Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


6 Verrassende gezondheidsvoordelen van truffels

De onderste regel

 1. Truffels hebben de laatste tijd veel aandacht gekregen in de culinaire wereld en zijn favoriet geworden bij zowel chef-koks als liefhebbers van eten.

 2. Niet te verwarren met chocolade met dezelfde naam, truffels zijn een soort schimmel die groeit in de buurt van de wortels van bepaalde bomen.

 3. Er zijn veel verschillende soorten - zoals zwarte truffels, witte truffels, zomertruffels en knoflooktruffels - elk met kleine verschillen in smaak, uiterlijk en prijs.

 4. Naast hun sterke smaak en scherpe aroma zijn truffels ook zeer voedzaam en zijn ze gekoppeld aan een aantal krachtige gezondheidseffecten.

 5. Hier zijn 6 verrassende gezondheidsvoordelen van truffels.

1. Rijk aan belangrijke voedingsstoffen

 1. Truffels hebben een indrukwekkend voedingsprofiel en bevatten veel belangrijke vitamines en mineralen.

 2. Sterker nog, ze bevatten veel koolhydraten, eiwitten en vezels en bevatten zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren, evenals micronutriënten, zoals vitamine C, fosfor, natrium, calcium, magnesium, mangaan en ijzer (1).

 3. Onderzoek geeft ook aan dat truffels een complete bron van eiwitten kunnen zijn en alle negen essentiële aminozuren leveren die uw lichaam nodig heeft (1).

 4. Houd er rekening mee dat het voedingsprofiel tussen soorten kan variëren. Studies tonen bijvoorbeeld aan dat witte woestijntruffels meer eiwitten, vetten en vezels bevatten dan andere soorten, zoals de zwarte woestijnsoort (1).

2. Hoog in antioxidanten

 1. Truffels zijn een geweldige bron van antioxidanten, verbindingen die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het voorkomen van oxidatieve schade aan uw cellen.

 2. Studies tonen aan dat antioxidanten belangrijk zijn voor veel aspecten van uw gezondheid en zelfs in verband kunnen worden gebracht met een lager risico op chronische aandoeningen, zoals kanker, hartaandoeningen en diabetes (2).

 3. Hoewel de exacte hoeveelheden tussen verschillende soorten kunnen variëren, is aangetoond dat truffels antioxidanten bevatten zoals vitamine C, lycopeen, galluszuur en homogentisinezuur (3).

 4. Vanwege hun antioxidantgehalte tonen reageerbuisstudies aan dat zowel zwarte als witte truffels zelfs kunnen helpen kankercellen te doden en ontstekingen te verminderen (4).

 5. Merk op dat dit onderzoek is uitgevoerd met sterk geconcentreerde truffelextracten. Daarom blijft het onduidelijk hoe de antioxidanten in verse truffels uw algehele gezondheid kunnen beïnvloeden.

3. Heeft antibacteriële eigenschappen

 1. Naast hun stellaire voedingsstofprofiel, kunnen truffels ook antimicrobiële eigenschappen hebben die kunnen helpen de groei van specifieke bacteriestammen te verminderen.

 2. Eén reageerbuisstudie toonde aan dat extract van woestijntruffels de groei van Staphylococcus aureus tot 66% remde. Deze bacterie kan een breed scala aan ziekten bij de mens veroorzaken (5).

 3. Evenzo constateerde een ander reageerbuisonderzoek dat extract van dezelfde variëteit de groei van Pseudomonas aeruginosa verminderde, een bacteriestam die vaak zeer resistent is tegen antibiotica (6).

 4. Er is echter verder onderzoek nodig om de antibacteriële effecten van andere soorten truffels te meten en in hoeveelheden die gewoonlijk worden gegeten.

 5. Bovendien moeten studies van hoge kwaliteit worden uitgevoerd om te bepalen hoe de antibacteriële eigenschappen van truffels deze bacteriële infecties bij mensen kunnen beïnvloeden.

 1. Hoewel het bewijs momenteel beperkt is tot reageerbuisstudies, suggereert enig onderzoek dat truffels krachtige eigenschappen tegen kanker kunnen hebben.

 2. Eén reageerbuisstudie heeft bijvoorbeeld aangetoond dat verbindingen die zijn geëxtraheerd uit verschillende soorten truffels de groei van lever-, long-, colon- en borsttumorcellen hebben geblokkeerd (7).

 3. Uit een ander reageerbuisonderzoek bleek dat extracten van zowel zwarte als witte soorten antikankereffecten vertoonden op baarmoederhals-, borst- en darmkankercellen (4).

 4. Er zijn echter aanvullende studies nodig om te evalueren hoe truffels de groei van kanker bij mensen kunnen beïnvloeden wanneer ze worden gegeten in plaats van in geconcentreerde extractvorm.

5. Kan helpen ontstekingen te verminderen

 1. Ontsteking is een essentieel onderdeel van uw immuunfunctie en helpt uw ​​lichaam te beschermen tegen infecties en ziekten.

 2. Er wordt echter gedacht dat langdurige hoge ontstekingsniveaus bijdragen aan de ontwikkeling van chronische ziekten (8).

 3. Sommige onderzoeken suggereren dat truffels kunnen helpen ontstekingen te verlichten en dus de algehele gezondheid en immuniteit bevorderen.

 4. Eén reageerbuisstudie toonde aan dat bepaalde verbindingen in zwart-witte soorten de activiteit van specifieke enzymen die betrokken zijn bij het ontstekingsproces kunnen blokkeren (4).

 5. Uit ander reageerbuisonderzoek is gebleken dat truffels de vorming van vrije radicalen kunnen helpen bestrijden, wat uw risico op celbeschadiging en ontsteking kan verminderen (9, 10, 11).

 6. Toch is meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe het eten van normale hoeveelheden truffels de mate van ontsteking bij mensen kan beïnvloeden.

6. Makkelijk toe te voegen aan uw dieet

 1. Ooit beschouwd als een dure delicatesse gereserveerd voor gastronomische gerechten, zijn er nu tal van manieren om truffels aan uw dieet toe te voegen zonder uw bankrekening te legen.

 2. Zwarte truffels zijn wijd verkrijgbaar op speciale markten en online retailers en zijn een van de meest voorkomende variëteiten en veel goedkoper dan andere soorten, zoals de witte variëteit.

 3. Hoewel elke gram (28 gram) wordt geleverd met een flink prijskaartje, kost het slechts een kleine hoeveelheid om uw gerecht te transformeren.

 4. Probeer salades, soepen of hoofdgerechten met een paar krullen als topping voor een smaakvolle garnituur vol aroma's.

 5. Als alternatief kunt u een beetje truffel in olijfolie of boter op kamertemperatuur mengen om in uw favoriete recepten te gebruiken voor een smakelijke draai.

 6. De delicatesse werkt ook goed in sauzen, pasta, risotto en vlees- of visgerechten.

De onderste regel

 1. Truffels zijn een soort smaakvolle schimmel die vaak in verschillende gerechten wordt gebruikt.

 2. Naast hun uitgesproken smaak en aroma, zijn truffels ook zeer voedzaam, rijk aan antioxidanten en kunnen ze antibacteriële, antikanker- en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

 3. Toch is het huidige onderzoek meestal beperkt tot reageerbuisstudies met geconcentreerde truffelextracten, dus het is onduidelijk hoe deze gunstige eigenschappen uw gezondheid kunnen beïnvloeden.

 4. Dat gezegd hebbende, een kleine hoeveelheid kan een lange weg gaan, dus zorg ervoor dat je ze combineert met een reeks andere gezonde ingrediënten om hun potentiële voordelen te maximaliseren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407