Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


11 Ongelooflijke voordelen van aardappelen

11 ongelooflijke voordelen van aardappelen

 1. Door Meenakshi Nagdeve laatst bijgewerkt - 28 juni 2019 Medisch beoordeeld door Rebecca Zinger (RD, LD)

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat zijn aardappelen?

 1. De term aardappel kan in de meeste variëteiten verwijzen naar de plant of de hele knol, die vrij vormloos is. De wetenschappelijke naam is Solanum tuberosum en het is een lid van de nachtschadefamilie. Deze groenten zijn inheems in Amerika, waarschijnlijk in de Andes, Peru en Bolivia. Ze zijn ergens tussen 7.000 en 10.000 jaar geleden in de Midden- en Zuid-Amerikaanse regio verbouwd.

 2. Kinderen over de hele wereld weigeren vaak groenten te eten, maar ze kiezen eerder voor aardappelen. Dit is de vreemde en magische kwaliteit van aardappelen; je zult zelden iemand vinden die niet van hen houdt. Ze volgen bijna elk groot continentaal dieet in een of andere vorm en ze kunnen op tientallen manieren worden bereid, waaronder gebakken, gefrituurd, gesneden, gepureerd en nog veel meer.

 3. Wilde aardappelen groeien nog steeds in sommige delen van Amerika, maar pas 400-500 jaar geleden werden ze geïntroduceerd in andere delen van de wereld. Deze groenten domineren nu de wereld als het 4e grootste voedselgewas, en meer dan 1/3 van de aardappelen in de wereld worden nu eigenlijk in China en India geteeld, waar ze een essentieel onderdeel van hun keuken vertegenwoordigen, evenals de keuken van veel van hun buurlanden.

 4. Vandaag is het moeilijk om een ​​dieet zonder aardappelen voor te stellen. Ze zijn op de een of andere manier een van de meest populaire en erkende voedingsmiddelen op aarde geworden. Aardappelliefhebbers (inclusief ik), en zelfs degenen die ze (nog) niet leuk vinden, zullen even blij zijn te weten dat aardappelen voedingscomponenten hebben die veel verder gaan dan koolhydraten en calorieën, en ze kunnen een uiterst nuttige aanvulling zijn op elk dieet plan.

Feiten over aardappelen

 1. De reden dat aardappelen zich zo snel over de hele wereld hebben verspreid en zo algemeen geaccepteerd zijn, is omdat ze een opslagplaats zijn voor energie en voeding, inclusief vitamines, mineralen en essentiële organische verbindingen.

 2. Minerale inhoud: als u regelmatig aardappelen eet, zorgt u voor een goede toevoer van water en ionen in uw lichaam. Dit komt omdat ze rijk zijn aan kalium. De concentratie is het hoogst in de schil van de groente en juist daaronder. Dus, het eten van de aardappel met zijn schil is altijd gunstig. Ze bevatten ook calcium, ijzer en fosfor.

 3. Vitamine-gehalte: Aardappelen staan ​​bekend om de grote hoeveelheden vitamine C die erin aanwezig zijn. Gewoonlijk bevat een portie van 100 g ongeveer 17 mg vitamine C. Daarnaast bevatten ze ook vitamine A en B (bron: USDA National Nutrient Database).

 4. Zetmeelgehalte: Aardappelen bevatten ongeveer 17% zetmeel en ze zijn een van de beste natuurlijke bronnen. Vermijd echter het eten van gekiemde aardappelen, omdat kiemen leidt tot de omzetting van zetmeel in suiker. Gekiemde aardappelen kunnen ook gifstoffen bevatten en hebben over het algemeen een lager gehalte aan voedingsstoffen. Als u wilt voorkomen dat het ontspruit, is het raadzaam om ze op een koele, droge plaats te bewaren met minimale blootstelling aan licht.

Gezondheidsvoordelen van aardappelen

 1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

Gewichtstoename promoten

 1. Aardappelen worden hoofdzakelijk gemaakt van koolhydraten en bevatten eiwitten en zijn vetarm, volgens een studie gepubliceerd in het European Journal of Clinical Nutrition. Wanneer ze samenwerken met voedsel zoals kaas, boter of room, is het een ideaal dieet voor ondervoede mensen die willen afvallen. Het vitaminegehalte bevat vitamine C en B-complex, die ook helpen bij de juiste opname van koolhydraten. Dat is een van de redenen dat aardappelen een groot deel van het dieet van sumoworstelaars vormen, evenals vele andere atleten die grote energiereserves nodig hebben om te kunnen concurreren!

Eenvoudig te verteren

 1. Omdat aardappelen voornamelijk koolhydraten bevatten, zijn ze gemakkelijk te verteren en vergemakkelijken ze ook de spijsvertering. Deze eigenschap maakt ze een goed dieet voor baby's of voor degenen die geen hard voedsel kunnen verteren, maar energie nodig hebben. Vergeet echter niet dat het regelmatig eten van te veel van deze stoffen na verloop van tijd zuurgraad kan veroorzaken.

Vezelrijk

 1. Aardappelen bevatten ook een aanzienlijke hoeveelheid vezels of ruwvoer. Dit stimuleert de peristaltische beweging en verhoogt de afscheiding van maagsappen, wat de spijsvertering vergemakkelijkt en aandoeningen zoals constipatie voorkomt. De groente kan het lichaam ook beschermen tegen ernstige aandoeningen zoals colorectale kanker vanwege het hoge vezelgehalte. Vezel is ook verbonden met het afschrapen van cholesterol uit de slagaders en bloedvaten, waardoor de gezondheid van het hart wordt verbeterd.

Huidverzorging

 1. Vitamine C en B-complex, evenals mineralen zoals kalium, magnesium, fosfor en zink, zijn goed voor de huid. Afgezien daarvan kan de pulp verkregen uit gemalen rauwe aardappelen, wanneer gemengd met honing, goed werken in verpakkingen voor de huid en het gezicht. Dit helpt zelfs puistjes en vlekken op de huid te genezen. Nogmaals, deze pulp, indien extern aangebracht op brandwonden, biedt snelle verlichting en snellere genezing. Aardappelpuree en zelfs water waarin ze zijn gewassen zijn zeer goed voor het verzachten van ruwe schil, vooral rond de ellebogen.

Scheurbuik behandelen

 1. Een studie gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry heeft aangetoond dat aardappelen veel vitamine C en carotenoïden bevatten. Vitamine C kan helpen bij het voorkomen van scheurbuik, die wordt gekenmerkt door gebarsten liphoeken, petechiën, sponsachtig en bloedend tandvlees en frequente virale infecties. Hoewel het niet wordt gevonden in landen van de eerste en tweede wereld omdat ze gemakkelijk toegang hebben tot vitamine C, bestaat het nog steeds in bepaalde landen van de wereld, dus de vruchtbare aanwezigheid van aardappelen helpt bij dit probleem.

Ontsteking verminderen

 1. Aardappelen zijn zeer effectief in het verminderen van ontstekingen, zowel intern als extern, volgens een onderzoeksartikel gepubliceerd door Janet King en Joanne Slavin van het Oakland Research Institute, Californië. Omdat ze zacht, gemakkelijk verteerbaar zijn en veel vitamine C bevatten (een zeer goede antioxidant die weefselslijtage herstelt), kalium en vitamine B6, kunnen ze ontstekingen in de darmen en het spijsverteringsstelsel verlichten. Ze zijn ook een zeer goed voedingselement voor mensen met aften. Daarom kunnen mensen die lijden aan artritis en jicht aardappelen gebruiken voor hun ontstekingsremmende werking. Deze bescheiden groente kan echter gewichtstoename veroorzaken, die deze aandoeningen verergert, en wordt meestal gegeten met vlees en ander rijk voedsel dat jicht erger maakt, een goede balans moet worden gevonden.

Lagere bloeddruk

 1. Hoge bloeddruk kan om een ​​aantal redenen optreden, waaronder diabetes, stress, overgewicht of obesitas, indigestie en slechte voedingskeuzes. Gelukkig kunnen aardappelen meerdere mogelijke oorzaken verlichten en kunnen ze worden gebruikt om hoge bloeddruk als gevolg van stress te verlichten. Ook is de aanwezige vezel nuttig bij het verlagen van cholesterol. Bovendien verlaagt het kalium in aardappelen (46% van de dagelijkse behoefte per portie) de bloeddruk, omdat het als een vaatverwijdend werkt.

Juiste werking van hersenen

 1. Aardappelen bevatten ook ijzer. Daarom helpen ze zuurstof aan de hersenen af ​​te geven. Aardappelen bevatten een grote verscheidenheid aan vitamines en mineralen die de werking van de hersenen positief beïnvloeden, waaronder fosfor, zink en de vitamines van het B-complex. De vaatverwijdende eigenschappen van kalium zijn ook verbonden met de stimulatie van de hersenfunctie door een verhoogde bloedtoevoer.

Hartziekten voorkomen

 1. Afgezien van de vitamines (B-complex en C), mineralen en ruwvoer, bevatten aardappelen ook bepaalde stoffen die carotenoïden worden genoemd (luteïne en zeaxanthine). Carotenoïden zijn gunstig voor de gezondheid van het hart en het functioneren van andere interne organen. Nogmaals, aangezien aardappelen het glucosegehalte in het bloed verhogen en hun overconsumptie obesitas kan veroorzaken, wat uw hart onder druk zet, moet u voorzichtig zijn met hoe vaak u aardappelen gebruikt voor dit gezondheidsvoordeel. Deze methode om hartziekten te voorkomen, wordt niet aanbevolen voor zwaarlijvige mensen of diabetici.

Behandel nierstenen

 1. Nierstenen, ook wel nierstenen genoemd, worden voornamelijk veroorzaakt door verhoogde niveaus van urinezuur in het bloed. In dergelijke gevallen moet voedsel met veel eiwitten worden vermeden, met name dierlijke eiwitten zoals vlees, kalkoen, garnalen, vis, eieren en melk, evenals spinazie, rauwe weegbree, zwarte gram en bepaalde bonen, die het niveau drastisch verhogen van urinezuur in het bloed. IJzer en calcium dragen ook bij aan de vorming van stenen. Aardappelen zijn rijk aan beide, dus logisch, ze zouden niet passen als een preventieve maatregel voor nierstenen, maar ze bevatten ook magnesium, dat de ophoping of afzetting van calcium (verkalking) in de nier en andere weefsels remt, waardoor wordt bewezen gunstig voor het medisch beheer van nierstenen.

 2. Opmerking: als u hoge kaliumwaarden in het laboratorium heeft gehad of andere nierziekte-complicaties heeft, mogen geen aardappelen worden geconsumeerd om nierstenen te helpen behandelen.

Diarree behandelen

 1. Aardappelen zijn een uitstekend onderdeel van een energierijk dieet voor diarree, omdat ze gemakkelijk te verteren zijn en mild ruwvoer bevatten. Te veel ervan eten kan echter diarree veroorzaken vanwege de overmatige inname van zetmeel.

 2. Andere voordelen

Verlaagt aardappel het risico op kanker?

 1. Bepaalde soorten aardappelen, met name rode en roodbruine, bevatten veel flavonoïde antioxidanten en vitamine A, zoals zeaxanthine en carotenen, en ze kunnen u mogelijk beschermen tegen vele soorten kanker. Ook heeft een studie van het Landbouwonderzoek aangetoond dat aardappelen een stof bevatten die quercetine wordt genoemd en waarvan is bewezen dat het anti-kanker- en anti-tumoreigenschappen heeft.

 2. Een andere dierstudie suggereert dat anthocyaninerijke paarse aardappelen mogelijk antikanker- en ontstekingsremmend potentieel hebben. Meer wetenschappelijk bewijs en onderzoek zijn nodig om het voordeel te bewijzen.

 3. Een recente studie gepubliceerd in Nutrition and Cancer suggereert echter dat een hoge aardappelinname het risico op darmkanker en darmkanker kan verhogen.

 4. Woord van voorzichtigheid

Tips om het verlies van voedingsstoffen in aardappel te verminderen

 1. Heb je ooit op een heerlijke noot barbecue-geroosterde aardappelen geprobeerd? Pak er wat!

 2. Meenakshi Nagdeve, mede-oprichter, Organic Facts is een liefhebber van gezondheid en welzijn en is verantwoordelijk voor het beheer ervan. Ze heeft het Nutrition And Healthy Living Cornell-certificaatprogramma afgerond aan de Cornell University, VS. Ze heeft een postgraduaat in management van IIM Bangalore en B. Tech in metallurgische engineering en materiaalkunde van IIT Bombay. Daarvoor werkte ze enkele jaren in IT en financiële dienstverlening. Ze is een fervent volgeling van natuurgeneeskunde en gelooft in genezing met voedsel. In haar vrije tijd houdt ze van reizen en verschillende soorten thee proeven.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407