Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


5 redenen waarom Vitaminwater een slecht idee is

De onderste regel

 1. Vitaminwater is steeds populairder geworden.

 2. Het bevat toegevoegde vitamines en mineralen en wordt als gezond op de markt gebracht.

 3. Sommige Vitaminwater-producten zitten echter vol met toegevoegde suiker, die ongezond kan zijn als ze te veel wordt geconsumeerd.

 4. Bovendien hebben weinig mensen een tekort aan voedingsstoffen die aan Vitaminwater zijn toegevoegd.

 5. Hier zijn 5 redenen waarom Vitaminwater slecht kan zijn voor uw gezondheid.

Wat is vitaminewater?

 1. Vitaminwater is een drankenmerk van Coca-Cola Company.

 2. Er zijn veel soorten, elk met een aantrekkelijke naam als "focus", "uithoudingsvermogen", "verversing" en "essentieel". [! 106885 => 1140 = 2!

 3. Vitaminewater zit echter ook boordevol toegevoegde suiker - met name fructose, dat gekoppeld is aan verschillende gezondheidsproblemen wanneer het teveel wordt geconsumeerd.

 4. Vitaminwater heeft ook een "Zero" -productlijn zonder toegevoegde suiker. In plaats daarvan wordt het gezoet met erythritol en stevia. De eerste drie hoofdstukken van dit artikel zijn niet van toepassing op Vitaminwater Zero.

Zoveel suiker als Coca-Cola

 1. Een fles Vitaminewater van 20 ounce (591 ml) bevat ongeveer 120 calorieën en 32 gram suiker - ongeveer 50% minder dan een gewone cola.

 2. Het type suiker dat wordt gebruikt, varieert echter per land.

 3. In de VS wordt Vitaminwater gezoet met kristallijne fructose en sucrose, ook rietsuiker genoemd - terwijl sucrose de belangrijkste zoetstof in andere landen is.

 4. Kristallijne fructose is slechter voor uw gezondheid, omdat het bijna pure fructose is - meer dan 98%. Aan de andere kant is sucrose half glucose en half fructose.

 5. Bij nadere beschouwing blijkt dat een fles Vitaminwater in de VS dezelfde hoeveelheid fructose kan bevatten als een fles gewone cola.

 6. Dat komt omdat het grootste deel van de suiker in Vitaminewater in de vorm van pure fructose is, terwijl fructose slechts de helft van het suikergehalte van cola omvat.

 7. Veel studies suggereren dat fructose - niet glucose - de belangrijkste schadelijke component is van toegevoegde suiker (1, 2).

2. Zeer dikmakend door toegevoegde suikers

 1. Wat gewichtstoename of gewichtsverlies betreft, is wat u drinkt net zo belangrijk als wat u eet.

 2. Wanneer u calorieën uit vloeibare suiker consumeert, compenseert uw lichaam dit niet door u minder ander voedsel te laten eten.

 3. De calorieën van deze met suiker gezoete drankjes stapelen zich vervolgens op alles wat je eet. Na verloop van tijd kan dit leiden tot gewichtstoename, verhoogd risico op obesitas en andere gerelateerde ziekten (3, 4, 5).

 4. Consumptie van met suiker gezoete dranken is een van 's werelds sterkste risicofactoren voor obesitas, waarbij sommige onderzoeken tot 60% verhoogde kans op obesitas bij kinderen voor elke dagelijkse portie vertonen (6, 7) .

 5. Er is geen reden waarom Vitaminwater anders zou moeten zijn. Het is gewoon een suikerachtige drank.

3. Verhoogd risico op veel ziekten

 1. Gezondheidsdeskundigen zijn het erover eens dat toegevoegde suiker een sleutelrol speelt in moderne epidemieën van obesitas en chronische ziekten (5, 8).

 2. Het wordt aanbevolen om niet meer dan 10% van uw totale dagelijkse calorieën te consumeren in de vorm van toegevoegde suikers - bij voorkeur minder dan 5%.

 3. Voor een dieet met 2500 calorieën is dit respectievelijk 62 of 31 gram toegevoegde suiker.

 4. Omdat één fles Vitaminewater 32 gram toegevoegde suiker levert, is dat 50-100% van uw aanbevolen bovengrens.

 5. Toegevoegde suiker wordt sterk geassocieerd met type 2 diabetes, tandbederf, hartaandoeningen, metabool syndroom en zelfs kanker (9, 10, 11, 12, 13).

 6. Dit geldt vooral voor fructose, dat alleen in aanzienlijke hoeveelheden door uw lever kan worden gemetaboliseerd.

 7. Overmatig gebruik van fructose kan uw cholesterol, triglyceriden, bloeddruk, insulineresistentie, vetophopingen rond uw organen en het risico op leververvetting verhogen (14, 15, 16, 17).

 8. Dit zijn belangrijke risicofactoren voor hartziekten, diabetes en obesitas (1, 18, 19).

 9. Houd er rekening mee dat dit niet geldt voor kleine hoeveelheden fructose die u van fruit krijgt. Vanwege het water- en vezelgehalte heeft fruit een lage energiedichtheid - waardoor het moeilijk is om teveel fructose uit voedsel te verkrijgen.

4. Levert geen noodzakelijke voedingsstoffen

 1. Alle soorten Vitaminwater bevatten B-vitamines bij 50-120% van de referentie dagelijkse inname (ADH) en vitamine C bij 50-150% van de ADH.

 2. Sommige soorten hebben ook kleinere hoeveelheden vitamine A en E, evenals de mineralen kalium, magnesium, mangaan, zink en chroom.

 3. Vitamine B en C zijn in water oplosbare vitamines die bijna nooit ontbreken in het dieet van de gemiddelde persoon (20, 21).

 4. Het consumeren van overmatige hoeveelheden van deze vitamines biedt geen gezondheidsvoordelen. Je lichaam slaat ze niet op, maar scheidt ze gewoon uit via urine.

 5. Dat gezegd hebbende, bepaalde subgroepen mensen kunnen een tekort hebben aan sommige van deze vitamines en mineralen - vooral B12 en foliumzuur.

 6. Het is echter contraproductief om ongezonde, suikerhoudende dranken te drinken om deze voedingsstoffen binnen te krijgen.

 7. Als je een tekort hebt, eet je in plaats daarvan hele voedingsmiddelen of neem je supplementen.

5. Overmatige micronutriënten kunnen schade veroorzaken

 1. Als het om voeding gaat, is meer niet altijd beter.

 2. Vitaminen, mineralen en antioxidanten zijn absoluut cruciaal als onderdeel van een gezond dieet.

 3. Ze kunnen de gezondheid verbeteren en een aantal ziekten helpen voorkomen, waaronder hartaandoeningen en kanker (22, 23).

 4. Suppletie met vitamines of antioxidanten is echter niet in verband gebracht met dezelfde gezondheidsvoordelen (24).

 5. Suppletie met sommige antioxidanten en vitamines, zoals vitamine A en E, kan zelfs het risico op vroegtijdig overlijden verhogen (25, 26, 27).

 6. Hoewel Vitaminwater zelf geen overmatige hoeveelheden van deze vitamines bevat, levert het wel aanzienlijke hoeveelheden op - 25-50% van de ADH voor elke vitamine.

 7. Wanneer u 25-50% van de ADH bovenop wat u al van voedsel krijgt, toevoegt, kunt u buitensporige hoeveelheden bereiken.

 8. Niet alleen zijn de micronutriënten in Vitaminwater onnodig voor de meeste mensen, maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn als ze uw inname naar schadelijke niveaus stoten.

De onderste regel

 1. Hoewel Vitaminwater een geweldige drank lijkt om aan uw dieet toe te voegen, is het niet meer dan een gevaarlijke bevlieging.

 2. Het probleem is dat veel mensen vallen voor marketingclaims.

 3. De meeste mensen lezen geen ingrediëntenetiketten en realiseren zich niet hoe onethisch en meedogenloos junkfood-conglomeraten kunnen zijn.

 4. Ondanks de marketingtactiek is Vitaminwater een ongezonde drank die u moet vermijden of alleen bij speciale gelegenheden moet drinken.

 5. In het beste geval is het een iets minder slechte versie van cola.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407