Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


5 bewezen gezondheidsvoordelen van melk

De onderste regel

 1. Over de hele wereld wordt al duizenden jaren van melk genoten (1).

 2. Het is per definitie een voedingsstofrijke vloeistof die vrouwelijke zoogdieren produceren om hun jongen te voeden.

 3. De meest geconsumeerde soorten zijn afkomstig van koeien, schapen en geiten.

 4. Westerse landen drinken het meest koemelk.

 5. Melkconsumptie is een veelbesproken onderwerp in de voedingswereld, dus je kunt je afvragen of het gezond of schadelijk is.

 6. Hieronder staan ​​5 door de wetenschap ondersteunde gezondheidsvoordelen van melk, zodat u kunt beslissen of dit de juiste keuze voor u is.

1. Melk zit boordevol voedingsstoffen

 1. Het voedingsprofiel van melk is indrukwekkend.

 2. Het is tenslotte ontworpen om pasgeboren dieren volledig te voeden.

 3. Slechts één kop (244 gram) volle koemelk bevat (2):

 4. Melk is een uitstekende bron van vitamines en mineralen, waaronder "zorgwekkende voedingsstoffen", die door veel populaties onderconsumptie zijn (3).

 5. Het levert kalium, B12, calcium en vitamine D, die in veel diëten ontbreken (4).

 6. Melk is ook een goede bron van vitamine A, magnesium, zink en thiamine (B1).

 7. Bovendien is het een uitstekende eiwitbron en bevat het honderden verschillende vetzuren, waaronder geconjugeerd linolzuur (CLA) en omega-3 vetzuren (5).

 8. Geconjugeerd linolzuur en omega-3-vetzuren zijn gekoppeld aan veel gezondheidsvoordelen, waaronder een verminderd risico op diabetes en hartaandoeningen (6, 7, 8, 9).

 9. De voedingswaarde van melk varieert, afhankelijk van factoren zoals het vetgehalte en het dieet en de behandeling van de koe waar het vandaan komt (10).

 10. Melk van koeien die voornamelijk gras eten, bevat bijvoorbeeld aanzienlijk hogere hoeveelheden geconjugeerd linolzuur en omega-3-vetzuren (11).

 11. Ook bevat organische en grasgevoerde koemelk hogere hoeveelheden nuttige antioxidanten, zoals vitamine E en bètacaroteen, die ontstekingen helpen verminderen en oxidatieve stress bestrijden (12).

2. Het is een goede bron van kwaliteitsproteïne

 1. Melk is een rijke bron van eiwitten, met slechts één kopje met 8 gram.

 2. Eiwit is nodig voor veel vitale functies in uw lichaam, inclusief groei en ontwikkeling, cellulair herstel en immuunsysteemregulatie (13).

 3. Melk wordt beschouwd als een "volledig eiwit", wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat die nodig zijn om uw lichaam op een optimaal niveau te laten functioneren (14).

 4. Er zijn twee hoofdtypen eiwit in melk - caseïne en wei-eiwit. Beide worden beschouwd als hoogwaardige eiwitten.

 5. Caseïne vormt het grootste deel van het eiwit dat wordt aangetroffen in koemelk, bestaande uit 70-80% van het totale eiwitgehalte. Wei is goed voor ongeveer 20% (15).

 6. Wei-eiwit bevat de vertakte aminozuren leucine, isoleucine en valine, die allemaal gekoppeld zijn aan gezondheidsvoordelen.

 7. Aminozuren met vertakte ketens kunnen bijzonder nuttig zijn bij het opbouwen van spieren, het voorkomen van spierverlies en het geven van brandstof tijdens het sporten (16, 17). [! 709 => 1140 = 3!

 8. Een hogere consumptie van melk en melkproducten is in feite in verband gebracht met grotere spiermassa in het hele lichaam en betere fysieke prestaties bij oudere volwassenen (18).

 9. Van melk is ook aangetoond dat het spierherstel bij sporters stimuleert.

 10. Verschillende onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat het drinken van melk na een training spierbeschadiging kan verminderen, spierherstel kan bevorderen, kracht kan vergroten en zelfs spierpijn kan verminderen (19, 20, 21).

 11. Plus, het is een natuurlijk alternatief voor sterk bewerkte eiwitdranken die worden aangeboden voor herstel na de training.

3. Melk Voordelen Botgezondheid

 1. Consumptiemelk wordt al lang geassocieerd met gezonde botten.

 2. Dit komt door de krachtige combinatie van voedingsstoffen, waaronder calcium, fosfor, kalium, eiwit en (in gras gevoede, volle zuivelproducten) vitamine K2.

 3. Al deze voedingsstoffen zijn essentieel voor het behoud van sterke, gezonde botten.

 4. Ongeveer 99% van het calcium in uw lichaam wordt opgeslagen in uw botten en tanden (22).

 5. Melk is een uitstekende bron van voedingsstoffen waar uw lichaam op vertrouwt om calcium goed te absorberen, waaronder vitamine D, vitamine K, fosfor en magnesium.

 6. Melk en zuivelproducten toevoegen aan uw dieet kan botziekten zoals osteoporose voorkomen.

 7. Studies hebben melk en zuivel in verband gebracht met een lager risico op osteoporose en fracturen, vooral bij oudere volwassenen (23, 24, 25).

 8. Bovendien is melk een goede bron van eiwitten, een belangrijke voedingsstof voor de gezondheid van de botten.

 9. In feite maakt eiwit ongeveer 50% van het botvolume uit en ongeveer een derde van de botmassa (26).

 10. Er zijn aanwijzingen dat het eten van meer eiwitten kan beschermen tegen botverlies, vooral bij vrouwen die niet voldoende calcium in de voeding consumeren (27).

4. Helpt gewichtstoename te voorkomen

 1. Verschillende onderzoeken hebben de inname van melk gekoppeld aan een lager risico op obesitas.

 2. Interessant genoeg is dit voordeel alleen geassocieerd met volle melk.

 3. Een studie bij 145 driejarige Latino-kinderen wees uit dat hogere consumptie van melkvet geassocieerd was met een lager risico op obesitas bij kinderen (28).

 4. Een ander onderzoek onder meer dan 18.000 vrouwen van middelbare leeftijd en ouderen toonde aan dat het eten van meer vetrijke zuivelproducten werd geassocieerd met minder gewichtstoename en een lager risico op obesitas (29).

 5. Melk bevat verschillende componenten die kunnen bijdragen aan gewichtsverlies en gewichtstoename voorkomen.

 6. Dankzij het hoge eiwitgehalte voelt u zich bijvoorbeeld langere tijd vol, waardoor overeten wordt voorkomen (30, 31).

 7. Verder is het geconjugeerde linolzuur in melk onderzocht op zijn vermogen om gewichtsverlies te stimuleren door vetafbraak te bevorderen en de vetproductie te remmen (32).

 8. Bovendien hebben veel onderzoeken diëten die rijk zijn aan calcium in verband gebracht met een lager risico op obesitas.

 9. Er zijn aanwijzingen dat mensen met een hogere inname van calcium in de voeding een lager risico lopen op overgewicht of obesitas.

 10. Studies hebben aangetoond dat hoge hoeveelheden calcium in de voeding de vetafbraak bevorderen en de vetopname in het lichaam remmen (33, 34).

5. Melk is een veelzijdig ingrediënt

 1. Melk is een voedzame drank die een aantal gezondheidsvoordelen biedt.

 2. Bovendien is het een veelzijdig ingrediënt dat gemakkelijk aan uw dieet kan worden toegevoegd.

 3. Probeer naast het drinken van melk deze ideeën om het in uw dagelijkse routine op te nemen:

 4. Als u geen fan bent van melk, zijn er andere zuivelproducten met vergelijkbare voedingsprofielen.

 5. Ongezoete yoghurt gemaakt van melk bevat bijvoorbeeld dezelfde hoeveelheid eiwit, calcium en fosfor.

 6. Yoghurt is een gezond en veelzijdig alternatief voor verwerkte dips en toppings.

Melk is niet voor iedereen

 1. Hoewel melk voor sommigen een goede keuze kan zijn, kunnen anderen het niet verteren of ervoor kiezen het niet te consumeren.

 2. Veel mensen kunnen geen melk verdragen omdat ze lactose niet kunnen verteren, een suiker die voorkomt in melk en zuivelproducten.

 3. Interessant is dat lactose-intolerantie ongeveer 65% van de wereldbevolking treft (35).

 4. Anderen kiezen ervoor om geen melk of zuivelproducten te consumeren vanwege dieetbeperkingen, gezondheidsproblemen of ethische redenen.

 5. Dit heeft geleid tot een breed scala aan alternatieven voor niet-zuivelmelk, waaronder:

 6. Houd er bij het kiezen van een vervanger voor niet-zuivelmelk rekening mee dat veel van deze producten toegevoegde ingrediënten bevatten, zoals zoetstoffen, kunstmatige smaakstoffen, conserveermiddelen en verdikkingsmiddelen.

 7. Het kiezen van een product met beperkte ingrediënten is een goede keuze bij het vergelijken van merken. Lees de etiketten om te bepalen welke het beste bij u past.

 8. Houd u indien mogelijk aan ongezoete variëteiten om de hoeveelheid toegevoegde suiker in uw dieet te beperken.

De onderste regel

 1. Melk is een voedingsstofrijke drank die op verschillende manieren uw gezondheid ten goede kan komen.

 2. Het zit boordevol belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, fosfor, B-vitamines, kalium en vitamine D. Plus, het is een uitstekende bron van eiwitten.

 3. Het drinken van melk en zuivelproducten kan osteoporose en botbreuken voorkomen en zelfs helpen een gezond gewicht te behouden.

 4. Veel mensen zijn niet in staat om melk te verteren of om persoonlijke redenen te vermijden.

 5. Voor degenen die het kunnen verdragen, is het bewezen dat het consumeren van hoogwaardige melk en zuivelproducten een aantal gezondheidsvoordelen biedt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407