Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


12 Voordelen en gebruik van basilicumzaden (Sabja Seeds, Tukmaria)

De onderste regel

 1. Basilicumzaden zijn niet alleen voor het kweken van basilicumplanten - u kunt ze ook eten.

 2. Ze lijken op sesamzaadjes maar zijn zwart. Het type dat je eet komt meestal van zoete basilicum, Ocimum basilicum, de plant die meestal wordt gebruikt om voedsel te kruiden.

 3. Om deze reden worden de zaden meestal zoete basilicumzaden genoemd. Ze hebben ook veel andere namen, waaronder sabja- en tukmaria-zaden.

 4. Basilicumzaden worden in de Ayurvedische en Chinese geneeskunde al lang gebruikt, maar hun gezondheidseffecten zijn slechts in enkele onderzoeken getest.

 5. Hier zijn 12 fascinerende voordelen en gebruik van basilicumzaden.

1. Goede bron van mineralen

 1. Gebaseerd op Amerikaanse voedingswaarde-etiketten, levert 1 eetlepel (13 gram of 0,5 ounces) basilicumzaden 15% van de Reference Daily Intake (RDI) voor calcium en 10% van de ADH voor magnesium en ijzer.

 2. Calcium en magnesium zijn essentieel voor uw botgezondheid en spierfunctie, terwijl ijzer van vitaal belang is voor de productie van rode bloedcellen (1).

 3. Veel mensen krijgen onvoldoende calcium en magnesium binnen via hun dieet. Het eten van basilicumzaden kan u helpen uw dagelijkse behoeften aan deze voedingsstoffen te bereiken.

 4. Bovendien kunnen basilicumzaden een belangrijke bron van ijzer en calcium zijn voor mensen die geen vlees of zuivelproducten eten (2).

2-6. Boordevol vezels

 1. Basilicumzaden bevatten veel vezels, in het bijzonder oplosbare vezels, inclusief pectine (3, 4).

 2. Hier zijn enkele manieren waarop de vezel in basilicumzaden uw gezondheid ten goede kan komen:

 3. Vanwege een gebrek aan recent wetenschappelijk onderzoek naar basilicumzaden zijn meer studies nodig om deze gezondheidsvoordelen te bevestigen.

7. Smaakloos verdikkingsmiddel en stabilisator

 1. De vezelige, pectinerijke gom uit basilicumzaden kan een waardevol ingrediënt zijn in de voedingsindustrie, omdat deze smaakloos is en mengsels kan helpen verdikken en stabiliseren (12, 13, 14).

 2. Het kan bijvoorbeeld ijs stabiliseren en de groei van ongewenste ijskristallen met 30-40% verminderen in vergelijking met standaard ijsformuleringen (15).

 3. Basilicumzaadgom kan ook saladedressing, magere slagroom en gelei stabiliseren, en dienen als vetvervanger in yoghurt en mayonaise (16, 17).

 4. Thuiskoks kunnen deze zaden ook gebruiken om recepten zoals desserts, soepen en sauzen te verdikken.

8. Rijk aan plantaardige stoffen

 1. Basilicumzaden zijn rijk aan plantaardige stoffen, waaronder flavonoïden en andere polyfenolen.

 2. Flavonoïden zijn antioxidanten, wat betekent dat ze uw cellen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Deze plantaardige stoffen hebben ook ontstekingsremmende en kankerbestrijdende eigenschappen (18, 19, 20).

 3. Verschillende observationele studies koppelen hogere inname van flavonoïden aan verminderd risico op hartaandoeningen (21, 22).

 4. Bovendien doodde basilicumzaadextract in een reageerbuisstudie schadelijke bacteriën en veroorzaakte het de dood van kankercellen (20).

 5. Onderzoek naar de potentiële gezondheidsvoordelen van basilicumzaden ontbreekt echter. Deze voordelen zijn niet getest bij mensen, noch bij hele zaden.

9. Leuk en vezelig drankingrediënt

 1. Basilicumzaden worden al lang in dranken in India en Zuidoost-Azië gebruikt.

 2. Een populair dessert in de vorm van een koud drankje in India is falooda, gemaakt met basilicumzaadjes, siroop met rozensmaak en melk. Sommige versies voegen ijs, noedels of fruit toe.

 3. Bovendien verkopen enkele voedingsmiddelenproducenten in de Verenigde Staten en Europa nu flessenflessen gemaakt met basilicumzaden.

 4. De zaden maken de drankjes een beetje taai en voegen veel gezonde vezels toe - iets ontbreekt meestal aan drankjes.

10. Plantaardige bron van omega-3 vet

 1. Basilicumzaden bevatten gemiddeld 2,5 gram vet per portie van 1 eetlepel (13 gram of 0,5 ounce). Dit varieert op basis van de groeiomstandigheden (17, 23).

 2. Van dit vet is ongeveer de helft - 1.240 mg per eetlepel alfa-linoleenzuur (ALA), een omega-3-vet.

 3. Er is geen ADH voor ALA, maar respectievelijk 1.100 mg of 1.600 mg per dag voor vrouwen en mannen wordt beschouwd als een voldoende inname van dit essentiële vetzuur (2, 24).

 4. Daarom kan slechts één eetlepel basilicumzaad voldoen aan de meeste - of zelfs alle - van uw dagelijkse behoefte aan ALA.

 5. Uw lichaam gebruikt hoofdzakelijk ALA om energie te produceren. Het kan ook ontstekingsremmende voordelen hebben en uw risico op bepaalde aandoeningen verminderen, waaronder hartaandoeningen en diabetes type 2 (24, 25, 26, 27).

11. Geweldig alternatief voor Chia Seeds

 1. Basilicumzaadjes zijn iets groter dan chiazaad maar hebben een vergelijkbaar voedingsprofiel.

 2. Hier is hoe 1 eetlepel (13 gram of 0,5 ounces) van de zaden zich verhoudt (28):

 3. De meest opvallende voedingsverschillen zijn dat chiazaden meer dan twee keer het omega-3-vet bevatten, maar iets minder vezels dan basilicumzaden.

 4. Chiazaden en basilicumzaden zwellen op en vormen een gel wanneer ze worden geweekt. Basilicumzaden zwellen echter sneller en groter dan chia-zaden.

 5. Beide zaden hebben een zachte smaak, dus ze kunnen in veel van dezelfde recepten worden gebruikt, zoals smoothies en gebakken producten.

 6. Chiazaden kunnen ook droog worden gegeten - bijvoorbeeld bestrooid op een salade - terwijl basilicumzaden meestal niet droog worden gegeten, omdat ze moeilijk te kauwen zijn.

12. Makkelijk te gebruiken

 1. Je kunt basilicumzaden kopen in Aziatische levensmiddelenwinkels en online - zoek naar eetbare basilicumzaden. Zaden verpakt voor planten kosten meestal meer per ounce en zijn mogelijk behandeld met pesticiden.

 2. Om basilicumzaden te eten, begin je ze meestal eerst te weken.

 3. Voeg voor het weken van basilicumzaden 237 ml water per 1 eetlepel (13 gram of 0,5 ons) basilicumzaden toe.

 4. Gebruik desgewenst meer water, omdat de zaden slechts zoveel absorberen als nodig is. Als u te weinig water gebruikt, kunnen de zaden klonteren terwijl ze hydrateren.

 5. Laat de zaden ongeveer 15 minuten weken. Terwijl de zaden opzwellen, verdrievoudigen ze ongeveer. Bovendien wordt het gelachtige buitenste gedeelte grijs.

 6. Het midden van een geweekt basilicumzaad blijft zwart. Dit deel heeft een lichte crunch wanneer je erop kauwt - vergelijkbaar met tapioca.

 7. Zeef de geweekte basilicumzaden en voeg ze toe aan je recept. Als een recept veel vloeistof bevat, zoals soep, is vooraf weken niet nodig.

 8. U kunt online recepten vinden met basilicumzaden. Hun zachte smaak past gemakkelijk in gerechten.

 9. U kunt bijvoorbeeld basilicumzaden gebruiken in:

 10. Bij het gebruik van basilicumzaden in gebakken producten kunt u ze malen en gebruiken om een ​​deel van de bloem te vervangen in plaats van ze gedrenkt toe te voegen.

 11. Als alternatief kunt u geweekte basilicumzaden gebruiken om eieren in gebakken producten te vervangen. Gebruik 1 eetlepel (13 gram of 0,5 ons) basilicumzaden gedrenkt in 3 eetlepels (1,5 ons of 45 ml) water om 1 ei te vervangen.

Mogelijke bijwerkingen

 1. Het hoge vezelgehalte van basilicumzaden kan spijsverteringsbijwerkingen veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel. Over het algemeen is het het beste om de vezelinname geleidelijk te verhogen om uw darmen de tijd te geven zich aan te passen (6).

 2. Bovendien beweert een leverancier van basilicumzaden dat de zaden 185% van de ADH leveren voor vitamine K per eetlepel (13 gram).

 3. Vitamine K helpt de bloedstolling. Daarom kan het eten van basilicumzaden interfereren met warfarine en soortgelijke bloedverdunnende medicamenteuze behandelingen (29, 30).

De onderste regel

 1. Basilicumzaden bevatten veel vezels, een goede bron van mineralen, rijk aan plantaardig omega-3-vet en veel nuttige plantaardige stoffen.

 2. Je kunt ze eten nadat je ze in vloeistof hebt gedrenkt. Basilicumzaaddranken zijn al lang populair in India en Zuidoost-Azië en worden nu ook populair in de Verenigde Staten.

 3. Als je het leuk vindt om nieuwe trends in gezonde voeding te proberen, kijk dan in Aziatische voedingswinkels of online voor eetbare basilicumzaden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407