Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


5 Indrukwekkende gezondheidsvoordelen van Acai Berries

Takeaway

 1. Acai-bessen zijn een Braziliaanse 'superfruit'. Ze zijn inheems in het Amazonegebied waar ze een basisvoedsel zijn.

 2. Ze zijn echter onlangs wereldwijd populair geworden en worden geprezen omdat ze bijzonder gunstig zijn voor de gezondheid en het welzijn.

 3. Deze donkerpaarse vrucht heeft zeker veel voeding en kan zelfs enkele gezondheidsvoordelen hebben, waaronder de 5 die in dit artikel worden beschreven.

Wat zijn Acai-bessen?

 1. Acai-bessen zijn ronde vruchten van 2,5 cm die op acaipalmen groeien in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Ze hebben een donkerpaarse schil en geel vruchtvlees rondom een ​​groot zaad.

 2. Omdat ze kuilen bevatten zoals abrikozen en olijven, zijn ze technisch gezien geen bessen, maar eerder een steenvrucht. Toch worden ze vaak bessen genoemd.

 3. In het Amazone-regenwoud worden acai-bessen vaak bij maaltijden geserveerd.

 4. Om ze eetbaar te maken, worden ze gedrenkt om de taaie buitenhuid te verzachten en vervolgens gepureerd tot een donkerpaarse pasta.

 5. Ze hebben een aardse smaak die vaak wordt beschreven als een kruising tussen bramen en ongezoete chocolade.

 6. Verse acaibessen hebben een korte houdbaarheid en zijn niet beschikbaar buiten waar ze worden gekweekt. Als export worden ze verkocht als bevroren fruitpuree, gedroogd poeder of geperst sap.

 7. Acai-bessen worden soms ook gebruikt om voedselproducten op smaak te brengen, waaronder jelly beans en ijs, terwijl sommige niet-voedingsproducten zoals bodycrèmes acai-olie bevatten.

1. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen

 1. Acai-bessen hebben een uniek voedingsprofiel voor een vrucht, omdat ze wat vet en weinig suiker bevatten.

 2. 100 gram bevroren fruitpulp heeft de volgende voedingswaarde (1):

 3. Volgens een Venezolaanse studie bevatten acaibessen ook enkele andere sporenmineralen, waaronder chroom, zink, ijzer, koper, mangaan, magnesium, kalium en fosfor (2).

 4. Maar sommige van de krachtigste gezondheidsvoordelen van acai komen van plantaardige stoffen.

 5. De meest opvallende hiervan is anthocyanen, die acaibessen hun diep paarse kleur geven en als antioxidanten in het lichaam fungeren.

 6. Je kunt anthocyanen ook vinden in andere blauwe, zwarte en paarse voedingsmiddelen, zoals zwarte bonen en bosbessen.

2. Ze zitten boordevol antioxidanten

 1. Antioxidanten zijn belangrijk omdat ze de schadelijke effecten van vrije radicalen in het lichaam neutraliseren.

 2. Als vrije radicalen niet worden geneutraliseerd door antioxidanten, kunnen ze cellen beschadigen en leiden tot een aantal ziekten, waaronder diabetes, kanker en hartaandoeningen (3).

 3. Acai-bessen bevatten een ongelooflijk hoge hoeveelheid antioxidanten, waardoor andere antioxidantrijke vruchten zoals bosbessen en veenbessen eruit komen (4).

 4. Het gehalte aan antioxidanten in voedingsmiddelen wordt meestal gemeten met een ORAC-score (Oxygen Radical Absorbance Capacity).

 5. In het geval van acai heeft 100 gram bevroren pulp een ORAC van 15,405, terwijl dezelfde hoeveelheid bosbessen een score heeft van 4,669 (4).

 6. Deze antioxiderende activiteit komt van een aantal plantaardige stoffen in acai, waaronder anthocyanen (5, 6).

 7. In 2008 gaven onderzoekers 12 nuchtere vrijwilligers acaipulp, acaisap, appelmoes of een drankje zonder antioxidanten op vier verschillende tijdstippen en testten vervolgens hun bloed op antioxidanten (7).

 8. Zowel de acaipulp als de appelmoes verhoogde het antioxidantgehalte van de deelnemers, wat betekent dat de antioxidantverbindingen in acai goed worden opgenomen in de darm (7).

 9. Het geeft ook aan dat acai-pulp een betere bron van antioxidanten is dan acai-sap.

3. Ze kunnen het cholesterolgehalte verbeteren

 1. Dierstudies hebben gesuggereerd dat acai kan helpen het cholesterolgehalte te verbeteren door het totale en LDL-cholesterol te verlagen (8, 9, 10).

 2. En het is mogelijk dat het een soortgelijk effect kan hebben bij mensen.

 3. Een studie uit 2011 liet 10 volwassenen met overgewicht tweemaal per dag acai smoothies eten gedurende een maand. Over het algemeen hadden ze aan het einde van het onderzoek een lager totaal en "slecht" LDL-cholesterol (11).

 4. Er waren echter een paar nadelen aan deze studie. Het was klein, had geen controlegroep en ontving zijn financiering van een primaire leverancier van acai.

 5. Hoewel meer onderzoek nodig is, is het mogelijk dat de anthocyanen in acai verantwoordelijk kunnen zijn voor hun positieve invloed op het cholesterolgehalte, omdat studies deze plantaardige stof hebben gekoppeld aan verbeteringen in HDL- en LDL-cholesterol (12 ).

 6. Bovendien bevat acai plantensterolen, die voorkomen dat cholesterol door uw lichaam wordt opgenomen (10).

4. Ze kunnen een mogelijk antikankereffect hebben

 1. Hoewel geen enkel voedsel een magisch schild tegen kanker is, is van sommige voedingsmiddelen bekend dat ze de vorming en verspreiding van kankercellen voorkomen.

 2. Zowel reageerbuis- als dierstudies hebben dit soort antikankereffect bij acai onthuld (13, 14, 15, 16, 17).

 3. Bij muizen heeft acaipulp de incidentie van darm- en blaaskanker verminderd (14, 15).

 4. Uit een tweede onderzoek bij muizen bleek echter dat het geen effect had op maagkanker (18).

 5. Onderzoekers hebben geconcludeerd dat acai een rol zou kunnen spelen bij de behandeling van kanker in de toekomst, maar er is meer onderzoek nodig, ook bij mensen.

5. Ze kunnen de hersenfunctie stimuleren

 1. De vele plantaardige stoffen in acai kunnen uw hersenen ook beschermen tegen schade naarmate u ouder wordt (19).

 2. Verschillende onderzoeken hebben dit soort beschermende effecten bij laboratoriumratten aangetoond (19, 20, 21, 22).

 3. De antioxidanten in acai gaan de schadelijke effecten van ontsteking en oxidatie in hersencellen tegen, die geheugen en leren negatief kunnen beïnvloeden (21).

 4. In één onderzoek hielp acai zelfs het geheugen bij ouder wordende ratten verbeteren (22).

 5. Een van de manieren waarop de hersenen gezond blijven, is door cellen op te ruimen die giftig zijn of niet meer werken, een proces dat bekend staat als autofagie. Het maakt plaats voor nieuwe zenuwen, waardoor de communicatie tussen hersencellen wordt verbeterd.

 6. Naarmate u ouder wordt, werkt dit proces minder efficiënt. In laboratoriumtests heeft acai-extract echter geholpen deze "huishoudelijke" reactie in hersencellen te stimuleren (23).

Mogelijke nadelen voor Acai Berries

 1. Aangezien acai een gezonde, antioxidantrijke vrucht is, zijn er niet veel nadelen aan het eten ervan.

 2. Een waarschuwing is echter om de bijbehorende gezondheidsclaims niet te overschatten.

 3. Hoewel het eerste onderzoek veelbelovend is, zijn onderzoeken naar de effecten ervan op de menselijke gezondheid klein en schaars geweest.

 4. Daarom is het belangrijk om de gezondheidsclaims met een korreltje zout te nemen.

 5. Houd er ook rekening mee dat als u het als een voorbewerkte pulp koopt, het ingrediëntenetiket controleert en ervoor zorgt dat het geen toegevoegde ingrediënten heeft.

 6. Sommige puree bevat een zeer hoge hoeveelheid toegevoegde suiker.

Hoe eet je Acai

 1. Omdat verse acaibessen een korte houdbaarheid hebben, worden ze voornamelijk geëxporteerd en verkrijgbaar in drie hoofdvormen - puree, poeders en sappen.

 2. Het sap zit boordevol antioxidanten, maar het bevat ook de meeste suiker en een tekort aan vezels. Hoewel, indien gefilterd, het sap minder antioxidanten kan bevatten (7).

 3. Het poeder levert de meest geconcentreerde hoeveelheid voedingsstoffen, waardoor u vezels en vet krijgt, evenals plantaardige stoffen.

 4. Dat gezegd hebbende, de puree is waarschijnlijk de beste manier om van de smaak van acaibessen te genieten.

 5. Om een ​​acaikom te maken, meng je ongezoete bevroren puree met water of melk om er een smoothie-achtige basis voor toppings van te maken.

 6. Bovenste laagjes kunnen gesneden fruit of bessen, geroosterde kokosnootvlokken, notenpasta, cacaonibs of chia-zaden zijn.

 7. Je kunt ook een kom maken met acai-poeder. Meng het in je favoriete smoothierecept en vul je favoriete add-ins aan.

De onderste regel

 1. Dankzij hun hoge gehalte aan antioxidanten hebben acaibessen veel potentiële gezondheidsvoordelen.

 2. Ze zitten boordevol krachtige plantaardige stoffen die werken als antioxidanten en die voordelen kunnen hebben voor je hersenen, hart en algehele gezondheid.

 3. Ze leveren ook gezonde vetten en vezels, waardoor ze over het algemeen gezond voedsel zijn.

 4. Geniet van acai als smoothie of kom, maar pas op voor de toegevoegde suikers die vaak in de sappen en bevroren puree worden gevonden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407