Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


11 redenen waarom teveel suiker slecht voor u is

11. Nog iets anders?

 1. Van marinarasaus tot pindakaas, toegevoegde suiker is zelfs in de meest onverwachte producten te vinden.

 2. Veel mensen vertrouwen op snelle, bewerkte voedingsmiddelen voor maaltijden en snacks. Omdat deze producten vaak toegevoegde suiker bevatten, maakt het een groot deel uit van hun dagelijkse calorie-inname.

 3. In de VS vertegenwoordigen toegevoegde suikers tot 17% van de totale calorie-inname van volwassenen en tot 14% voor kinderen (1).

 4. Dieetrichtlijnen stellen voor om calorieën uit toegevoegde suiker te beperken tot minder dan 10% per dag (2).

 5. Experts geloven dat suikerconsumptie een belangrijke oorzaak is van obesitas en veel chronische ziekten, zoals diabetes type 2.

 6. Hier zijn 11 redenen waarom teveel suiker eten slecht is voor uw gezondheid.

1. Kan gewichtstoename veroorzaken

 1. De tarieven van obesitas stijgen wereldwijd en toegevoegde suiker, vooral uit met suiker gezoete dranken, wordt beschouwd als een van de belangrijkste boosdoeners.

 2. Met suiker gezoete dranken zoals frisdranken, vruchtensappen en zoete theeën zitten vol met fructose, een soort eenvoudige suiker.

 3. Het consumeren van fructose verhoogt uw honger en verlangen naar voedsel meer dan glucose, het belangrijkste type suiker dat voorkomt in zetmeelrijk voedsel (3).

 4. Bovendien kan overmatig gebruik van fructose resistentie veroorzaken tegen leptine, een belangrijk hormoon dat honger reguleert en uw lichaam vertelt te stoppen met eten (4).

 5. Met andere woorden, suikerhoudende dranken beperken je honger niet, waardoor het gemakkelijk is om snel een groot aantal vloeibare calorieën te consumeren. Dit kan leiden tot gewichtstoename.

 6. Onderzoek heeft consequent aangetoond dat mensen die suikerhoudende dranken drinken, zoals frisdrank en sap, meer wegen dan mensen die dat niet doen (5).

 7. Het drinken van veel met suiker gezoete dranken is ook gekoppeld aan een verhoogde hoeveelheid visceraal vet, een soort diep buikvet geassocieerd met aandoeningen zoals diabetes en hartaandoeningen (6).

2. Kan het risico op hartaandoeningen vergroten

 1. Een dieet met veel suiker is in verband gebracht met een verhoogd risico op veel ziekten, waaronder hartaandoeningen, wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak (7).

 2. Er zijn aanwijzingen dat een dieet met veel suiker kan leiden tot obesitas, ontsteking en een hoog triglyceride-, bloedsuiker- en bloeddrukniveau - allemaal risicofactoren voor hartziekten (8).

 3. Bovendien is het consumeren van teveel suiker, vooral uit met suiker gezoete dranken, gekoppeld aan atherosclerose, een ziekte die wordt gekenmerkt door vettige, slagaderige verstopping (9).

 4. Een studie bij meer dan 30.000 mensen ontdekte dat degenen die 17-21% calorieën consumeerden uit toegevoegde suiker een 38% groter risico hadden om te overlijden aan hartaandoeningen, vergeleken met degenen die slechts 8% consumeerden van calorieën uit toegevoegde suiker (10).

 5. Slechts één blik frisdrank van 473 ml bevat 52 gram suiker, wat overeenkomt met meer dan 10% van uw dagelijkse calorieverbruik, op basis van een dieet met 2000 calorieën ( 11).

 6. Dit betekent dat een suikerachtig drankje per dag u al over de aanbevolen dagelijkse limiet voor toegevoegde suiker kan brengen.

3. Is gekoppeld aan acne

 1. Een dieet met veel geraffineerde koolhydraten, waaronder suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken, is in verband gebracht met een hoger risico op het ontwikkelen van acne.

 2. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, zoals bewerkte snoepjes, verhogen uw bloedsuiker sneller dan voedingsmiddelen met een lagere glycemische index.

 3. Suikerachtig voedsel verhoogt snel de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels, wat een verhoogde androgeenafscheiding, olieproductie en ontsteking veroorzaakt, die allemaal een rol spelen bij de ontwikkeling van acne (12). [! 1266 => 1140 = 4!

 4. Een onderzoek onder 2300 tieners heeft bijvoorbeeld aangetoond dat degenen die vaak toegevoegde suiker consumeerden een 30% groter risico hadden op het ontwikkelen van acne (14).

 5. Ook hebben veel bevolkingsonderzoeken aangetoond dat plattelandsgemeenschappen die traditionele, niet-bewerkte voedingsmiddelen consumeren, bijna geen acne hebben, vergeleken met meer stedelijke gebieden met een hoog inkomen (15).

 6. Deze bevindingen komen overeen met de theorie dat een dieet met veel bewerkte, suikerrijke voedingsmiddelen bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van acne.

4. Verhoogt uw risico op diabetes type 2

 1. De wereldwijde prevalentie van diabetes is de afgelopen 30 jaar meer dan verdubbeld (16).

 2. Hoewel hier veel redenen voor zijn, is er een duidelijk verband tussen overmatig suikergebruik en diabetesrisico.

 3. Obesitas, dat vaak wordt veroorzaakt door het consumeren van teveel suiker, wordt beschouwd als de sterkste risicofactor voor diabetes (17).

 4. Bovendien stimuleert langdurig gebruik van veel suiker de weerstand tegen insuline, een hormoon dat wordt geproduceerd door de alvleesklier dat de bloedsuikerspiegel reguleert.

 5. Insulineresistentie zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt en verhoogt uw risico op diabetes sterk.

 6. Uit een populatiestudie bij meer dan 175 landen bleek dat het risico op diabetes met 1,1% groeide voor elke 150 calorieën suiker, of ongeveer één blikje frisdrank per dag (18).

 7. Andere onderzoeken hebben ook aangetoond dat mensen die met suiker gezoete dranken drinken, waaronder vruchtensap, meer kans hebben op het ontwikkelen van diabetes (19, 20).

5. Kan uw risico op kanker verhogen

 1. Overmatige hoeveelheden suiker eten kan het risico op het ontwikkelen van bepaalde kankers verhogen.

 2. Ten eerste kan een dieet rijk aan suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken leiden tot obesitas, wat uw risico op kanker aanzienlijk verhoogt (21).

 3. Bovendien verhogen diëten met veel suiker ontstekingen in uw lichaam en kunnen ze insulineresistentie veroorzaken, die beide het risico op kanker verhogen (22).

 4. Een studie bij meer dan 430.000 mensen ontdekte dat toegevoegde suikerconsumptie positief werd geassocieerd met een verhoogd risico op slokdarmkanker, pleurale kanker en dunne darmkanker (23).

 5. Een andere studie toonde aan dat vrouwen die meer dan drie keer per week zoete broodjes en koekjes consumeerden, 1,42 keer meer kans hadden om endometriumkanker te ontwikkelen dan vrouwen die dit voedsel minder dan 0,5 keer per week consumeerden (24 ).

 6. Onderzoek naar het verband tussen toegevoegde suikerinname en kanker is aan de gang, en er zijn meer studies nodig om deze complexe relatie volledig te begrijpen.

6. Kan uw risico op depressie verhogen

 1. Hoewel een gezond dieet je humeur kan helpen verbeteren, kan een dieet met veel suiker en bewerkte voedingsmiddelen je kansen op een depressie vergroten.

 2. Het consumeren van veel bewerkte voedingsmiddelen, waaronder producten met een hoog suikergehalte, zoals cakes en suikerhoudende dranken, is in verband gebracht met een hoger risico op depressie (25, 26).

 3. Onderzoekers geloven dat bloedsuikerschommelingen, ontregeling van neurotransmitters en ontstekingen allemaal redenen kunnen zijn voor de schadelijke invloed van suiker op de geestelijke gezondheid (27).

 4. Een onderzoek onder 8.000 mensen gedurende 22 jaar toonde aan dat mannen die 67 gram of meer suiker per dag consumeerden, 23% meer kans hadden op een depressie dan mannen die minder dan 40 gram per dag aten ( 28).

 5. Een ander onderzoek bij meer dan 69.000 vrouwen toonde aan dat degenen met de hoogste inname van toegevoegde suikers een aanzienlijk groter risico op depressie hadden in vergelijking met degenen met de laagste innames (29).

7. Kan het huidverouderingsproces versnellen

 1. Rimpels zijn een natuurlijk teken van veroudering. Ze verschijnen uiteindelijk, ongeacht uw gezondheid.

 2. Slechte voedselkeuzes kunnen echter rimpels verergeren en het huidverouderingsproces versnellen.

 3. Geavanceerde glycatie-eindproducten (AGE's) zijn verbindingen die worden gevormd door reacties tussen suiker en eiwit in uw lichaam. Men vermoedt dat ze een sleutelrol spelen bij huidveroudering (30).

 4. Het consumeren van een dieet met veel geraffineerde koolhydraten en suiker leidt tot de productie van LEEFTIJDEN, waardoor uw huid voortijdig kan verouderen (31).

 5. LEEFTIJDEN beschadigen collageen en elastine, eiwitten die de huid helpen uitrekken en haar jeugdige uitstraling behouden.

 6. Wanneer collageen en elastine beschadigd raken, verliest de huid zijn stevigheid en begint te verzakken.

 7. In één onderzoek hadden vrouwen die meer koolhydraten consumeerden, inclusief toegevoegde suikers, een meer gerimpeld uiterlijk dan vrouwen met een eiwitrijk, koolhydraatarm dieet (32).

 8. De onderzoekers concludeerden dat een lagere inname van koolhydraten werd geassocieerd met een beter uiterlijk van de huidveroudering (32).

8. Kan cellulaire veroudering verhogen

 1. Telomeren zijn structuren aan het einde van chromosomen, moleculen die een deel of alle genetische informatie bevatten.

 2. Telomeren fungeren als beschermkapjes, die voorkomen dat chromosomen verslechteren of samensmelten.

 3. Naarmate je ouder wordt, worden telomeren van nature korter, waardoor cellen verouderen en storingen vertonen (33).

 4. Hoewel het verkorten van telomeren een normaal onderdeel is van het ouder worden, kunnen ongezonde levensstijlkeuzes het proces versnellen.

 5. Het is aangetoond dat het consumeren van grote hoeveelheden suiker het verkorten van telomeren versnelt, wat de cellulaire veroudering verhoogt (34).

 6. Een studie bij 5.309 volwassenen toonde aan dat regelmatig drinken van met suiker gezoete dranken geassocieerd werd met kortere telomeerlengte en voortijdige cellulaire veroudering (35).

 7. Elke dagelijkse portie van 591 ml met suiker gezoete soda kwam overeen met 4,6 extra jaren veroudering, onafhankelijk van andere variabelen (35).

9. Drains Your Energy

 1. Voedingsmiddelen met veel toegevoegde suiker verhogen snel de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels, wat leidt tot meer energie.

 2. Deze stijging van het energieniveau is echter vluchtig.

 3. Producten die vol zitten met suiker maar geen eiwit, vezels of vet bevatten, leiden tot een korte energieboost die snel wordt gevolgd door een sterke daling van de bloedsuikerspiegel, vaak een crash genoemd (36) .

 4. Het hebben van constante schommelingen in de bloedsuikerspiegel kan leiden tot grote schommelingen in energieniveaus (37).

 5. Om deze energieverslindende cyclus te voorkomen, kiest u koolhydratenbronnen met weinig toegevoegde suiker en veel vezels.

 6. Koolhydraten koppelen aan eiwitten of vet is een andere geweldige manier om uw bloedsuikerspiegel en energieniveau stabiel te houden.

 7. Bijvoorbeeld, het eten van een appel samen met een klein handvol amandelen is een uitstekende snack voor langdurige, consistente energieniveaus.

10. Kan leiden tot vette lever

 1. Een hoge inname van fructose is consistent in verband gebracht met een verhoogd risico op leververvetting.

 2. In tegenstelling tot glucose en andere soorten suiker, die door veel cellen in het lichaam worden opgenomen, wordt fructose bijna uitsluitend door de lever afgebroken.

 3. In de lever wordt fructose omgezet in energie of opgeslagen als glycogeen.

 4. De lever kan echter alleen zoveel glycogeen opslaan voordat overtollige hoeveelheden in vet worden omgezet.

 5. Grote hoeveelheden toegevoegde suiker in de vorm van fructose overbelasten uw lever, wat leidt tot niet-alcoholische leververvetting (NAFLD), een aandoening die wordt gekenmerkt door overmatige vetophoping in de lever (38).

 6. Een onderzoek bij meer dan 5.900 volwassenen toonde aan dat mensen die dagelijks met suiker gezoete dranken dronken een 56% hoger risico hadden om NAFLD te ontwikkelen in vergelijking met mensen die dat niet deden (39).

11. Andere gezondheidsrisico's

 1. Afgezien van de bovengenoemde risico's kan suiker uw lichaam op talloze andere manieren schaden.

 2. Onderzoek toont aan dat teveel toegevoegde suiker kan:

 3. Onderzoek naar de impact van toegevoegde suiker op de gezondheid is gaande en er worden voortdurend nieuwe ontdekkingen gedaan.

Hoe uw suikerinname te verminderen

 1. Overmatig toegevoegde suiker heeft veel negatieve gezondheidseffecten.

 2. Hoewel af en toe kleine hoeveelheden consumeren volkomen gezond is, moet u proberen waar mogelijk suiker te besparen.

 3. Gelukkig vermindert alleen al het eten van onbewerkte voedingsmiddelen de hoeveelheid suiker in uw dieet automatisch.

 4. Hier zijn enkele tips over hoe u uw inname van toegevoegde suikers kunt verminderen:

 5. Bovendien is het bijhouden van een voedingsdagboek een uitstekende manier om u meer bewust te worden van de belangrijkste bronnen van suiker in uw dieet.

 6. De beste manier om uw toegevoegde suikerinname te beperken, is om uw eigen gezonde maaltijden thuis te bereiden en te voorkomen dat u voedingsmiddelen en dranken koopt die veel suiker bevatten.

De onderste regel

 1. Te veel toegevoegde suiker eten kan veel negatieve gezondheidseffecten hebben.

 2. Een teveel aan gezoete voedingsmiddelen en dranken kan leiden tot gewichtstoename, bloedsuikerproblemen en een verhoogd risico op hartaandoeningen, onder andere gevaarlijke omstandigheden.

 3. Om deze redenen moet toegevoegde suiker waar mogelijk tot een minimum worden beperkt, wat gemakkelijk is als u een gezond dieet volgt dat op volledig voedsel is gebaseerd.

 4. Als u extra suiker uit uw dieet moet snijden, probeer dan enkele van de hierboven genoemde kleine wijzigingen.

 5. Voor je het weet, is je suikergewoonte verleden tijd.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407