Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


13 voedingsmiddelen die uw risico op kanker kunnen verlagen

Vooruitzichten op lange termijn

 1. Wat u eet, kan veel aspecten van uw gezondheid drastisch beïnvloeden, waaronder uw risico op het ontwikkelen van chronische ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes en kanker.

 2. Vooral de ontwikkeling van kanker is door uw dieet sterk beïnvloed.

 3. Veel voedingsmiddelen bevatten nuttige stoffen die de groei van kanker kunnen helpen verminderen.

 4. Er zijn ook verschillende onderzoeken die aantonen dat een hogere inname van bepaalde voedingsmiddelen kan worden geassocieerd met een lager risico op de ziekte.

 5. Dit artikel gaat in op het onderzoek en kijkt naar 13 voedingsmiddelen die uw risico op kanker kunnen verlagen.

1. Broccoli

 1. Broccoli bevat sulforafaan, een plantaardige stof die voorkomt in kruisbloemige groenten en die krachtige anti-kanker eigenschappen kan hebben.

 2. Eén reageerbuisstudie toonde aan dat sulforafaan de grootte en het aantal borstkankercellen met maximaal 75% verminderde (1).

 3. Evenzo bleek uit een dierstudie dat de behandeling van muizen met sulforafaan de prostaatkankercellen heeft helpen doden en het tumorvolume met meer dan 50% heeft verminderd (2).

 4. Sommige onderzoeken hebben ook aangetoond dat een hogere inname van kruisbloemige groenten zoals broccoli kan worden gekoppeld aan een lager risico op colorectale kanker.

 5. Eén analyse van 35 studies toonde aan dat het eten van meer kruisbloemige groenten werd geassocieerd met een lager risico op colorectale en dikke darmkanker (3).

 6. Het opnemen van broccoli bij enkele maaltijden per week kan enkele voordelen hebben tegen kanker.

 7. Houd er echter rekening mee dat het beschikbare onderzoek niet direct heeft gekeken naar hoe broccoli kanker bij mensen kan beïnvloeden.

 8. In plaats daarvan is het beperkt gebleven tot reageerbuis-, dier- en observationele studies die de effecten van kruisbloemige groenten of de effecten van een specifieke verbinding in broccoli hebben onderzocht. Er zijn dus meer studies nodig.

2. Wortels

 1. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van meer wortels verband houdt met een verlaagd risico op bepaalde soorten kanker.

 2. Een analyse keek bijvoorbeeld naar de resultaten van vijf onderzoeken en concludeerde dat het eten van wortelen het risico op maagkanker tot 26% kan verminderen (4).

 3. Een andere studie wees uit dat een hogere inname van wortels werd geassocieerd met 18% lagere kansen op het ontwikkelen van prostaatkanker (5).

 4. Eén studie analyseerde de voeding van 1.266 deelnemers met en zonder longkanker. Het bleek dat de huidige rokers die geen wortelen aten, drie keer zoveel kans hadden om longkanker te ontwikkelen, vergeleken met degenen die meer dan eens per week wortelen aten (6).

 5. Probeer wortels in uw dieet op te nemen als een gezond tussendoortje of een heerlijk bijgerecht, slechts een paar keer per week om uw inname te verhogen en mogelijk uw risico op kanker te verminderen.

 6. Onthoud echter dat deze studies een verband aantonen tussen wortelconsumptie en kanker, maar houd geen rekening met andere factoren die een rol kunnen spelen.

3. Bonen

 1. Bonen bevatten veel vezels, waarvan sommige onderzoeken hebben aangetoond dat ze kunnen helpen beschermen tegen colorectale kanker (7, 8, 9).

 2. Een studie volgde 1.905 mensen met een geschiedenis van colorectale tumoren en ontdekte dat degenen die meer gekookte, gedroogde bonen consumeerden, meestal een verminderd risico op terugkeer van de tumor hadden (10).

 3. Uit een dierstudie bleek ook dat het voeden van zwarte bonen van bonen of marinebonen en vervolgens het induceren van darmkanker de ontwikkeling van kankercellen tot 75% blokkeerde (11).

 4. Volgens deze resultaten kan het eten van een paar porties bonen per week uw vezelinname verhogen en het risico op kanker verminderen.

 5. Het huidige onderzoek is echter beperkt tot dierstudies en studies die associatie tonen, maar geen oorzakelijk verband. Meer studies zijn nodig om dit bij mensen te onderzoeken, met name.

4. Bessen

 1. Bessen bevatten veel anthocyanen, plantenpigmenten met antioxiderende eigenschappen en kunnen in verband worden gebracht met een verlaagd risico op kanker.

 2. In één onderzoek bij mensen werden 25 mensen met colorectale kanker gedurende zeven dagen behandeld met bosbessenextract, waarvan werd gevonden dat het de groei van kankercellen met 7% verminderde (12).

 3. Een ander klein onderzoek gaf gevriesdroogde zwarte frambozen aan patiënten met mondkanker en toonde aan dat het de niveaus van bepaalde markers verminderde die samenhangen met kankerprogressie (13).

 4. Uit een dierstudie bleek dat gevriesdroogde zwarte frambozen van ratten de incidentie van de slokdarmtumor tot 54% verminderden en het aantal tumoren tot 62% verminderden (14).

 5. Evenzo toonde een ander dieronderzoek aan dat het geven van een bessenextract aan ratten verschillende biomarkers van kanker remde (15).

 6. Op basis van deze bevindingen kan elke dag een portie of twee bessen in uw dieet helpen de ontwikkeling van kanker te remmen.

 7. Houd er rekening mee dat dit dier- en observationele onderzoeken zijn die kijken naar de effecten van een geconcentreerde dosis bessenextract en dat er meer onderzoek bij de mens nodig is.

5. Kaneel

 1. Kaneel staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen, waaronder het vermogen om de bloedsuikerspiegel te verminderen en ontstekingen te verlichten (16, 17).

 2. Bovendien hebben sommige reageerbuis- en dierstudies aangetoond dat kaneel de verspreiding van kankercellen kan helpen blokkeren.

 3. Uit een reageerbuisstudie bleek dat kaneelextract de verspreiding van kankercellen kon verminderen en hun dood kon induceren (18).

 4. Een andere reageerbuisstudie toonde aan dat etherische olie van kaneel de groei van hoofd- en nekkankercellen onderdrukte en ook de tumorgrootte aanzienlijk verminderde (19).

 5. Een dierstudie toonde ook aan dat kaneelextract celdood in tumorcellen induceerde en ook verminderde hoeveel tumoren groeiden en zich verspreidden (20).

 6. Het opnemen van 1 / 2-1 theelepel (2-4 gram) kaneel in uw dieet per dag kan voordelig zijn bij kankerpreventie en kan ook andere voordelen hebben, zoals verminderd bloed suiker en verminderde ontsteking.

 7. Er zijn echter meer studies nodig om te begrijpen hoe kaneel de ontwikkeling van kanker bij mensen kan beïnvloeden.

6. Noten

 1. Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van noten in verband kan worden gebracht met een lager risico op bepaalde soorten kanker.

 2. In een onderzoek werd bijvoorbeeld gekeken naar de voeding van 19.386 mensen en werd geconstateerd dat het eten van een grotere hoeveelheid noten werd geassocieerd met een verminderd risico op overlijden aan kanker (21).

 3. Een ander onderzoek volgde 30.708 deelnemers tot 30 jaar en ontdekte dat regelmatig noten eten geassocieerd was met een verminderd risico op colorectale, pancreas- en endometriumkanker (22).

 4. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat specifieke soorten noten kunnen worden gekoppeld aan een lager risico op kanker.

 5. Paranoten bevatten bijvoorbeeld veel selenium, wat kan helpen bij de bescherming tegen longkanker bij mensen met een lage seleniumstatus (23).

 6. Evenzo toonde één dierstudie aan dat het voeden van walnoten van muizen de groeisnelheid van borstkankercellen met 80% verminderde en het aantal tumoren met 60% verminderde (24).

 7. Deze resultaten suggereren dat het dagelijks toevoegen van een portie noten aan uw dieet uw risico op het ontwikkelen van kanker in de toekomst kan verminderen.

 8. Toch zijn er meer studies bij mensen nodig om te bepalen of noten verantwoordelijk zijn voor deze associatie, of dat er andere factoren bij betrokken zijn.

7. Olijfolie

 1. Olijfolie zit boordevol gezondheidsvoordelen, dus het is geen wonder dat het een van de hoofdbestanddelen van het mediterrane dieet is.

 2. Verschillende onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat een hogere inname van olijfolie kan helpen beschermen tegen kanker.

 3. Een massale beoordeling bestaande uit 19 studies toonde aan dat mensen die de grootste hoeveelheid olijfolie consumeerden, een lager risico hadden op het ontwikkelen van borstkanker en kanker van het spijsverteringsstelsel dan mensen met de laagste inname ( 25).

 4. Een andere studie keek naar de kankercijfers in 28 landen over de hele wereld en ontdekte dat gebieden met een hogere inname van olijfolie de kans op colorectale kanker hadden verlaagd (26).

 5. Andere oliën in uw dieet omruilen voor olijfolie is een eenvoudige manier om te profiteren van de voordelen voor de gezondheid. Je kunt het besprenkelen over salades en gekookte groenten, of probeer het in je marinades voor vlees, vis of gevogelte.

 6. Hoewel deze onderzoeken aantonen dat er een verband kan zijn tussen de inname van olijfolie en kanker, zijn er waarschijnlijk ook andere factoren bij betrokken. Meer studies zijn nodig om te kijken naar de directe effecten van olijfolie op kanker bij mensen.

8. Kurkuma

 1. Kurkuma is een kruid dat bekend staat om zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen. Curcumine, het actieve ingrediënt, is een chemische stof met ontstekingsremmende, antioxiderende en zelfs antikankereffecten.

 2. In één onderzoek werd gekeken naar de effecten van curcumine op 44 patiënten met laesies in de dikke darm die kanker hadden kunnen worden. Na 30 dagen verminderde 4 gram curcumine dagelijks het aantal aanwezige laesies met 40% (27).

 3. In een reageerbuisstudie bleek curcumine ook de verspreiding van darmkankercellen te verminderen door zich te richten op een specifiek enzym dat gerelateerd is aan kankergroei (28).

 4. Een ander reageerbuisonderzoek toonde aan dat curcumine hielp bij het doden van kankercellen in hoofd- en nek (29).

 5. Curcumine is ook effectief gebleken bij het vertragen van de groei van long-, borst- en prostaatkankercellen in andere reageerbuisstudies (30, 31, 32).

 6. Voor het beste resultaat streeft u naar minimaal 1 / 2-3 theelepels (1-3 gram) gemalen kurkuma per dag. Gebruik het als een gemalen kruid om smaak aan levensmiddelen toe te voegen, en combineer het met zwarte peper om de absorptie ervan te bevorderen.

9. Citrus vruchten

 1. Het eten van citrusvruchten zoals citroenen, limoenen, grapefruits en sinaasappels is in sommige onderzoeken in verband gebracht met een lager risico op kanker.

 2. Een groot onderzoek wees uit dat deelnemers die een grotere hoeveelheid citrusvruchten aten, een lager risico hadden op het ontwikkelen van kanker van de spijsvertering en de bovenste luchtwegen (33).

 3. Uit een beoordeling van negen onderzoeken bleek ook dat een grotere inname van citrusvruchten gekoppeld was aan een verminderd risico op pancreaskanker (34).

 4. Eindelijk bleek uit een onderzoek van 14 onderzoeken dat een hoge inname, of minstens drie porties per week, citrusfruit het risico op maagkanker met 28% verminderde (35).

 5. Deze studies suggereren dat het elke week opnemen van een paar porties citrusvruchten in uw dieet uw risico op het ontwikkelen van bepaalde soorten kanker kan verlagen.

 6. Houd er rekening mee dat deze onderzoeken geen rekening houden met andere factoren die mogelijk een rol spelen. Meer studies zijn nodig over hoe citrusvruchten specifiek de ontwikkeling van kanker beïnvloeden.

10. Lijnzaad

 1. Lijnzaad, rijk aan vezels en hart-gezonde vetten, kan een gezonde aanvulling zijn op uw dieet.

 2. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het zelfs kan helpen de groei van kanker te verminderen en kankercellen te doden.

 3. In één onderzoek ontvingen 32 vrouwen met borstkanker dagelijks een lijnzaadmuffin of een placebo gedurende meer dan een maand.

 4. Aan het einde van de studie had de lijnzaadgroep een verlaagd aantal specifieke markers die de tumorgroei meten, evenals een toename van de dood van kankercellen (36).

 5. In een andere studie werden 161 mannen met prostaatkanker behandeld met lijnzaad, waarvan werd gevonden dat het de groei en verspreiding van kankercellen verminderde (37).

 6. Lijnzaad bevat veel vezels, waarvan andere studies hebben aangetoond dat ze beschermend zijn tegen colorectale kanker (7, 8, 9).

 7. Probeer elke dag een eetlepel (10 gram) lijnzaad aan uw dieet toe te voegen door het in smoothies te mengen, over granen en yoghurt te strooien of toe te voegen aan uw favoriete bakwaren.

11. Tomaten

 1. Lycopeen is een verbinding in tomaten die verantwoordelijk is voor zijn levendige rode kleur en zijn eigenschappen tegen kanker.

 2. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een verhoogde inname van lycopeen en tomaten kan leiden tot een verminderd risico op prostaatkanker.

 3. Uit een overzicht van 17 onderzoeken bleek ook dat een hogere inname van rauwe tomaten, gekookte tomaten en lycopeen allemaal in verband werd gebracht met een verminderd risico op prostaatkanker (38).

 4. Een andere studie van 47.365 mensen vond dat een grotere inname van tomatensaus in het bijzonder was gekoppeld aan een lager risico op het ontwikkelen van prostaatkanker (39).

 5. Om uw inname te verhogen, neemt u elke dag een portie of twee tomaten in uw dieet door ze toe te voegen aan sandwiches, salades, sauzen of pastagerechten.

 6. Onthoud toch dat deze onderzoeken aantonen dat er een verband bestaat tussen het eten van tomaten en een verminderd risico op prostaatkanker, maar dat ze geen rekening houden met andere factoren die erbij betrokken kunnen zijn.

12. Knoflook

 1. Het actieve bestanddeel in knoflook is allicine, een stof waarvan is aangetoond dat het kankercellen doodt in meerdere reageerbuisstudies (40, 41, 42).

 2. Verschillende studies hebben een verband gevonden tussen knoflookinname en een lager risico op bepaalde soorten kanker.

 3. Een studie van 543.220 deelnemers ontdekte dat degenen die veel Allium-groenten aten, zoals knoflook, uien, prei en sjalotten, een lager risico hadden op maagkanker dan degenen die ze zelden consumeerden (43 ).

 4. Een onderzoek onder 471 mannen toonde aan dat een hogere inname van knoflook werd geassocieerd met een verminderd risico op prostaatkanker (44).

 5. Een ander onderzoek wees uit dat deelnemers die veel knoflook aten, evenals fruit, diepgele groenten, donkergroene groenten en uien, minder kans hadden om colorectale tumoren te ontwikkelen. Deze studie isoleerde echter niet de effecten van knoflook (45).

 6. Op basis van deze bevindingen kan het opnemen van 2-5 gram (ongeveer een teentje) verse knoflook per dag in uw dieet u helpen profiteren van de gezondheidsbevorderende eigenschappen.

 7. Ondanks de veelbelovende resultaten die een verband aantonen tussen knoflook en een verminderd risico op kanker, zijn meer studies nodig om te onderzoeken of andere factoren een rol spelen.

13. Dikke vis

 1. Sommige onderzoeken suggereren dat het opnemen van een paar porties vis per week in uw dieet uw risico op kanker kan verminderen.

 2. Een groot onderzoek toonde aan dat een hogere inname van vis werd geassocieerd met een lager risico op spijsverteringskanaalkanker (46).

 3. Een ander onderzoek dat 478.040 volwassenen volgde, vond dat het eten van meer vis het risico op het ontwikkelen van colorectale kanker verminderde, terwijl rood en verwerkt vlees het risico juist verhoogde (47).

 4. In het bijzonder bevatten vette vis zoals zalm, makreel en ansjovis belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine D en omega-3-vetzuren die zijn gekoppeld aan een lager risico op kanker.

 5. Men denkt bijvoorbeeld dat het hebben van voldoende vitamine D het risico op kanker beschermt en vermindert (48).

 6. Bovendien wordt gedacht dat omega-3-vetzuren de ontwikkeling van de ziekte blokkeren (49).

 7. Streef naar twee porties vette vis per week om een ​​stevige dosis omega-3-vetzuren en vitamine D te krijgen en om de potentiële gezondheidsvoordelen van deze voedingsstoffen te maximaliseren.

 8. Toch is meer onderzoek nodig om te bepalen hoe vette visconsumptie het risico op kanker bij mensen rechtstreeks kan beïnvloeden.

De onderste regel

 1. Naarmate nieuw onderzoek naar voren komt, wordt steeds duidelijker dat uw dieet een grote invloed kan hebben op uw risico op kanker.

 2. Hoewel er veel voedingsmiddelen zijn die de verspreiding en groei van kankercellen kunnen verminderen, is het huidige onderzoek beperkt tot reageerbuis-, dier- en observationele studies.

 3. Meer studies zijn nodig om te begrijpen hoe deze voedingsmiddelen de ontwikkeling van kanker bij mensen rechtstreeks kunnen beïnvloeden.

 4. Ondertussen is het een gok dat een dieet dat rijk is aan hele voedingsmiddelen, gecombineerd met een gezonde levensstijl, veel aspecten van uw gezondheid zal verbeteren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407