Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


5 Verrassende voordelen van zwarte wortelen

5 Verrassende voordelen van zwarte wortelen

 1. Door John Staughton (BASc, BFA) laatst bijgewerkt - 08 maart 2019

 2. Wortel, maar deze wortelvariëteit komt vrij veel voor in andere delen van de wereld, zoals Aziatische landen en is een gezonde aanvulling op elk dieet. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat is een zwarte wortel?

 1. Een zwarte wortel is een kleur cultivar van de wortel, wetenschappelijk bekend als Daucus carota subsp. sativus, en wordt meestal gevonden in China en India. Wortelen zijn van oudsher oranje in Amerika en andere delen van de wereld, maar wortelen kunnen in veel kleuren voorkomen, waaronder rood, paars, wit, geel en zwart. De variatie in kleur is voornamelijk te wijten aan de concentratie van verbindingen die in de verschillende soorten wordt gevonden. De donkere kleur van de paarse en zwarte variëteiten duidt op een hoge concentratie anthocyanen, terwijl oranje en gele wortels meestal hoger zijn in bètacaroteen en andere actieve ingrediënten.

 2. Zwarte wortelen hebben een unieke smaak, beslist anders dan witte of oranje wortelen. Zwarte wortelen hebben een onverwachte zoetheid, evenals een subtiele kruidige afdronk. Hoewel deze wortels aan de buitenkant zwart zijn, zullen veel van hen in het midden lichter van kleur zijn. Zwarte wortelen zijn meestal verkrijgbaar in het oosten, waar ze worden geteeld, maar in speciaalzaken en importwinkels kunt u deze uniek gekleurde groenten nog steeds vinden. Zwarte wortelextract wordt ook veel gebruikt voor zijn gezondheidseigenschappen.

Gezondheidsvoordelen van zwarte wortel

 1. Zwarte wortelen, die rijk zijn aan voedingsstoffen, krijgen hun kleur van anthocyanen en hebben een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen, waaronder hun vermogen om ziekten zoals de ziekte van Alzheimer te behandelen, cognitie te stimuleren, ontstekingen te verminderen, onder andere de spijsvertering te optimaliseren .

Behandelt reumatoïde artritis

 1. Sommige actieve ingrediënten in zwarte wortelen hebben ontstekingsremmende eigenschappen, evenals antioxiderende eigenschappen, die kunnen helpen chronische ziekten en oxidatieve stress te vertragen, zoals wat reumatoïde artritis veroorzaakt.

Aids in Digestion

 1. In voedingsvezels, wat essentieel is voor een gezond spijsverteringsstelsel. Vezel kan helpen om peristaltische beweging te stimuleren en de opname van voedingsstoffen in de darm te verbeteren. Bovendien kan vezels helpen het cholesterolgehalte te verlagen en de afgifte van insuline en glucose in het lichaam te reguleren, wat goed nieuws is voor diabetici. Eval (ez_write_tag ([![!728,90

Potentieel tegen kanker

 1. Een onderzoek uit 2013 getiteld "Extracts from Black Carrot Tissue Culture as Potent Anticancer Agents" toonde aan dat het extract van zwarte wortel, alleen of in combinatie met geneesmiddelen tegen kanker, het risico op kanker. Verder onderzoek is nodig om de chemopreventieve eigenschappen ervan volledig te evalueren.

Neuroprotectieve eigenschappen

 1. Van de antioxidanten in zwarte wortels is bekend dat ze de bèta-amyloïde plaque-afzetting in de hersenen verminderen, wat kan leiden tot neurale congestie en neurodegeneratieve ziekten.

Verbetert het gezichtsvermogen

 1. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Waarvoor wordt Black Carrot gebruikt?

 1. Zwarte wortels kunnen op veel dezelfde manieren worden gebruikt als een normale wortel. Het is vooral goed in crudites en om te dippen, dankzij de zoete smaak. Het kan worden gestoomd of worden toegevoegd aan stoofschotels en soepen, evenals curry's en salades. Deze wortels zijn ook erg goed voor het beitsen, dankzij hun inherente zoetheid.

 2. Zwart wortelextract heeft ook een aantal toepassingen, waaronder als natuurlijke kleurstof. Veel mensen willen koosjer zijn in hun voedingsgewoonten, wat betekent dat ze synthetische kleurstoffen voor levensmiddelen vermijden, dus zwarte wortel extract is nuttig in deze situaties. Er zijn maar weinig natuurlijke bronnen met zo'n donkere kleur, vooral wanneer die extracten ook vol zitten met antioxidanten en andere nuttige voedingsstoffen. Dit extract kan worden gebruikt ter vervanging van populaire kleurstoffen voor levensmiddelen, zoals FD C Red 40.

Bijwerkingen van zwarte wortel

 1. John Staughton is een reizende schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407