Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


6 Evidence-Based Health Benefits van Citroenen

Lepel suikervrij

 1. Citroenen bevatten veel vitamine C, vezels en verschillende nuttige plantaardige stoffen.

 2. Deze voedingsstoffen zijn verantwoordelijk voor verschillende gezondheidsvoordelen.

 3. Citroenen kunnen zelfs de gezondheid van het hart, de gewichtscontrole en de spijsvertering ondersteunen.

 4. Hier zijn 6 evidence-based gezondheidsvoordelen van citroenen.

1. Ondersteuning van de gezondheid van het hart

 1. Citroenen zijn een goede bron van vitamine C.

 2. Eén citroen levert ongeveer 31 mg vitamine C, wat 51% van de referentie dagelijkse inname (ADH) is.

 3. Onderzoek toont aan dat het eten van groenten en fruit rijk aan vitamine C het risico op hartaandoeningen en beroertes vermindert (1, 2, 3).

 4. Het is echter niet alleen de vitamine C waarvan wordt gedacht dat deze goed is voor je hart. De vezels en plantaardige stoffen in citroenen kunnen ook enkele risicofactoren voor hartaandoeningen aanzienlijk verlagen (4, 5).

 5. Uit één onderzoek bleek bijvoorbeeld dat het dagelijks eten van 24 gram citrusvezelextract gedurende een maand het totale cholesterolgehalte in het bloed verlaagde (6).

 6. Plantaardige verbindingen in citroenen - namelijk hesperidine en diosmin - blijken ook cholesterol te verlagen (7, 8, 9).

2. Help gewicht te beheersen

 1. Citroenen worden vaak gepromoot als voedsel voor gewichtsverlies, en er zijn een paar theorieën waarom dit zo is.

 2. Een gangbare theorie is dat de oplosbare pectinevezel in hen uitzet in je maag, waardoor je je langer vol voelt.

 3. Dat gezegd hebbende, niet veel mensen eten hele citroenen. En omdat citroensap geen pectine bevat, zullen citroensapdranken niet op dezelfde manier de volheid bevorderen.

 4. Een andere theorie suggereert dat het drinken van heet water met citroen je zal helpen af ​​te vallen.

 5. Van drinkwater is echter bekend dat het het aantal calorieën dat u verbrandt tijdelijk verhoogt, dus het kan het water zelf zijn dat helpt bij het afvallen - niet de citroen (10, 11).

 6. Andere theorieën suggereren dat de plantaardige stoffen in citroenen gewichtsverlies kunnen bevorderen.

 7. Onderzoek toont aan dat plantaardige stoffen in citroenextracten op verschillende manieren kunnen helpen gewichtstoename te voorkomen of te verminderen (12, 13).

 8. In één onderzoek kregen muizen met een dikmakend dieet citroenpolyfenolen die uit de schil werden geëxtraheerd. Ze namen minder gewicht en lichaamsvet aan dan andere muizen (14).

 9. Geen studies bevestigen echter de effecten van gewichtsverlies van citroenverbindingen bij mensen.

3. Voorkom nierstenen

 1. Nierstenen zijn kleine klonten die ontstaan ​​wanneer afvalproducten kristalliseren en zich ophopen in uw nieren.

 2. Ze komen vrij vaak voor en mensen die ze krijgen, krijgen ze vaak herhaaldelijk.

 3. Citroenzuur kan nierstenen helpen voorkomen door het urinevolume te verhogen en de urine-pH te verhogen, waardoor een minder gunstige omgeving voor de vorming van nierstenen ontstaat (15, 16).

 4. Slechts 125 ml citroensap per dag kan voldoende citroenzuur opleveren om steenvorming te voorkomen bij mensen die ze al hebben gehad (17, 18 ).

 5. Sommige onderzoeken hebben ook aangetoond dat limonade nierstenen effectief heeft voorkomen, maar de resultaten zijn gemengd. Andere onderzoeken hebben geen effect aangetoond (19, 20, 21, 22).

 6. Daarom moeten meer goed uitgevoerde studies onderzoeken of citroensap de vorming van nierstenen beïnvloedt (23, 24, 25).

4. Bescherm tegen bloedarmoede

 1. Bloedarmoede door ijzertekort komt vrij vaak voor. Het komt voor wanneer u niet genoeg ijzer krijgt van het voedsel dat u eet.

 2. Citroenen bevatten wat ijzer, maar ze voorkomen voornamelijk bloedarmoede door uw opname van ijzer uit plantaardig voedsel te verbeteren (26, 27).

 3. Uw darm absorbeert ijzer van vlees, kip en vis (bekend als heemijzer) zeer gemakkelijk, terwijl ijzer uit plantaardige bronnen (niet-heemijzer) niet zo gemakkelijk is. Deze absorptie kan echter worden verbeterd door vitamine C en citroenzuur te consumeren.

 4. Omdat citroenen zowel vitamine C als citroenzuur bevatten, kunnen ze beschermen tegen bloedarmoede door ervoor te zorgen dat u zoveel mogelijk ijzer uit uw dieet opneemt.

5. Verminder het risico op kanker

 1. Een gezond voedingspatroon rijk aan groenten en fruit kan sommige vormen van kanker helpen voorkomen (28).

 2. Sommige observationele studies hebben aangetoond dat mensen die de meeste citrusvruchten eten een lager risico op kanker hebben, terwijl andere studies geen effecten hebben gevonden (29, 30, 31).

 3. In reageerbuisstudies hebben veel verbindingen uit citroenen kankercellen gedood. Ze hebben echter mogelijk niet hetzelfde effect op het menselijk lichaam (32, 33, 34).

 4. Sommige onderzoekers denken dat plantenverbindingen in citroenen - zoals limoneen en naringenine - kankerbestrijdende effecten kunnen hebben, maar deze hypothese moet verder worden onderzocht (5, 35, 36, 37).

 5. Dierstudies geven aan dat D-limoneen, een stof die voorkomt in citroenolie, eigenschappen tegen kanker heeft (38, 39).

 6. Een andere studie gebruikte pulp van mandarijnen die de plantaardige stoffen beta-cryptoxanthine en hesperidine bevatten, die ook in citroenen worden gevonden.

 7. De studie ontdekte dat deze verbindingen voorkwamen dat kwaadaardige tumoren zich ontwikkelden in de tongen, longen en dikke darm van knaagdieren (40).

 8. Er moet echter worden opgemerkt dat het onderzoeksteam een ​​zeer hoge dosis van de chemicaliën heeft gebruikt - veel meer dan u zou krijgen door citroenen of sinaasappels te eten.

 9. Hoewel sommige plantaardige stoffen uit citroenen en andere citrusvruchten mogelijk kankerbestendig zijn, suggereert geen kwaliteitsonderzoek dat citroenen kanker bij mensen kunnen bestrijden.

6. Verbetering van de spijsvertering

 1. Citroenen bestaan ​​voor ongeveer 10% uit koolhydraten, meestal in de vorm van oplosbare vezels en eenvoudige suikers.

 2. De belangrijkste vezel in citroenen is pectine, een vorm van oplosbare vezel die gekoppeld is aan meerdere gezondheidsvoordelen.

 3. Oplosbare vezels kunnen de darmgezondheid verbeteren en de vertering van suikers en zetmeel vertragen. Deze effecten kunnen leiden tot verlaagde bloedsuikerspiegels (41, 42, 43, 44).

 4. Om de voordelen van vezels uit citroenen te krijgen, moet je de pulp eten.

 5. Mensen die citroensap drinken, zonder de vezels in de pulp, zullen de voordelen van de vezel missen.

De onderste regel

 1. Citroenen bevatten een grote hoeveelheid vitamine C, oplosbare vezels en plantaardige stoffen die ze een aantal gezondheidsvoordelen opleveren.

 2. Citroenen kunnen gewichtsverlies helpen en uw risico op hartaandoeningen, bloedarmoede, nierstenen, spijsverteringsproblemen en kanker verminderen.

 3. Citroenen zijn niet alleen een zeer gezonde vrucht, maar ze hebben ook een uitgesproken, aangename smaak en geur waardoor ze een geweldige aanvulling zijn op eten en drinken.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407