Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


11 Indrukwekkende voordelen van tomaten

11 Indrukwekkende voordelen van tomaten

 1. Door Meenakshi Nagdeve laatst bijgewerkt - 24 juli 2019

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat is een tomaat?

 1. Tomaat wordt beschouwd als zowel een fruit als een groente en vormt een integraal onderdeel van keukens over de hele wereld, vooral in het Middellandse-Zeegebied. Dagelijkse consumptie van tomaten biedt een grote boost voor de gezondheid, samen met het verbeteren van de smaak van voedsel. Je kunt ze vinden in verschillende voedingsmiddelen zoals pasta, pizza's, ketchup en verschillende dranken. Ze zijn relatief eenvoudig te kweken en groeien zeer snel, waardoor ze een geweldige voedselbron zijn, wat een belangrijke reden is waarom tomaten een basisvoedsel zijn voor veel landen.

 2. De wetenschappelijke naam van tomaten is Solanum lycopersicum en ze worden verondersteld inheems te zijn in Mexico. De Spaanse kolonisatie van Amerika en Midden-Amerika zorgde echter voor verspreiding van de tomatenteelt. Ze zijn een jaarlijkse nachtschade plant en groeien in clusters van kleine tot middelgrote, ronde rode vruchten. Ze hebben zacht, rozerood vlees en een aantal zaden, evenals een licht zoete smaak. Ze worden beschouwd als zowel groenten als fruit en wegen ongeveer 4 gram.

 3. Tegenwoordig worden tomaten in landen over de hele wereld geteeld en zijn er duizenden cultivars en variëteiten die u unieke gezondheidsvoordelen kunnen bieden. Laten we een paar van de redenen onderzoeken waarom ze zo'n waardevol voedingsmiddel voor de menselijke gezondheid zijn.

Voedingsfeiten voor tomaten

  Gezondheidsvoordelen van tomaten

  1. De gezondheidsvoordelen van tomaten zijn al sinds de oudheid bekend bij de mensheid. Laten we de voordelen in detail bespreken.

  Antioxidant

  1. Tomaat bevat een grote hoeveelheid lycopeen, een carotenoïde en een antioxidant die zeer effectief is bij het opruimen van kankerverwekkende vrije radicalen. Dit voordeel kan zelfs worden verkregen uit warmtebehandelde tomatenproducten zoals ketchup. Het lycopeen in tomaten verdedigt tegen kanker en is effectief gebleken in de strijd tegen prostaatkanker, volgens een studie onder leiding van dr. Edward Giovannucci van de Harvard School of Public Health. Een andere studie suggereert dat lycopeen de groei van prostaat- en borstkankercellen kan helpen voorkomen. De resultaten van een dierstudie suggereren dat lycopeen het potentieel heeft om niercelkanker te voorkomen.

  Rijke bron van vitamines en mineralen

  1. Een enkele tomaat kan ongeveer 40% van de dagelijkse vitamine C-behoefte leveren. Vitamine C is een natuurlijke antioxidant die voorkomt dat vrije radicalen de lichaamssystemen beschadigen. Het bevat ook overvloedige vitamine A en kalium, evenals ijzer. Kalium speelt een vitale rol bij het handhaven van de gezondheid van de zenuwen en ijzer is essentieel voor het handhaven van de normale bloedcirculatie. Vitamine K, die essentieel is voor bloedstolling en het beheersen van bloedingen, is ook overvloedig aanwezig in tomaten.

  Bescherm het hart

  1. Het lycopeen in tomaten voorkomt oxidatie van serumlipiden en heeft aldus een beschermend effect tegen hart- en vaatziekten. Een regelmatige consumptie van tomaten of tomatensap verlaagt de niveaus van LDL-cholesterol en triglyceriden in het bloed, volgens de British Journal of Nutrition. Deze lipiden zijn de belangrijkste boosdoeners bij hart- en vaatziekten en leiden tot de afzetting van vetten in de bloedvaten.

  Tegengaan van het effect van het roken van sigaretten

  1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

  Vision verbeteren

  1. Vitamine A, aanwezig in tomaten, helpt het gezichtsvermogen te verbeteren en nachtblindheid en maculaire degeneratie te voorkomen. Vitamine A is een krachtige antioxidant die kan worden gevormd uit een teveel aan bètacaroteen in het lichaam. Veel problemen met het gezichtsvermogen treden op vanwege de negatieve effecten van vrije radicalen en vitamine A, een krachtige antioxidant, kan ze helpen voorkomen.

  Hulp bij de spijsvertering

  1. Tomaten houden het spijsverteringsstelsel gezond door zowel constipatie als diarree te voorkomen. Ze voorkomen ook geelzucht en verwijderen effectief gifstoffen uit het lichaam. Bovendien hebben ze een grote hoeveelheid vezels, die de darmen kunnen ophopen en constipatie verminderen. Een gezonde hoeveelheid vezels helpt de peristaltische beweging in de gladde spijsverteringsspieren te stimuleren en maag- en spijsverteringssappen af ​​te geven. Dit kan je stoelgang reguleren, waardoor je algehele spijsvertering verbetert en helpt beschermen tegen gezondheidsproblemen

  Lagere hypertensie

  1. Het dagelijks consumeren van een tomaat vermindert het risico op het ontwikkelen van hypertensie, ook bekend als hoge bloeddruk. Dit komt gedeeltelijk door de indrukwekkende kaliumgehaltes in tomaten. Kalium is een vaatverwijdend middel, wat betekent dat het de spanning in bloedvaten en slagaders vermindert, waardoor de bloedsomloop wordt verhoogd en de stress op het hart wordt verlaagd door hypertensie te elimineren.

  Diabetes beheren

  1. Een studie uitgevoerd door het Journal of the American Medical Association toont aan dat dagelijkse consumptie van tomaten de oxidatieve stress van diabetes type 2 vermindert.

  Huidverzorging

  1. Tomaten helpen bij het behoud van gezonde tanden, botten, haar en huid. Het is zelfs bekend dat plaatselijke toepassing van tomatensap ernstige zonnebrand geneest. Dagelijkse consumptie beschermt de huid tegen UV-geïnduceerd erytheem. Ze scoren hoog in de bereiding van anti-verouderingsproducten. Verder werd een anti-transpirant samenstelling voor de behandeling van hyperhidrose (overmatig zweten) met tomaat als een van de ingrediënten gepatenteerd door Dr. Audrey G. Kunin, gecertificeerde dermatoloog en Chief Creative Officer van DERMAdoctor, Inc.

  ]

  1. Tomaten helpen bij het behoud van gezonde tanden, botten, haar en huid. Het is zelfs bekend dat plaatselijke toepassing van tomatensap ernstige zonnebrand geneest. Dagelijkse consumptie beschermt de huid tegen UV-geïnduceerd erytheem. Ze scoren hoog in de bereiding van anti-verouderingsproducten. Verder werd een anti-transpirant samenstelling voor de behandeling van hyperhidrose (overmatig zweten) met tomaat als een van de ingrediënten gepatenteerd door Dr. Audrey G. Kunin, gecertificeerde dermatoloog en Chief Creative Officer van DERMAdoctor, Inc.

  Galstenen voorkomen

  1. Tomaat is een goede bron van vitamine C en kan ook helpen bij het verlichten van galstenen. Er zijn verschillende studies geweest om hun werkzaamheid tegen vele chronische ziekten en variëteiten van kanker te bewijzen. De antioxiderende eigenschappen van tomaten kunnen ook worden afgeleid van bewerkte voedingsmiddelen zoals ketchup en puree. Dagelijkse consumptie van tomaten voldoet aan de behoefte aan vitamines en mineralen en heeft een algemeen beschermend effect op het lichaam.

  Waarom zijn biologische tomaten beter?

  1. Meenakshi Nagdeve, mede-oprichter, Organic Facts is een liefhebber van gezondheid en welzijn en is verantwoordelijk voor het beheer ervan. Ze heeft het Nutrition And Healthy Living Cornell-certificaatprogramma afgerond aan de Cornell University, VS. Ze heeft een postgraduaat in management van IIM Bangalore en B. Tech in metallurgische engineering en materiaalkunde van IIT Bombay. Daarvoor werkte ze enkele jaren in IT en financiële dienstverlening. Ze is een fervent volgeling van natuurgeneeskunde en gelooft in genezing met voedsel. In haar vrije tijd houdt ze van reizen en verschillende soorten thee proeven.

  Lees dit volgende:

  1. Banaan, rijk aan kalium en magnesium, helpt bij gewichtsverlies en obesitas, het genezen van darmaandoeningen, dysenterie, bloedarmoede en het verlichten van constipatie.

  2. Gezondheidsvoordelen van jasmijnthee zijn onder meer een verbeterde gezondheid van het hart, een sterker immuunsysteem, preventie van diabetes. De meest opvallende antioxidanten in jasmijnthee zijn catechines.

  3. Rozenthee verlicht menstruatiepijn, voorkomt chronische ziekten, verhoogt de immuniteit, versnelt de genezing, verbetert de spijsvertering, ontgift het lichaam en helpt de stemming te stimuleren.

  4. Sorghum is een krachtpatser op het gebied van voedingsstoffen en helpt kanker te voorkomen, diabetes te beheersen, de spijsvertering te verbeteren, sterke botten op te bouwen, energie te verhogen en de productie van brandstof te stimuleren.

  5. Peterselie voorkomt osteoporose, geeft verlichting bij indigestie, maagkrampen, misselijkheid, opgeblazen gevoel. Peterselie helpt ook bij het bestrijden van kanker, diabetes en reumatoïde artritis.  Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407