Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


13 manieren waarop suikerhoudende frisdrank slecht is voor uw gezondheid

Takeaway

 1. Wanneer het teveel wordt geconsumeerd, kan toegevoegde suiker uw gezondheid nadelig beïnvloeden.

 2. Sommige bronnen van suiker zijn echter slechter dan andere - en suikerhoudende dranken zijn veruit de ergste.

 3. Dit geldt voornamelijk voor suikerhoudende frisdrank maar ook voor vruchtensappen, sterk gezoete koffie en andere bronnen van vloeibare suiker.

 4. Hier zijn 13 redenen waarom suikerhoudende frisdrank slecht is voor uw gezondheid.

En zijn sterk gekoppeld aan gewichtstoename

 1. De meest voorkomende vorm van toegevoegde suiker - sucrose of tafelsuiker - levert grote hoeveelheden van de eenvoudige suikerfructose.

 2. Fructose verlaagt het hongerhormoon ghreline niet en stimuleert de volheid niet op dezelfde manier als glucose, de suiker die ontstaat wanneer u zetmeelrijke voedingsmiddelen verteren (1, 2).

 3. Dus als u vloeibare suiker consumeert, voegt u deze meestal toe aan uw totale calorie-inname - omdat suikerachtige dranken u niet een vol gevoel geven (3, 4, 5).

 4. In één onderzoek consumeerden mensen die naast hun huidige dieet suikerhoudende frisdrank dronken 17% meer calorieën dan voorheen (6).

 5. Niet verrassend, tonen studies aan dat mensen die met suiker gezoete dranken drinken, steeds meer aankomen dan mensen die dat niet doen (7, 8, 9).

 6. In één onderzoek bij kinderen was elke dagelijkse portie met suiker gezoete dranken gekoppeld aan een 60% verhoogd risico op obesitas (10).

 7. In feite behoren suikerhoudende dranken tot de meest dikmakende aspecten van het moderne dieet.

In uw lever

 1. Tafelsuiker (sucrose) en maïsstroop met een hoog fructosegehalte bestaat uit twee moleculen - glucose en fructose - in ongeveer gelijke hoeveelheden.

 2. Glucose kan door elke cel in uw lichaam worden gemetaboliseerd, terwijl fructose slechts door één orgaan kan worden gemetaboliseerd - uw lever (11).

 3. Suikerhoudende dranken zijn de gemakkelijkste en meest voorkomende manier om overmatige hoeveelheden fructose te consumeren.

 4. Wanneer u te veel consumeert, raakt uw lever overbelast en verandert de fructose in vet (12).

 5. Een deel van het vet wordt afgevoerd als bloedtriglyceriden, terwijl een deel ervan in uw lever achterblijft. Na verloop van tijd kan dit bijdragen aan niet-alcoholische leververvetting (13, 14).

Ophoping

 1. Hoge suikerinname wordt geassocieerd met gewichtstoename.

 2. In het bijzonder is fructose gekoppeld aan een significante toename van het gevaarlijke vet rond uw buik en organen. Dit staat bekend als visceraal vet of buikvet (15).

 3. Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op diabetes type 2 en hartaandoeningen (16, 17).

 4. In een onderzoek van 10 weken consumeerden 32 gezonde mensen dranken die waren gezoet met fructose of glucose (18).

 5. Degenen die glucose consumeerden hadden een toename in huidvet - wat niet is gekoppeld aan metabole ziekten - terwijl degenen die fructose consumeerden hun buikvet aanzienlijk zagen toenemen.

Een belangrijke eigenschap van het metabool syndroom

 1. Het hormoon insuline drijft glucose uit uw bloed naar uw cellen.

 2. Maar als u frisdrank drinkt, kunnen uw cellen minder gevoelig of resistent worden voor de effecten van insuline.

 3. Wanneer dit gebeurt, moet uw alvleesklier nog meer insuline maken om de glucose uit uw bloedbaan te verwijderen - dus insulinespiegels in uw bloedspies.

 4. Deze toestand staat bekend als insulineresistentie.

 5. Insulineresistentie is misschien wel de belangrijkste oorzaak van het metabool syndroom - een opstap naar diabetes type 2 en hartziekten (19).

 6. Dierstudies tonen aan dat overmatige fructose insulineresistentie en chronisch verhoogde insulinespiegels veroorzaakt (20, 21, 22).

 7. Een onderzoek bij gezonde, jonge mannen vond dat matige inname van fructose de insulineresistentie in de lever verhoogde (23).

Diabetes

 1. Type 2 diabetes is een veel voorkomende ziekte die wereldwijd miljoenen mensen treft.

 2. Het wordt gekenmerkt door een verhoogde bloedsuiker vanwege insulineresistentie of -gebrek.

 3. Omdat overmatige inname van fructose kan leiden tot insulineresistentie, is het niet verwonderlijk dat tal van studies frisdrankconsumptie koppelen aan type 2 diabetes.

 4. Het drinken van zo weinig als een blikje suikerhoudende frisdrank per dag is consequent gekoppeld aan een verhoogd risico op diabetes type 2 (24, 25, 26, 27).

 5. Een recente studie, waarbij suikerconsumptie en diabetes in 175 landen werden onderzocht, toonde aan dat voor elke 150 calorieën suiker per dag - ongeveer 1 blikje frisdrank - het risico op diabetes type 2 verhoogd met 1,1% (28).

 6. Om dat in perspectief te plaatsen, als de hele bevolking van de Verenigde Staten één blikje frisdrank aan hun dagelijkse voeding zou toevoegen, zouden 3,6 miljoen mensen meer diabetes type 2 kunnen krijgen.

6. Suikerhoudende frisdrank bevat geen essentiële voedingsstoffen - alleen suiker

 1. Suikerhoudende frisdrank bevat vrijwel geen essentiële voedingsstoffen - geen vitamines, geen mineralen en geen vezels.

 2. Het voegt niets aan uw dieet toe, behalve buitensporige hoeveelheden toegevoegde suiker en onnodige calorieën.

7. Suiker kan leptineresistentie veroorzaken

 1. Leptine is een hormoon dat wordt geproduceerd door de vetcellen van uw lichaam. Het regelt het aantal calorieën dat je eet en verbrandt (29, 30, 31).

 2. Leptinewaarden veranderen in reactie op zowel honger als obesitas, dus het wordt vaak het volheid- of hongerhormoon genoemd.

 3. Van resistentie tegen de effecten van dit hormoon - ook wel leptineresistentie genoemd - wordt nu aangenomen dat het een van de leidende factoren is voor vetaanwinst bij mensen (32, 33). [! 8410 => 1140 = 8!

 4. In één onderzoek werden ratten leptineresistent nadat ze grote hoeveelheden fructose hadden gekregen. Opvallend was dat wanneer ze teruggingen naar een suikervrij dieet, de leptineresistentie verdwenen was (34, 35).

 5. Dat gezegd hebbende, menselijke studies zijn nodig.

8. Suikerhoudende frisdrank kan verslavend zijn

 1. Het is mogelijk dat suikerhoudende frisdrank een verslavende stof is.

 2. Bij ratten kan suikervorming de afgifte van dopamine in de hersenen veroorzaken, wat een gevoel van plezier geeft (36).

 3. Binging op suiker kan bij bepaalde mensen vergelijkbare effecten hebben, omdat je hersenen niet kunnen zoeken naar activiteiten waarbij dopamine vrijkomt.

 4. Talrijke onderzoeken suggereren zelfs dat suiker - en bewerkte junkfood in het algemeen - uw hersenen beïnvloeden zoals harddrugs (37).

 5. Voor personen die vatbaar zijn voor verslaving, kan suiker beloningzoekgedrag veroorzaken, bekend als voedselverslaving.

 6. Studies bij ratten tonen aan dat suiker fysiek verslavend kan zijn (38, 39, 40).

 7. Hoewel verslaving bij mensen moeilijker te bewijzen is, consumeren veel mensen suikerhoudende dranken in een patroon dat typisch is voor verslavende, misbruikende middelen.

9. Suikerhoudende dranken kunnen het risico op hartziekten vergroten

 1. Suikerinname is al lang gekoppeld aan het risico op hartziekten (41, 42).

 2. Het is algemeen bekend dat met suiker gezoete dranken de risicofactoren voor hartaandoeningen verhogen, waaronder een hoge bloedsuiker, bloedtriglyceriden en kleine, dichte LDL-deeltjes (16, 43).

 3. Recente studies bij mensen wijzen op een sterk verband tussen suikerinname en het risico op hartziekten bij alle populaties (44, 45, 46, 47, 48, 49).

 4. Uit een 20-jarig onderzoek onder 40.000 mannen bleek dat degenen die 1 suikerachtig drankje per dag dronken een 20% hoger risico op een hartaanval hadden in vergelijking met mannen die zelden suikerhoudende dranken consumeerde (50).

Cancer

 1. Kanker gaat vaak samen met andere chronische ziekten zoals obesitas, diabetes type 2 en hartaandoeningen.

 2. Om deze reden is het niet verwonderlijk om te zien dat suikerhoudende dranken vaak worden geassocieerd met een verhoogd risico op kanker.

 3. Een studie bij meer dan 60.000 volwassenen ontdekte dat degenen die 2 of meer suikerhoudende frisdranken per week dronken 87% meer kans hadden om alvleesklierkanker te ontwikkelen dan degenen die geen frisdrank dronken (51).

 4. Een ander onderzoek naar alvleesklierkanker vond een sterk verband bij vrouwen - maar niet bij mannen (52).

 5. Postmenopauzale vrouwen die veel suikerhoudende frisdrank drinken, kunnen ook een groter risico lopen op endometriumkanker of kanker van de binnenwand van de baarmoeder (53).

 6. Wat meer is, suiker-gezoete drankinname is gekoppeld aan recidief van kanker en overlijden bij patiënten met colorectale kanker (54).

Ramp voor tandgezondheid

 1. Het is een bekend feit dat suikerhoudende frisdrank slecht is voor uw tanden.

 2. Frisdrank bevat zuren zoals fosforzuur en koolzuur.

 3. Deze zuren creëren een zeer zure omgeving in uw mond, waardoor uw tanden kwetsbaar zijn voor verval.

 4. Hoewel de zuren in frisdrank zelf schade kunnen veroorzaken, is het de combinatie met suiker die frisdrank bijzonder schadelijk maakt (55, 56).

 5. Suiker levert licht verteerbare energie voor de slechte bacteriën in uw mond. Dit, in combinatie met de zuren, veroorzaakt na verloop van tijd schade aan de tandgezondheid (57, 58).

12. Frisdrankdrinkers hebben een drastisch verhoogd risico op jicht

 1. Jicht is een medische aandoening die wordt gekenmerkt door ontsteking en pijn in uw gewrichten, met name uw grote tenen.

 2. Jicht treedt meestal op wanneer hoge niveaus van urinezuur in het bloed kristalliseren (59).

 3. Fructose is het belangrijkste koolhydraat waarvan bekend is dat het de urinezuurspiegels verhoogt (60).

 4. Bijgevolg hebben veel grote observationele onderzoeken sterke verbanden vastgesteld tussen met suiker gezoete dranken en jicht.

 5. Bovendien koppelen langetermijnstudies suikerhoudende frisdrank aan een 75% verhoogd risico op jicht bij vrouwen en een bijna 50% verhoogd risico bij mannen (61, 62, 63).

13. Suikerconsumptie is gekoppeld aan een verhoogd risico op dementie

 1. Dementie is een verzamelnaam voor achteruitgang van de hersenfunctie bij oudere volwassenen. De meest voorkomende vorm is de ziekte van Alzheimer.

 2. Onderzoek toont aan dat elke toename van de bloedsuikerspiegel sterk geassocieerd is met een verhoogd risico op dementie (64, 65).

 3. Met andere woorden, hoe hoger uw bloedsuiker, hoe hoger uw risico op dementie.

 4. Omdat met suiker gezoete dranken leiden tot snelle pieken in de bloedsuikerspiegel, is het logisch dat ze uw risico op dementie kunnen verhogen.

 5. Knaagdieronderzoek wijst erop dat grote doses suikerhoudende dranken het geheugen en het beslissingsvermogen kunnen aantasten (65).

De onderste regel

 1. Het drinken van grote hoeveelheden met suiker gezoete dranken - zoals frisdrank - kan verschillende nadelige gevolgen hebben voor uw gezondheid.

 2. Deze variëren van verhoogde kans op tandbederf tot een hoger risico op hartaandoeningen en metabole aandoeningen zoals diabetes type 2.

 3. Regelmatige consumptie van suikerhoudende frisdrank lijkt ook een consistente risicofactor te zijn voor gewichtstoename en obesitas.

 4. Als u wilt afvallen, chronische ziekten wilt voorkomen en langer wilt leven, kunt u overwegen uw inname van suikerhoudende dranken te beperken.



Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407