Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


6 op wetenschap gebaseerde gezondheidsvoordelen van veganistisch eten

De onderste regel

 1. Van veganistische diëten is bekend dat ze mensen helpen af ​​te vallen.

 2. Ze bieden echter ook een scala aan extra gezondheidsvoordelen.

 3. Om te beginnen kan een veganistisch dieet u helpen een gezond hart te behouden.

 4. Bovendien kan dit dieet enige bescherming bieden tegen diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker.

 5. Hier zijn 6 op wetenschap gebaseerde voordelen van veganistische diëten.

1. Een veganistisch dieet is rijker aan bepaalde voedingsstoffen

 1. Als u overschakelt naar een veganistisch dieet uit een typisch westers dieet, elimineert u vlees- en dierlijke producten.

 2. Dit zal er onvermijdelijk toe leiden dat u meer afhankelijk bent van andere voedingsmiddelen. In het geval van een veganistisch dieet voor hele voedingsmiddelen, hebben vervangingen de vorm van volle granen, fruit, groenten, bonen, erwten, noten en zaden.

 3. Omdat deze voedingsmiddelen een groter deel van een veganistisch dieet uitmaken dan een typisch westers dieet, kunnen ze bijdragen aan een hogere dagelijkse inname van bepaalde nuttige voedingsstoffen.

 4. Verschillende onderzoeken hebben bijvoorbeeld gemeld dat veganistische diëten vaak meer vezels, antioxidanten en nuttige plantaardige stoffen bevatten. Ze lijken ook rijker te zijn aan kalium, magnesium, folaat en vitamine A, C en E (1, 2, 3, 4).

 5. Niet alle veganistische diëten zijn echter hetzelfde.

 6. Bijvoorbeeld, slecht geplande veganistische diëten kunnen onvoldoende hoeveelheden essentiële vetzuren, vitamine B12, ijzer, calcium, jodium of zink bevatten (5).

 7. Dat is waarom het belangrijk is om weg te blijven van veganistische opties met weinig voedingsstoffen, fastfood. Baseer in plaats daarvan uw dieet op voedingsrijke, rijke planten en verrijkte voedingsmiddelen. Misschien wilt u ook supplementen zoals vitamine B12 overwegen.

2. Het kan u helpen overtollig gewicht te verliezen

 1. Steeds meer mensen wenden zich tot plantaardige diëten in de hoop overtollig gewicht te verliezen.

 2. Dit is misschien om een ​​goede reden.

 3. Veel observationele studies tonen aan dat veganisten vaak dunner zijn en lagere body mass indexen (BMI's) hebben dan niet-veganisten (6, 7).

 4. Bovendien melden verschillende gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken - de gouden standaard in wetenschappelijk onderzoek - dat veganistische diëten effectiever zijn voor gewichtsverlies dan de diëten waarmee ze worden vergeleken (8, 9, 10 , 11, 12, 13, 14, 15, 16).

 5. In één onderzoek hielp een veganistisch dieet deelnemers om 4,2 pond meer te verliezen dan een controledieet gedurende een studieperiode van 18 weken (9).

 6. Interessant genoeg verloren deelnemers aan het veganistische dieet meer gewicht dan degenen die caloriearme diëten volgden, zelfs wanneer de veganistische groepen mochten eten tot ze zich vol voelden (10, 11).

 7. Bovendien concludeerde een recente kleine studie waarin de gewichtsverlieseffecten van vijf verschillende diëten werden vergeleken, dat vegetarische en veganistische diëten net zo goed werden geaccepteerd als semi-vegetarische en standaard westerse diëten (17).

 8. Zelfs als ze hun dieet niet perfect volgden, verloren de vegetarische en veganistische groepen nog steeds iets meer gewicht dan die op een standaard westers dieet.

3. Het lijkt de bloedsuikerspiegel te verlagen en de nierfunctie te verbeteren

 1. Vegan worden kan ook voordelen hebben voor diabetes type 2 en een afnemende nierfunctie.

 2. Veganisten hebben inderdaad de neiging om lagere bloedsuikerspiegels, hogere insulinegevoeligheid en tot 50-78% lager risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes te hebben (7, 18, 19, 20, 21) .

 3. Studies melden zelfs dat veganistische diëten de bloedsuikerspiegel bij diabetici meer verlagen dan de diëten van de American Diabetes Association (ADA), American Heart Association (AHA) en National Cholesterol Education Program (NCEP) ( 10, 12, 13, 22).

 4. In één onderzoek kon 43% van de deelnemers die een veganistisch dieet volgden, hun dosering van bloedsuikerverlagende medicijnen verlagen, vergeleken met slechts 26% in de groep die een door ADA aanbevolen aanbeveling volgde. dieet (22).

 5. Andere studies melden dat diabetici die vlees vervangen door plantaardige eiwitten hun risico op een slechte nierfunctie kunnen verminderen (23, 24, 25, 26, 27, 28).

 6. Bovendien melden verschillende onderzoeken dat een veganistisch dieet mogelijk volledige verlichting van systemische distale polyneuropathiesymptomen kan bieden - een aandoening bij diabetici die scherpe, brandende pijn veroorzaakt (29, 30).

 1. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan ongeveer een derde van alle vormen van kanker worden voorkomen door factoren die u zelf in de hand hebt, waaronder het dieet.

 2. Bijvoorbeeld, regelmatig peulvruchten eten kan uw risico op colorectale kanker met ongeveer 9-18% verminderen (31).

 3. Onderzoek suggereert ook dat het eten van ten minste zeven porties verse groenten en fruit per dag uw risico op overlijden aan kanker tot 15% kan verlagen (32).

 4. Veganisten eten over het algemeen aanzienlijk meer peulvruchten, groenten en fruit dan niet-veganisten. Dit kan verklaren waarom een ​​recent overzicht van 96 studies heeft aangetoond dat veganisten kunnen profiteren van een 15% lager risico op het ontwikkelen of sterven aan kanker (7).

 5. Bovendien bevatten veganistische diëten over het algemeen meer sojaproducten, die enige bescherming kunnen bieden tegen borstkanker (33, 34, 35).

 6. Het vermijden van bepaalde dierlijke producten kan ook het risico op prostaat-, borst- en darmkanker verminderen.

 7. Dat kan zijn omdat veganistische diëten verstoken zijn van gerookt of verwerkt vlees en vlees dat op hoge temperaturen is gekookt, waarvan wordt gedacht dat het bepaalde soorten kanker bevordert (36, 37, 38, 39). Veganisten vermijden ook zuivelproducten, wat volgens sommige onderzoeken het risico op prostaatkanker enigszins kan verhogen (40).

 8. Anderzijds is er ook bewijs dat zuivel het risico op andere kankers, zoals darmkanker, kan helpen verminderen. Daarom is het waarschijnlijk dat het vermijden van zuivel niet de factor is die het algehele risico van veganisten op kanker verlaagt (41).

 9. Het is belangrijk op te merken dat deze onderzoeken van aard zijn. Ze maken het onmogelijk om de exacte reden te achterhalen waarom veganisten een lager risico op kanker hebben.

 10. Totdat onderzoekers meer weten, lijkt het verstandig om u te concentreren op het verhogen van de hoeveelheid vers fruit, groenten en peulvruchten die u elke dag eet, terwijl uw consumptie van verwerkt, gerookt en gaar vlees wordt beperkt.

5. Het is gekoppeld aan een lager risico op hartziekten

 1. Het eten van vers fruit, groenten, peulvruchten en vezels is gekoppeld aan een lager risico op hartaandoeningen (32, 42, 43, 44, 45).

 2. Al deze worden over het algemeen in grote hoeveelheden gegeten in goed geplande veganistische diëten.

 3. Observatiestudies waarbij veganisten worden vergeleken met vegetariërs en de algemene bevolking melden dat veganisten tot 75% minder risico lopen op het ontwikkelen van hoge bloeddruk (20).

 4. Veganisten hebben mogelijk ook een 42% lager risico op overlijden aan hartaandoeningen (20).

 5. Bovendien melden verschillende gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken dat veganistische diëten veel effectiever zijn in het verlagen van de bloedsuikerspiegel, LDL-cholesterol en totale cholesterolspiegels dan de diëten waarmee ze worden vergeleken (7, 9, 10, 12, 46).

 6. Dit kan met name gunstig zijn voor de gezondheid van het hart, omdat het verlagen van hoge bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel het risico op hartaandoeningen met maar liefst 46% kan verminderen (47).

 7. In vergelijking met de algemene bevolking consumeren veganisten ook meer volle granen en noten, die beide goed zijn voor je hart (48, 49).

6. Een veganistisch dieet kan pijn door artritis verminderen

 1. Enkele studies hebben gemeld dat een veganistisch dieet positieve effecten heeft bij mensen met verschillende soorten artritis.

 2. In één onderzoek werden willekeurig 40 deelnemers aan de artritis toegewezen om ofwel hun omnivoor dieet te blijven volgen of gedurende 6 weken over te schakelen op een plantaardig, geheel plantaardig veganistisch dieet.

 3. Degenen op het veganistische dieet rapporteerden hogere energieniveaus en een beter algemeen functioneren dan degenen die hun dieet niet veranderden (50).

 4. Twee andere studies onderzochten de effecten van een probiotisch, rauw voedsel veganistisch dieet op symptomen van reumatoïde artritis.

 5. Beiden meldden dat deelnemers in de veganistische groep een grotere verbetering ervoeren in symptomen zoals pijn, gewrichtszwelling en ochtendstijfheid dan degenen die hun omnivoor dieet voortzetten (51, 52).

Thuisbericht ontvangen

 1. Veganistische diëten kunnen een aantal gezondheidsvoordelen bieden.

 2. De exacte redenen waarom deze voordelen zich voordoen, zijn grotendeels niet volledig bekend.

 3. Dat gezegd hebbende, totdat verder onderzoek naar voren komt, kan het je alleen maar helpen om de hoeveelheid voedingsrijke, hele plantaardige voedingsmiddelen in je dieet te verhogen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407