Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


12 Cilantro-voordelen, voeding en recepten

38 Spannende recepten voor aubergines

 1. Cilantro-voordelen zijn indrukwekkend, maar het kan een behoorlijk polariserend ingrediënt zijn. Terwijl sommigen van zijn verfrissende smaak houden, merken anderen dat het een zeepachtige, onaangename nasmaak achterlaat. Ongeacht aan welk uiteinde van het spectrum u valt, er is geen twijfel dat het vol zit met micronutriënten, antioxidanten en andere medicinale stoffen die een enorme impact op de algehele gezondheid kunnen hebben.

 2. Dus wat doet koriander met je lichaam? Dit artikel gaat in op de potentiële voordelen van koriander en bijwerkingen, plus enkele eenvoudige manieren om dit veelzijdige, geneeskrachtige kruid aan je dagelijkse voeding toe te voegen.

Wat is Cilantro?

 1. Cilantro is een populair kruid dat over de hele wereld populair is en op het eerste gezicht lijkt op platte bladpeterselie, maar op het eerste gezicht vervoert het je naar de Middellandse Zee, Mexico, Azië en India. Het geeft een frisse boost van smaak, zonder toevoeging van zeezout of andere smaakmakers.

 2. Dit veelzijdige kruid wordt in alles gebruikt, van guacamole en salsa tot curry's, noedelgerechten en chimichurri-sauzen uit Argentinië. Niet alleen heeft dit smaakvolle, heldere kruid onbeperkte culinaire toepassingen, maar verrassend voor veel mensen heeft koriander voordelen voor het lichaam en heeft het vele bekende helende eigenschappen.

 3. Een van de redenen dat het zo uniek is, is vanwege zijn veelzijdigheid. Hoewel groen en bladachtig, brengt het een frisse, bijna citrusachtige smaak aan levensmiddelen. Zodra het bloeit, produceert het de zaden, en de smaak van de bladeren wordt intenser. Bovendien bevatten de korianderzaden die het oplevert hun eigen gezondheidsvoordelen. Hoewel nog steeds citrusachtig van aard, heeft koriander een warme, bijna nootachtige smaak, waardoor het de perfecte aanvulling is voor beitsen, worstjes, brood en het een plekje verdient als een van de centrale kruiden in Garam Masala.

Cilantro-voordelen

 1. Cilantro profiteert niet alleen van het lichaam, maar beschermt het ook tegen infecties en toxines. De natuurlijke antibacteriële eigenschappen kunnen helpen beschermen tegen zowel voedsel- als door water overgedragen ziekten, waaronder voedselvergiftiging en dysenterie. Onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Food Microbiology bestudeerde dille, koriander en eucalyptus en ontdekte dat koriander bijzonder effectief was in de bestrijding van Listeria monocytogenes, een specifieke bacteriestam die listeriose veroorzaakt.

 2. Korianderzaad van koriander heeft een gunstige werking op de menstruatie door de juiste endocriene klierfunctie en de hormonen die de menstruatiecyclus reguleren. Bovendien wordt aangenomen dat koriander helpt om het opgeblazen gevoel, krampen en pijn tijdens de cyclus te verminderen.

 3. Neurodegeneratieve ziekten, waaronder Alzheimer, Parkinson en multiple sclerose, worden geassocieerd met chronische ontsteking. Een studie gepubliceerd in Molecular Neurobiology ontdekte dat een dieet met veel kurkuma, peper, kruidnagel, gember, knoflook, kaneel en koriander mogelijk zou kunnen helpen de ontsteking geassocieerd met deze verwoestende ziekten te voorkomen. Onderzoekers merkten ook op dat populaties met diëten die rijk zijn aan deze kruiden en specerijen, minder vaak neurologische degeneratie vertoonden.

 4. Sommige veelbelovende onderzoeken bij dieren suggereren dat koriander zou kunnen helpen beschermen tegen darmkanker door het cholesterolgehalte te verlagen en de uitscheiding van sterolverbindingen en gal te verhogen. Dit proces verlaagt de toxische niveaus in de dikke darm, waardoor het risico op kanker wordt verlaagd.

 5. Cilantro wordt zowel intern als extern gebruikt als een remedie voor huidirritaties, zoals netelroos, zonnebrand en gifsumak. De natuurlijke antihistaminica helpen de reactie van het immuunsysteem tegen allergenen te kalmeren. Verse koriander en kokosolie kunnen samen worden gemengd en lokaal worden aangebracht om zonnebrand, droge huid, gifsumak en netelroos veroorzaakt door een allergische reactie te verzachten.

 6. Om alle voordelen van koriander te krijgen, probeer je te mengen met water in plaats van kokosolie en zeef. Breng het aan op de huid en drink het resterende sap. Deze tweeledige aanpak is met name handig bij het zoeken naar verlichting vanwege een allergische reactie.

 7. Arseen, cadmium, aluminium, lood en kwik kunnen in onze weefsels verblijven. Dit kan leiden tot hartaandoeningen, hormonale onevenwichtigheden, neurologische aandoeningen, onvruchtbaarheid en nog veel meer. Cilantro, ook wetenschappelijk bekend als "Coriandrum sativum", heeft aangetoond deze giftige metalen aan elkaar te binden, ze los te maken van weefsel en hun eliminatie uit het lichaam te vergemakkelijken.

 8. Eén diermodel ontdekte dat Coriandrum sativum de door lood geïnduceerde oxidatieve stress aanzienlijk verminderde, terwijl een ander onderzoek ontdekte dat het feitelijk de verwijdering van zware metalen uit het lichaam versnelde. In deze studie werd het kruid gebruikt om hardnekkige afzettingen van zware metalen te verwijderen die patiënten blijven pesten, zelfs nadat de symptomen van de eerste infectie waren verdwenen.

 9. Oxidatieve stress is gekoppeld aan een breed scala aan degeneratieve ziekten, waaronder sommige soorten kanker, hartaandoeningen, artritis, de ziekte van Alzheimer, maculaire degeneratie en nog veel meer.

 10. De sterke antioxiderende eigenschappen van dit kruid, mede dankzij het flavonoïde quercetine, helpen beschermen tegen de schade veroorzaakt door vrije radicalen in het lichaam. Een recente in vitro studie wees uit dat Coriandrum sativum eigenlijk beschermt tegen oxidatieve stress, dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten.

 11. Dit kruid kan de zenuwen kalmeren en de slaapkwaliteit verbeteren vanwege de natuurlijke kalmerende eigenschappen. Een recent diermodel, gepubliceerd in het Indian Journal of Pharmacology, heeft aangetoond dat hoge hoeveelheden cilantro-extract dezelfde anti-angsteffecten hebben als het populaire voorgeschreven medicijn, valium (diazepam).

 12. Enkele van de meest voorkomende bijwerkingen van valium zijn verwarring, hallucinaties, risicogedrag, agitatie, agressie, geheugenproblemen en spierzwakte. Het extract van dit kruid kan mogelijk helpen angst te verlichten en je slaap te verbeteren zonder deze potentieel gevaarlijke bijwerkingen.

 13. Van de bladeren en stengels van koriander is aangetoond dat ze de bloedsuikerspiegel helpen verlagen in dierstudies. Een studie gepubliceerd in het Journal of Food Sciences toonde aan dat wanneer diabetes is gediagnosticeerd, de plant een gezonde leverfunctie ondersteunt en de bloedsuikerspiegel in evenwicht brengt.

 14. Onderzoekers geloven dat de resultaten Coriandrum sativum ondersteunen als een remedie tegen diabetes. Hak de bladeren en stengels en voeg toe aan salades, salsa's en smoothies om uw bloedsuikerspiegel te verlagen en de algehele gezondheid te verbeteren.

 15. Sommige onderzoeken tonen aan dat dit kruid de gezondheid van het hart kan helpen bevorderen door verschillende risicofactoren voor hartaandoeningen te verminderen. In feite gaven de resultaten van één dierstudie aan dat koriander de cholesterol- en triglycerideniveaus in het lichaam ten goede komt door ze te helpen verlagen. Een andere studie gepubliceerd in Food and Chemical Toxicology toonde aan dat de polyfenolen en natuurlijke cardioprotectieve voedingsstoffen in het kruid oxidatieve schade kunnen helpen voorkomen die specifiek wordt geassocieerd met hartschade.

 16. Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan urineweginfecties, waaronder bacteriegroei, seksuele activiteit, genetica of diabetes. Cilantro's antibacteriële verbindingen kunnen mogelijk helpen de urinewegen gezond en vrij van ongezonde bacteriën te houden in een gezonde alkalische omgeving. Korianderzaden zijn bovendien nuttig bij het verlichten van symptomen als er een UTI optreedt.

 17. Gewoon 1,5 theelepels gedroogde korianderzaden een nacht laten weken in twee kopjes water. Zeef en drink, of voeg gewoon toe aan je ochtend smoothie. Er wordt aangenomen dat het helpt om het ongemak en de pijn die gepaard gaat met de UTI te verlichten en uw genezing te versnellen.

 18. Cilantro-voordelen worden al duizenden jaren over de hele wereld gebruikt, inclusief om misselijke buikjes te genezen, gas en een opgeblazen gevoel te voorkomen, indigestie en brandend maagzuur te verlichten en maagkrampen te verlichten. Het helpt ook bij een efficiënte spijsvertering door spijsverteringsenzymen te produceren die de afbraak van voedsel bevorderen. In veel keukens vergezelt verse koriander warme en kruidige gerechten vanwege zijn verkoelende effecten.

 19. Hete currygerechten, groene chili en pittige Thaise noedelgerechten worden door veel mensen beter verdragen met de eenvoudige toevoeging van slechts een vleugje verse, gehakte koriander. Dit verkoelende effect kan maagzuur na pittige maaltijden helpen voorkomen. Als gas of een opgeblazen gevoel een probleem zijn, probeer dan gehakte koriander als garnering voor peulvruchtenschotels en salades.

Cilantro-voedingsfeiten

 1. Cilantro-voordelen komen van het rijke aanbod aan fytonutriënten, flavonoïden en fenolverbindingen. Het bevat ook weinig calorieën en bevat een goede hoeveelheid vitamine K en vitamine A in elke portie.

 2. Een kwart kopje (ongeveer vier gram) van dit kruid bevat ongeveer:

Koriander versus koriander

 1. Veel mensen zijn bekend met het korianderkruid en vragen zich vaak af: wat is koriander? Zijn koriander en koriander hetzelfde?

 2. Koriander en koriander komen beide uit dezelfde plant, ook bekend als Coriandrum sativum, of de korianderplant. De term "koriander" verwijst naar de stengels en bladeren, terwijl "koriander" verwijst naar gedroogde korianderzaden. Hoewel koriander over het algemeen wordt verkocht en vers wordt geconsumeerd, worden de zaden in hun geheel of gemalen tot een fijn poeder.

 3. Er zijn ook verschillende andere verschillen tussen koriander versus koriander, waaronder de manier waarop elk smaakt en hoe de twee kruiden worden gebruikt bij het koken.

 4. Een van de grootste verschillen tussen koriander en koriander is hun unieke smaak. Vooral gemalen koriander heeft een warme, nootachtige, kruidige en citrusachtige smaak en een verfrissend, citroenachtig aroma. Het wordt vaak gebruikt als vervanging voor komijn, wortelpitten of venkel vanwege de overeenkomsten in smaak.

 5. Afhankelijk van wie u het vraagt, kunt u op deze vraag heel verschillende antwoorden krijgen. Voor sommigen wordt de koriander-smaak beschreven als verfrissend, citrusachtig en geurig. Ondertussen beweren anderen dat koriander naar zeep smaakt en praktisch niet eetbaar is. Dus waarom smaakt het voor sommigen naar zeep en niet voor anderen? Studies tonen aan dat een genetische variatie verantwoordelijk is voor de verschillende manieren waarop het kruid wordt waargenomen, wat een zeer polariserende reactie op zijn unieke smaak veroorzaakt.

 6. Vanwege de smaakverschillen tussen deze twee kruiden wordt koriander niet als een geschikte koriandervervanger in gerechten beschouwd. In plaats daarvan kunnen peterselie, dragon en dille worden vervangen door een smaakvol alternatief voor koriander.

 7. Koriander en koriander worden heel anders gebruikt bij het koken, en hun respectieve smaken neigen om bepaalde gerechten beter aan te vullen dan andere.

 8. Verse koriander werkt bijvoorbeeld goed in soepen, salsa's, sauzen en chutneys vanwege de verfrissende smaak en citrusachtige ondertoon. Ondertussen heeft korianderpoeder een warmere, nuttiger smaak die diepte toevoegt aan onder andere curry, vleeswafels en stoofschotels. Hoewel koriander op elk moment tijdens het koken kan worden gebruikt, moet koriander helemaal aan het einde van de gerechten worden toegevoegd, waardoor het smaakprofiel en het gehalte aan voedingsstoffen behouden blijven.

Cilantro selecteren, opslaan en gebruiken

 1. Cilantro is overal verkrijgbaar in de meeste supermarkten en is te vinden in de productensectie naast andere verse kruiden zoals tijm en basilicum. Zoek naar heldere, gelijkmatige bladeren zonder verwelking om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke kwaliteit krijgt.

 2. Zorg er bovendien voor dat u onderscheid maakt tussen koriander en peterselie, die vaak erg op elkaar lijken. Hoewel koriander vaak wordt gebruikt als vervanging voor peterselie, heeft het een unieke smaak en is het misschien niet een geschikte ruil in elk gerecht. De belangrijkste verschillen tussen peterselie en koriander zijn te zien in de bladeren van de plant. Terwijl peterselie puntige, platte bladeren heeft, zijn de bladeren van koriander meer afgerond met gekartelde randen.

 3. Zorg ervoor dat u koriander snel afspoelt in zoet water om vuil of gruis te verwijderen. Rechtop bewaren in een pot met een paar centimeter water, dek af met een plastic zak en in de koelkast. Zorg ervoor dat u verwelkt of slijmerig blad verwijdert voordat u het in plastic bedekt, en het moet tot 10 dagen mooi blijven. Drogen wordt niet aanbevolen, omdat de frisse, citrusachtige smaak wordt verminderd met gedroogde koriander.

 4. Dit kruid kan worden gebruikt om een ​​vleugje smaak aan zowat elk gerecht toe te voegen. Het werkt goed in combinatie met limoen in korianderrijstgerechten of koriander limoengarnalen. Het kan ook worden gebruikt om dressings, sauzen, curry's en meer te maken. Je kunt het zelfs gebruiken als garnering voor een vleugje kleur, smaak en voedingsstoffen door koriandertaco's, salsa of guacamole te maken.

 5. Hoewel koriander tijdens het hele kookproces kan worden toegevoegd, verliest koriander zelfs zijn kenmerkende sterkte en koriandervoordelen wanneer het aan warmte wordt blootgesteld. Het is het beste om verse, gehakte korianderblaadjes toe te voegen net vóór het serveren in warme gerechten. Voor rauwe bereidingen, zoals salsa's, guacamole en smoothies, kan het op elk moment worden toegevoegd.

Korianderrecepten

 1. Van korianderkip tot korianderchutney, er zijn eindeloze manieren om dit ongelooflijke ingrediënt in uw keuken te gebruiken. Hier zijn een paar unieke korianderrecepten om u op weg te helpen:

Voorzorgsmaatregelen

 1. Zowel koriander als koriander worden als veilig beschouwd. Personen die allergisch zijn voor venkel, dille, anijs, karwij of andere soortgelijke kruiden kunnen echter milde allergische reacties ervaren.

 2. Zeldzame gevallen van ernstige allergische reacties zijn gekoppeld aan beroepsmatige blootstelling. In deze zeldzame gevallen suggereert onderzoek dat anafylaxie en ademhalingssymptomen het gevolg zijn van herhaalde blootstelling, meestal in verwerkingsfaciliteiten. Personen met bronchitis of astma moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van gedroogde, gemalen koriander omdat dit irritatie in de bronchiale slagaders kan veroorzaken.

Laatste gedachten

 1. Lees verder: Kardemom helpt slechte adem, holtekanker voorkomenDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407