Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


6 Nieuwe voordelen en gebruik van Carom Seeds (Ajwain)

De onderste regel

 1. Carambole zaden zijn de zaden van het ajwain-kruid of Trachyspermum ammi. Ze komen veel voor in de Indiase keuken.

 2. Hoewel aangeduid als "zaden", zijn carambole zaden de vrucht van het ajwain-kruid.

 3. Ze zijn lichtgroen tot bruin van kleur en hebben een scherpe, bittere smaak. Ze lijken op komijnzaad, maar hun smaak en aroma zijn dichter bij die van tijm.

 4. Ze worden vaak verkocht als hele zaden, maar kunnen ook tot poeder worden gemalen en als kookkruid worden gebruikt.

 5. Carambole zaden zijn ongelooflijk voedzaam en zijn rijk aan vezels, antioxidanten en andere vitamines en mineralen. Vanwege dit zijn ze in verband gebracht met gezondheidsvoordelen en worden ze al lang in traditionele Indiase geneeswijzen gebruikt.

 6. Hier zijn de top 6 voordelen voor de gezondheid en het gebruik van carambole zaden.

1. Bestrijd bacteriën en schimmels

 1. Carambole zaden hebben krachtige antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen.

 2. Dit wordt waarschijnlijk toegeschreven aan twee van zijn actieve verbindingen, thymol en carvacrol, waarvan is aangetoond dat ze de groei van bacteriën en schimmels remmen (1, 2, 3).

 3. Uit reageerbuisstudies blijkt dat deze verbindingen mogelijk schadelijke bacteriën zoals Escherichia coli (E. coli) en Salmonella kunnen bestrijden - daders van voedselvergiftiging en andere gezondheidsaandoeningen (2, 3, 4) .

 4. Eén reageerbuisstudie constateerde dat carambole zaden effectiever waren tegen multiresistente stammen van bacteriën en schimmels, waaronder Candida albicans, Candida krusei en Streptococcus mutans in vergelijking met andere oplosmiddelen (5).

 5. Er is echter verder onderzoek nodig om te onderzoeken hoe de zaden de groei van bacteriën en schimmels bij mensen kunnen beïnvloeden.

2. Cholesterolgehalte verbeteren

 1. Dieronderzoek wijst uit dat carambole zaden het cholesterol- en triglyceridengehalte kunnen verlagen. Hoog cholesterol en triglycerideniveaus zijn risicofactoren voor hartaandoeningen.

 2. In een konijnenonderzoek verminderde carambole zaadpoeder de totale cholesterol, LDL (slechte) cholesterol en triglycerideniveaus (6).

 3. Evenzo bleek uit een onderzoek bij ratten dat carambolextract effectief was bij het verlagen van het totale cholesterol-, triglyceride- en LDL (slechte) cholesterolgehalte, terwijl ook het niveau van hartbeschermend HDL (goed) cholesterol werd verhoogd (7).

 4. Toch bleek carambolezaadpoeder in beide onderzoeken alleen effectief bij het behandelen van hoge cholesterolgehaltes bij gebruik in hoge doses die u niet krijgt van het eten van de zaden via een normaal dieet.

 5. Meer studies zijn nodig om te evalueren hoe de zaden het cholesterolgehalte bij mensen kunnen beïnvloeden.

3. Kan de bloeddruk verlagen

 1. Hoge bloeddruk of hypertensie is een veel voorkomende aandoening die uw risico op hartaandoeningen en beroertes verhoogt (8, 9).

 2. Traditionele behandeling omvat het gebruik van medicijnen zoals calciumantagonisten. Deze blokkers voorkomen dat calcium de cellen van uw hart binnendringt en ontspannen en breiden bloedvaten uit, wat resulteert in een lagere bloeddruk (10).

 3. Sommige onderzoeken wijzen uit dat thymol - een belangrijk onderdeel van carambole zaden - calciumkanaalblokkerende effecten kan hebben en kan helpen de bloeddruk te verlagen.

 4. Studies tonen bijvoorbeeld aan dat carambolextract de bloeddruk bij ratten verlaagt (11, 12).

 5. Onderzoek naar de effectiviteit van carambole zaad bij het verlagen van de bloeddruk is echter nog beperkt. Verdere studies zijn nodig om te begrijpen hoe de zaden de bloeddruk bij mensen kunnen beïnvloeden.

4. Bestrijdt maagzweren en verlicht indigestie

 1. Carambole zaden worden vaak gebruikt als een huismiddeltje voor spijsverteringsproblemen in de Ayurvedische geneeskunde (13).

 2. Sommige studies tonen aan dat carambolextract extract kan zijn tegen maagzweren, zweren in de slokdarm, maag of dunne darm (1, 13).

 3. Een studie van twee weken bij ratten constateerde bijvoorbeeld dat behandeling met carambolextract maagzweren verbeterde die werden veroorzaakt door ibuprofen (14).

 4. Uit het onderzoek bleek dat het effect van het extract vergelijkbaar was met dat van een veelgebruikt medicijn dat wordt gebruikt om maagzweren te behandelen (14).

 5. Carambolextract kan ook helpen bij het voorkomen en behandelen van gas en chronische indigestie. Indigestie wordt gecategoriseerd als aanhoudende pijn en ongemak in het bovenste deel van uw maag. Vertraagde maaglediging is een van de waargenomen oorzaken van indigestie (15).

 6. Interessant is dat carambolezaadkruiden het rattenproces van voedsel dat door ratten door de maag gaat versnellen, wat kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering. Toch is dit niet bewezen in menselijke studies (16).

5. Kan hoesten voorkomen en de luchtstroom verbeteren

 1. Er zijn aanwijzingen dat carambole zaden verlichting kunnen bieden bij hoesten.

 2. Hoewel onderzoek schaars is, bleek uit een onderzoek bij cavia's dat carambole zaden een hoestend effect hadden dat groter was dan dat van codeïne, een veelgebruikt medicijn dat wordt gebruikt om hoest te behandelen (17).

 3. Carambole zaden kunnen ook de luchtstroom naar de longen verbeteren.

 4. In een onderzoek bij mensen met astma verhoogde de behandeling met 0,057-0,113 ml per pond (0,125-0,25 ml per kg) lichaamsgewicht carambolextract de luchtstroom naar de longen 30-180 minuten na toediening (18).

 5. Het effect was vergelijkbaar met dat van theophylline, een veelgebruikt astma-medicijn (18).

 6. Uiteindelijk is meer onderzoek nodig om het effect van carambole zaden op hoesten en andere ademhalingssymptomen bij mensen beter te begrijpen.

6. Heeft ontstekingsremmende effecten

 1. Ontsteking kan goed of slecht zijn. Kortdurende ontsteking is de natuurlijke manier van uw lichaam om te beschermen tegen ziekte of letsel.

 2. Anderzijds kan chronische ontsteking negatieve effecten op uw lichaam hebben en uw risico op bepaalde ziekten verhogen (19).

 3. Carambole zaden hebben ontstekingsremmende effecten en kunnen ontstekingen in uw lichaam verminderen.

 4. Een rattenonderzoek toonde aan dat aanvulling met carambolextract significante ontstekingsremmende effecten had (20).

 5. Evenzo bleek uit een recente studie dat ratten die door artritis waren geïnduceerd carambolextract gedurende 21 dagen verbeterde ontstekingsmarkers hadden, zoals verlaagde elastase niveaus, een enzym dat geassocieerd is met ontsteking (21).

 6. Hoewel meer onderzoek nodig is, concludeerden wetenschappers dat carambolextract potentieel kan hebben als behandeling voor ontstekingsziekten (21).

Zijn carambole zaden veilig?

 1. Voor de meeste mensen zijn carambole zaden veilig om te consumeren.

 2. Toch moeten zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven ze vermijden vanwege potentieel gevaarlijke effecten op de gezondheid van de foetus, inclusief mogelijke geboorteafwijkingen of zelfs een miskraam (1).

 3. Als u zwanger bent, is het belangrijk om uw zorgverlener te raadplegen voordat u carambole zaden in zaad-, extract- of poedervorm inneemt.

 4. Bovendien zijn anekdotische meldingen van misselijkheid waargenomen na inname van hoge doses carambole zaden. Om deze reden moeten de zaden in kleine hoeveelheden worden gegeten.

De onderste regel

 1. Carambole zaden worden al lang in de traditionele Indiase keuken en de Ayurvedische geneeskunde gebruikt.

 2. Er is aangetoond dat ze antibacteriële en ontstekingsremmende effecten hebben en effectief kunnen zijn bij de behandeling van maagzweren en het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte.

 3. Toch is het meeste bewijs afkomstig van dier- en reageerbuisstudies en is verder onderzoek nodig om de voordelen van carambole zaden voor de menselijke gezondheid beter te begrijpen.

 4. Carambole zaden worden als veilig beschouwd voor de meeste mensen. De zaden zijn echter onveilig voor zwangere vrouwen omdat ze in verband zijn gebracht met schadelijke effecten op de foetussen.

 5. Als u carambole zaden aan uw dieet wilt toevoegen, kunt u ze in winkels en online vinden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407