Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


6 Verrassende voordelen van selderijzaden

De onderste regel

 1. Selderij is een populaire groente, maar deze plant heeft meer te bieden dan alleen de stengel. Selderijzaad komt minder vaak voor, maar is toch lekker en voedzaam.

 2. Ze zijn klein, lichtbruin en hebben een aardse geur. Hun smaak is warm en bitter.

 3. Oosterse geneeskunde gebruikt al duizenden jaren selderijzaad voor de behandeling van aandoeningen zoals bronchitis, huidaandoeningen en griep (1).

 4. Tegenwoordig worden selderijzaad meestal gebruikt als kookkruid. Ze zijn echter ook verkrijgbaar als supplement in extract- of capsulevorm.

 5. Hoewel ze klein zijn, hebben selderijzaden een grote voedingswaarde en bieden ze veel gezondheidsvoordelen.

 6. Hier zijn 6 verrassende voordelen van selderijzaden.

1. Rijk aan belangrijke voedingsstoffen

 1. Ondanks hun kleine formaat hebben selderijzaden een indrukwekkend voedingsprofiel.

 2. Ze zijn bijvoorbeeld een geweldige bron van essentiële mineralen zoals calcium, mangaan en ijzer.

 3. Eén eetlepel (6,5 gram) selderijzaad levert (2):

 4. Selderijzaad bevat weinig calorieën, een eetlepel levert ongeveer 25 calorieën. Ze hebben een uitgebalanceerd macronutriëntenprofiel en bieden relatief gelijke hoeveelheden koolhydraten, eiwitten en vet.

2. Ondersteuning van botgezondheid

 1. Uw botten hebben bepaalde vitamines en mineralen in verschillende hoeveelheden nodig om gezond en sterk te blijven. Selderijzaden bevatten veel van deze belangrijke voedingsstoffen.

 2. Een van de meest bekende mineralen voor de gezondheid van botten is calcium. Een eetlepel (6,5 gram) van de zaden levert 12% van de ADH voor dit mineraal.

 3. Wanneer uw calciuminname gedurende langere tijd onvoldoende is, compenseert uw lichaam door calcium uit uw botten te trekken. Dit kan leiden tot een lagere botmineraaldichtheid, wat een maat is voor het aantal mineralen dat aanwezig is in een bepaald volume bot (3, 4, 5).

 4. Een lagere minerale botdichtheid wordt geassocieerd met een verhoogd risico op fracturen, vooral bij oudere volwassenen. Sommige onderzoeken suggereren dat het verhogen van uw calciuminname uw risico op fracturen kan verminderen (6, 7, 8, 9).

 5. Selderijzaden zijn ook rijk aan een minder bekend mineraal genaamd mangaan. Een eetlepel (6,5 gram) van de zaden bevat een indrukwekkende 27% van de ADH.

 6. Mangaan is nodig om enzymen te activeren die eiwitten produceren die nodig zijn voor de vorming van botweefsel en kraakbeen. Het ondersteunt dus botstructuur en kracht (3, 4, 10).

 7. Ten slotte bevatten selderijzaden ook magnesium en fosfor. Deze twee mineralen ondersteunen botopbouwende cellen, osteoblasten genaamd. Een tekort aan een van deze voedingsstoffen kan leiden tot chronische botziekten zoals osteoporose (11, 12, 13).

3. Bevordering van de vorming van rode bloedcellen

 1. IJzer is een mineraal dat essentieel is voor het produceren van rode bloedcellen. Deze rode bloedcellen leveren zuurstof uit uw longen naar andere delen van uw lichaam (14).

 2. Selderijzaad is een geweldige bron van ijzer voor zowel mannen als vrouwen. Eén eetlepel (6,5 gram) selderijzaad levert respectievelijk 17% en 38% van de ADH voor vrouwen en mannen.

 3. Zonder voldoende ijzer uit de voeding kan uw lichaam niet genoeg rode bloedcellen produceren. Als gevolg hiervan kunt u bloedarmoede door ijzertekort ontwikkelen (15).

 4. IJzergebrek is wereldwijd het meest voorkomende tekort aan micronutriënten, maar het is aangetoond dat het eten van meer ijzerrijk voedsel het risico op een tekort en daaropvolgende bloedarmoede vermindert (16, 17).

 5. Selderijzaad bevat niet-heemijzer. Dit type ijzer verschilt van heemijzer in dierlijke producten en wordt met ongeveer 10% (15) minder opgenomen.

 6. Vitamine C verbetert de opname van niet-heemijzer in plantaardig voedsel zoals selderijzaad. Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C zoals bessen, citrusvruchten of paprika in maaltijden met de zaden, kan helpen de niet-heem-ijzerabsorptie te optimaliseren (15, 18).

4. Kan de bloedsuikerspiegel verbeteren

 1. Magnesium heeft veel functies in uw lichaam, zoals het verbeteren van de bloedsuikerspiegel.

 2. Het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel is belangrijk voor het verminderen van uw risico op diabetes type 2 en hartaandoeningen (19, 20).

 3. Selderijzaden zijn een geweldige bron van magnesium, met een eetlepel (6,5 gram) die 12% van de ADH levert.

 4. Magnesium speelt een belangrijke rol bij de controle van de bloedsuikerspiegel en helpt de reactie van uw cellen op insuline te verhogen, een hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert (21, 22, 23).

 5. Het opnemen van magnesiumrijk voedsel zoals selderijzaad in uw dieet kan uw risico op diabetes type 2 verminderen. In feite bracht een groot overzicht magnesiumrijke diëten samen met een tot 14% verlaagd risico op diabetes (21, 24).

5. Kan bacteriën bestrijden

 1. Selderijzaadextract kan antibacteriële eigenschappen hebben.

 2. Uit een reageerbuisstudie bleek bijvoorbeeld dat selderzaadextract vocht tegen H. pylori-bacteriën, die in het spijsverteringskanaal van bepaalde personen worden aangetroffen en kunnen leiden tot maagzweren (25, 26 ).

 3. Deze voordelen zijn echter nog niet getest bij mensen.

 4. In een andere studie werden vergelijkbare antibacteriële voordelen van selderie-extract waargenomen tegen bepaalde bacteriën, gisten en schimmelsoorten. Daarom suggereren onderzoekers dat extract uit de zaden potentieel kan hebben als natuurlijk conserveermiddel (27).

6. Kan antioxiderende eigenschappen hebben

 1. Selderijzaadextract kan ook antioxiderende eigenschappen hebben.

 2. Antioxidanten zijn verbindingen die cellulaire schade voorkomen die wordt veroorzaakt door moleculen die vrije radicalen worden genoemd. Je lichaam heeft een gezond evenwicht van antioxidanten en vrije radicalen nodig om een ​​optimale gezondheid te behouden (28).

 3. Hoewel onderzoek beperkt is, hebben enkele dier- en reageerbuisstudies gevonden dat selderzaadextract antioxiderende eigenschappen bezit (1, 29).

 4. Dit kan worden verklaard door de aanwezigheid van polyfenolen in selderijzaad.

 5. Polyfenolen zijn nuttige verbindingen in bepaalde plantaardige voedingsmiddelen. Grotere studies hebben polyfenolrijke diëten gekoppeld aan een lager voorkomen van kanker, hartaandoeningen en diabetes (1, 30).

Hoe knolselderijzaden aan uw dieet toe te voegen

 1. Selderijzaad is een veelzijdig kruid met veel gebruik.

 2. Ze worden verkocht als hele zaden, geplet of als een specerij. Gemalen selderijzaad wordt vaak selderiepoeder genoemd.

 3. Het is niet verwonderlijk dat de smaak van selderijzaad lijkt op die van een stengel bleekselderij. Het wordt meestal gebruikt om soepen, groentegerechten of zelfgemaakte saladedressings te kruiden.

 4. Hier zijn nog een paar manieren om selderijzaad aan uw dieet toe te voegen:

 5. Interessant is dat sommige mensen gemalen selderijzaad gebruiken om thee te zetten. Je kunt het zelf maken door kokend water over 1 eetlepel (6,5 gram) gemalen zaden te gieten en het mengsel ongeveer 10 minuten te laten weken. Zeef de zaden uit het water en geniet ervan.

Voorzorgsmaatregelen en bijwerkingen

 1. Hoewel selderijzaad meestal wordt gebruikt als kookkruid, zijn ze ook verkrijgbaar in andere aanvullende vormen:

 2. Deze vormen bieden een geconcentreerde dosis selderijzaad.

 3. Gebruikt bij het koken, wordt selderijzaadkruid in normale hoeveelheden waarschijnlijk als veilig beschouwd. Er zijn echter enkele veiligheidsmaatregelen voor de meer geconcentreerde vormen van selderijzaad (31).

 4. Experts raden af ​​om selderiezaadsupplementen te gebruiken als u zwanger bent, omdat dit baarmoederbloeding en zelfs een miskraam kan veroorzaken (32, 33).

 5. Mensen met een lage bloedsuikerspiegel, acute nierontsteking of een allergie voor selderijzaad of berkenpollen moeten ook vermijden selderijzaad te nemen (34).

 6. Bovendien kunnen supplementen van selderijzaad een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen. Om deze reden is het belangrijk om uw zorgverlener te raadplegen voordat u extra selderijzaad neemt.

De onderste regel

 1. Selderijzaden zijn een veelzijdige specerij en een geconcentreerde bron van voedingsstoffen.

 2. Ze zijn bijzonder rijk aan verschillende mineralen, zoals calcium, ijzer en mangaan. De mineralen in selderijzaad ondersteunen onder andere de gezondheid van de botten en de regulering van de bloedsuikerspiegel.

 3. U kunt eenvoudig selderijzaad aan uw dieet toevoegen door ze toe te voegen aan soepen, bijgerechten en zelfs hete thee. Bovendien zijn ze beschikbaar in aanvullende vorm. Je kunt zowel de specerij- als de selderiesupplementen lokaal of online vinden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407