Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


6 Voordelen van voeding en gezondheid van pastinaak

De onderste regel

 1. Pastinaak is een heerlijke soort knolgewas die al duizenden jaren over de hele wereld wordt gekweekt en genoten.

 2. Nauw verwant aan andere groenten zoals wortels en peterseliewortels, hebben pastinaak lange, crèmekleurige knolvormige wortels met een zoete, licht nootachtige smaak.

 3. Naast het geven van een unieke smaak aan uw gerechten, zijn pastinaak ongelooflijk voedzaam en zijn ze in verband gebracht met veel gezondheidsvoordelen.

 4. Hier zijn 6 voedings- en gezondheidsvoordelen van pastinaak.

1. Boordevol belangrijke voedingsstoffen

 1. Pastinaak is een uitstekende bron van veel belangrijke voedingsstoffen, die een stevige dosis vezels, vitaminen en mineralen in elke portie verpakt.

 2. Met name pastinaak is een geweldige bron van vitamine C, vitamine K en foliumzuur, evenals verschillende andere belangrijke micronutriënten.

 3. Eén portie (133 gram) pastinaak biedt het volgende (1):

 4. Naast de hierboven genoemde voedingsstoffen bevatten pastinaak een kleine hoeveelheid calcium, ijzer en riboflavine.

2. Rijk aan antioxidanten

 1. Naast zeer voedzaam, bevatten pastinaak ook veel antioxidanten.

 2. Antioxidanten zijn gezondheidsbevorderende stoffen die oxidatieve stress helpen voorkomen en schade aan uw cellen verminderen (2).

 3. Het verhogen van uw inname van antioxidanten kan ook beschermen tegen chronische aandoeningen, zoals kanker, diabetes en hartaandoeningen (3).

 4. In het bijzonder bevatten pastinaak veel ascorbinezuur (vitamine C) - een in water oplosbare vitamine die ook fungeert als een krachtige antioxidant (1).

 5. Het bevat ook polyacetylenen, verbindingen die volgens sommige reageerbuisstudies (4, 5) anti-kanker eigenschappen kunnen hebben.

3. Hoog in oplosbare en onoplosbare vezels

 1. Pastinaak is een geweldige bron van zowel oplosbare als onoplosbare vezels.

 2. Een portie (133 gram) bevat 6,5 gram van deze voedingsstof - of 26% van uw dagelijkse vezelbehoeften (1).

 3. Vezel beweegt onverteerd door uw maagdarmkanaal, waardoor dingen in beweging worden gebracht en de spijsvertering wordt geoptimaliseerd.

 4. Het is zelfs aangetoond dat het verhogen van uw vezelinname helpt bij de behandeling van spijsverteringsaandoeningen zoals gastro-oesofageale reflux, diverticulitis, aambeien en darmzweren (6).

 5. Het kan ook de regelmaat bevorderen, met één beoordeling die meldt dat het eten van vezels de frequentie van de ontlasting verhoogde bij mensen met constipatie (7).

 6. Bovendien is aangetoond dat vezels de bloedsuikerspiegel ondersteunen, het cholesterolgehalte verlagen, de bloeddruk verlagen en markers van ontstekingen verminderen (8, 9, 10).

4. Kan gewichtsverlies helpen

 1. Weinig calorieën maar toch rijk aan vezels, pastinaak is een uitstekende aanvulling op een gezond dieet voor gewichtsverlies.

 2. Vezel stroomt langzaam door uw spijsverteringskanaal, waardoor u zich langer vol voelt en wat uw eetlust en voedselinname kan verminderen (11).

 3. Volgens één beoordeling kan het verhogen van uw dagelijkse vezelinname met 14 gram uw calorie-inname met maximaal 10% verminderen - wat leidt tot gewichtsverlies van 4 pond (1,9 kg) in vier maanden ( 12).

 4. Eén portie (133 gram) pastinaak bevat slechts 100 calorieën en perst toch 6,5 gram vezels (1).

 5. Deze knolgewas heeft ook een hoog watergehalte van ongeveer 79,5% (1).

 6. Studies tonen aan dat het eten van meer waterrijk voedsel kan worden geassocieerd met verminderde calorie-inname en verhoogd gewichtsverlies (13, 14).

5. Ondersteuning immuunfunctie

 1. Pastinaak zit boordevol vitamine C en levert ongeveer 25% van uw dagelijkse behoeften in slechts één portie (1).

 2. Vitamine C is een in water oplosbare vitamine die een centrale rol speelt in de immuunfunctie.

 3. Volgens één beoordeling kan het krijgen van voldoende vitamine C in uw dieet de symptomen helpen verminderen en de duur van verkoudheid en andere luchtweginfecties verkorten (15, 16).

 4. Het kan ook helpen bij het voorkomen en behandelen van andere aandoeningen, zoals longontsteking, malaria en diarree-infecties (16).

 5. Plus, pastinaak bevat veel ziektebestrijdende antioxidanten - zoals quercetine, kaempferol en apigenine - die uw immuniteit kunnen verbeteren en ook kunnen beschermen tegen infecties (17, 18).

6. Heerlijk en gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet

 1. Pastinaak heeft een zoete smaak vergelijkbaar met wortelen, maar met een nootachtige, aardachtige ondertoon.

 2. Ze kunnen worden gepureerd, geroosterd, gebakken, gekookt, gebakken, gegrild of gebakken en voegen een rijke smaak toe aan veel gerechten, die vooral goed werken in soepen, stoofschotels, stoofschotels, gratins en purees .

 3. Ze kunnen ook gemakkelijk worden verwisseld voor bijna elke andere wortelgroente in uw favoriete recepten, waaronder wortelen, aardappelen, rapen en rutabaga's.

 4. Hier zijn een paar interessante manieren om pastinaak aan uw dieet toe te voegen:

De onderste regel

 1. Pastinaak is een soort knolgewas, nauw verwant aan wortelen en peterseliewortel.

 2. Ze zijn rijk aan verschillende belangrijke voedingsstoffen en antioxidanten die de immuniteit kunnen verbeteren, de spijsvertering verbeteren en gewichtsverlies bevorderen.

 3. Het beste van alles is dat ze gemakkelijk te bereiden zijn en een zoete, aardse smaak hebben die goed werkt in verschillende recepten, waardoor ze een geweldige aanvulling zijn op een gezond, uitgebalanceerd dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407