Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


5 Verrassende voordelen van Pequi

5 Verrassende voordelen van Pequi

 1. Door John Staughton (BASc, BFA) laatst bijgewerkt - 18 april 2019

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat is Pequi?

 1. Pequi is zeker een van deze enigszins mysterieuze vruchten waar mensen over horen, maar die ze zelden zien. In centrale delen van Brazilië en noordelijke delen van Paraguay zijn pequis echter net zo normaal als appels en sinaasappels. In feite is een pequi, wanneer hij volledig rijp is, ongeveer even groot als een sinaasappel, hoewel de kleur van een pequi verschuift van paars naar donkergroen naar lichtgroen naarmate hij ouder wordt gedurende zijn groeiperiode van 5-6 maanden.

 2. De andere veel voorkomende naam voor deze zeldzame vrucht is een "souari-noot", omdat de noten van deze vrucht vaak op dezelfde manier worden gegeten als veel mensen geroosterde pinda's eten. In de lokale gebieden van Brazilië waar pequi groeit, zijn souari-noten zelfs populairder dan paranoten!

 3. De wetenschappelijke naam van deze fascinerende kleine vrucht is Caryocar brasiliense. De gele eetbare pulp heeft een vreemde smaak, net als een mengsel van citrusvruchten en kaas. Ook betekenen de 1-4 pericarps in de vrucht dat er niet teveel pulp per vrucht is. De scherpe stekels op het binnenste zaadje, ingebed in de mesocarp, kunnen gemakkelijk in je tandvlees plakken, dus wees heel voorzichtig wanneer je de pulp afschraapt om te eten.

 4. Het wordt zelfs beschouwd als een van de gevaarlijkste vruchten om te eten. Het binnenste zaad lijkt op een paranoot en wordt vaak geroosterd als een pinda als een lokale snack. Over het algemeen is het pequifruit populair omdat het een sterke boom is die gemakkelijk wordt bestoven door vleermuizen en lokaal toegankelijk is. Er is niet veel van een internationale markt voor pequi, maar Brazilianen zijn er dol op en er zijn bepaalde landen die het importeren, afhankelijk van de vraag. De pulp mengt zich heel goed in kip- en andere eiwitgerechten en vult de smaak mooi aan, maar zoals veel voedingsmiddelen met een "vieze" smaak, beschouwen de meeste mensen de pequi als een verworven smaak.

Voedingswaarde van Pequi

 1. Zoals de meeste soorten fruit zijn pequis goede bronnen van vezels, evenals vitamine A, carotenoïden en nuttige enkelvoudig onverzadigde vetzuren, waaronder linolzuur en oliezuur. Er zijn ook palmitine- en stearinezuren in te vinden, dit zijn krachtige organische verbindingen die een aantal positieve effecten op de menselijke gezondheid hebben.

Gezondheidsvoordelen van Pequi

 1. Laten we deze vruchten van dichterbij bekijken om te zien wat ze zo gezond en populair maakt.

Reguleert de gezondheid van het hart

 1. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Verlaagt de bloeddruk

 1. Het mengsel van vitamines en mineralen, waaronder kalium, evenals de ontstekingsremmende effecten van de natuurlijke zuren in het fruit, kunnen helpen de stress op de bloedvaten te verlichten en te ontspannen , waardoor de bloedstroom wordt verhoogd en de druk op het hart wordt verlicht. Ontsteking kan ervoor zorgen dat bloedvaten vernauwen, wat hartproblemen zoals cholesterolverstopping verder kan verergeren.

Vermindert gewrichts- en spierpijn

 1. Eén onderzoeksstudie specifiek gericht op atleten en ze op een pequi-zwaar dieet plaatste. Het bleek dat hun algemene ontsteking van gewrichten en spieren die ze normaal hadden ervaren na hun trainingen was verminderd, mogelijk verklaard door de hoge niveaus van ontstekingsremmende verbindingen in pequi. Dit kan uiteindelijk leiden tot goed nieuws voor mensen die lijden aan artritis en andere inflammatoire aandoeningen.

Verbetert het gezichtsvermogen

 1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

Huid- en haarverzorging

 1. Essentiële olie van Pequi kan worden gewonnen uit de noten / zaden in de mesocarp van het pequi-fruit. Deze etherische olie wordt vaak opgenomen in traditionele shampoos en vochtinbrengende crèmes in Brazilië, maar begint ook terrein te winnen op de internationale markt. Bovendien betekent het hoge gehalte aan tocoferol en vitamine A in pequi dat de huid en het haar worden beschermd vanwege de antioxiderende eigenschappen van deze verbindingen. Het consumeren van pequi kan ervoor zorgen dat je huid geen vlekken vertoont, de littekengenezing verbetert, een rijke gloed aan je huid toevoegt en tekenen van voortijdige veroudering voorkomt. Het wordt ook traditioneel gebruikt voor de behandeling van eczeem en huidletsels.

Spijsvertering

 1. Vezel is een belangrijk onderdeel van de overgrote meerderheid van groenten en fruit, en pequi is geen uitzondering. Het hoge vezelgehalte in pequi helpt om uw spijsvertering te verbeteren door bulk aan uw ontlasting toe te voegen en zo het optreden van constipatie, een opgeblazen gevoel, krampen en diarree te verminderen. Vezel helpt ook om overtollige "slechte" cholesterol uit uw systeem te verwijderen, waardoor uw hartgezondheid verder wordt verbeterd.

 2. Woord van waarschuwing: Het is heel belangrijk om te onthouden dat de stekels aan de buitenkant van de zaden erg scherp en lang zijn. Ze kunnen zich in je tandvlees, tong, lippen, enz. Nestelen en afbreken waardoor ze erg moeilijk te verwijderen zijn. Dit zijn verdedigingsmechanismen die de vrucht heeft ontwikkeld om prooien af ​​te weren. Zorg ervoor dat je langzaam de pulp met je tanden van de buitenkant van het fruit schraapt; bijt het niet als een appel!

 3. John Staughton is een reizende schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407