Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


11 Voordelen van borstvoeding voor zowel moeder als baby

De onderste regel

 1. Moedermelk biedt optimale voeding voor baby's.

 2. Het heeft de juiste hoeveelheid voedingsstoffen, is gemakkelijk verteerbaar en gemakkelijk beschikbaar.

 3. Het percentage borstvoeding is echter slechts 30% bij sommige groepen vrouwen (1, 2).

 4. Sommige vrouwen kunnen geen borstvoeding geven, anderen kiezen er gewoon niet voor.

 5. Toch tonen onderzoeken aan dat borstvoeding grote gezondheidsvoordelen biedt voor zowel de moeder als haar baby.

 6. Hier zijn 11 wetenschappelijk onderbouwde voordelen van borstvoeding.

 7. Voordelen 1-5 zijn voor baby's, maar 6-11 zijn voor moeders.

1. Moedermelk biedt ideale voeding voor baby's

 1. De meeste gezondheidsinstanties bevelen aan om borstvoeding te geven gedurende minimaal 6 maanden.

 2. Vervolg borstvoeding wordt dan aanbevolen voor ten minste één jaar, omdat verschillende voedingsmiddelen in het dieet van de baby worden geïntroduceerd (3).

 3. Moedermelk bevat alles wat de baby nodig heeft voor de eerste zes maanden van het leven, in de juiste verhoudingen. De samenstelling verandert zelfs afhankelijk van de veranderende behoeften van de baby, vooral tijdens de eerste levensmaand (4).

 4. Tijdens de eerste dagen na de geboorte produceren de borsten een dikke en gelige vloeistof, colostrum genaamd. Het bevat veel eiwitten, weinig suiker en zit boordevol nuttige verbindingen (5).

 5. Colostrum is de ideale eerste melk en helpt het onrijpe spijsverteringskanaal van de pasgeborene te ontwikkelen. Na de eerste paar dagen beginnen de borsten grotere hoeveelheden melk te produceren naarmate de maag van de baby groeit.

 6. Ongeveer het enige dat ontbreekt aan moedermelk is vitamine D. Tenzij de moeder een zeer hoge inname heeft, levert haar moedermelk niet genoeg op (6, 7).

 7. Om dit tekort te compenseren, worden vitamine D-druppels meestal aanbevolen vanaf de leeftijd van 2-4 weken (8).

2. Moedermelk bevat belangrijke antilichamen

 1. Moedermelk zit vol met antilichamen die uw baby helpen virussen en bacteriën te bestrijden.

 2. Dit geldt met name voor colostrum, de eerste melk.

 3. Colostrum biedt grote hoeveelheden immunoglobuline A (IgA), evenals verschillende andere antilichamen (9).

 4. Wanneer de moeder wordt blootgesteld aan virussen of bacteriën, begint ze antilichamen aan te maken.

 5. Deze antilichamen worden vervolgens uitgescheiden in de moedermelk en tijdens de voeding aan de baby doorgegeven (10).

 6. IgA beschermt de baby tegen ziek worden door een beschermende laag te vormen in de neus, keel en het spijsverteringsstelsel van de baby (11, 12, 13).

 7. Om deze reden kunnen moeders die borstvoeding geven, hun baby's eigenlijk voorzien van antilichamen die hen helpen de ziekteverwekker te bestrijden die de ziekte veroorzaakt.

 8. Maar als u ziek bent, moet u altijd strikte hygiëne toepassen. Was je handen vaak en probeer te voorkomen dat je je baby infecteert.

 9. Formule biedt geen antilichaambescherming voor baby's. Talrijke studies tonen aan dat baby's die geen borstvoeding geven, gevoeliger zijn voor gezondheidsproblemen zoals longontsteking, diarree en infectie (14, 15, 16).

3. Borstvoeding kan ziekterisico verminderen

 1. Borstvoeding heeft een indrukwekkende lijst met voordelen voor de gezondheid. Dit geldt met name voor exclusieve borstvoeding, wat betekent dat de baby alleen moedermelk krijgt.

 2. Het kan het risico van uw baby op veel ziekten en aandoeningen verminderen, waaronder:

 3. Naast het verminderen van het risico op veel infecties, is ook aangetoond dat borstvoeding de ernst ervan aanzienlijk vermindert (33).

 4. Bovendien lijken de beschermende effecten van borstvoeding de hele kindertijd en zelfs volwassenheid te duren.

4. Moedermelk bevordert een gezond gewicht

 1. Borstvoeding bevordert een gezonde gewichtstoename en helpt obesitas bij kinderen te voorkomen.

 2. Studies tonen aan dat obesitaspercentages 15-30% lager zijn bij baby's die borstvoeding krijgen, in vergelijking met baby's met een formule (34, 35, 36, 37). [! 2750 => 1140 = 5!

 3. Dit kan te wijten zijn aan de ontwikkeling van verschillende darmbacteriën. Borstgevoede baby's hebben grotere hoeveelheden nuttige darmbacteriën, die de vetopslag kunnen beïnvloeden (38).

 4. Baby's die borstvoeding krijgen, hebben ook meer leptine in hun systeem dan babyvoeding met een formule. Leptine is een belangrijk hormoon voor het reguleren van eetlust en vetopslag (39, 40).

 5. Baby's die borstvoeding krijgen, regelen ook zelf hun melkinname. Ze zijn alleen beter in eten totdat ze hun honger hebben bevredigd, wat hen helpt bij het ontwikkelen van gezonde eetpatronen (41).

5. Borstvoeding kan kinderen slimmer maken

 1. Sommige studies suggereren dat er een verschil in hersenontwikkeling kan zijn tussen baby's die borstvoeding krijgen en babyvoeding krijgen (3).

 2. Dit verschil kan te wijten zijn aan de fysieke intimiteit, aanraking en oogcontact in verband met borstvoeding.

 3. Studies tonen aan dat baby's die borstvoeding krijgen hogere intelligentiescores hebben en minder kans hebben om problemen met gedrag en leren te ontwikkelen naarmate ze ouder worden (42, 43, 44).

 4. De meest uitgesproken effecten worden echter waargenomen bij premature baby's, die een hoger risico op ontwikkelingsproblemen hebben.

 5. Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat borstvoeding significante positieve effecten heeft op hun hersenontwikkeling op lange termijn (45, 46, 47, 48).

6. Borstvoeding kan u helpen af ​​te vallen

 1. Terwijl sommige vrouwen lijken aan te komen tijdens de borstvoeding, lijken anderen moeiteloos af te vallen.

 2. Hoewel borstvoeding de energiebehoefte van een moeder met ongeveer 500 calorieën per dag verhoogt, is de hormonale balans van het lichaam heel anders dan normaal (49, 50, 51).

 3. Vanwege deze hormonale veranderingen hebben vrouwen die borstvoeding geven een verhoogde eetlust en kunnen ze meer vatbaar zijn voor het opslaan van vet voor melkproductie (52, 53, 54).

 4. Gedurende de eerste 3 maanden na de bevalling kunnen moeders die borstvoeding geven minder gewicht verliezen dan vrouwen die geen borstvoeding geven, en ze kunnen zelfs aankomen (55).

 5. Na 3 maanden borstvoeding zullen ze echter waarschijnlijk een toename van vetverbranding ervaren (56, 57, 58).

 6. Vanaf 3-6 maanden na de bevalling is aangetoond dat moeders die borstvoeding geven meer afvallen dan moeders die geen borstvoeding geven (59, 60, 61, 62, 63).

 7. Het belangrijkste om te onthouden is dat voeding en lichaamsbeweging nog steeds de belangrijkste factoren zijn die bepalen hoeveel gewicht u zult verliezen, of u nu borstvoeding geeft of niet (55, 64).

7. Borstvoeding helpt het baarmoedercontract

 1. Tijdens de zwangerschap groeit je baarmoeder enorm, van de grootte van een peer tot het vullen van bijna de hele ruimte van je buik.

 2. Na de bevalling doorloopt uw ​​baarmoeder een proces dat involutie wordt genoemd, waardoor het naar zijn vorige grootte terugkeert. Oxytocine, een hormoon dat tijdens de zwangerschap toeneemt, helpt dit proces te stimuleren.

 3. Uw lichaam scheidt tijdens de bevalling grote hoeveelheden oxytocine af om de baby te helpen bevallen en het bloeden te verminderen (65, 66).

 4. Oxytocine neemt ook toe tijdens borstvoeding. Het moedigt uteruscontracties aan en vermindert het bloeden, waardoor de baarmoeder terugkeert naar zijn vorige grootte.

 5. Studies hebben ook aangetoond dat moeders die borstvoeding geven over het algemeen minder bloedverlies hebben na de bevalling en een snellere involutie van de baarmoeder (3, 67).

8. Moeders die borstvoeding geven, hebben een lager risico op depressie

 1. Postpartumdepressie is een soort depressie die zich kort na de bevalling kan ontwikkelen. Het treft tot 15% van de moeders (68).

 2. Vrouwen die borstvoeding geven, lijken minder kans op een postpartumdepressie, vergeleken met moeders die vroeg spenen of geen borstvoeding geven (69, 70).

 3. Degenen die al vroeg na de bevalling een postpartum-depressie ervaren, hebben meer kans op borstvoeding en hebben dit voor een kortere duur (71, 72).

 4. Hoewel het bewijs enigszins gemengd is, is het bekend dat borstvoeding hormonale veranderingen veroorzaakt die zorg en binding van moeders aanmoedigen (73).

 5. Een van de meest opvallende veranderingen is de verhoogde hoeveelheid oxytocine die wordt geproduceerd tijdens de geboorte en borstvoeding (74).

 6. Oxytocine lijkt langdurige anti-angsteffecten te hebben. Het moedigt ook binding aan door specifieke hersengebieden te beïnvloeden die voeding en ontspanning bevorderen (75, 76).

 7. Deze effecten kunnen ook gedeeltelijk verklaren waarom moeders die borstvoeding geven een lagere mate van maternale verwaarlozing hebben in vergelijking met degenen die geen borstvoeding geven.

 8. Eén onderzoek wees uit dat het aantal gevallen van kindermisbruik en verwaarlozing bij moeders bijna drie keer hoger was voor moeders die geen borstvoeding gaven, vergeleken met degenen die dat wel deden (77).

 9. Houd er rekening mee dat dit slechts statistische associaties zijn. Het geven van borstvoeding betekent niet dat je je baby op enigerlei wijze zult verwaarlozen.

9. Borstvoeding vermindert uw ziekterisico

 1. Borstvoeding lijkt de moeder langdurige bescherming te bieden tegen kanker en verschillende ziekten.

 2. De totale tijd die een vrouw aan borstvoeding besteedt, is gekoppeld aan een verminderd risico op borst- en eierstokkanker (18, 19, 78).

 3. Vrouwen die gedurende meer dan 12 maanden borstvoeding geven, hebben zelfs een 28% lager risico op zowel borst- als eierstokkanker. Elk jaar borstvoeding gaat gepaard met een afname van het risico op borstkanker met 4,3% (79, 80).

 4. Recente studies geven ook aan dat borstvoeding kan beschermen tegen metabool syndroom, een groep aandoeningen die het risico op hartaandoeningen en andere gezondheidsproblemen verhogen (14, 81, 82, 83).

 5. Vrouwen die gedurende hun leven gedurende 1-2 jaar borstvoeding geven, hebben een 10-50% lager risico op hoge bloeddruk, artritis, hoge bloedvetten, hartziekten en diabetes type 2 (3).

10. Borstvoeding kan de menstruatie voorkomen

 1. Doorgaan met borstvoeding pauzeert ook ovulatie en menstruatie.

 2. Het opschorten van menstruatiecycli kan in feite de manier van de natuur zijn om ervoor te zorgen dat er wat tijd is tussen zwangerschappen.

 3. Sommige vrouwen hebben dit fenomeen zelfs de eerste maanden na de bevalling als anticonceptie gebruikt (84, 85).

 4. Merk echter op dat dit mogelijk geen volledig effectieve methode voor anticonceptie is.

 5. U kunt deze wijziging als een extra voordeel beschouwen. Terwijl u geniet van kostbare tijd met uw pasgeborene, hoeft u zich geen zorgen te maken over "die tijd van de maand". [! 2750 => 1130 = 12!

 1. Om de lijst bovenaan de lijst te plaatsen, is borstvoeding volledig gratis en vereist het zeer weinig inspanning. [! 2750 => 1140 = 12!

 2. Moedermelk is altijd op de juiste temperatuur en klaar om te drinken.

Thuisbericht ontvangen

 1. Als u geen borstvoeding kunt geven, is het voeden van uw baby met formule nog steeds prima. Het zal uw baby voorzien van alle voedingsstoffen die hij of zij nodig heeft.

 2. Moedermelk bevat echter ook antilichamen en andere elementen die uw baby beschermen tegen ziekten en chronische ziekten.

 3. Bovendien ervaren moeders die borstvoeding geven hun eigen voordelen, zoals gemak en minder stress.

 4. Als extra bonus geeft borstvoeding je een geldige reden om te gaan zitten, je voeten op te leggen en te ontspannen terwijl je een band hebt met je dierbare pasgeborene.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407