Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


5 Verrassende gezondheidsvoordelen van sinaasappelsap

De onderste regel

 1. Over de hele wereld wordt sinaasappelsap gedronken.

 2. Het wordt gemaakt door sinaasappels uit te persen om het sap te extraheren, hetzij met de hand of met behulp van commerciële methoden.

 3. Het bevat van nature veel vitale voedingsstoffen, zoals vitamine C en kalium. Bovendien zijn commerciële rassen vaak verrijkt met calcium en vitamine D.

 4. Desalniettemin is er controverse over de vraag of het bijdraagt ​​aan een gezond dieet.

 5. Hier zijn 5 gezondheidsvoordelen van sinaasappelsap.

1. Rijk aan verschillende belangrijke voedingsstoffen

 1. Sinaasappelsap bevat veel voedingsstoffen, waaronder vitamine C, foliumzuur en kalium.

 2. Een portie sinaasappelsap van 240 ml levert ongeveer (1) op:

 3. Sinaasappelsap is een geconcentreerde bron van vitamine C, een in water oplosbare vitamine die ook fungeert als een krachtige antioxidant en een centrale rol speelt in de immuunfunctie (2).

 4. Bovendien helpt vitamine C de botvorming, wondgenezing en de gezondheid van het tandvlees te bevorderen (3).

 5. Sinaasappelsap is ook rijk aan folaat, dat nodig is voor DNA-synthese en ondersteunt de groei en ontwikkeling van de foetus (4).

 6. En niet te vergeten, het is een uitstekende bron van het mineraal kalium, dat de bloeddruk reguleert, botverlies voorkomt en beschermt tegen hartziekten en beroertes (5).

2. Hoog in antioxidanten

 1. Antioxidanten in sinaasappelsap bevorderen de gezondheid door oxidatieve schade te voorkomen - een onbalans tussen antioxidanten en onstabiele moleculen die bekend staan ​​als vrije radicalen.

 2. Onderzoek toont aan dat antioxidanten cruciaal zijn voor het behoud van de algehele gezondheid. Ze kunnen zelfs helpen beschermen tegen chronische aandoeningen, zoals hartaandoeningen, kanker en diabetes (6).

 3. Sinaasappelsap is een goede bron van antioxidanten zoals flavonoïden, carotenoïden en ascorbinezuur (7).

 4. Uit een onderzoek van 8 weken bleek dat het dagelijks drinken van 750 ml sinaasappelsap de status van antioxidanten aanzienlijk verhoogde (8).

 5. Een andere studie had vergelijkbare bevindingen en rapporteerde dat het dagelijks drinken van 20 ons (591 ml) sinaasappelsap gedurende 90 dagen de totale antioxidantstatus verhoogde bij 24 volwassenen met hoog cholesterol en triglyceriden (9).

 6. Plus, in een onderzoek bij meer dan 4.000 volwassenen werd sinaasappelsap beschouwd als een van de belangrijkste bronnen van antioxidanten in het gemiddelde Amerikaanse dieet - naast thee, bessen, wijn, supplementen en groenten ( 10).

3. Kan helpen nierstenen te voorkomen

 1. Nierstenen zijn kleine minerale afzettingen die zich ophopen in uw nieren en die vaak symptomen veroorzaken zoals ernstige pijn, misselijkheid of bloed in uw urine (11).

 2. Sinaasappelsap kan de pH of urine verhogen, waardoor het meer alkalisch wordt. Studies tonen aan dat het hebben van een hogere, meer alkalische urine-pH kan helpen bij het voorkomen van nierstenen. (12, 13).

 3. Een klein onderzoek constateerde dat sinaasappelsap effectiever was dan limonade bij het verminderen van verschillende risicofactoren voor nierstenen (14).

 4. Een ander onderzoek onder 194.095 mensen ontdekte dat degenen die minstens eenmaal daags sinaasappelsap consumeerden, een 12% lager risico hadden op het ontwikkelen van nierstenen dan degenen die minder dan één portie per week dronken (15).

4. Kan de gezondheid van het hart verbeteren

 1. Hartaandoeningen zijn een ernstig probleem en veroorzaken wereldwijd meer dan 17 miljoen doden (16).

 2. Sommige onderzoeken tonen aan dat het drinken van sinaasappelsap verschillende risicofactoren voor hartaandoeningen kan verminderen - zoals hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol - en helpt uw ​​hart gezond en sterk te houden.

 3. Uit een onderzoek bij 129 mensen bleek bijvoorbeeld dat langdurig gebruik van sinaasappelsap zowel de totale als de "slechte" LDL-cholesterol verlaagde (17).

 4. Verder werd in 19 onderzoeken vastgesteld dat het drinken van vruchtensap effectief was bij het verlagen van de diastolische bloeddruk (het onderste cijfer van een waarde) bij volwassenen (18).

 5. Van sinaasappelsap is ook aangetoond dat het de niveaus van "goede" HDL-cholesterol verhoogt bij mensen met verhoogde niveaus - wat de gezondheid van het hart zou kunnen verbeteren (19).

5. Kan ontsteking verminderen

 1. Acute ontsteking is een normaal onderdeel van de immuunrespons ter bescherming tegen ziekten en infecties.

 2. Echter, langdurige hoge niveaus van ontsteking worden verondersteld bij te dragen aan de ontwikkeling van chronische ziekten (20).

 3. Verhoogde markers van ontstekingen zoals C-reactief eiwit (CRP), interleukine-6 ​​(IL-6) en tumornecrosefactor-a (TNF-a) zijn allemaal gezien in aandoeningen zoals metabool syndroom, hartaandoeningen en bepaalde kankers (21, 22, 23).

 4. Sommige studies suggereren dat sinaasappelsap ontstekingen en daaraan verbonden problemen kan verminderen.

 5. Eén beoordeling wees uit dat sinaasappelsap ontstekingsremmende eigenschappen heeft die het niveau van specifieke ontstekingsmarkers die aan chronische ziekten zijn gebonden kunnen verlagen (24).

 6. Bovendien toonde een onderzoek van 8 weken bij 22 mensen aan dat het drinken van zowel vers als commercieel sinaasappelsap markers van ontstekingen zoals CRP en IL-6 verminderde - wat mogelijk zou kunnen helpen bij het voorkomen van ziekten (25 ).

Potentiële nadelen

 1. Hoewel sinaasappelsap verbonden is met verschillende gezondheidsvoordelen, bevat het ook veel calorieën en suiker.

 2. Bovendien mist het, in tegenstelling tot hele vruchten, vezels, wat betekent dat het minder vult en mogelijk kan leiden tot gewichtstoename (26).

 3. Meerdere onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat regelmatige consumptie van vruchtensap in de loop van de tijd kan leiden tot meer gewichtstoename (27, 28).

 4. Veel soorten sinaasappelsap bevatten ook veel toegevoegde suiker, wat de bloedsuikerspiegel kan verhogen (29).

 5. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat regelmatig drinken van met suiker gezoete dranken, zoals vruchtensap, kan worden gekoppeld aan een hoger risico op diabetes type 2 (30, 31).

 6. Door portiecontrole te doen en te kiezen voor vers geperst of 100% sinaasappelsap, kunt u de gezondheidsvoordelen maximaliseren en uw risico op bijwerkingen verminderen.

 7. Je kunt ook proberen sinaasappelsap met water te verdunnen om calorieën te verminderen en gewichtstoename te voorkomen.

 8. Voor kinderen wordt het aanbevolen om de sapinname te beperken tot 118 ml per dag voor peuters van 1-3, 177 ml voor kinderen van 4-6 jaar en 240 ml voor kinderen van 7-18 (26).

De onderste regel

 1. Sinaasappelsap is een favoriete drank met veel antioxidanten en micronutriënten zoals vitamine C, foliumzuur en kalium.

 2. Regelmatige consumptie is in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder een verbeterde gezondheid van het hart, verminderde ontsteking en een verminderd risico op nierstenen.

 3. Het bevat echter ook veel calorieën en suiker, dus het is het beste om het met mate te consumeren en indien mogelijk vers geperst of 100% sinaasappelsap te selecteren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407