Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


6 Voordelen van bittere meloen (bittere pompoen) en het extract ervan

De onderste regel

 1. Bittere meloen - ook bekend als bittere kalebas of Momordica charantia - is een tropische wijnstok die tot de kalebasfamilie behoort en nauw verwant is aan courgette, pompoen, pompoen en komkommer.

 2. Het wordt over de hele wereld gekweekt om zijn eetbare fruit, dat in veel soorten Aziatische gerechten als een nietje wordt beschouwd.

 3. De Chinese variëteit is meestal lang, lichtgroen en bedekt met wratachtige bultjes.

 4. Anderzijds is het Indiase ras smaller en heeft het puntige uiteinden met ruwe, puntige punten op de schil.

 5. Naast zijn scherpe smaak en uitgesproken uiterlijk, is bittere meloen geassocieerd met verschillende indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

 6. Hier zijn 6 voordelen van bittere meloen en zijn extract.

1. Bevat verschillende belangrijke voedingsstoffen

 1. Bittere meloen is een geweldige bron van verschillende belangrijke voedingsstoffen.

 2. Eén kop (94 gram) rauwe bittere meloen levert (1):

 3. Bittere meloen is vooral rijk aan vitamine C, een belangrijke micronutriënt die betrokken is bij ziektepreventie, botvorming en wondgenezing (2).

 4. Het bevat ook veel vitamine A, een in vet oplosbare vitamine die de gezondheid van de huid en een goed zicht bevordert (3).

 5. Het biedt folaat, wat essentieel is voor groei en ontwikkeling, evenals kleinere hoeveelheden kalium, zink en ijzer (4).

 6. Bittere meloen is ook een goede bron van catechine, galluszuur, epicatechine en chlorogene zuur - krachtige antioxidanten die uw cellen kunnen helpen beschermen tegen schade (5).

 7. Plus, het bevat weinig calorieën en toch veel vezels - ongeveer 8% van uw dagelijkse vezelbehoeften in één portie van 94 gram.

2. Kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen

 1. Dankzij zijn krachtige medicinale eigenschappen wordt bittere meloen al lang door inheemse bevolkingsgroepen over de hele wereld gebruikt om diabetesgerelateerde aandoeningen te behandelen (6).

 2. In de afgelopen jaren hebben verschillende onderzoeken de rol van het fruit in de bloedsuikerspiegel bevestigd.

 3. Een 3-maanden durend onderzoek bij 24 volwassenen met diabetes toonde aan dat dagelijks 2000 mg bittere meloen de bloedsuikerspiegel en hemoglobine A1c verlaagde, een test die werd gebruikt om de bloedsuikerspiegel gedurende drie maanden te meten (7) .

 4. Een ander onderzoek bij 40 mensen met diabetes wees uit dat het gedurende 4 weken innemen van 2000 mg bittere meloen tot een bescheiden verlaging van de bloedsuikerspiegel leidde.

 5. Bovendien verlaagde het supplement de niveaus van fructosamine, een andere marker voor langdurige bloedsuikercontrole (8).

 6. Van bittere meloen wordt gedacht dat het de manier verbetert waarop suiker in je weefsels wordt gebruikt en de secretie van insuline bevordert, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel (9).

 7. Onderzoek bij mensen is echter beperkt en grotere, meer hoogwaardige studies zijn nodig om te begrijpen hoe bittere meloen de bloedsuikerspiegel in de algemene bevolking kan beïnvloeden.

3. Kan kankerbestrijdende eigenschappen hebben

 1. Onderzoek suggereert dat bittere meloen bepaalde verbindingen bevat met kankerbestrijdende eigenschappen.

 2. Eén reageerbuisstudie toonde bijvoorbeeld aan dat bitter meloenextract effectief was in het doden van kankercellen van de maag, dikke darm, long en nasopharynx - het gebied achter de neus aan de achterkant van je keel (10).

 3. Een andere reageerbuisstudie had vergelijkbare bevindingen, die meldden dat bitter meloenextract de groei en verspreiding van borstkankercellen kon blokkeren en tegelijkertijd de dood van kankercellen bevorderde (11).

 4. Onthoud dat deze onderzoeken werden uitgevoerd met geconcentreerde hoeveelheden bittermeloenextract op afzonderlijke cellen in een laboratorium.

 5. Verder onderzoek is nodig om te bepalen hoe bittere meloen de groei en ontwikkeling van kanker bij mensen kan beïnvloeden wanneer het wordt geconsumeerd in de normale hoeveelheden die in voedsel worden aangetroffen.

4. Kan het cholesterolgehalte verlagen

 1. Hoge cholesterolspiegels kunnen vettige plaque in uw bloedvaten veroorzaken, waardoor uw hart harder moet werken om bloed te pompen en uw risico op hartaandoeningen toeneemt (12).

 2. Verschillende dierstudies hebben aangetoond dat bittere meloen het cholesterolgehalte kan verlagen om de algehele gezondheid van het hart te ondersteunen.

 3. Een onderzoek bij ratten met een hoog cholesteroldieet constateerde dat het toedienen van bitter meloenextract leidde tot significante verlagingen van de totale cholesterol, "slechte" LDL-cholesterol en triglyceriden (13).

 4. Een andere studie merkte op dat het geven van ratten een bitter meloenextract het cholesterolgehalte aanzienlijk verlaagde in vergelijking met een placebo. Hogere doses bittere meloen lieten de grootste daling zien (14).

 5. Toch is het huidige onderzoek naar de potentiële cholesterolverlagende eigenschappen van bittere meloen meestal beperkt tot dierstudies met grote doses bittere meloenextract.

 6. Aanvullende onderzoeken zijn nodig om te bepalen of dezelfde effecten van toepassing zijn op mensen die de pompoen eten als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

5. Kan gewichtsverlies helpen

 1. Bittere meloen is een uitstekende aanvulling op een dieet voor gewichtsverlies, omdat het weinig calorieën maar veel vezels bevat. Het bevat ongeveer 2 gram vezels in elke portie (1 gram) van één kop (94 gram).

 2. Vezel stroomt zeer langzaam door uw spijsverteringskanaal, waardoor u langer voller blijft en honger en eetlust verminderen (15, 16).

 3. Daarom kan het omwisselen van calorierijke ingrediënten met bittere meloen je vezelinname helpen verhogen en calorieën verlagen om gewichtsverlies te bevorderen.

 4. Sommige onderzoeken tonen ook aan dat bittere meloen gunstige effecten kan hebben op vetverbranding en gewichtsverlies.

 5. Uit een onderzoek bleek dat het elke dag consumeren van een capsule met 4,8 gram bitter meloenextract leidde tot een significante afname van het buikvet.

 6. Deelnemers verloren na zeven weken gemiddeld 1,3 cm van hun middelomtrek (17).

 7. Evenzo werd in een onderzoek bij ratten met een vetrijk dieet vastgesteld dat bitter meloenextract het lichaamsgewicht verminderde in vergelijking met een placebo (18).

 8. Merk op dat deze onderzoeken zijn uitgevoerd met hoge doses bittere meloen-supplementen. Het blijft onduidelijk of het eten van bittere meloen als onderdeel van uw normale voeding dezelfde gunstige effecten op de gezondheid zou hebben.

6. Veelzijdig en lekker

 1. Bittere meloen heeft een scherpe smaak die goed werkt in veel gerechten.

 2. Om het te bereiden, begint u met het fruit te wassen en in de lengte te snijden. Gebruik vervolgens een keukengerei om de zaden uit het midden te scheppen en snijd het fruit in dunne plakjes.

 3. Bittere meloen kan rauw of gekookt worden in verschillende recepten.

 4. In feite kan het worden gebakken, gestoomd, gebakken of zelfs uitgehold en gevuld met uw keuze aan vullingen.

 5. Hier zijn een paar interessante manieren om bittere meloen aan uw dieet toe te voegen:

Mogelijke bijwerkingen

 1. Met mate genoten, kan bittere meloen een gezonde en voedzame aanvulling op uw dieet zijn.

 2. Het consumeren van grote hoeveelheden bittere meloen of het nemen van bittere meloen-supplementen kan echter gepaard gaan met verschillende bijwerkingen.

 3. In het bijzonder is bittere meloen gekoppeld aan diarree, braken en buikpijn (19).

 4. Het wordt ook niet aanbevolen voor zwangere vrouwen, omdat de langetermijneffecten op de gezondheid niet uitgebreid zijn onderzocht.

 5. Vanwege de invloed op de bloedsuikerspiegel, moet u voordat u gaat eten uw arts raadplegen als u medicijnen gebruikt die de bloedsuikerspiegel verlagen.

 6. Praat ook met een arts voordat u met bittere meloen vult als u onderliggende gezondheidsproblemen heeft of medicijnen gebruikt, en zorg ervoor dat u deze gebruikt zoals aangegeven.

De onderste regel

 1. Bittere meloen is een vrucht in de kalebasfamilie met een uniek uiterlijk en smaak.

 2. Het is niet alleen rijk aan verschillende belangrijke voedingsstoffen, maar ook gekoppeld aan tal van gezondheidsvoordelen, waaronder verbeterde bloedsuikerspiegel en cholesterolwaarden.

 3. Houd er rekening mee dat mensen die zwanger zijn of bepaalde medicijnen gebruiken - met name bloedsuikerverlagende medicijnen - contact moeten opnemen met hun zorgverlener voordat ze grote hoeveelheden consumeren of supplementen nemen.

 4. Nog steeds, met mate, zorgt bittere meloen voor een smaakvolle, voedzame en gemakkelijke toevoeging aan een gezond, goed afgerond dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407