in mangosteen kunnen een rol spelen bij het verminderen van ontstekingen.

 2. Reageerbuis- en dierstudies suggereren dat xanthonen een ontstekingsremmend effect hebben en uw risico op ontstekingsziekten, zoals kanker, hartaandoeningen en diabetes, kunnen verminderen (9).

 3. Mangosteen is ook rijk aan vezels, wat verschillende voordelen biedt. Uit dieronderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat een vezelrijk dieet de ontstekingsreactie van uw lichaam kan helpen verminderen (10).

 4. Hoewel deze gegevens bemoedigend zijn, is meer onderzoek nodig om beter te begrijpen hoe mangosteen ontstekingen en ziekteprogressie bij mensen beïnvloedt.

4. Kan antikankereffecten hebben

 1. Populatiestudies tonen aan dat diëten die rijk zijn aan groenten en fruit zoals mangosteen worden geassocieerd met verminderde incidentie van kanker (11). [! 6812 => 1140 = 5!

 2. Meerdere reageerbuisstudies laten zien dat xanthonen de groei van kankercellen kunnen remmen, inclusief in borst-, maag- en longweefsel (11).

 3. Evenzo heeft een klein aantal onderzoeken vastgesteld dat deze verbinding de progressie van darm- en borstkanker bij muizen kan vertragen (11).

 4. Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is er onvoldoende onderzoek bij mensen gedaan.

5. Kan gewichtsverlies bevorderen

 1. In de gezondheids- en welzijnsindustrie is een van de grootste claims van mangosteen de bekendheid om te helpen bij het afvallen.

 2. Uit een onderzoek bleek dat muizen met een vetrijk dieet die aanvullende doses mangosteen kregen, aanzienlijk minder gewicht wonnen dan muizen in de controlegroep (12).

 3. In een kleine, 8 weken durende studie hadden mensen die hun voeding aanvullen met 90, 180 of 270 ml mangosteen-sap tweemaal daags de neiging om een lagere body mass index (BMI) dan de controlegroep (13).

 4. Bijkomend onderzoek naar mangosteen en obesitas is beperkt, maar experts beweren dat de ontstekingsremmende effecten van de vrucht een rol spelen bij het bevorderen van vetmetabolisme en het voorkomen van gewichtstoename (14).

 5. Uiteindelijk zijn meer studies nodig om beter te begrijpen hoe mangosteen in een effectief plan voor gewichtsverlies kan passen.

6. Ondersteunt bloedsuikerspiegel

 1. Uit zowel reageerbuis- als dierstudies blijkt dat xanthoneverbindingen in mangosteen u kunnen helpen een gezonde bloedsuikerspiegel te handhaven (15).

 2. Uit een recent onderzoek van 26 weken bij zwaarlijvige vrouwen bleek dat degenen die dagelijks 400 mg extra mangosteenextract kregen, een significante vermindering van de insulineresistentie - een risicofactor voor diabetes - hadden vergeleken met de controlegroep (16).

 3. De vrucht is ook een goede bron van vezels, een voedingsstof die kan helpen de bloedsuiker te stabiliseren en de diabetescontrole te verbeteren (16).

 4. De combinatie van de xanthone- en vezelgehaltes in mangosteen kan helpen de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Er is echter meer onderzoek nodig.

7. Bevordert een gezond immuunsysteem

 1. Vezel en vitamine C - beide te vinden in mangosteen - zijn belangrijk voor een gezond immuunsysteem (1).

 2. Vezel ondersteunt uw gezonde darmbacteriën - een essentieel onderdeel van de immuniteit. Aan de andere kant is vitamine C nodig voor de functie van verschillende immuuncellen en heeft het antioxiderende eigenschappen (17, 18).

 3. Bovendien suggereert enig onderzoek dat bepaalde plantaardige stoffen in mangosteen antibacteriële eigenschappen kunnen hebben - wat uw immuunsysteem ten goede zou kunnen komen door mogelijk schadelijke bacteriën te bestrijden (19).

 4. In een 30-daagse studie bij 59 mensen ondervonden degenen die een mangosteen bevattend supplement gebruikten, verminderde markers van ontsteking en een aanzienlijk grotere toename van het aantal gezonde immuuncellen in vergelijking met degenen die een placebo namen (20) .

 5. Uw immuunsysteem heeft veel verschillende voedingsstoffen nodig om optimaal te functioneren. Mangosteen kan een gezonde keuze zijn om naast ander voedzaam voedsel op te nemen als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

8. Helpt een gezonde huid te behouden

 1. Huidbeschadiging door blootstelling aan de zon komt wereldwijd veel voor en levert een belangrijke bijdrage aan huidkanker en tekenen van veroudering (21).

 2. In een onderzoek bij muizen behandeld met extra mangosteenextract werd een beschermend effect waargenomen tegen ultraviolet-B (UVB) -straling in de huid (22).

 3. Bovendien bleek uit een klein 3 maanden durend onderzoek bij mensen dat mensen die dagelijks met 100 mg mangosteenextract werden behandeld aanzienlijk meer elasticiteit in hun huid ervoeren en minder ophoping van een bepaalde stof waarvan bekend is dat ze bijdraagt ​​aan huidveroudering (23).

 4. Onderzoekers beweren dat het antioxiderende en ontstekingsremmende vermogen van mangosteen de belangrijkste reden is voor deze huidbeschermende effecten, maar meer onderzoek op dit gebied is nodig.

9-11. Andere potentiële gezondheidsvoordelen

 1. Mangosteen kan ook een positieve invloed hebben op uw hart, hersenen en spijsvertering:

 2. Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, ontbreken menselijke studies op deze gebieden.

 3. Het is nog te vroeg om definitieve beweringen te doen over de rol van mangosteen bij het ondersteunen van de gezondheid van hersenen, hart en spijsvertering bij mensen.

Mangosteen eten

 1. Mangosteen is gemakkelijk te bereiden en te eten - hoewel het misschien moeilijk te vinden is, afhankelijk van waar u woont. Het seizoen van de vrucht is relatief kort, wat vaak de beschikbaarheid beperkt.

 2. Je kunt het beste op speciale Aziatische markten zoeken, maar houd er rekening mee dat verse mangosteen behoorlijk duur kan zijn. Bevroren of ingeblikte vormen zijn misschien goedkoper en gemakkelijker te vinden - maar houd er rekening mee dat ingeblikte versies vaak toegevoegde suiker bevatten.

 3. De vrucht kan ook worden gevonden in sapvorm of als een poedersupplement.

 4. Als u een verse aanvoer scoort, kies dan fruit met een gladde, donkerpaarse buitenste schil. De schil is niet eetbaar, maar kan gemakkelijk worden verwijderd met een gekarteld mes.

 5. Het binnenste vruchtvlees is wit en heel sappig als het rijp is. Dit deel van de vrucht kan rauw worden gegeten of worden toegevoegd aan smoothies of tropische fruitsalades voor een heerlijke smaakboost.

Is misschien niet voor iedereen geschikt

 1. Er zijn zeer weinig nadelige gezondheidseffecten gerapporteerd door het gebruik van mangosteen in zijn hele vorm, en het is waarschijnlijk veilig voor de meeste mensen.

 2. Meer geconcentreerde vormen - zoals supplementen, sappen of poeders - zijn niet 100% risicovrij.

 3. Vroeg onderzoek suggereert dat xanthonen in kruidensupplementen het bloedstollingsproces kunnen vertragen (29).

 4. Omdat mangosteen een rijke bron van xanthonen is, kan het een goed idee zijn om geconcentreerde bronnen ervan te vermijden als u een bloedstolling hebt of bloedverdunnende medicijnen gebruikt.

 5. Onderzoek om te bepalen of mangosteen-supplementen veilig zijn voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, is momenteel onvoldoende, dus het is waarschijnlijk het beste om het tijdens deze levensfasen te vermijden.

 6. Raadpleeg altijd uw arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener voordat u belangrijke wijzigingen in uw dieet aanbrengt of een nieuw voedingssupplement neemt.

De onderste regel

 1. Mangosteen is een tropische vrucht afkomstig uit Zuidoost-Azië.

 2. Het wordt vereerd om zijn vele potentiële gezondheidsvoordelen - waarvan de meeste verband houden met het voedingsprofiel en het unieke gehalte aan antioxidanten. Toch zijn veel van deze waargenomen voordelen nog niet wetenschappelijk bewezen in menselijke studies.

 3. Verse mangosteen is misschien moeilijk te vinden, omdat het een relatief obscure vrucht is. Maar ingeblikte, ingevroren en aanvullende vormen komen vaker voor.

 4. De sappige, delicaat zoete smaak maakt het een heerlijke aanvulling op smoothies en fruitsalades. Probeer het voor zijn culinaire aantrekkingskracht of potentiële gezondheidsvoordelen - het is hoe dan ook een overwinning.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407