Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


6 bewezen voordelen van kleefrijst (kleefrijst)

6 bewezen voordelen van kleefrijst (kleefrijst)

 1. Door John Staughton (BASc, BFA) laatst bijgewerkt - 11 februari 2018

 2. Rijst is een basisgraan in veel Aziatische landen, maar het heeft een verrassend groot aantal gezondheidsvoordelen en wordt steeds vaker gevonden in verschillende regio's over de hele wereld. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat is kleefrijst?

 1. Meer formeel bekend als kleefrijst, kleefrijst is een bepaald type rijst dat wordt geteeld in bepaalde Zuidoost-Aziatische landen. De rijstkorrels zelf zijn uniek ondoorzichtig en hebben een zeer plakkerige consistentie wanneer ze worden gekookt. Dit maakt de rijst erg populair als sushi rijst en voor andere gerechten die traditioneel worden gegeten met stokjes. Hoewel de naam kleefrijst veel mensen doet denken dat het gluten bevat, is dit niet het geval; de naam komt van de lijmachtige consistentie die deze rijst aanneemt als hij wordt gekookt.

 2. Al meer dan 2.000 jaar in bepaalde delen van Azië, namelijk China, gekweekt, heeft dit type rijst een zeer laag amylosegehalte, maar een hoog amylopectinegehalte, het bestanddeel dat de rijst heeft zijn "plakkerige" textuur. Op grote schaal gebruikt op verschillende manieren in Azië, wordt het beschouwd als een essentieel onderdeel van diëten in onder meer Bangladesh, China, Birma, Indonesië en de Filippijnen.

Voeding met kleefrijst

 1. Deze vorm van rijst heeft een uniek voedingsprofiel met een hoog eiwitgehalte, evenals ongeveer 170 calorieën per kop gekookte rijst. Er zijn ook verschillende B-vitamines, selenium, zink, magnesium, koper en fosfor. Deze rijst bevat vezels, maar niet zoveel als wordt aangetroffen in bruine rijst en andere vormen van witte rijst. Er zit bijna geen vet of cholesterol in deze rijst.

Voordelen van kleefrijst

 1. De gezondheidsvoordelen van kleefrijst zijn onder andere het vermogen om diabetes te reguleren, chronische ziekten te voorkomen, ontstekingen te verminderen en de spijsvertering te optimaliseren.

Chronische ziekte

 1. Selenium en verschillende andere vitamines en mineralen in kleefrijst hebben antioxiderende eigenschappen in het lichaam, die uw risico op chronische ziekten kunnen verlagen en oxidatieve stress in het lichaam kunnen verminderen. Eval (ez_write_tag ([![! 728,90

Diabetes

 1. De behoorlijke hoeveelheid vezels in kleefrijst kan helpen uw risico op diabetes te verlagen, omdat de vezel de afgifte van insuline en glucose in het lichaam kan regelen.

Ontsteking

 1. Van de koper-, zink- en B-vitamines in deze vorm van rijst is bekend dat ze de kracht van het immuunsysteem versterken, wat onnodige ontstekingen en druk op uw systeem kan verminderen.

Botdichtheid

 1. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Hartgezondheid

 1. Zonder vet of cholesterol is kleefrijst een verstandige keuze voor mensen met hartaandoeningen, hoge bloeddruk of mensen die worstelen met hun gewicht.

Metabolisme

 1. Veel van de B-vitamines in kleefrijst zijn direct gekoppeld aan het metabolisme van het lichaam, inclusief de vorming van enzymen, het hormonale evenwicht en andere essentiële metabolische processen.

Hoe kleefrijst maken?

 1. John Staughton is een reizende schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407