Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


6 Verrassende gezondheidsvoordelen van zoete aardappelen

De onderste regel

 1. Zoete aardappelen zijn zoete, zetmeelrijke wortelgroenten die wereldwijd worden geteeld (1).

 2. Ze zijn er in verschillende maten en kleuren - inclusief oranje, wit en paars - en zijn rijk aan vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels.

 3. Om nog maar te zwijgen, ze bieden een aantal gezondheidsvoordelen en zijn gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet.

 4. Hier zijn 6 verrassende gezondheidsvoordelen van zoete aardappelen.

1. Zeer voedzaam

 1. Zoete aardappelen zijn een geweldige bron van vezels, vitamines en mineralen.

 2. Eén kop (200 gram) gebakken zoete aardappel met schil biedt (2):

 3. Bovendien zijn zoete aardappelen - vooral de oranje en paarse variëteiten - rijk aan antioxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen (3, 4, 5).

 4. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die DNA kunnen beschadigen en ontstekingen kunnen veroorzaken.

 5. Schade door vrije radicalen is in verband gebracht met chronische ziekten zoals kanker, hartaandoeningen en veroudering. Daarom is het eten van antioxidantrijk voedsel goed voor je gezondheid (6, 7).

2. Promoot darmgezondheid

 1. De vezels en antioxidanten in zoete aardappelen zijn gunstig voor de darmgezondheid.

 2. Zoete aardappelen bevatten twee soorten vezels: oplosbaar en onoplosbaar (8).

 3. Uw lichaam kan beide typen niet verteren. Daarom blijft vezels in je spijsverteringskanaal en biedt een verscheidenheid aan darmgerelateerde gezondheidsvoordelen.

 4. Bepaalde soorten oplosbare vezels - bekend als viskeuze vezels - absorberen water en verzachten uw ontlasting. Anderzijds absorberen niet-viskeuze, onoplosbare vezels geen water en voegen ze geen bulk toe (9).

 5. Sommige oplosbare en onoplosbare vezels kunnen ook worden gefermenteerd door de bacteriën in uw dikke darm, waardoor verbindingen worden gevormd met de naam korte-keten vetzuren die de cellen van uw darmwand voeden en ze gezond en sterk houden (10 , 11).

 6. Vezelrijke diëten met 20-33 gram per dag zijn in verband gebracht met een lager risico op darmkanker en meer regelmatige stoelgang (12, 13, 14).

 7. De antioxidanten in zoete aardappelen kunnen ook darmvoordelen bieden.

 8. Uit reageerbuisstudies is gebleken dat antioxidanten in paarse zoete aardappelen de groei van gezonde darmbacteriën bevorderen, waaronder bepaalde Bifidobacterium- en Lactobacillus-soorten (15, 16).

 9. Grotere hoeveelheden van dit soort bacteriën in de darmen worden geassocieerd met een betere darmgezondheid en een lager risico op aandoeningen zoals het prikkelbare darm syndroom (IBS) en infectieuze diarree (17, 18, 19).

3. Kan kankerbestrijdende eigenschappen hebben

 1. Zoete aardappelen bieden verschillende antioxidanten, die kunnen helpen beschermen tegen bepaalde soorten kanker.

 2. Anthocyanen - een groep antioxidanten in paarse zoete aardappelen - bleken de groei van bepaalde soorten kankercellen in reageerbuisstudies, waaronder die van de blaas, dikke darm, te vertragen , maag en borst (3, 20, 21).

 3. Op dezelfde manier vertoonden muizen die diëten kregen die rijk waren aan paarse zoete aardappelen lagere aantallen darmkanker in een vroeg stadium - wat suggereert dat de anthocyanines in de aardappelen een beschermend effect kunnen hebben (3, 22).

 4. Extracten van sinaasappel zoete aardappelen en zoete aardappelschillen blijken ook anti-kanker eigenschappen te hebben in reageerbuisstudies (23, 24).

 5. Studies hebben deze effecten bij mensen echter nog niet getest.

4. Steun Healthy Vision

 1. Zoete aardappelen zijn ongelooflijk rijk aan bètacaroteen, de antioxidant die verantwoordelijk is voor de fel oranje kleur van de groente.

 2. Eén kopje (200 gram) gebakken sinaasappel zoete aardappel met schil biedt meer dan zeven keer de hoeveelheid bètacaroteen die de gemiddelde volwassene per dag nodig heeft (2).

 3. Beta-caroteen wordt in uw lichaam omgezet in vitamine A en gebruikt om licht-detecterende receptoren in uw ogen te vormen (25, 26).

 4. Ernstige vitamine A-tekort is een zorg in ontwikkelingslanden en kan leiden tot een speciaal soort blindheid bekend als xerophthalmia. Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan bètacaroteen, zoals zoete aardappelen met sinaasappelvlees, kan deze aandoening helpen voorkomen (27).

 5. Paarse zoete aardappelen lijken ook visievoordelen te hebben.

 6. Uit reageerbuisstudies is gebleken dat de anthocyaninen die ze leveren oogcellen kunnen beschermen tegen schade, wat van belang kan zijn voor de algehele gezondheid van de ogen (28).

5. Kan de hersenfunctie verbeteren

 1. Het consumeren van paarse zoete aardappelen kan de hersenfunctie verbeteren.

 2. Dierstudies hebben aangetoond dat de anthocyanen in paarse zoete aardappelen de hersenen kunnen beschermen door ontstekingen te verminderen en schade door vrije radicalen te voorkomen (29, 30, 31).

 3. Van supplementen met anthocyanine-rijke zoete aardappelextract is aangetoond dat het het leervermogen en geheugen bij muizen verbetert, mogelijk vanwege de antioxiderende eigenschappen (32, 33).

 4. Er zijn geen studies gedaan om deze effecten bij mensen te testen, maar in het algemeen worden diëten die rijk zijn aan fruit, groenten en antioxidanten geassocieerd met een 13% lager risico op mentale achteruitgang en dementie (34 , 35).

6. Kan uw immuunsysteem ondersteunen

 1. Zoete aardappelen met sinaasappelvlees zijn een van de rijkste natuurlijke bronnen van bètacaroteen, een plantaardig bestanddeel dat in uw lichaam wordt omgezet in vitamine A (36).

 2. Vitamine A is van cruciaal belang voor een gezond immuunsysteem en lage bloedspiegels zijn gekoppeld aan verminderde immuniteit (37, 38).

 3. Het is ook de sleutel voor het behoud van gezonde slijmvliezen, vooral in de darmwand.

 4. De darm is waar uw lichaam wordt blootgesteld aan veel potentiële ziekteverwekkende pathogenen. Daarom is een gezonde darm een ​​belangrijk onderdeel van een gezond immuunsysteem.

 5. Studies hebben aangetoond dat vitamine A-tekort darmontsteking verhoogt en het vermogen van uw immuunsysteem om goed te reageren op potentiële bedreigingen vermindert (39).

 6. Er zijn geen onderzoeken uitgevoerd om te bepalen of met name zoete aardappelen een effect hebben op de immuniteit, maar regelmatig eten kan helpen bij het voorkomen van vitamine A-tekort (40).

Hoe u ze aan uw dieet kunt toevoegen

 1. Zoete aardappelen zijn zeer eenvoudig toe te voegen aan uw dieet.

 2. Ze kunnen worden genoten met of zonder de schil en kunnen worden gebakken, gekookt, geroosterd, gebakken, gestoomd of in de pan gekookt.

 3. Hun natuurlijke zoetheid past goed bij veel verschillende smaakmakers en ze kunnen worden genoten in zowel hartige als zoete gerechten.

 4. Enkele populaire manieren om van zoete aardappelen te genieten zijn:

 5. Zoete aardappelen bereiden met een beetje vet - zoals kokosolie, olijfolie of avocado - kan de opname van bètacaroteen bevorderen, omdat het een in vet oplosbare voedingsstof is (41, 42).

 6. Hoewel het koken van zoete aardappelen hun bètacaroteengehalte enigszins verlaagt, behouden ze nog steeds ten minste 70% van deze voedingsstof en worden ze als een uitstekende bron beschouwd (43, 44).

De onderste regel

 1. Zoete aardappelen zijn voedzame wortelgroenten die in verschillende kleuren voorkomen.

 2. Ze bevatten veel vezels en antioxidanten, die je lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen en een gezonde darm en hersenen bevorderen.

 3. Ze zijn ook ongelooflijk rijk aan bètacaroteen, dat wordt omgezet in vitamine A om een ​​goed zicht en je immuunsysteem te ondersteunen.

 4. Zoete aardappelen zijn veelzijdig en kunnen in zowel zoete als hartige gerechten worden bereid, waardoor ze voor de meeste mensen een uitzonderlijke koolhydraatoptie zijn.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407