Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


6 voordelen van vloeibare amino's (plus potentiële nadelen)

De onderste regel

 1. Vloeibare aminozuren zijn culinaire smaakmakers die op sojasaus lijken en smaken.

 2. Ze kunnen worden gemaakt door kokossap te fermenteren met zout en water of sojabonen te behandelen met een zure oplossing om ze op te splitsen in vrije aminozuren.

 3. Ze voegen een hartige, zoute smaak toe aan maaltijden en zijn van nature veganistisch en glutenvrij.

 4. Hier zijn 6 voordelen van vloeibare amino's.

1. Bevat aminozuren

 1. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten.

 2. Ze zijn erg belangrijk voor het opbouwen van spieren, het reguleren van genexpressie, celsignalering en immuniteit (1, 2).

 3. Er zijn twee soorten aminozuren - essentieel en niet-essentieel.

 4. Uw lichaam kan niet-essentiële aminozuren produceren, maar essentiële aminozuren kunnen alleen via uw dieet worden verkregen (3).

 5. Fabrikanten beweren dat vloeibare aminozuren op basis van soja 16 aminozuren bevatten, terwijl die op basis van kokosnoot er 17 aanbieden, waaronder zowel essentiële als niet-essentiële. Er is echter geen onafhankelijk onderzoek dat deze claims ondersteunt.

2. Natuurlijk glutenvrij

 1. Sojasaus wordt gemaakt door gekookte sojabonen en geroosterde tarwe met zout, water en gist of schimmel te gisten totdat een rijke, zoute saus is geproduceerd (4).

 2. Vloeibare aminozuren worden daarentegen gemaakt door gehydrolyseerde sojabonen of gefermenteerd kokossap met water te mengen, wat resulteert in een natuurlijk glutenvrij product.

 3. Dus degenen die een glutenvrij dieet volgen, gebruiken ze meestal in plaats van sojasaus.

 4. Aangezien ongeveer 5% van de wereld geen gluten kan eten vanwege gluten-gerelateerde aandoeningen, zijn vloeibare amino's een nuttig product voor veel mensen (5, 6).

 5. Bovendien zijn kokosamino's vooral populair bij mensen die het paleodieet volgen, omdat ze geen peulvruchten zoals sojabonen kunnen eten.

3. Mildere smaak dan sojasaus

 1. Vloeibare aminozuren worden vaak beschreven als smaken als een milde sojasaus. Sojasaus heeft een rijke smaak, terwijl vloeibare amino's milder en licht zoet zijn.

 2. Zowel sojasaus als vloeibare aminos op basis van soja bevatten veel natrium en bevatten ongeveer 300 mg per theelepel (5 ml). Ondertussen bevatten kokosamino's ongeveer 60% minder (7, 8, 9).

 3. In vloeibare amino's op basis van soja wordt tijdens de verwerking natrium gevormd, terwijl aan vloeibare amino's op basis van kokosnoot zeezout wordt toegevoegd.

 4. Omdat de kleur, textuur en smaak van vloeibare amino's en sojasaus vergelijkbaar zijn, kunnen ze in de meeste recepten door elkaar worden gebruikt.

 5. Toch zijn kokosamino's voor recepten waarbij een saus wordt gereduceerd een goede keuze, omdat ze niet overweldigend zout worden.

4. Bevat geen chemische conserveermiddelen

 1. Commercieel bereide sojasausen bevatten vaak natriumbenzoaat.

 2. Natriumbenzoaat is een conserveermiddel dat aan voedingsmiddelen wordt toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen en de groei van bacteriën en schimmels te voorkomen (10, 11).

 3. Hoewel het algemeen wordt erkend als veilig wanneer het in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, zijn sommige mensen allergisch voor het, en vinden dat het netelroos, jeuk, zwelling of loopneus kan veroorzaken (12, 13, 14) .

 4. Vloeibare aminozuren bevatten geen chemische conserveermiddelen, dus ze zijn een goede keuze voor mensen die geen benzoaten kunnen consumeren.

5. Kan de honger verminderen

 1. Umami is een van de vijf belangrijkste smaaksensaties, naast zout, zoet, zuur en bitter.

 2. De smaak wordt beschreven als hartig of vlezig en veroorzaakt door de aanwezigheid van vrij glutamaat. Vrij glutamaat wordt gevormd in voedingsmiddelen wanneer glutaminezuur, een aminozuur dat van nature in eiwitten voorkomt, wordt afgebroken (4, 15).

 3. Vloeibare aminozuren bevatten natuurlijk glutamaat vanwege de afbraak van eiwitten in sojabonen of kokosnootsap, dus ze stimuleren een umami-smaaksensatie en maken voedsel smaak aangenamer (16).

 4. Onderzoek heeft uitgewezen dat het consumeren van umami-smaakbouillons en soepen voor de maaltijd het hongergevoel kan verminderen en het verlangen naar snack kan verminderen (17, 18, 19).

 5. Een studie onderzocht de hersenactiviteit van vrouwen die de neiging hadden te veel te eten tijdens de maaltijd.

 6. Toen de vrouwen kippenbouillon dronken die mononatriumglutamaat (MSG) bevatte, een voedseladditief dat rijk is aan glutamaat en umami-smaak, vertoonden ze een grotere hersenactiviteit in regio's die verantwoordelijk waren voor zelfcontrole tijdens het bekijken van afbeeldingen van voedsel en dieetbeslissingen nemen (18).

 7. Het is echter onduidelijk of umami-voedingsmiddelen gedurende de dag leiden tot gewichtsverlies of verminderde calorie-inname, dus meer studies op dit gebied zijn nodig (17).

6. Eenvoudig toe te voegen aan uw dieet

 1. Vloeibare amino's zijn zeer eenvoudig toe te voegen aan uw dieet.

 2. Enkele creatieve manieren om ze te gebruiken zijn:

 3. Vloeibare amino's worden na opening goed bewaard in een koele, donkere voorraadkast gedurende drie tot zes maanden.

Mogelijke nadelen en voorzorgsmaatregelen

 1. Hoewel vloeibare aminozuren een geweldige optie zijn voor mensen die op zoek zijn naar een glutenvrije sojasausvervanger, zijn er enkele nadelen om te overwegen.

 2. Vloeibare amino's op basis van soja zijn niet geschikt voor mensen met een soja-allergie.

 3. Kokosnootamino's zijn echter een prima vervanger.

 4. Vloeibare amino's kosten ongeveer drie keer meer dan traditionele sojasaus en zijn misschien moeilijk te vinden in supermarkten, hoewel ze online kunnen worden gekocht.

 5. Hierdoor kiezen veel mensen zonder speciale voedingsbehoeften ervoor om met sojasaus te blijven.

 6. Vloeibare aminozuren op basis van soja hebben iets meer natrium dan sojasaus, met 320 mg per portie 1-theelepel (5 ml), vergeleken met 293 mg natrium in sojasaus (7, 9 ).

 7. Sommige studies hebben hoge inname van natrium in verband gebracht met nadelige gezondheidsresultaten, zoals een verhoogd risico op maagkanker en hoge bloeddruk (20, 21).

 8. Het wordt over het algemeen aanbevolen om uw natriuminname beneden 2.300 mg per dag te houden om deze risico's te verminderen (22).

 9. Sommige mensen, zoals mensen met een zoutgevoelige hoge bloeddruk of nierziekte, hebben mogelijk minder nodig (23, 24).

 10. Slechts 3 porties vloeibare soja op basis van soja kunnen 41% van deze dagelijkse hoeveelheid uitmaken, waardoor het moeilijk is om binnen deze richtlijnen te blijven als u grote hoeveelheden consumeert.

 11. Kokosaminos zijn een goed alternatief voor natriumarm, met slechts 130 mg per theelepel (5 ml), maar ze moeten nog met mate worden geconsumeerd (8).

De onderste regel

 1. Vloeibare aminozuren zijn kookkruiden die er hetzelfde uitzien en smaken als sojasaus.

 2. Ze kunnen worden gemaakt van sojabonen of kokosnotensap en zijn van nature glutenvrij, dus ze werken voor een breed scala aan diëten.

 3. Vloeibare aminozuren bevatten zowel essentiële als niet-essentiële aminozuren, maar omdat ze in zulke kleine hoeveelheden worden gebruikt, zijn ze geen belangrijke bron van eiwit uit de voeding.

 4. Hun gratis glutamaatgehalte geeft ze een hartige umami-smaak die honger na de maaltijd vermindert en voedsel smakelijker en vullend maakt.

 5. Vloeibare amino's kunnen worden gebruikt als vervanging voor sojasaus in de meeste gerechten of overal waar u een zoute, hartige smaak wilt toevoegen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407