Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


5 Voordelen voor de gezondheid en voeding van kokosnoot

De onderste regel

 1. Kokosnoot is de vrucht van de kokospalm (Cocos nucifera).

 2. Het wordt gebruikt voor zijn water, melk, olie en smakelijk vlees.

 3. Kokosnoten worden al meer dan 4.500 jaar in tropische gebieden geteeld, maar zijn onlangs in populariteit toegenomen vanwege hun smaak, culinaire toepassingen en potentiële gezondheidsvoordelen (1).

 4. Hier zijn 5 voordelen voor de gezondheid en voeding van kokosnoot.

Soorten kokosproducten

 1. Het rauwe witte vlees in een kokosnoot wordt de pit genoemd. Het heeft een stevige textuur en een heerlijke, licht zoete smaak (2).

 2. Als je een hele kokosnoot hebt, kun je het rauwe vlees uit de schaal schrapen en opeten. In de verwerkte vorm vind je het meestal in plakjes, geschoren of geraspt (2, 3).

 3. Kokosmelk en room worden gemaakt door het rauwe, geraspte vlees te persen (2, 3).

 4. Gedroogd kokosvlees wordt meestal geraspt of geschoren en gebruikt bij het koken of bakken. Het kan verder worden verwerkt en tot bloem worden gemalen (2, 3).

 5. Kokosolie wordt ook gewonnen uit het vlees (2, 3, 4).

1. Zeer voedzaam

 1. In tegenstelling tot veel andere soorten fruit met veel koolhydraten, bevatten kokosnoten meestal vet (5, 6, 7).

 2. Ze bevatten ook eiwitten, verschillende belangrijke mineralen en kleine hoeveelheden B-vitamines. Ze zijn echter geen belangrijke bron van de meeste andere vitamines (5, 6).

 3. De mineralen in kokosnoot zijn betrokken bij vele functies in uw lichaam. Kokosnoten bevatten vooral veel mangaan, wat essentieel is voor de gezondheid van de botten en het metabolisme van koolhydraten, eiwitten en cholesterol (8).

 4. Ze zijn ook rijk aan koper en ijzer, die helpen bij het vormen van rode bloedcellen, evenals selenium, een belangrijke antioxidant die uw cellen beschermt.

 5. Hier zijn de voedingsfeiten voor 1 kop (100 gram) rauw en gedroogd kokosvlees (5, 6):

 6. Veel van het vet in kokosnoot is in de vorm van middellange keten triglyceriden (MCT's) (9, 10, 11).

 7. Uw lichaam metaboliseert MCT's anders dan andere soorten vetten, absorbeert ze rechtstreeks uit uw dunne darm en gebruikt ze snel voor energie (12, 13, 14).

 8. Eén beoordeling over de voordelen van MCT's bij mensen met obesitas vond dat deze vetten verlies van lichaamsvet bevorderen wanneer ze worden gegeten in plaats van verzadigde vetten met lange ketens uit dierlijk voedsel (14).

2. Kan de gezondheid van het hart ten goede komen

 1. Studies hebben aangetoond dat mensen die op Polynesische eilanden wonen en vaak kokosvlees eten, minder vaak hartaandoeningen hebben dan mensen die een westers dieet volgen (10).

 2. Inheemse Polynesiërs eten echter ook meer vis en minder bewerkt voedsel, dus het is onduidelijk of deze lagere tarieven te wijten zijn aan het eten van kokosnoot of andere aspecten van hun dieet (10).

 3. Een ander onderzoek onder 1.837 Filipijnse vrouwen ontdekte dat degenen die meer kokosolie aten niet alleen hogere niveaus van HDL (goede) cholesterol hadden, maar ook hogere niveaus van LDL (slechte) cholesterol en triglyceriden (10) .

 4. Al met al concludeerde het dat kokosolie een neutraal effect heeft op het cholesterolgehalte (10).

 5. Het consumeren van maagdelijke kokosolie, die wordt gewonnen uit gedroogd kokosvlees, kan buikvet verminderen. Dit is vooral gunstig omdat overtollig buikvet het risico op hartaandoeningen en diabetes verhoogt (14, 15).

 6. Uit een onderzoek bij 20 mensen met obesitas bleek dat de tailleomvang van mannelijke deelnemers met gemiddeld ongeveer 1 inch (ongeveer 3 cm) was afgenomen nadat ze 30 ml maagdelijke kokosolie hadden geconsumeerd dagelijks gedurende 4 weken. De vrouwelijke deelnemers ondervonden geen significante reductie (16).

 7. In een langere studie ondervonden vrouwen die gedurende 12 weken dagelijks 30 ml geraffineerde kokosolie consumeerden een vermindering van 1,4 cm vanaf hun middelmaat, op gemiddeld (17).

3. Kan de bloedsuikerspiegel bevorderen

 1. Kokosnoot bevat weinig koolhydraten en veel vezels en vet, dus het kan helpen uw bloedsuiker te stabiliseren.

 2. Uit een onderzoek bij ratten bleek dat kokosnoot antidiabetische effecten had, mogelijk vanwege het argininegehalte. Arginine is een aminozuur dat belangrijk is voor het functioneren van pancreascellen, die het hormoon insuline vrijmaken om uw bloedsuikerspiegel te reguleren (18).

 3. Toen ratten met diabetes proteïne kregen gemaakt van kokosvlees, waren hun bloedsuiker, insulinespiegels en andere glucosemetabolismemarkers veel beter dan diegenen die geen kokosnootproteïne aten (18).

 4. Bovendien begonnen bètacellen in hun alvleesklier meer insuline aan te maken - een hormoon dat helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren. Onderzoekers vermoedden dat de verbeterde bètacelfunctie ook te wijten was aan de hoge hoeveelheden arginine in kokosnoot (18).

 5. Het hoge vezelgehalte van kokosvlees kan ook de spijsvertering vertragen en de insulineresistentie verbeteren, wat ook kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel (19).

4. Bevat krachtige antioxidanten

 1. Kokosvlees bevat fenolverbindingen, antioxidanten die cellen kunnen helpen beschermen tegen oxidatieve schade. De belangrijkste geïdentificeerde fenolverbindingen zijn (20):

 2. Uit laboratoriumtests met kokosvlees is gebleken dat het antioxiderende en vrije radicalen heeft (20).

 3. De polyfenolen die erin voorkomen, kunnen de oxidatie van LDL (slechte) cholesterol voorkomen, waardoor het minder waarschijnlijk is dat ze plaques vormen in slagaders die het risico op hartaandoeningen kunnen verhogen (4).

 4. Sommige reageerbuis- en dierstudies hebben ook aangetoond dat antioxidanten in kokosolie cellen kunnen helpen beschermen tegen schade en dood veroorzaakt door oxidatieve stress en chemotherapie (21, 22).

5. Eenvoudig toe te voegen aan uw dieet

 1. In vlokken of geschoren, kokosnoot voegt een mooie smaak toe aan hartige gerechten. De vlezige textuur en smaak werken goed in curry's, visstoofschotels, rijstgerechten of zelfs op gepaneerde garnalen.

 2. Houd er rekening mee dat sommige merken toegevoegde suiker bevatten, die u misschien niet wilt voor hartige gerechten. Controleer het ingrediëntenetiket.

 3. Geraspte kokosnoot is geweldig voor het bakken en voegt een vleugje natuurlijke zoetheid en vocht toe aan koekjes, muffins en snel brood.

 4. Een snufje rauwe kokosnoot voegt wat textuur en een tropische smaak aan havermout toe. Geroerd in pudding of yoghurt, het is ook een heerlijke caloriebooster voor iemand die wil afvallen.

 5. Kokosmeel wordt bij het bakken gebruikt als vervanging voor tarwemeel. Het is glutenvrij, notenvrij en een populaire optie voor iedereen die koolhydraten telt.

 6. Omdat het graanvrij is, is de bloem ook goed voor mensen met het paleodieet, die geen graanproducten zoals gewoon tarwebloem toestaan.

 7. Kokosmeel wordt echter het best gebruikt in recepten die zijn getest, omdat het niet zal stijgen zoals tarwebloem en meer vloeistof absorbeert dan andere soorten meel.

 8. Kokosolie is bovendien een heerlijk hittebestendig vet dat kan worden gebruikt bij het bakken, braden of braden.

Mogelijke nadelen

 1. Omdat ze zoveel vet bevatten, bevatten kokosnoten ook veel calorieën.

 2. Afhankelijk van uw caloriebehoefte en -inname, kunnen ze gewichtstoename bevorderen als u geen rekening houdt met de extra calorieën elders in uw dieet.

 3. Er is nog steeds niet veel onderzoek van goede kwaliteit naar kokosnoot, cholesterol en hartziekten. Dus, terwijl het eten van kokosnoot met mate is waarschijnlijk prima, moet u uw zorgverlener hierover vragen als u risico loopt op het ontwikkelen van hartaandoeningen.

 4. Bovendien zijn sommige mensen allergisch voor kokosnoten, hoewel dit zeldzaam is. Als u deze allergie heeft, moet u vermijden alle van kokos afgeleide producten te consumeren.

De onderste regel

 1. Kokosnoot is een vetrijke vrucht met een breed scala aan gezondheidsvoordelen.

 2. Deze omvatten het verstrekken van ziektebestrijdende antioxidanten, het bevorderen van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van bepaalde risicofactoren voor hartaandoeningen.

 3. Kokosnoot bevat echter veel vet en calorieën, dus let op uw portiegroottes als u probeert af te vallen of een vetarm dieet moet volgen.

 4. Of je het rauw, gedroogd of als bloem eet, kokosvlees is heerlijk en gemakkelijk te verwerken in zowel zoete als hartige gerechten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407