Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


12 Verrassende gezondheidsvoordelen van Tahini

12 Verrassende gezondheidsvoordelen van Tahini

 1. Door John Staughton (BASc, BFA) laatst bijgewerkt - 14 maart 2018

 2. Specerijen voor uw snacks, terwijl ze ook een aantal verrassende gezondheidsvoordelen bieden! Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat is Tahini?

 1. Tahini is een kruiderij uit het Midden-Oosten gemaakt van gemalen gepelde sesamzaadjes. Je zult tahini meestal vinden als een dip voor crudites of ander voedsel, en het is een primair ingrediënt in andere bekende mediterrane spreads en dips, zoals hummus en baba ghanoush. Het heeft een rijke smaak van sesamzaadjes, maar het feit dat de zaden vaak eerst worden geroosterd, geeft de dip een aangenamere en aardse smaak. Tahini wordt in veel verschillende stijlen bereid en op talloze manieren gebruikt, afhankelijk van de culturele keuken. De voordelen voor de gezondheid zijn echter niet te ontkennen, vooral in vergelijking met veel andere dips en dressings met veel verzadigd vet en zonder voedingswaarde.

Voedingswaarden

 1. Als het om voeding gaat, is tahini rijk aan nuttige vetzuren, waaronder omega-3 en omega-6, evenals goede hoeveelheden eiwitten, kalium, mangaan, calcium, ijzer, natrium en voedingsvezels. In een enkele eetlepel, krijgt u bijna 90 calorieën, 12% van uw vetinname voor de dag, maar het meeste zijn enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten. Er zit ook een goede hoeveelheid vezels in tahini, ongeveer 5% van je dagelijkse behoefte in elke eetlepel. De sesamzaadpasta bevat relatief weinig koolhydraten (1%), waardoor het een eiwitrijke, koolhydraatarme bron is voor vegetariërs.

Gezondheidsvoordelen van Tahini

 1. De belangrijkste gezondheidsvoordelen van tahini zijn onder andere de effecten op het hormonale evenwicht, ijzerabsorptie, huidtint, minerale botdichtheid en spierspanning.

Bloeddruk

 1. Er zit een matige hoeveelheid kalium in tahini, evenals andere antioxidanten die kunnen helpen om ontstekingen en bloeddruk te verlagen. Nu de symptomen van hypertensie zijn geëlimineerd, kunt u uw risico op atherosclerose, hartaanvallen en beroertes verlagen.

Hormoonbalans

 1. De fyto-oestrogenen in sesamzaad kunnen belangrijke effecten hebben op vrouwen, vooral degenen die door de menopauze gaan. Wanneer u gedurende deze periode oestrogeen voedsel eet, is uw lichaam minder gevoelig voor hormonale schommelingen.

Huidgezondheid

 1. Van Omega-3-vetzuren is bekend dat ze bepaalde antioxiderende eigenschappen hebben, net als sommige van de andere vitamines en mineralen in deze kruiderij. Dit kan helpen ontstekingen in het hele lichaam te verminderen en de symptomen van psoriasis, eczeem en acne te verlichten, evenals rimpels en ouderdomsvlekken!

Absorptie van voedingsstoffen

 1. Studies hebben aangetoond dat het hoge gehalte aan aminozuren en vitamines in deze populaire spread de opname van voedingsstoffen in de darm kan stimuleren, wat betekent dat het voedsel dat je eet verder gaat om je gezond te houden.

Artritis

 1. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Botdichtheid

 1. Met een divers mineraalprofiel, waaronder koper, fosfor, calcium en ijzer, kan deze kruiderij de botdichtheid verhogen en osteoporose voorkomen.

Gewichtsverlies

 1. Hoewel tahini veel calorieën bevat, zit het ook boordevol belangrijke voedingsstoffen die het metabolisme op gang kunnen brengen en kunnen helpen bij gewichtsverlies.

Cholesterol

 1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

Spiertonus

 1. Er zit een behoorlijke hoeveelheid eiwit in deze dip van sesamzaad, die het proces van spierontwikkeling en -groei kan versnellen.

Gezondheid van de hersenen

 1. Studies hebben omega-3-vetzuren gekoppeld aan verminderde ontsteking in de hersenen en een lager risico op neurodegeneratieve aandoeningen.

Bron van ijzer

 1. Mensen die hun ijzerniveau moeten verhogen, kunnen tahini in hun dieet opnemen omdat 1 eetlepel van deze pasta bijna 2,5 mg ijzer bevat. Dit is vooral gunstig voor mensen met bloedarmoede, een aandoening die wordt gekenmerkt door lage ijzerniveaus, lage rode bloedcellen en vermoeidheid.

Verbeterde immuniteit

 1. Tahini is een minerale krachtpatser die het immuunsysteem versterkt en versterkt. Het hoge zink-, selenium-, ijzer- en kopergehalte in tahini helpt virale en bacteriële infecties te bestrijden. Zink, ijzer en koper vergemakkelijken de productie van kiembestrijdende witte bloedcellen. Selenium heeft het vermogen om enzymen in het lichaam te ondersteunen zodat ze antilichamen kunnen afgeven.

Gebruikt

 1. Het is vrij eenvoudig om tahini aan je dieet toe te voegen als topping, saus, garnering of kruiderij. De unieke smaak van tahin gaat goed samen met zoete en hartige gerechten. Het kan op een aantal creatieve manieren worden gebruikt, zoals:

 2. John Staughton is een reizende schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407